Care va fi adevaratul rol al Institutului Cantacuzino in gestionarea vaccinurilor contra COVID-19. "Nimeni din Romania nu poate produce"

Vineri, 09 Aprilie 2021, ora 22:35
4705 citiri
Care va fi adevaratul rol al Institutului Cantacuzino in gestionarea vaccinurilor contra COVID-19. "Nimeni din Romania nu poate produce"
Rolul Institutului Cantacuzino in productia vaccinului contra COVID-19 FOTO Facebook

Florin Citu, premierul Romaniei, a anuntat sambata, 3 aprilie, ca Romania se afla in proces de selectie la nivel european pentru a ajuta la cresterea productiei de vaccinuri impotriva COVID-19. Cu toate acestea, ajutorul Romaniei pe partea de productie nu se refera la dezvoltarea in sine a serului, fiindca acest lucru nu este posibil nici la Institutul Cantacuzino, dar nici in alta institutie din tara noastra.

Declaratiile premierului

"Romania este reprezentata de 9 companii si doua institute in cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru cresterea productiei de vaccinuri impotriva COVID-19. Acestea participa in procesele de selectie in vedere implementarii a 4 faze strategice: productie de vaccin, imbuteliere, finisare, distribuire si consumabile.

Pentru productia nanoparticulelor lipidice solide (folosite in vaccinurile ARNm - Pfizer- BioNtech si Moderna ca vehicul de livrare), Romania este prezenta cu 11 participanti in procesul de selectie si stam, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezenta doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 si Slovenia cu 1.

Reasezam Romania pe drumul cel bun si reparam catastrofele facute in timpul guvernarii PSD, cand Institutul 'Cantacuzino' a fost desfiintat si ingropat, iar compresoarele de racire din sala de pregatire au fost vandute efectiv la fier vechi", a scris Florin Citu pe Facebook.

Rolul Institutului Cantacuzino

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino" din Bucuresti a fost adesea amintit in discutiile care au vizat o posibila contributie la dezvoltarea unui vaccin contra COVID-19.

Cu toate acestea, Institutul nu are, din punct de vedere tehnologic, capacitatea de a dezvolta vaccinul. Este, intr-adevar, una dintre institutiile inscrise pe platforma europeana, insa nu poate decat sa ambaleze, sa depoziteze si sa distribuie dozele.

"La momentul asta exista la nivelul Uniunii Europene o platforma prin care tarile se inscriu pentru a produce vaccinul producatorilor autorizati. Si noi facem parte din institutiile inscrise pe platforma. Dar nu producem, ca nu avem cu ce. Noi putem ambala, depozita si distribui.

Nimeni din Romania nu poate produce vaccin. Daca se va intampla, o sa vina firma respectiva si face fabrica noua, deci nu se pune problema de a exista deja tehnologia necesara in institutiile din Romania", a declarat pentru Ziare.com Romeo Feraru, purtatorul de cuvant al Institutului Cantacuzino.

Romeo Feraru a adaugat ca tehnologia inexistenta este problema, nu resursa umana.

"Noi putem participa cu personal, avem oameni care lucreaza in cercetare si care poate sa fie instruit in acest sens", a mai spus purtatorul de cuvant al institutului.

Ce s-a intamplat cu suplimentul pentru imunitate produs de Institutul Cantacuzino

Institutul Cantacuzino a lansat, in noiembrie 2020, un supliment pentru cresterea imunitatii, Orostim-HV. In ziua lansarii pe piata, zeci de oameni s-au inghesuitin fata punctului de vanzare al institutului pentru a-l cumpara. Unii dintre ei nici macar nu stiau exact pentru ce asteapta si ce beneficii are suplimentul, crezand ca ar fi un medicament pentru COVID-19, nu pentru intarirea imunitatii.

Romeo Feraru a declarat ca suplimentul inca se produce, existand atat o varianta pentru adulti, cat si una pentru copii. In plus, de atunci au mai scos pe piata un supliment, numit SOD Natural.

Acestea sunt singurele produse dezvoltate de Cantacuzino pentru comercializare, restul fiind strict pentru laborator.

Vaccinul gripal

Productia vaccinului gripal a fost suspendata de Insitutul Cantacuzino in 2013. De atunci s-a adus de mai multe ori in discutie posibilitatea reluarii productiei, dar acest lucru nu s-a intamplat pana in ziua de azi.

Romeo Feraru a spus ca institutul produce doze, dar nu le comercializeaza, acestea fiind experimentale.

"Doi ani la rand am produs vaccinul gripal in doze necomerciale, deci experimentale, pentru ca instalatia din 2013 nu a mai fost pusa in functiune, era depopulata sectia aceea de productie. Noi am angajat personal si am lucrat doi ani la rand. Chiar anul trecut s-a realizat produsul final, inclusiv infiolat, dar tot un produs necomercial", a explicat Romeo Feraru.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Institutul Cantacuzino, #vaccin COVID 19, #rol, #Florin Citu, #vaccin gripal , #coronavirus