COVID-19: Romania a ajuns la aproape 400 de decese, in lume sunt peste 144.000. Avem si o noua Ordonanta Militara

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 23:52
46840 citiri
COVID-19: Romania a ajuns la aproape 400 de decese, in lume sunt peste 144.000. Avem si o noua Ordonanta Militara
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Peste 2 milioane de oameni din intreaga lume s-au infectat cu coronavirus si mai mult de 144.000 au murit.

Romania a ajuns la 7.707 cazuri, dintre care 392 s-au dovedit pana acum mortale. Totodata, pana acum, au fost confirmate cu coronavirus 981 de cadre medicale.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat azi Ordonanta Militara 9, care prevede, intre altele, suspendarea zborurilor cu Marea Britanie, Irlanda de Nord, Belgia, Turcia, SUA, Germania, Olanda. In plus, ministrul a anuntat ca se reia exportul de cereale.

Am avut parte si de un mega-scandal in Saptamana Mare. Dar macar am evitat la mustata o explozie de imbolnaviri preconizata de medici, gratie unui acord MAI-BOR care ar fi scos oamenii din casa in ajun de Paste si i-ar fi pus pe politisti sa distribuie lumina de Inviere. Ministrul Vela a revenit asupra deciziei si cuvantul de ordine ramane "Stati acasa!", asa cum ne-a tot zis presedintele Iohannis.

De altfel, Parlamentul a adoptat azi prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.

Cifrele care vin din America sunt ametitoare: 2.569 de morti in 24h. Iar in Rusia bilantul cazurilor a crescut cu 800% in doua saptamani.

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:

23:41 - Directorul Institutului National de Boli Infectioase "prof. Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a estimat joi seara ca, in contextul pandemiei de COVID-19, romanii vor putea iesi la munca fara restrictii spre jumatatea lunii iulie.

"Daca stam potoliti in aceste patru - cinci zile, estimez ca undeva la jumatatea lunii iulie. (...) Daca nu stam potoliti, atunci se va intinde problema asta si pana la anul nu mai iesim", a spus prof. univ. Streinu-Cercel, intr-o emisiune la B1 TV.

23:29 - Ludovic Orban afirma ca numarul bolnavilor de COVID-19 care au nevoie de ventilatie este mai mic decat al celor internati la Terapie Intensiva. "Suntem departe de capacitatea maxima la Terapie Intensiva", a spus premierul.

23:11 - Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a afirmat joi ca exista zone de umbra in gestionarea pandemiei de coronavirus de catre China, declarand publicatiei Financial Times ca, "evident, s-au intamplat lucruri pe care nu le stim".

22:51 - Premierul Ludovic Orban a decarat, joi seara, ca varful epidemiei este estimat, in acest moment, in perioada 1-5 mai, dar prognozele nu sunt 100% sigure. Orban a afirmat ca, si dupa ce va trece varful pandemiei, masurile restrictive vor fi pastrate, iar revenirea la normalitate se va face treptat, cu acele activitati cu grad mic de risc.

22:47 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a postat, joi seara, pe pagina sa de socializare, un mesaj in care face referire la acordul cu Biserica Ortodoxa Romana si masurile luate in preajma Sarbatorilor Pascale.

Ministrul spune ca a urmarit comentariile si a observat criticile, dar a cautat cea mai buna solutie, "astfel incat sa putem simti, atat cat se poate, sarbatoarea Pastelui".

22:34 - Sefa Directiei de Sanatate Publica (DSP), Sorina Hontaru, a fost inlocuita din functie joi, in locul ei fiind numit un medic militar.

22:20 - Granitele Poloniei vor ramane inchise pana cel putin la 3 mai, a anuntat joi premierul Mateusz Morawiecki. El a mentionat ca din 20 aprilie va incepe relaxarea unor restrictii impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

21:59 - Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat, joi seara, ca scolile se vor deschide "cand ne va permite contextul epidemiologic", chiar daca asta va insemna 1 iunie.

21:44 - Pandemia de coronavirus a cauzat moartea a 144.118 de oameni in toata lumea, dintre care doua treimi in Europa. Statele Unite reprezinta tara care are cele mai multe victime (31.590), inaintea Italiei - 22.170, Spaniei - 19.130, Frantei - 17.920 si a Marii Britanii - 13.729.

21:40 - 14 persoane de la caminul de batrani din Baia de Cris sunt infectate cu COVID-19. Pacientii urmeaza sa fie internati la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Deva.

21:27 - Al cincilea caz de imbolnavire cu COVID-19 a fost confirmat joi in randul personalului Ministerului Justitiei. Este vorba despre un angajat al directiei resurse umane. Persoana nu a mai fost prezenta in institutie din data de 2 aprilie, precizeaza Ministerul Justitiei.

21:15 - Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, ca va sta acasa de Pasti, cu familia, si le cere tuturor roanilor sa faca acelasi lucru si sa evite deplasarile si orice contact.

"De Paste o sa stau acasa, in familie. Aceeasi recomandare pentru toti: sa stea acasa cu familia, sa evite orice deplasare, orice contact, orice apropiere fizica. Sa astepte, cei care vor sa primeasca lumina", a declarat, joi seara, la Digi 24, premierul Ludovic Orban.

