COVID-19: Numarul deceselor la nivel mondial a trecut de 237.000. In Romania, bilantul negru a urcat la 744 de morti

Vineri, 01 Mai 2020, ora 23:43
22182 citiri
COVID-19: Numarul deceselor la nivel mondial a trecut de 237.000. In Romania, bilantul negru a urcat la 744 de morti
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a intrat azi in minivacanta de 1 Mai si depinde doar de noi daca masurile impuse pentru a limita raspandirea coronavirusului vor fi cu adevarat relaxate dupa data de 15.

Este important ca, in acest weekend, sa respectam ordonantele militare, chiar daca in perioada aceasta din an eram obisnuiti sa mergem la plaja sau la iarba verde, sa facem gratare.

Autoritatile au facut apel la populatie sa petreaca 1 Mai in case, intrucat "urmeaza un weekend de foc". Iar majoritatea romanilor au respectat restrictiile. Au fost insa si cateva persoane care au mers la iarba verde, dar au fost prinse de politsti si amendate.

Cu 744 decese provocate de COVID-19 si 12.567 de cazuri confirmate, Romania inca este pe o panta ascendenta a pandemiei, nu am atins "varful".

Totusi, peste 4.300 de persoane au fost declarate vindecate in tara noastra.

De mentionat ca, pana acum, 91 de cetateni romani au murit peste hotare, dintre care cei mai multi in Italia - 29.

La nivel mondial, sunt 3,3 milioane de cazuri de COVID-19, iar numarul de morti din lume a trecut de 237.000. Vestea buna a zilei este ca, pana acum, peste un milion de persoane diagnosticate cu COVID-19 au fost declarate vindecate, de la inceputul pandemiei.

Urmareste toate datele statistice transmise in timp real pe site-ului Worldometers.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus in Romania si in lume:

23:16 - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a revenit la ipoteza potrivit careia noul coronavirus este de origine naturala, in conditiile in care presedintele SUA, Donald Trump, a sugerat ca ar fi responsabil Institutul de Virologie din Wuhan (China).

22:51 - Trei angajati ai clubului FC Koln au fost testati pozitiv la virusul Covid-19, a anuntat gruparea din Bundesliga, precizand insa ca jucatorii continua antrenamentele respectand distantarea sociala.

22:35 - Ministerul de Interne anunta ca "1 Mai a trecut cu bine" si multumeste romanilor care au respectat restrictiile.

22:18 - Dr. Emilian Ioan Imbri, managerul Spitalului "Victor Babes" din Capitala, atrage atentia ca masurile de distantare trebuie pastrate dupa data de 15 mai deoarece pericolul nu a trecut.

"Data de 15 nu trebuie sa fie ca o apasare, ca daca se deschid portile si navalesc oamenii... ar fi un dezastru. Nici scolile nu se deschid, manifestari sportive, spectacle nu se dau la liber. Pericolul nu a trecut, inca nu suntem la 14 zile de la Paste si de 1 mai. Uitati ce frumos e afara. Zilele astea vom vedea daca nu se intampla nimic rau, adica sa creasca numarul de cazuri, daca avem 200 de paturi ocupate in spital si vom avea 500 inseamna rau", a declarat Emilian Imbri, la Realitatea PLUS.

22:02 - Comisarii de la Protectia Consumatorilor au dat amenzi de 77.000 de lei in urma unor controale la unitati care asigura cazarea si hrana in sistem catering pentru persoanele aflate in carantina in judetul Valcea.

21:36 - Numarul deceselor puse pe seama noului coronavirus in Turcia a crescut cu 84 in ultimele 24 de ore, ajungand la 3.258, conform unui comunicat dat publicitatii vineri de Ministerul turc al Sanatatii.

21:14 - Pandemia cauzata de noul coronavirus a ucis mai mult de 140.000 de persoane in Europa, din care trei sferturi in Italia, Regatul Unit, in Spania si in Franta, potrivit unui bilant realizat de AFP.

20:57 - Noua persoane, cu varste cuprinse intre 15 si 39 de ani, au fost amendate cu 80.000 de lei de politistii din judetul Olt dupa ce au petrecut impreuna de 1 Mai si au incalcat astfel prevederile privind distantarea sociala, informeaza News.ro.

