Intre avem de toate si nu avem nimic: Spaima coronavirusului pe cont propriu

Marti, 25 Februarie 2020, ora 07:16
9708 citiri
Intre avem de toate si nu avem nimic: Spaima coronavirusului pe cont propriu

Un roman cu o banala rinita de sezon, dupa ce a fost suspect ca ar fi purtatorul virusului de origine chinezeasca, a fost dat afara din chirie si evitat de intreaga familie.

Alti doi sunt cautati de Politie la carciuma din sat, dupa ce vecinii au sunat la 112, sa anunte ca acestia ar putea fi periculosi, pentru ca au fost in Italia. In farmaciile bucurestene se fac liste de asteptare pentru masti si nu mai e mult pana cand, la prima tuse in autobuz, sa fii impins afara.

Scenariul cel mai probabil e ca primele cazuri de imbolnaviri cu noul coronavirus - care a inchis China, scotand la suprafata vulnerabilitatea vietii intr-un regim dictatorial - sa apara si in Romania intr-un orizont de timp scurt. Un interval din care politicienii vor mai degraba sa scoata profit, cat timp oamenii cad victime panicii si sarlataniilor.

Asa arata panica la nivel colectiv, ca un teren fertil pentru escrocherii, dezinformari si manipulare.

In mare parte, pentru ca fiecare, vrand sa isi salveze viata mai presus de orice, isi selecteaza pe cont propriu sursele si convingerile si le investeste cu autoritatea maxima. Adica se increde in ceea ce ii linisteste anxietatea, chiar daca, intr-un registru lucid si rational, unele idei de acolo i-ar parea infantile sau de-a dreptul sarlatanii.

Acesta este mecanismul prin care apar pe piata scenarii contradictorii si, astfel, polarizarile. Asta e posibil acolo unde increderea in institutiile statului e mai degraba negativa si unde reprezentantii statului nu sunt capabili sa isi asume responsabilitatea reala pentru gestionarea unei crize iminente.

Or, Romania, inca in sindrom post-traumatic dupa Colectiv, are zilele acestea un ministru al Sanatatii interimar si un guvern propus, a carui miza este sa nu obtina votul de investitura al Parlamentului.

E o strategie politica, stim cu totii, menita sa ne duca in alegeri anticipate si sa regleze majoritatea parlamentara, dar acest scop rational, pe care electoratul e capabil sa il inteleaga si valideze rational, este pus intre paranteze de frica unei tari guvernate interimar tocmai cand un virus "ucigas" bate la frontiere.

In acest vid de autoritate si responsabilitate, apar teoriile conspirationiste si mesajele alarmiste: nu mai exista masti, Romania nu are medicamente, spitalele nu au capacitatea de a ingriji bolnavii, atunci cand vor fi.

Aceste teorii apar oriunde, dar ele devin contagioase acolo unde autoritatea si insotitorul ei, increderea in autoritate, lipsesc.

Rational, oamenii inteleg ca mortalitatea in epidemia de coronavirus, asa cum arata datele de pana acum, este similara celei dintr-o gripa de sezon - intre 2 si 3% - dar nu exista psihoterapie de tara pentru situatiile de anxietate.

Exista insa institutii care fac celule de criza, desemneaza responsabili, purtatori de cuvant, figuri autoritare care sa previna si controleze panica sociala.

Or, cand in loc de date clare, tehnice, non-emotionale, apar informatii ca nu mai exista masti in farmacii, omul se simte abandonat, lasat pe cont propriu si nevoit sa isi construiasca propriul sistem de autoparare.

Dispar empatia, tranzitivitatea si apar concurenta pentru viata - accesul la o masca - si dusmania pentru cel care te poate pune in pericol potential - singalezul de la Ditrau devine, in Bucuresti, asiaticul care lucreaza la reabilitarea termica a unui bloc sau cel care tuseste intr-un mall, nu conteaza daca e tuse adevarata sau s-a inecat cu vreun produs de fast-food.

Comunismul a insemnat inlocuirea drepturilor fiecarui om cu privilegiile unora, scrie Ivan Krastev in ultima lui carte, si e o realitate pe care romanii inca o percep ca fiind adevarata si azi, la 30 de ani de la caderea dictaturii, mai ales in ceea ce priveste accesul la servicii medicale bune.

Intre izbucnirea epidemiei in China si posibilitatea ca virusul sa ajunga in Romania a existat o perioada de timp suficienta pentru ca Guvernul sa gandeasca o strategie eficienta, atat pentru capacitatea sistemului medical de a gestiona o eventuala epidemie, cat si pentru educarea populatiei sa nu citeasca previziunile lui Nostradamus si teoriile apocaliptice atunci cand e vorba despre boala, ci sa asculte informatiile clare, centralizate, dincolo de orice indoiala stiintifica, ale responsabililor.

Dar coronavirusul nu a prins Romania in vremuri linistite, mizele sunt electorale si fiecare incearca sa maximizeze un profit oarecare din insecuritatea si isteria sociale.

Asa se face ca PSD, cel care a transformat practic in feude sistemul medical, vorbeste despre amanarea congresului, daca virusul o impune, iar pe ecranele televizoarelor apar cand Raed Arafat, sa anunte ca avem de toate, cum de toate am avut si la Colectiv, cand medici obisnuiti, care anunta ca spitalele nu sunt pregatite pentru o situatie ca in Italia.

Intre timp, romanii care vin din Italia nu se simt nici ei in siguranta, o data, pentru ca autoritatile nu ii monitorizeaza in mod real, de vreme ce fiecare a intrat in tara fluierand, si a doua oara, pentru ca se intrevad la orizont furcile satenilor gata sa isi protejeze satul de coronavirusul adus din strainatate.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...