20:58 - Ordonanta militara nr. 9 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 a fost publicata joi seara in Monitorul Oficial.

20:49 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, spune ca varful epidemiei de coronavirus a fost atins deja daca lumea nu se vede de Paste. Potrivit acestuia, romanii ar putea sa se intoarca la serviciu, progresiv, de la data de 15 mai.

20:33 - Guvernatorul din New York a anuntat joi prelungirea pana la 15 mai a masurilor de izolare in acest stat aflat in epicentrul epidemiei de COVID-19 in SUA, in pofida faptului ca numarul zilnic de noi decese a fost cel mai mic din ultimele zece zile.

20:12 - Turcia a anuntat joi 4.801 de noi cazuri de coronavirus in ultimele 24 de ore, in timp ce 125 de persoane au murit in acelasi interval de timp, ridicand bilantul total al deceselor la 1.643. Numarul total de cazuri confirmate de COVID-19 din tara este de 74.193.

19:56 - Guvernul britanic a anuntat joi o prelungire - cu cel putin trei saptamani - a izolarii la nivel national impuse in vederea unei incetiniri a raspandirii epidemiei noului coronavirus.

19:34 - Protectia Civila din Italia a anuntat noile date privind epidemia de coronavirus. Astfel, in ultimele 24 de ore s-au inregistrat 1.189 de noi cazuri, 525 de decese si 2.072 de persoane vindecate. Totalul deceselor in randul medicilor din Italia a ajuns la 127.

19:32 - Presedintele rus Vladimir Putin s-a hotarat joi sa amane parada militara anuala de la 9 mai, prin care Moscova sarbatoreste victoria impotriva Germaniei naziste, din cauza pandemiei noului coronavirus.

19:19 - Un studiu realizat asupra unor donatori de sange din Olanda sugereaza ca aproximativ 3% dintre acestia au dezvoltat anticorpi impotriva noului coronavirus, un lucru care poate furniza un indiciu cu privire la populatia care a fost deja contaminata, au anuntat joi autoritatile sanitare, potrivit News.ro.

19:07 - SUA au depasit joi pragul de 30.000 de morti, potrivit bilantului in timp real al universitatii Johns Hopkins, relateaza AFP, citata de Agerpres. Potrivit acestei surse, 30.990 de persoane au murit in tara de la inceputul pandemiei. SUA sunt tara cea mai indoliata din lume din cauza pandemiei, inaintea Italiei (cu 21.645 morti), Spaniei (19.130 morti) si Franta (17.167 morti).

18:38 - Elvetia a anuntat joi o iesire din izolare "lenta" si "progresiva" incepand cu 27 aprilie datorita faptului ca propagarea pandemiei de COVID-19 a incetinit in tara.

18:24 - Peste 100 de tari au cerut pana acum asistenta de urgenta, pentru a face fata crizei financiare generata de pandemia Covid-19, a anuntat Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), citata de Curs de Guvernare.

18:16 - Un asistent medical din Arges este urmarit penal pentru ca a refuzat izolarea preventiva la locul de munca, el fiind cercetat pentru savarsirea infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor, anunta, joi, Ministerul Public. Dosarul a fost deschis in urma unei sesizari a DSP Arges, scrie Mediafax.

18:13 - In Caminul "Sfantul Ilie" din Galati, focar de coronavirus, sunt infectate 103 persoane - 83 sunt batrani asistati si 20 de angajati. Pana acum, in aceasta unitate au fost testate in total 206 persoane.

18:07 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, prezinta o noua Ordonanta Militara - cea cu numarul 9.

Marcel Vela prezinta Ordonanta Militara numarul 9

18:05 - Grupul de Comunicare Strategica (GCS) anunta ca, pana joi, au fost confirmate cu coronavirus 981 de cadre medicale din tara.

17:55 - Bilantul deceselor provocate de noul coronavirus in spitalele din Marea Britanie a crescut joi cu inca 861, cea mai semnificativa crestere din ultimele cinci zile, numarul total al deceselor consemnate oficial ajungand la 13.729. Totodata, cazurile confirmate se ridica la 103.093.

17:42 - Una din cele doua bucatarii ale Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Mures a fost inchisa, iar 17 angajati s-au autoizolat la domiciliu, intrucat o bucatareasa a fost testata pozitiv cu COVID-19, dupa ce a prezentat afectiuni respiratorii, informeaza Agerpres.

17:25 - O fetita in varsta de sase ani, confirmata cu COVID-19, a fost operata de apendicita la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Cadrele medicale spun ca aceasta ar fi prima interventie chirurgicala asupra unui pacient confirmat cu noul coronavirus din tara noastra.

17:14 - Slovacia a inregistrat cea mai mare crestere a numarului zilnic de cazuri noi de contaminare cu noul coronavirus, totalul ajungand la aproape 1.000, a informat joi Ministerul Sanatatii.

17:01 - Guvernul Elvetiei vrea sa relaxeze gradual, incepand din 27 aprilie, restrictiile impuse pentru a limita raspandirea COVID-19, astfel ca saloanele de coafura, masaj si infrumusetare, florariile sau cabinetele medicale vor putea fi deschise la aceasta data, cu conditia aplicarii masurilor de protectie a clientilor si angajatilor, noteaza Mediafax.