20:35 - O femeie in varsta de 102 ani din Singapore, s-a vindecat de coronavirus, relateaza presa internationala. Ea are cinci copii, 11 nepoti si 13 stranepoti.

20:14 - Alte 18 persoane au murit in Romania din cauza coronavirusului, astfel ca bilantul deceselor ajunge la 744. Printre cei 18 decedati se numara si o tanara de doar 20 de ani, care suferea de obezitate grad II si probleme psihice. Pacienta a venit din Anglia si din carantina a fost internata in spital.

19:59 - Numarul deceselor inregistrate la nivel mondial din cauza COVID-19 a trecut de 237.000.

19:53 - Bilantul epidemiei de coronavirus a ajuns la 28.236 de morti in Italia, cu 269 de decese produse in ultimele 24 de ore, iar numarul total al persoanelor infectate a depasit 207.000.

19:27 - Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anuntat ca scolile din New York vor ramane inchise pentru restul anului scolar in curs, profesorii urmand sa continue sa-si tina lectiile la distanta.

19:12 - India a prelungit vineri masurile de izolare cu inca doua saptamani, incepand de la 4 mai.

18:45 - Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus in randul varstnicilor internati la caminele de batrani "Sf.Ilie" si "Sf. Spiridon" din municipiul Galati a ajuns la 38, dupa ce alte trei persoane au murit in ultimele 24 de ore.

18:30 - Zeci de tari risca sa nu mai primeasca vaccinuri, in special pe cel pentru rujeola, din cauza restrictiilor de transport aerian decise pe fondul pandemiei de coronavirus, a avertizat, vineri, UNICEF.

18:10 - Prefectura Suceava a anuntat, vineri, ca 63 de varstnici si 9 angajati de la Centrului Social Crestin Bogdanesti, de pe langa Manastirea Bogdanesti, sunt infectati cu coronavirus.

17:46 - Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, ca este foarte putin probabil ca zborurile interne si internationale sa fie reluate dupa data de 15 mai, chiar daca starea de urgenta va fi ridicata.

"Este putin probabil ca din 15 mai toate zborurile interne si internationale sa fie reluate. Suntem in discutii atat la nivel national, cat si la nivel european, pe fiecare mijloc de transport in parte, sa vedem cum reluam aceasta activitate, gradual. Ce inseamna asta? Ca probabil companiile vor relua zborurile interne, la nivel regional. Nu la nivelul tuturor celor 16 aeroporturi", a declarat ministrul, citat de Antena3.

17:14 - Clinica de Boli Infectioase I a Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Mures a fost dotata, vineri, cu sase asistenti medicali virtuali. Este vorba despre o retea de tablete interconectate, pe care sunt montate avataruri cu infatisare umana, prin care pacientii infectati cu COVID-19 pot contacta doctorul de garda, limitand astfel contactul uman atunci cand nu este neaparat necesar, informeaza Agerpres.

16:51 - Zeci de jurnalisti au murit din cauza noului coronavirus din martie in lume, a estimat vineri organizatia elvetiana PEC (Press Emblem Campaign), deplangand o protectie insuficienta a angajatilor din mass-media care relateaza despre pandemie, scrie AFP.

16:45 - Bryan Adams, Mick Jagger, Jack Black si Will Smith se numara intre celebritatile care vor participa la un eveniment online organizat de Facebook cu scopul de a strange fonduri pentru oamenii afectati de pandemie in India, informeaza Variety.

16:32 - Premiera medicala la Institutul "Matei Bals" din Capitala: trei pacienti cu COVID-19 aflati in stare grava in sectia ATI a unitatii au primit plasma de la donatori vindecati. Acest tip de tratament este folosit in peste 30 de tari impotriva COVID-19.

16:29 - Cateva sute de membri ai sindicatului PAME afiliat partidului comunist din Grecia au demonstrat vineri in fata parlamentului din Atena la distanta unul fata de celalalt pentru a preveni raspandirea coronavirusului. Participantii la demonstratia de Ziua Internationala a Muncii au cerut lucratorilor sa nu plateasca pretul depresiei economice globale severe aduse de pandemia de coronavirus.

