Informatiile false despre pandemie au inregistrat de patru ori mai multe vizualizari pe Facebook decat informatiile institutiilor sanitare, inclusiv cele ale OMS

Miercuri, 19 August 2020, ora 18:37
2388 citiri
Informatiile false despre pandemie au inregistrat de patru ori mai multe vizualizari pe Facebook decat informatiile institutiilor sanitare, inclusiv cele ale OMS
Foto: Pixabay

Algoritmul Facebook "a ajutat" retelele care raspandesc dezinformare sanitara sa obtina circa 3,8 miliarde de vizualizari in ultimul an, cu un varf al numarului vizualizarilor in luna aprilie, cand criza provocata de pandemia COVID-19 a atins punctul culminant in multe tari, potrivit ONG-ului Avaaz.

Raportul, denumit "Algoritmul Facebook: O mare amenintare pentru sanatatea publica", a cules date din cinci tari si a ajuns la concluzia ca eforturile retelei de socializare de a combate dezinformarea sanitara "sunt subminate grav de propriile sale sisteme", titreaza EFE.

In pofida solutiilor "de urgenta" implementate de Facebook odata cu pandemia, continutul paginilor care difuzeaza dezinformari pe teme de sanatate a ajuns in aprilie la circa 460 de milioane de vizualizari, potrivit Avaaz.

Continutul principalelor zece pagini care difuzeaza acest tip de informatie falsa a atras de aproape patru ori mai multe vizualizari pe Facebook decat echivalentul principalelor zece pagini ale institutiilor sanitare, inclusiv cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Directorul Avaaz, Fadi Quran deplange in comunicat faptul ca Mark Zuckerberg, cofondator al Facebook, "a promis ca va oferi informatii fiabile in timpul pandemiei, dar propriul sau algoritm a sabotat aceste eforturi", orientandu-i pe multi dintre cei circa 2,7 miliarde de utilizatori catre retele de difuzare a dezinformarii in materie medicala.

Aceasta "infodemie", potrivit lui Quran, "va continua sa agraveze pandemia pana cand Facebook isi va dezintoxica algoritmul si va transmite rectificari tuturor celor care au fost expusi acestor minciuni virale".

Raportul propune o solutie in doi pasi, pentru a pune in "carantina" dezinformarea si pe cei care o difuzeaza pe scara extinsa.

In primul rand, rectificarea informatiei, prin corecturi retroactive efectuate de verificatori independenti si transmise tuturor utilizatorilor care au vazut aceste continuturi.

Un studiu comandat de Avaaz Universitatii George Washington si Universitatii de Stat Ohio arata ca "aceasta solutie poate reduce dezinformarea, in medie, cu 50%".

Al doilea pas ar fi "dezintoxicarea algoritmului" Facebook, prin limitarea distribuirii continuturilor care dezinformeaza si a celor elaborate de actori care se pozitioneaza sistematic in feed-urile utilizatorilor, ceea ce ar diminua posibilitatea de accesare a acestora cu circa 80%.

Raportul mai noteaza ca numai 16% din continuturile cu dezinformare pe teme sanitare au o eticheta de atentionare din partea Facebook, restul de 84% ramanand online fara niciun tip de avertisment, desi continutul este confirmat ca fiind fals, dupa cum o arata 174 de articole si materiale indicate in acest studiu.

Potrivit ONG-ului Avaaz, principalii "superdifuzori" de dezinformare medicala pe retelele de socializare sunt "RealFarmacy, unul dintre cele mai mari website-uri care difuzeaza dezinformari pe teme de sanatate, si GreenMedInfo, o pagina care prezinta dezinformarea sanitara drept stiinta".

Printre exemplele de stiri false identificate in raport se numara un articol care spune ca Asociatia Medicala Americana a incurajat medicii si spitalele din SUA sa mareasca numarul deceselor provocate de COVID-19 peste cel real, articol care a avut circa 160 de milioane de vizualizari.

Un alt exemplu de dezinformare observat de Avaaz este un articol cu 8,4 milioane de vizualizari care spune ca in urma unui program de vaccinare impotriva poliomielitei finantat de Bill Gates circa o jumatate de milion de copii din India au ramas paralizati.

Investigatia Avaaz s-a axat pe actori in principal din SUA, Marea Britanie, Franta, Germania si Italia, ceea ce inseamna ca retelele si vizualizarile analizate in raport reprezinta doar "o mica mostra a acestei probleme la nivel mondial".

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat marţi, 23 aprilie, că această entitate a sârbilor se va separa curând de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va...
#pandemie, #coronavirus, #Facebook, #algoritm, #studiu, #Avaaz, #amenintare, #stiri false , #coronavirus