16:58 - Lombardia, regiunea italiana cea mai afectata de epidemia de COVID-19 cu peste 11.300 de morti din cele 21.600 decese inregistrate in tara, vrea sa-si relanseze activitatile economice in 4 mai odata cu ridicarea masurilor de izolare, scrie Agerpres.

16:56 - Peste 200 de pacienti confirmati cu coronavirus, provenind din judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin, au fost vindecati in Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, de la inceputul pandemiei, jumatate dintre acestia provenind din judetul Timis.

16:55 - Procurorii au deschis, joi, un dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor in cazul unui medic de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Pitesti, care nu a respectat masurile preventive, desi prezenta simptome specifice infectarii cu noul coronavirus.

16:50 - Guvernul a prelungit, prin ordonanta de urgenta, cu 5 zile termenul pentru depunerea documentelor necesare acordarii somajului pentru luna martie.

16:45 - Alti 5,2 milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de somaj in ultima saptamana, ceea ce duce numarul total al cererilor pentru alocatii de somaj depuse in ultima luna in SUA la 20 de milioane, o dovada a crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.

16:40 - Statele Unite analizeaza posibilitatea ca noul coronavirus sa-si aiba originea intr-un laborator chinez, mai degraba decat intr-o piata, sustin oficiali americani din serviciile de informatii si securitate nationala, potrivit Stirile Pro TV.

16:32 - Saptesprezece cadre medicale - un medic, 9 asistente si 7 infirmiere - de la Spitalul Municipal Campulung, judetul Arges, au fost confirmate cu coronavirus, medicul fiind deja declarat vindecat. La originea infectarilor din unitatea medicala ar fi focarul de COVID-19 dintr-o comuna din judet, spun autoritatile, citate de News.ro.

16:24 - Premierul Ludovic Orban participa, joi dupa-amiaza, la o sedinta de lucru la Ministerul Afacerilor Interne, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Alaturi de seful Executivului si ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, la reuniune participa si responsabili din conducerea ministerului.

16:21 - Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava este pregatit cu 900 de paturi pe sectii si alte 40 pe ATI - Anestezie Terapie Intensiva, a informat, joi, secretarul de stat Ionel Oprea, coordonator al SJU.

16:20 - Partidul de opozitie de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a descris joi planurile guvernului german de a incepe relaxarea inchiderii economiei si a scolilor din tara drept contradictorii, relateaza Agerpres.

"Masurile de relaxare a restrictiilor (legate de) coronavirus sunt de neinteles si contradictorii", a declarat Joerg Meuthen, presedintele celui mai mare partid de opozitie in parlamentul german.

16:14 - Asociatia ACTIV doneaza 250.000 de masti Politiei de Frontiera, Politiei Romane si Directiei Generale a Vamilor, scrie Agerpres. Mastile vor fi distribuite astfel: 170.000 bucati catre Politia de Frontiera, 50.000 de bucati catre Politia Romana si 30.000 de bucati catre Directia Generala a Vamilor.

16:11 - O angajata a Editurii Didactice si Pedagogice a fost depistata pozitiv la testul COVID-19, se arata intr-o precizare transmisa de directorul general al institutiei, Claudiu Saftoiu.

16:07 - Banca Centrala Europeana (BCE) se asteapta la o "contractie puternica" a economiei zonei euro si, intr-o prima faza, la o scadere a inflatiei, a declarat joi presedintele BCE, Christine Lagarde, informeaza Reuters.

Lagarde a mai spus ca BCE va ajuta economia regiunii sa faca fata celei mai grave crize din ultimele decenii, adaugand insa ca este nevoie de mai multa cooperare internationala pentru depasirea pandemiei de coronavirus.

15:58 - Ministrul Nelu Tataru avertizeaza ca "daca vom avea o transmitere accentuata in comunitati si nerespectarea unor reguli, ne putem astepta la 15.000, chiar spre 20.000 de cazuri".

"Inca nu este timpul relaxarii", a subliniat Tataru intr-o interventie la Digi 24. Totodata, el a spus ca trebuie sa ne obisnuim sa convietuim inca doua sezoane cu acest virus.

"Trebuie sa ne obisnuim sa convietuim inca doua sezoane cu acest virus, doar ca nu va mai avea aceeasi manifestare. O parte din populatie va fi imunizata, o parte va respecta in continuare niste precautii, venind dupa o pandemie care n-a mai fost si cred ca acea etapa sezoniera se va transforma in gripa sezoniera pe care o avem in acest moment, dar depinde doar de noi sa putem sa vina momentul in care putem stabiliza virusul. Ar mai putea fi un alt doilea varf, dar nu de aceasta amploare", a precizat ministrul.

15:52 - Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) vine cu "precizari" privind situatia cazurilor de coronavirus de la Sptialul Carol Davila.

"La Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila (...) exista suspiciuni privind existenta unui numar restrans de cazuri de infectare in randul personalului medical care isi desfasoara activitatea in cadrul spitalului.