16:20 - Un aparat de plasmafereza, care poate contribui la salvarea pacientilor infectati cu coronavirus, aflati in stare grava, a ajuns la Galati si urmeaza sa fie pus in functiune.

16:18 - Autoritatile japoneze au anuntat vineri ca starea de urgenta, impusa pe 7 aprilie initial in sapte regiuni, apoi extinsa la nivelul intregii tari, va fi prelungita cu o luna.

16:16 - Industria turismului va beneficia de un pachet de ajutor cu o componenta indreptata spre reducerea costurilor cu energia electrica a hotelurilor si restaurantelor si o componenta care vizeaza capitalul de lucru, respectiv granturi pentru finantarea cheltuielilor ce vor trebui facute pentru aranjarea spatiilor in vederea primirii turistilor, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

15:55 - Data de 11 mai va fi o etapa importanta, dar nu va fi trecerea de la starea actuala la o viata normala. Va fi o perioada care va trebui organizata, a vorbit Emmanuel Macron fracezilor de la Palatul Elysee.

15:44 - Noul coronavirus ucide de doua ori mai mult in cartierele defavorizate din Anglia, iar membrii minoritatilor etnice mor de COVID-19 in numar mai mare decat albii, releva doua studii distincte aparute vineri, informeaza AFP.

15:33 - Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Ionel Oprea a explicat motivul pentru care sase decese de la Spitalul din Suceava au fost raportate de GCS abia la 1 mai, desi unele dintre ele au avut loc in 4 aprilie. El spune ca persoana care inregistra persoanele moarte "s-a temut ca se interpreteaza".

"S-a dat dispozitie scris ca toate aceste lucruri sa se remedieze si sa fie raportate (inregistrarea persoanelor infectate si a deceselor - n.red.). Cand am revenit si am verificat, o parte din ele nu fusesera inregistrate in sistem. Doamna de acolo a zis ca s-a temut ca sa nu se interpreteze. Ce sa se interpreteze, doamna? Sunt decese si trebuiau sa fie introduse.

Disciplina in serviciu nu face parte din educatia profesionala a tuturor de acolo. (...) Spuneau asa, cu seninatate, ca au considerat ca nu e cazul sau 'Da, le facem'. Dar de ce nu le-ati facut? Cine si ce interes are sa ascunda niste decese? Nu am fost in stare sa le inteleg determinarea sau cauzalitatea", a spus generalul Ionel Oprea, intr-o declaratie pentru Digi 24.

15:18 - In Elvetia, copiii de pana in 10 ani isi pot imbratisa din nou bunicii. Guvernul a decis ca ei nu sunt un pericol pentru varstnici. Guvernul a relaxat restrictiile, dupa ce oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca micutii nu sunt un risc pentru varstnici.

15:10 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a transmis, vineri, un mesaj de 1 Mai in care multumeste tuturor angajatilor MAI care sarbatoresc prin munca si sunt la datorie pentru a limita raspandirea virusului. Potrivit lui Vela, de 1 Mai, cu totii aveam planuri de obicei, ne vedeam cu prietenii si cu cei dragi si petreceam, "oricum, dar nu asa". Ministrul face apel la un comportament corect pentru a avea o perspectiva optimista.

15:01 - Aproximativ jumatate dintre copii si adolescenti (49%) verifica rar sau deloc valoarea de adevar a informatiilor citite pe internet sau vazute la televizor, arata o analiza realizata de organizatia Salvati Copiii in contextul pandemiei COVID-19.

15:00 - Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a facut vineri, de Ziua Internationala a Muncii, un apel la unitate, in timp ce lidera extremei drepte Marine Le Pen a sfidat carantina, a depus o coroana de flori la statuia Ioanei D'Arc din centrul Parisului si l-a criticat totodata pe seful statului francez pentru felul in care a gestionat pandemia de coronavirus, informeaza Reuters.

14:58 - Cel mai tanar pacient cu COVID-19 din judet, un bebelus de peste o luna, impreuna cu mama lui, au fost vindecati si externati vineri din Spitalul de Pediatrie din Sibiu, a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Prefecturii, Andreea Stefan.

14:55 - Autoritatile sanitare mondiale, acuzate de Statele Unite ca nu au sesizat imediat gravitatea noului coronavirus, au solicitat vineri Beijingului sa le invite pentru a ancheta originile animale ale coronavirusului.

