Jocul ratat si bomba pe care stam

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 07:22
22867 citiri
Jocul ratat si bomba pe care stam

Guvernul Citu ar trebui sa primeasca, joi, votul Parlamentului pentru ca Romania este pe cale de a intra intr-o furtuna majora, si de sanatate publica, si economica, si de panica generalizata.

Am vorbit despre necesitatea acestei investiri imediat dupa desemnarea premierului, cu aceleasi argumente, care in ultimele zile nu au facut decat sa se acutizeze si sa devina tot mai grave.

Guvernul Citu chiar ar trebui sa treaca

Daca a fost un guvern menit sa nu treaca, iata ca PNL si dl Iohannis sunt pe cale sa esueze, daca a fost cumva menit sa treaca, iata ca ar putea sa reuseasca.

Motivele necesitatii investirii Guvernului sunt de doua tipuri. Cele obiective, care impun sa avem un guvern care sa poata sa emita orice act normativ necesar perioadei in care intram, cu maxima rapiditate, chiar intr-o ora. Care ar putea fi urgentele? E foarte greu de spus in acest moment, dar ma tem ca vom afla.

Cele subiective, care tin de neincrederea generalizata a unui popor obisnuit cu reactii proaste ale autoritatilor si chiar sa fie abandonat de ele. Tocmai de aceea, e nevoie de actiuni foarte serioase, cele cu adevarat necesare, nu cele care raspund unui val popular mai degraba neinformat si instinctual. Actiuni care sa transmita populatiei un semnal de control si organizare, adica ceea ce lipseste.

Dar si electorale. Alegerile facute sub semnul panicii, al emotiilor colective sunt distorsionate, avantajeaza populismul si am trai cu rezultatul lor astfel croit vreme de 4 ani. Ani in care e posibil sa fim nevoiti sa reparam ce a stricat economic criza coronavirus.

O parte pare sa se fi linistit ca inchiderea scolilor a rezolvat problema. Departe de asa ceva. Masura vizeaza cel mai putin vulnerabil segment. Cazurile copiilor si adolescentilor sunt rare si foarte usoare, decesele aproape inexistente fara afectiuni asociate, iar OMS sustine ca nu a inregistrat nicin caz in care un copil sa fi transmis virusul unui adult.

Singura masura reala de preventie in aceasta inchidere, decisa fara acordul specialistilor in domeniu, este ca persoanele in varsta sa nu se mai miste cu mjloacele de transport in comun sa ia nepotii de la scoli. Sper sa nu se duca nici la biserica sau in alte aglomeratii.

Pericolul cel mare nu a fost insa niciodata acolo. Ca dovada, Germania, cu mult mai multe cazuri, in jur de 1.200, nu a inchis scolile si gradinitele, dar tine totul sub control.

Ce are ea, Germania, si nu am eu, Romania? Disciplina si organizare, in linii mari.

Datele oficiale arata ca 40 de mii de romani au revenit in ultimele zile din Italia. Cifra reala numai Dumnezeu stie care este, pentru ca sunt multi cei care au mintit. Daca au fost intrebati macar. Prieteni care au revenit in tara in ultimele zile spun ca nu i-a intrebat nimeni nimic, de exemplu, pe aeroportul din Sibiu.

Ne tot uitam la Bucuresti, dar cel mai probabil satele mustesc de romani reveniti in tara cu masini, microbuze, pe diverse trasee si care sunt bombe cu ceas complet scapate de pe radar, in localitati unde posibilitatea de testare rapida este nula si in judete unde exista cate o izoleta de transport.

Prima grija a Guvernului ar fi trebuit sa fie la granite, asa cum este a Israelului, care baga in carantina tot ce calca in tara sau vor fi trimisi de unde au venit.

La noi s-a intrat ca in parc, desi tara europeana cea mai lovita este cea unde se afla cea mai mare comunitate de romani. Declaratie pe propria raspundere? Prinde orbul, scoate-i ochii!

Ministrul Vela insusi vorbea de o ruta Italia - Grecia - Bulgaria - Giurgiu. Premierul Orban cere abia acum masuri dure la granite, dupa ce grosul a venit, iar din Italia, deja inchisa complet, nu prea mai are cine sa plece spre Romania. Tot ce a cerut, marti seara, premierul ar fi trebuit sa fie principala grija inca de acum doua saptamani cel putin.

Dar nici macar cei care, de bine de rau, au fost identificati si izolati nu sunt tinuti sub control si pleaca ba la munca, ba la cumparaturi. Daca n-ar fi terifiant, ar fi de ras.

Cat de curand este de asteptat ca presiunea sa se mute in sectiile de terapie intensiva - ATI. Pentru ca in cazurile grave esential este suportul respirator, dupa cum imi spun ATI-isti cu care am vorbit. De aceea, italienii sunt depasiti si nevoiti sa aleaga intre cei care primesc ventilatie si cei pentru care nu mai sunt aparate.

Noi avem 100 de locuri ATI in spitalele de boli infectioase si cateva mii in celelalte spitale, locuri care insa sunt mai mereu complet ocupate de tot felul de urgente. Personalul este deficitar, ATI fiind o specialitate foarte ceruta in strainatate si, de aceea, una lovita din plin de exodul medicilor. Consumabilele sunt si ele, in mod traditional, deficitare.

Inteleg de la prof. univ. dr. Alexandru Rafila ca statul vrea sa cumpere 300 de aparate de ventilatie. Nu prea au de unde pentru ca nu mai sunt pe stoc si cele mai multe inteleg ca erau produse in China.

Cand cu scandalul Hexi Pharma, singura grija era sa il spanzuram pe Condrea. N-a mai fost nevoie. Am facut atunci cel putin 3 interviuri in care se atragea atentia ca suntem grav deficitari la numarul de infectionisti si epidemiologi. Au trecut 4 ani. Tot deficitari suntem. Nu s-a schimbat nimic.

Exista doar 7 centre de testare in tara. Doar la "Matei Bals" se lucreaza in trei schimburi si se pot face in jur de 100 de teste/zi. In restul se pot face cateva zeci. Ministrul Costache a anuntat ca mai sunt teste pentru o saptamana, probabil raportat la dimensiunea de acum a fenomenului, si se pare ca ar fi probleme cu aprovizionarea, avand in vedere cererea. Ulterior, ministerul a revenit cu asigurari ca stocul va fi refacut rapid. Atunci chiar nu inteleg de ce dl ministru Costache a tinut sa vorbeasca.

Si daca, sper ca nu e vorba doar de "cand", boala va incepe sa loveasca cu adevarat dupa acest preludiu mai degraba inofesiv, valul de panica nu va mai fi doar la raftul de malai si pe Facebook, ci ar putea pune cu adevarat la incercare autoritatea si stabilitatea statului. Iar pentru asta chiar ai nevoie de un guvern solid.

Ideal ar fi fost unul cu componenta si sustinere mai larga, dar nu cred ca mai e timp pentru o noua procedura la cat de rapid evolueaza lucrurile. Atat s-a putut, atat vom avea, dar e vital sa avem.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...