In acest moment, pentru a putea confirma sau infirma aceste suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, este in desfasurare o ancheta epidemiologica si are loc o retestare a personalului medical", transmite ASSMB intr-un comunicat remis Ziare.com.

15:48 - Tarile din G20 au decis miercuri sa suspende temporar plata datoriilor celor mai sarace tari pentru a le ajuta sa faca fata pandemiei noului coronavirus.

15:30 - 24 de cadre medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) "Sf. Pantelimon" Focsani au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, a declarat, joi, noul manager al unitatii medicale, colonelul doctor Alexandru Keresztes.

15:28 - Grecia va transfera 2.380 de migranti din taberele supraaglomerate de pe insule pe continent, intr-o tentativa de a preveni raspandirea COVID-19.

15:27 - Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut joi ca Uniunea Europeana datoreaza scuze Italiei pentru ca nu a reactionat la timp cand epidemia de COVID-19 a creat o situatie de urgenta in aceasta tara care la inceput nu a fost ajutata de partenerii ei europeni.

15:25 - Mai multi constructori auto germani, printre care Volkswagen si Mercedes-Benz, vor relua saptamana viitoare productia la unele uzine din Germania, dupa ce autoritatile de la Berlin au relaxat restrictiile destinate limitarii raspandirii coronavirusului.

15:23 - Cea mai mare universitate din tara, UBB Cluj-Napoca, a decis ca admiterea si examenele de finalizare a studiilor sa se faca online. Inscrierea candidatilor se va face online, iar documentele originale vor fi prezentate la inceperea anului universitar.

15:22 - Detinutii nu mai pot primi vizite, pachete si nici nu mai au dreptul la vizite intime pe perioada starii de urgenta. Pentru a compensa suspendarea acestor drepturi, ei pot sa vorbeasca mai mult la telefon sau prin mediul online, potrivit ghidului emis de Ministerul Justitiei si citat de Mediafax.

15:20 - SUA si Rusia trebuie sa se ajute reciproc in contextul pandemiei de COVID-19, crede presedintele rus Vladimir Putin, citat joi de purtatorul sau de cuvant, conform Agerpres.

15:15 - Numarul probelor realizate pana in prezent pentru Covid-19 la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti si in laboratoarele sanitare veterinare judetene a depasit 3.500, a anuntat, joi, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

15:12 - Toate concertele si festivalurile programate vara aceasta sa aiba loc in Germania au fost anulate in urma prelungirii restrictiilor impuse de autoritati in incercarea de a combate raspandirea Covid-19.

15:08 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a spus ca exista un nou focar de coronavirus in Capitala, la Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila".

"Avem focare noi, chiar daca sunt mici. Avem focare in grupurile medicale. Am primit informatii ca este un focar acolo, la Spitalul de Nefrologie Carol Davila (...) Sunt 19 cadre medicale infectate. Urmeaza sa reluam testele", a declarat ministrul intr-un interviu pentru Digi 24.

14:55 - O treime din marinarii francezi aflati pe portavionul Charles de Gaulle, care a desfasurat exercitii in Oceanul Atlantic, au fost diagnosticati cu COVID-19 dupa ce nava a ajuns in port, scrie Digi24.

14:35 - CFR Calatori face un apel la "cei care trebuie neaparat sa calatoreasca in aceasta perioada": Rezervati-va locul din timp!.

"Pentru evitarea aglomerarii trenurilor in aceasta perioada prilejuita de sarbatorile Pascale si pentru a putea suplimenta in plus, in mod operativ capacitatea de transport pentru preluarea fluxurilor de calatori, cu respectarea distantei sociale prin aplicarea regulii 'un loc liber, un loc ocupat', rugam calatorii sa-si faca rezervare din timp si sa nu mai cumpere bilet in ultimul moment", transmite CFR intr-un comunicat remis Ziare.com.

14:31 - Directia de Sanatate Publica (DSP) Mures a anuntat, joi, ca din cele 16 cadre medicale declarate pozitiv la testul pentru COVID-19, patru sunt deja vindecate si externate, celelalte 12 fiind internate la Sectia Clinica Boli Infectioase din cadrul Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Mures.

14:23 - Sectia de Chirurgie Vasculara de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Pitesti va fi inchisa dupa ce un medic a fost confirmat cu COVID-19. Potrivit institutiei Prefectului Arges, medicul a intrat in contact cu 50 de persoane, intre care in jur de 20 de pacienti.

14:19 - Europa este in prezent centrul pandemiei de COVID-19, cu aproape un milion de cazuri, iar urmatoarele saptamani vor fi critice, a declarat joi Hans Kluge, directorul regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

14:11 - Ordinul nr 622/15.04.2020 care stabileste anumite completari in instituirea masurilor de carantina pentru persoanele care vin din afara tarii, in contextul COVID-19, a fost modificat, dupa ce a fost criticat ca relaxeaza masurile.

"Modificarea actului normativ consta in eliminarea articolului care prevedea ca persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus, dar care nu au simptome (asimptomatice), pot fi plasate in carantina la domiciliu", se arata intr-o informare a Ministerului Sanatatii.