"OMS ar dori sa lucreze cu parteneri internationali si, la invitatia guvernului chinez, sa participe la ancheta asupra originii animale", a indicat, pentru AFP, purtatorul de cuvant al organizatiei, Tarik Jasarevic.

14:52 - Portugalia se pregateste sa treaca de la starea de urgenta la starea de calamitate, care presupune si relaxarea unor masuri impuse din cauza pandemiei. Premierul a transmis ca se vor lua masuri, astfel incat oamenii sa mearga in siguranta la plaja.

14:50 - In haosul de la Spitalul Judetean de la Suceava, sase oameni au murit infectati cu noul coronavirus fara sa apara in statisticile oficiale. Iata explicatia DSP Suceava:

"Spitalul nu a raportat tot la timp si am fost nevoiti sa ii adunam pe toti cei din urma. Acum s-au reglat conturile", a declarat, pentru Mediafax, sefa DSP Suceava, Manuela Trifan.

14:41 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a facut, vineri, o vizita fulger la Spitalul Judetean Focsani, de unde a plecat spre Vaslui, dupa cateva minute de discutii cu conducerea unitatii medicale.

14:34 - Igor Dodon, presedintele Republicii Moldova, a transmis multumiri autoritatilor din Romania dupa ce tara noastra a trimis vecinilor cadre medicale si echipamente sanitare pentru a ajuta medicii de acolo sa faca fata epidemiei de coronavirus.

14:28 - In plina pandemie, sute de turisti sunt inca blocati... in Maldive. De mai bine de o luna.

Anuntul a fost facut de Ali Waheed, ministrul Turismului din aceasta tara. Turistii au ramas blocati din cauza coronavirusului, care a impins autoritatile sa ia masuri restrictive pentru a-i limita raspandirea.

14:17 - Agentia Europeana pentru Medicamente a inceput "revizuirea continua" a Remdesivir, medicamentul care a avut rezultate pozitive in tratamentul pacientilor infectati cu noul tip de coronavirus, in SUA, anunta europarlamentarul Cristian Busoi.

14:16 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat ca, in Romania, "Suntem la jumatate din capacitatea de testare din Germania", raportat la numarul de locuitori.

"Ca sa va dau o cifra, care sa ii incurajeze pe unii sau sa ii dezamageasca pe altii, suntem la jumatate din capacitatea de testare din Germania, raportat la populatie. Noi avem circa 8.000, 8.500 de teste care se pot efectua zilnic.

In Germania, cantitatea, raportata la populatie, este dubla, dar evolutia testarilor este incurajatoare si e un lucru bun ca s-a reusit intr-un interval relativ scurt, tinand cont si de capacitatile din Romania", a spus Rafila, citat de Mediafax.

14:10 - Franta isi indeamna cetatenii sa circule cu bibicleta odata ce vor fi ridicate restrictiile impuse pentru limitarea raspandirii noului coronavirus. Obiectivul este de a mentine nivelul poluarii cat mai redus posibil. In schimb, autoritatile franceze promit subventii pentru biciclisti.

14:02 - Doar 10-15% din personalul medical al Spitalului Judetean Suceava era apt de munca, la inceputul lunii aprilie, restul fiind diagnositcat cu COVID-19 sau in carantina, iar in prezent pentru aproximativ 68% din personalul spitalului rezultatul testelor pentru coronavirus este negativ, anunta MApN, care face un bilant al perioadei in care conducerea unitatii medicale a fost asigurata de o echipa militara.

Conform ministerului, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Ionel Oprea a afirmat ca misiunea la Suceava a fost indeplinita, "desi aici este inca focar de coronavirus", dar ca acum sunt internati in spital doar 507 pacienti infectati si alti 605 pacienti non-COVID-19. La sectia ATI, care are deja 42 de ventilatoare, mai sunt doar sapte bolnavi asistati.

13:48 - Rusia a anuntat aproape opt mii de cazuri noi de coronavirus (7.933) si 96 de decese, in ultimele 24 de ore, relateaza The Moscow Times. Astfel, numarul total al infectarilor a ajuns la 114.431, iar numarul deceselor la 1.169.

13:30 - Gabriela Firea anunta ca traficul a crescut semnificativ in Bucuresti in ultima perioada, inregistrand un procent de crestere de aproape 20%. Asta dupa anuntul facut de autoritati cu relaxarea restrictiilor de circulatie dupa data de 15 mai.

Primarul General ii roaga pe bucuresteni sa stea in continuare acasa pentru ca Romania nu a ajuns nici macar la varful epidemiei.

13:20 - Anul acesta, in contextul pandemiei, 1 Mai aduce sosele goale catre munte si mare. Daca anul trecut, Autostrada Soarelui sau DN1 erau deja blocate din cauza fluxului mare de turisti, acum soselele sunt goale. Sute de echipaje de Politie verifica circulatia, atat la sol, cat si cu ajutorul elicopterelor.

13:11 - Cele opt persoane din cadrul anchetei epidemiologice derulate la unitatea de panificatie din Alba Iulia, unde au fost inregistrate in urma cu cateva zile mai multe cazuri de COVID-19, si in cazul carora analiza prin "metoda pooling" a indicat prezenta virusului nu sunt angajati ai brutariei.

Potrivit DSP Alba, persoanele respective urmeaza a fi retestate vineri individual si sunt contacti directi ai angajatilor din cadrul brutariei care au fost depistati pozitiv.

13:00 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat joi lipsa de leadership in ceea ce priveste raspunsul la coronavirus si solidaritatea redusa demonstrata de marile puteri la adresa tarilor mai defavorizate, informeaza EFE.

"Sunt deosebit de ingrijorat de lipsa de solidaritate fata de tarile in curs de dezvoltare, atat in ceea ce priveste echipamentul pentru a raspunde pandemiei de COVID-19, care se poate extinde la fel ca un incendiu, cat si pentru a infrunta impactul dramatic de ordin social si economic", a declarat Guterres intr-o conferinta de presa online.

12:56 - De la inceputul pandemiei, 91 de cetateni romani aflati in strainatate au murit: 29 in Italia, 19 in Franta, 26 in Marea Britanie, 8 in Spania, 4 in Germania, 2 in Belgia, unul in Suedia, unul in Elvetia si unul in SUA.

12:51 - Am ajuns la 12.567 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, anunta GCS vineri, la amiaza. De la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte 327 de noi cazuri de imbolnavire.

In sectiile de terapie intensiva, in acest moment, sunt internati 249 de pacienti.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.328 au fost declarate vindecate si externate.

12:45 - Alexandru Rafila avertizeaza ca weekendul de 1 Mai poate fi periculos, daca nu respectam distantarea sociala: "Mai avem inca un hop, cele trei zile care urmeaza, de 1 Mai muncitoresc".

"Sper ca, in aceasta perioada, oamenii sa fie precauti. Daca sunt precauti, sa diminueze contactele cu persoane varstnice, pentru ca mai avem inca un hop, sunt cele trei zile care urmeaza, de 1 Mai muncitoresc", spune prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

12:41 - Autoritatile sanitare spaniole au anuntat vineri o usoara crestere a numarului deceselor provocate de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in timp ce numarul celor declarati vindecati reprezinta mai mult de jumatate din totalul cazurilor confirmate.

De la inceputul epidemiei in Spania (pe 31 ianuarie a fost confirmat primul caz), au fost inregistrate 215.216 cazuri, prin teste PCR, si 24.824 de decese.

12:33 - Primaria Capitalei sustine ca Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, spital suport COVID-19, nu este si nici nu a fost vreodata "focar de infectie", raspunzand astfel unei afirmatii facute de deputatul independent Nicusor Dan.

12:19 - Peste 40 de cadre medicale si pacienti internati pe Sectia ATI si pe Sectia chirurgie a Spitalului Municipal Dorohoi au fost testati, dupa ce opt cadre medicale de pe cele doua sectii au fost confirmate, joi, cu COVID-19, se arata intr-o informare de presa transmisa, vineri, de Centrul Judetean de Comunicare coordonat de Institutia prefectului.

De asemenea, autoritatile au anuntat ca ambele sectii afectate de noul coronavirus au fost inchise temporar pentru dezinfectare.