14:03 - Islandezii sunt incurajati de autoritati sa iasa in padure si sa imbratiseze copacii cat timp se afla in izolare, impusa in contextul pandemiei de coronavirus, scrie BBC.

13:53 - Numarul persoanelor care si-au pierdut viata in Spania din cauza noului coronavirus a ajuns la 19.130, conform unui anunt dat publicitatii joi de Ministerul Sanatatii de la Madrid, scrie Agerpres.

In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 551 de noi decese, iar numarul total al persoanelor infectate in Spania a crescut la 182.816, de la 177.633.

13:50 - Partidul Dreptate si Justitie (PiS, consevatori), aflat la putere in Polonia, a depus un proiect de lege prin care modifica Consitutia in vederea unei prelungiri - cu doi ani - a duratei mandatului presedintelui Andrzej Duda, din cauza epidemiei noului coronavirus, relateaza News.ro.

13:45 - USR acuza ca "ultimele decizii ale Guvernui PNL pun in pericol sanatatea romanilor si anuleaza toate sacrificiile facute de cetateni si firme in ultima luna de zile".

"Alianta USR PLUS cere Guvernului PNL modificarea de urgenta a Ordinului Ministerului Sanatatii 622/2020 care relaxeaza in mod inexplicabil conditiile de carantina pentru romanii care vin din tarile unde exista transmitere comunitara extinsa a coronavirusului.

Concret, potrivit noilor modificari, romanii care revin in tara din asa-numitele zone rosii nu vor mai fi plasati in carantina institutionalizata, ci vor putea sta in carantina la domiciliu", se arata intr-o postare pe Facebook a USR.

13:40 - Parlamentul a adoptat prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.

13:37 - Bursa Binelui, platforma sustinuta de Banca Comerciala Romana, a strans in martie 2.020 de donatii in valoare de peste 200.000 de lei pentru 26 de ONG-uri, iar cinci dintre proiecte lupta impotriva COVID-19.

13:35 - Saxofonistul american Lee Konitz, legenda a muzicii jazz, a murit miercuri, la varsta de 92 de ani, din cauza unei pneumonii provocata de COVID-19.

13:30 - O grefiera de la Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti a fost confirmata cu noul coronavirus, anunta Mediafax. Ea a intrat in contact cu 12 persoane, un judecator si 11 grefieri. Potrivit reprezentantilor instantei, au fost luate toate masurile si a fost deja anuntata Directia de Sanatate Publica (DSP) cu privire la acest caz.

13:24 - Inca cinci oameni au murit din cauza coronavirusului in Romania, astfel ca bilantul ajunge la 392 de decese, potrivit Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

13:19 - Rusia a raportat joi 3.448 de cazuri noi de coronavirus, comparativ cu 3.388 de cazuri anuntate miercuri. Astfel, numarul total de cazuri de COVID-19 in Rusia a ajuns la 27.938.

Treizeci si patru de persoane au murit in ultimele 24 de ore, ceea ce inseamna 232 de decese in total, conform Reuters.

13:10 - Germania vrea sa lase magazinele mai mici sa se redeschida saptamana viitoare si planuieste sa deschida si scolile la inceputul lunii mai. Totusi, va mentine regulile stricte de distantare sociala, scrie Independent.co.uk.

13:05 - Ungaria prelungeste cu o saptamana, incepand de sambata, masurile de izolare impuse la nivel national pentru a limita raspandirea noului coronavirus, a anuntat joi Gergely Gulyas, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Agerpres.

12:58 - Guvernul danez a anuntat joi ca va suspenda strangerea de mana pana acum obligatorie in timpul ceremoniei pentru acordarea de noi cetatenii, din cauza pandemiei de coronavirus.

12:57 - Un studiu efectuat pe donatori de sange din Olanda a concluzionat ca aproximativ 3% dintre acestia au dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, au indicat joi autoritatile sanitare.

12:55 - Inca doi cetateni romani infectati cu noul coronavirus au murit in strainatate, unul in Marea Britanie si unul in Germania, numarul deceselor romanilor din afara tarii, din cauza COVID-19 ajungand la 55.

12:50 - In Romania au fost confirmate, pana acum, 7.707 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.357 au fost declarate vindecate si externate.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate alte 491 de noi cazuri de imbolnavire.

La sectia de terapie intensiva, in acest moment, sunt internati 243 de pacienti.

12:49 - Marea Britanie va trebui sa mentina un "nivel semnificativ" de distantare sociala pana la dezvoltarea unui vaccin impotriva coronavirusului, a avertizat un consilier al guvernului de la Londra, citat de Independent.co.uk.

12:40 - Criza economica din 2020 a fost denumita, la fel ca toate marile crize economice, "Marea Izolare" ("Great Lockdown"), o trimitere la precedentele crize - "Marea Depresiune" din anii '30 si "Marea Recesiune" din 2009, care a urmat crizei financiare internationale, scrie News.ro.

12:35 - Sute de oameni au protestat in statul american Michigan fata de restrictiile impuse de autoritati pentru a limita raspandirea coronavirusului. Unii protestatari au avut asupra lor arme, scrie News Sky.