11:57 - "Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a cerut echipei care a fost coordonata de dl secretar de stat Oprea o evaluare completa a situatiei de la Suceava, care include si modul de raportare a deceselor", anunta Grupul de Comunicare Strategica.

Cererea vine in conditiile in care astazi au fost raportate 6 decese inregistrate mai demult. Un barbat a murit pe 5 aprilie, alti doi pe 6 aprilie. Inca trei persoane au murit pe 14 si 15 aprilie, dar abia acum aflam, desi era confirmata prezenta virusului de foarte mult timp.

11:30 - Seful Ryanair, Michael O'Leary, a declarat ca returnarea banilor pentru zborurile anulate din cauza pandemiei ar putea dura chiar si 6 luni.

"Daca vreti banii inapoi, va veti primi banii inapoi", a spus el, citat de BBC.

11:25 - Centrul orasului Bruxelles, capitala Belgiei, va fi transformat in zona pietonala si de biciclisti pentru cel putin trei luni, in timp ce autoturismele, tramvaiele si autobuzele vor avea o limita de viteza de 20 de kilometri la ora. Decizia coincide cu ridicarea partiala, incepand din 4 mai, a restrictiilor de circulatie impuse in Belgia din cauza pandemiei de coronavirus.

11:20 - Capacitatea de testare a crescut in Romania in ultimele zile, fiind realizate 7.000 de teste pe zi, dupa cum anunta premierul Ludovic Orban recent.

11:11 - Sase detinuti se afla in izolare, dupa ce ar fi intrat in contact cu un angajat al Penitenciarului Botosani, care a fost diagnosticat cu COVID-19, a declarat, pentru Agerpres, directorul unitatii de detentie, Cristian Ieremie.

11:03 - Un numar de 685 de teste pentru depistarea infectarii cu SARS-CoV-2 au fost prelucrate la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino", in ultimele 24 de ore, iar 486 de probe sunt in curs de finalizare, anunta Ministerul Apararii Nationale.

10:57 - Politia turca a arestat vineri mai multi responsabili sindicali care defilau la Istanbul pentru a marca data de 1 mai, Ziua Internationala a Muncii, in pofida unei interdictii de circulatie menite sa combata pandemia cu noul coronavirus.

10:50 - In contextul pandemiei, Aeroportul din Vilnius (Lituania) a devenit cinema drive-in, intrucat pistele nu mai sunt folosite momentan. Astfel, lituanienii se pot deplasa cu masina pana la aeroport, o parcheaza la distanta necesara, apoi urmaresc un film pe ecranul imens.

Iata si cateva fotografii publicate pe contul de Facebook al aeroportului:

10:41 - Prima punga cu plasma donata de un pacient vindecat de coronavirus va fi administrata unui pacient in stare critica din sectia de terapie intensiva de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, conform Pro Tv.

10:29 - Alti trei romani au fost rapusi de COVID-19, ceea ce inseamna ca bilantul total al deceselor in Romania ajunge la 726.

10:20 - Ungaria trebuie sa se pregateasca pentru un posibil al doilea val al epidemiei de coronavirus in lunile octombrie sau noiembrie, chiar daca cel mai probabil raspandirea COVID-19 va incetini pe perioada verii, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban.

10:07 - Cel putin 7 cadre medicale de la Spitalul Municipal Adjud, unitate de suport pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, au fost diagnosticate in ultimele zile cu COVID-19, existand suspiciunea ca asistentele s-au imbolnavit dupa ce au intrat in contact cu un medic care nu a folosit echipament de protectie. De altfel, medicul a fost reclamat la Parchet de sotul uneia dintre asistente. DSP Vrancea nu comenteaza subiectul.

09:58 - Opt cadre medicale de la Spitalul Municipal Dorohoi au fost spitalizate, joi seara, dupa ce au fost diagnosticate cu COVID-19, a confirmat seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Botosani, Monica Adascalitei.

09:50 - Aproximtiv 250 de "ventilatoare" achizitionate de Regatul Unit din China pot "rani sau chiar omori pacientii" in cazul in care sunt folosite in spitale, avertizeaza medici britanici intr-o scrisoare.