12:28 - Bunurile aflate sub sechestru in cadrul dosarelor penale si care sunt necesare pentru a preveni raspandirea COVID-19 pot fi preluate de stat. Masura este inclusa intr-un ghid al Ministerului Justitiei, emis ca urmare a prelungirii starii de urgenta, relateaza Mediafax.

Puteti consulta integral ghidul aici

12:23 - XVision, o platforma medicala care analizeaza radiografiile pulmonare folosind inteligenta artificiala, a inceput sa fie folosita pentru identificarea pacientilor cu leziuni pulmonare asociate cu COVID-19.

"Solutia, oferita pro-bono, a devenit parte a laboratoarelor mobile pentru detectia coronovaris amplasate in spatiile exterioare aferente Institutului de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' din Bucuresti, respectiv al Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

12:18 - Functionarea OMS a dat dovada de "lipsuri" in gestionarea crizei noului cronavirus, denunta ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian: "Sunt, fara indoiala, de spus niste lucruri despre functionarea OMS, poate o lipsa de reactie, de autonomie fata de state, poate o lipsa de mijloace de detectare, de alerta si de informare, de capacitate normativa".

12:15 - Scriitorul chilian Luis Sepulveda, diagnosticat la inceputul lunii martie cu Covid-19, a murit joi, in Spania.

12:11 - Alianta USR PLUS cere Ministrului Sanatatii sa creeze un sistem de imprumut a ventilatoarelor intre spitale pentru a ajuta judetele focar din Romania a caror aparatura este suprasolicitata.

12:10 - Directia de Sanatate Publica (DSP). Vrancea anunta ca, incepand de joi, este functional aparatul de testare pentru COVID-19, ceea ce va permite o diagnosticare mai rapida a persoanelor infectate cu coronavirus. Testarea va incepe cu batranii din azilul de la Odobesti.

12:08 - USR acuza ca PSD pune viata bacauanilor in pericol in vreme de pandemie. Conform unei postari a USR Bacau, mai multi oameni din Bacau au fost adusi "pe post de figuranti la intalniri electorale".

"Presedintele Consiliului Judetean, Sorin Brasoveanu, si deputatul Ionel Floroiu au facut o baie de multime la Filipeni (...) primarul comunei, Rodica Ambrosie, a ignorat restrictiile impuse de ordonantele militare care interzic adunarile publice si a adus cateva zeci de sateni pentru a le asigura politicienilor cadrul festiv cu care s-au obisnuit", sustine USR.

12:04 - Raspunsul colectiv al Uniunii Europene (UE) la criza provocata de pandemia de coronavirus este "cel mai impresionant din intreaga lume", totalizand pana acum mai mult de 3 trilioane de euro, a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

12:02 - Zeci de maicute de la patru manastiri din judetele Galati si Braila confectioneaza masti pe care le daruiesc credinciosilor. Acestea sunt oferite in acelasi timp cu traditionalele daruri pascale, cozonaci si oua vopsite, conform Mediafax.

11:57 - Trei ingrijitoare si trei rezidenti de la Caminul de batrani "Dumbrava minunata" din Brasov sunt internati in spital, fiind confirmati cu coronavirus. Un alt rezident, o femeie de 91 de ani confirmata cu COVID-19, a murit in urma cu doua zile, a declarat joi, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov, Anca Bitiu.

11:50 - Ministerul Apararii Nationale anunta ca la Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din tara, a fost instalata o autospeciala de decontaminare personal.

"Personalul medical va putea fi decontaminat atat la intrarea in tura, cat si la plecarea din institutie", precizeaza MApN.

11:45 - Primarul comunei Ogrezeni si administratorul public al localitatii din judetul Giurgiu au fost amendati cu cate 2.000 de lei, dupa ce politistii s-au autosesizat in urma aparitiei unor imagini in care acestia distribuiau pungi cu alimente satenilor, fara a pastra distanta sociala de minimum un metru intre persoane.

11:38 - Pietele stradale din Wuhan s-au redeschis in ciuda unei reputatii scandaloase, care a starnit apeluri din strainatate pentru inchiderea lor, la patru luni de la aparitia COVID-19 in orasul din centrul Chinei.

11:35 - Noua din zece europeni (91%) sustin ca si-au anulat rezervarile pentru calatoriile programate in lunile aprilie - mai sau sunt pe cale sa faca acest lucru in curand, iar peste trei sferturi dintre acestia (78%) spun ca inca planuiesc sa calatoreasca in perioada iunie - decembrie 2020, atat timp cat localitatea in care domiciliaza sau destinatia nu vor fi in carantina, reiese dintr-un studiu de specialitate, citat de Agerpres.

11:33 - Distribuitorul de componente si echipamente electronice Magazin GSM va incepe comercializarea a 150.000 de masti de protectie in fiecare saptamana, cu adaos comercial zero, anunta compania intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, mastile vor putea fi cumparate cu 2,10 lei fara TVA, de pe site-ul magazingsm.ro sau covidprotection.ro.

11:26 - Salvatii Copiii Romania anunta ca doneaza tichete sociale in valoare de 440.000 lei pentru 1.100 de copii si familiile lor, pentru asigurarea de produse alimentare si igienico-sanitare de baza, in contextul pandemiei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Tichetele vor fi distribuite de catre asistentii sociali din echipele locale Salvati Copiii familiilor din comunitati rurale si urbane aflate in atentia Salvati Copiii din judetele Brasov, Constanta, Dambovita, Hunedoara, Mures, Vaslui, Suceava si Timis.

11:22 - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca riscul de contractare a Covid-19 este mai crescut in cazul persoanelor care consuma alcool si a recomandat autoritatilor din intreaga lume sa incerce sa limiteze accesul la acesta in perioada de izolare.

11:09 - Comunitatea Declic anunta ca doneaza 54.000 de euro (261.000 de lei), pentru ca sute de persoane cu dificultati financiare sa poata beneficia de alimente si produse de igiena de baza in perioada urmatoare, conform unui comunicat de presa remis Ziare.com.

"Intreaga suma a fost adunata in mai putin de o saptamana strict din donatiile personale ale 3.539 de membri ai comunitatii Declic. Banii vor ajunge la asociatia SNK (Seneca)", arata sursa citata.

11:04 - Polonia urmeaza sa redeschida luni parcurile si padurile, iar ulterior va revizui regulile privind numarul de clienti care pot intra simultan in magazine, in contextul in care autoritatile incep sa relaxeze masurile restrictive adoptate pentru a limita raspandirea coronavirusului, scrie Agerpres.

10:55 - Organizatii ale veteranilor rusi il indeamna pe Vladimir Putin sa amane defilarea militara de la 9 mai care urmeaza sa marcheze 75 de ani de la victoria impotriva nazistilor, din cauza pandemiei COVID-19.

10:49 - Inca 15 oameni au murit din cauza coronavirusului in Romania, astfel ca bilantul ajunge la 387 de decese.

Este vorba despre 12 barbati si 3 femei. Victimele sunt din judetele Hunedoara, Botosani, Ilfov, Arad, Bihor, Timis si Mures.

10:42 - S-a confirmat primul caz de coronavirus din Miercurea Ciuc, fiind vorba despre unul dintre medicii Unitatii de Primire Urgenta (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea-Ciuc, conform Mediafax. Harghita este judetul cu cele mai putine cazuri confirmate in tara, respectiv 7.

10:37 - Economia Asiei va inregistra o crestere zero in acest an, pentru prima data in ultimii 60 de ani, a apreciat Fondul Monetar International, intr-un raport referitor la regiunea Asia-Pacific publicat joi.

10:35 - Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat miercuri ca le va cere locuitorilor statului sa-si acopere fata in public atunci cand nu pot mentine distanta sociala de circa 2 metri fata de alte persoane. El a spus in cadrul conferintei sale de presa zilnice ca va emite un ordin executiv in acest sens, care va intra in vigoare sambata.

10:34 - Allview va dona Directiilor de Sanatate Publica (DSP) din tara 150.000 de masti de protectie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. De asemenea, vor fi donate masti si altor institutii, ONG-uri sau forme de organizari sociale cu scop umanitar.

10:30 - Ministerul Sanatatii a aprobat cresterea numarului de persoane testate, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

- Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice inainte de donare;

- Pacienti cu transplant de celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor;

- Pacienti asimptomatici cu imunosupresie;

- Pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie;

- Pacienti oncologici asimptomatici inainte de interventii operatorii sau manevre invazive;

- Hemodializati simptomatici;

- Hemodializati asimptomatici contacti cu caz confirmat;

- Gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confinnat;

- Personalul de ingrijire din camine de batrani.

10:24 - Numarul spitalelor pentru faza a doua de COVID-19 a fost marit de la 8 la 29. Acestea sunt unitatile sanitare care trateaza bolnavii cand spitalele de boli infectioase sunt depasite de numarul de pacienti, potrivit G4Media.

10:20 - Zeci de oameni din orasul Jobou, judetul Salaj, s-au imbulzit pentru a lua pachetele cu alimente impartite de primarie.

O imagine a fost surprinsa de Mihai Tamas, presedinte USR Jibou, iar filiala Salaj a USR a criticat dur pe Facebook gestul primarului, notand ca este unul cu iz electoral si ca incalca reglementarile ordonantelor militare care prevad restrictii de circulatie si reguli de distantare sociala.

10:05 - Parlamentul European se reuneste joi intr-o sesiune speciala pentru a discuta despre un raspuns comun al statelor membre ale Uniunii Europene la pandemia cauzata de virusul SARS-CoV-2. Sesiunea a inceput la ora locala 09:00, 10:00 ora Romaniei.

10:04 - Suedia, una dintre putinele tari din Europa care nu se afla in izolare, a inregistrat un numar record de decese cauzate de COVID-19: in ultimele 24 de ore, au murit nu mai putin de 170 de persoane. Scandinavii au ajuns, astfel, la 1.203 persoane rapuse de coronavirus.

09:54 - Seful DSU, Raed Arafat, a avertizat, joi dimineata, ca romanii nu trebuie sa se relaxeze in privinta masurilor de preventie si sa aiba in continuare grija, evitand interactiunile, altfel dupa perioada Pastelui situatia va fi mult mai neplacuta.