Aceste aparate prezinta probleme in alimentarea cu oxigen, nu pot fi curatate corespunzator, au un "design nefamiliar" si un manual de utilizare neclar si au fost fabricate pentru a fi folosite pe ambulante, nu in spital, avertizeaza ei in document.

09:41 - Remdesivir a ajuns si in Romania. Cateva doze sunt la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara. Remdesivir e medicamentul in care isi pun acum speranta medici din intreaga lume, care trateaza pacienti cu COVID-19.

09:32 - COVID-19 a ucis inca 6 romani, anunta vineri Grupul de Comunicare Strategica. Astfel, bilantul deceselor in tara noastra urca la 723.

09:30 - Fostul premier Mihai Tudose afirma, intr-o postare pe Facebook, ca avem un 1 Mai atipic, iar daca nu vrem ca la 1 Mai anul viitor sa vedem in strada cohorte de oameni disperati de lipsa unui loc de munca si a unui venit decent, trebuie sa discutam, urgent si responsabil, masuri concrete de stimulare economica.

09:22 - Aproximativ 1,6 miliarde de oameni ar putea ramane fara locuri de munca la nivel mondial, avertizeaza Organizatia Mondiala a Muncii (OMM). Este vorba de jumatate din forta de munca a omenirii.

09:15 - Autoritatile din Brazilia au raportat joi o cifra record de 7.218 de cazuri confirmate de imbolnavire cu noul coronavirus in ultimele 24 de ore, numarul total al contaminarilor ajungand la 85.380 de cazuri.

09:00 - Numarul testelor pentru COVID care se fac in Oltenia a scazut, dupa ce Spitalul de Boli infectioase Craiova a ramas fara kituri automate de testare. Medicii au comandat teste automate din SUA. Pana acum, la spitalele din Craiova au fost efectuate peste 3.500 de teste.

08:43 - Autoritatile analizeaza daca romanii vor putea sa faca nunti dupa data de 15 mai, cand se ridica starea de urgenta, a afirmat ministrul de Interne, Marcel Vela, pe pagina sa de Facebook, unde a raspuns mai multor intrebari adresate de cetateni.

08:25 - Germania va redeschide locurile de joaca, muzeele si bisericile incepand de luni, dupa ce saptamana aceasta au fost redeschise micile magazine si va decide in cateva zile in privinta scolilor si a evenimentelor sportive.

08:00 - Primele rezultate ale unor analize serologice efectuate in provincia Bergamo din regiunea Lombardia - cea mai afectata de COVID-19 - arata ca 61% din populatia din doua dintre cele mai afectate orase - Alzano Lombardo si Nembro - prezinta anticorpi.

07:49 - Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a confirmat ca dupa 15 mai se vor redeschide saloanele de infrumusetare, insa acestea vor putea functiona doar daca angajatii si clientii accepta sa respecte reguli noi.

07:40 - Autoritatile sanitare chineze au anuntat vineri ca au inregistrat joi alte 12 contaminari cu noul coronavirus in China continentala si ca nu au inregistrat niciun alt deces din cauza epidemiei.

07:32 - American Airlines, Delta Air Lines si United Airlines au transmis joi ca, in curand, vor impune o noua masura de siguranta - vor cere tuturor pasagerilor sa isi acopere fetele in timpul zborurilor.

07:20 - Statele Unite au inregistrat 2.053 de morti din cauza noului coronavirus in ultimele 24 de ore. Dupa o scadere duminica si luni, bilantul zilnic al deceselor a urcat trei zile la rand la peste 2.000 de morti, potrivit acestui bilant intocmit joi, la ora locala 20.30 (3.30, ora Romaniei).

07:11 - Mai mult de 1 milion de persoane diagnosticate cu COVID-19 au fost declarate vindecate, de la inceputul pandemiei si pana in prezent, potrivit datelor Johns Hopkins University.

07:00 - Compania farmaceutica britanica AstraZeneca s-a asociat joi cu Universitatea Oxford pentru a contribui la dezvoltarea, productia si distribuirea unui posibil vaccin pentru COVID-19, in conditiile in care producatori de medicamente din toata lumea se intrec sa gaseasca o solutie impotriva acestei boli mortale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#stiri coronavirus 1 mai, #pandemie coronavirus Romania , #coronavirus