"Populatia trebuie sa inteleaga ca trebuie sa avem masuri in continuare, sa respecte masurile de igiena, de protectie, sa nu primeasca vizitatori in casa, sa nu mearga la persoanele dragi in vizita de Paste si daca trebuie sa duca mancare, sa lase la usa.

Cateva minute poate insemna sfarsitul acelei persoane daca este in varsta", a declarat Arafat la Digi 24.

09:45 - Un veteran de razboi din Marea Britanie in varsta de 99 de ani, care si-a propus sa parcurga de 100 de ori lungimea gradinii sale pentru a colecta bani in beneficiul angajatilor Serviciului National de Sanatate (NHS), a reusit sa stranga 12 milioane de lire.

09:40 - Un roman de 24 de ani este prima persoana pusa sub acuzare in Irlanda pentru incalcarea restrictiilor de circulatie introduse de guvern in incercarea de a opri raspandirea noului coronavirus, potrivit presei locale.

09:29 - Italia isi pune sperantele intr-un tratament realizat prin folosirea plasmei sanguine a supravietuitorilor Covid-19 la cei infectati acum si aflati in spitale. Practic, persoanele care se recupereaza dupa infectie sau care au fost testate pozitiv, dar nu au avut niciodata simptome, dezvolta anticorpi in plasma sanguina. Acesti anticorpi pot fi transferati la o alta victima si ar putea ajuta la neutralizarea virusului.

09:24 - Jon Bon Jovi a compus o noua piesa avand drept subiect criza coronavirusului, care va lansa integral noua melodie saptamanile urmatoare in cadrul unui concert umanitar online, aceasta urmand sa apara si pe noul album al trupei.

09:13 - OMS a lansat un serviciu chatbot prin Facebook Messenger pentru combaterea dezinformarii in legatura cu noul coronavirus, a anuntat agentia Natiunilor Unite pentru Sanatate. Chatbot-ul, sau robot conversational, este o extensie a serviciului Health Alert al organizatiei si va oferi informatii rapide si precise despre COVID-19.

09:04 - Peste 90% dintre cazurile simptomatice de COVID-19 sunt detectate in Australia, sustin autoritatile, care au anuntat joi ca restrictiile de mobilitate a populatiei raman in vigoare inca patru saptamani.

08:55 - Un bebelus de doar 29 de zile a murit de COVID in Filipine, fiind cea mai tanara victima de pana acum a acestei boli, arata Phil Star Global.

08:46 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat ca impotriva COVID-19 un vaccin sigur si eficient ar putea fi singurul instrument care ar permite revenirea lumii la un sentiment de "normalitate", exprimandu-si speranta ca acesta sa fie creat pana la sfarsitul anului.

Un astfel de vaccin "ar salva milioane de vieti si nenumarate miliarde de dolari", a adaugat Guterres. Trebuie sa fie "universal" si "sa ajute la controlul pandemiei", a mai precizat el.

08:37 - Mai mult de 70 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost inregistrate in Insulele Galapagos ale Ecuadorului, majoritatea bolnavilor gasindu-se la bordul unui vas turistic.

08:28 - O asistenta medicala de 28 de ani, din Marea Britanie, a murit dupa ce a fost infectata cu noul coronavirus. Copilul ei a fost adus pe lume prin cezariana, iar medicii spun ca se simte bine.

08:19 - Documente interne obtinute de Associated Press si estimari ale expertilor bazate pe date retrospective arata ca autoritatile chineze au ascuns timp de sase zile pericolul reprezentat de noul coronavirus si au organizat in Wuhan, epicentrul pandemiei, un banchet pentru zeci de mii de oameni.

08:10 - Un culegator roman de sparanghel a murit in Germania de COVID-19. Decesul s-a produs sambata, iar informatia a aparut ieri in presa germana, fiind ulterior confirmata de MAE de la Bucuresti.

08:01 - Statele Unite au inregistrat, miercuri, un nou record de 2.569 de noi decese in 24 de ore ca urmare a imbolnavirii cu noul coronavirus, cel mai ridicat bilant inregistrat de o tara, conform datelor anuntate de Universitatea Johns Hopkins.

07:52 - Presedintele Donald Trump a declarat ca Statele Unite au "depasit varful" imbolnavirilor cu noul coronavirus, adaugand ca aceste "progrese incurajatoare" i-ar permite sa prezinte joi liniile directoare vizand redeschiderea economiei.

07:43 - In Rusia numarul contaminarilor a crescut miercuri cu peste 3.300, un record zilnic pe plan national, ajungand la un total de 24.500 de cazuri, dupa doua saptamani de crestere exponentiala. Astfel, numarul de cazuri de COVID-19 a crescut cu aproximativ 800%, fata de cel de la inceputul lunii.

07:34 - Compania aeriana Emirates a inceput sa testeze pasagerii de coronavirus, inainte de imbarcare. Pasagerii din zborul de miercuri catre Tunisia au fost supusi unui test rapid de sange inainte de a pleca din Dubai. Rezultatele au fost disponibile in 10 minute.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#LIVE coronavirus Romania , #coronavirus