Inca o zi de coronavirus: 123 de cazuri in Romania, va fi declarata stare de urgenta. Europa si SUA se tot inchid. Bilant dramatic in Italia

Sambata, 14 Martie 2020, ora 23:47
98812 citiri
Inca o zi de coronavirus: 123 de cazuri in Romania, va fi declarata stare de urgenta. Europa si SUA se tot inchid. Bilant dramatic in Italia
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus in Romania a ajuns la 123 si de sambata am intrat in scenariul 3 al epidemiei, valabil pentru inregistrarea a 101 pana la 2.000 de cazuri.

In acest scenariu se mareste capacitatea de raspuns la coronavirus si se incepe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din pandemie si vor fi amanate cele care nu sunt urgente medicale. Toate spitalele de boli infectioase nu vor mai trata decat pentru Covid-19, bolnavii cu alte afectiuni fiind transferati catre alte centre medicale.

De asemenea, au fost adoptate noi masuri pentru limitarea raspandirii COVID-19, cum ar fi interzicerea ca in spatii inchise sa se adune mai mult de 50 de persoane, izolarea personalului esential pentru Centrala de la Cernavoda sau restrictii suplimentare pentru demnitarii de rang inalt, care trebuie sa pastreze o distanta minima de 5 m fata de alte persoane si sa poarte masca.

Dupa investirea Guvernului Orban 3, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca incepand de saptamana viitoare, in Romania va fi declarata stare de urgenta. Nu a dat mai multe detalii despre ce masuri vor fi luate in mod concret, o conferinta a ministrului de interne, Marcel Vela, fiind anuntata pentru duminica, la ora 14:00.

In lume, tot mai multe tari declara stare de urgenta, inclusiv SUA. Numarul imbolnavirilor creste peste tot, iar in Italia situatia este critica dupa o noua zi cu sute de morti si un numar record de noi cazuri confirmate.

Informatii esentiale despre COVID-19 pentru fiecare dintre noi: Cum sa te feresti, ce faci daca ai simptome si diferenta majora fata de gripa

Harta epidemiei din Romania
TMARBHSMSJMMBNCJHDABCSMHGJDJOTVLSBMSSVBTISNTHRBCVSGLVNCVBVPHAGDBTRGRIFBZBRILCLCTTL
B

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati:

23:46 - Albania isi inchide granitele si intra in carantina, de la miezul noptii

23:36 - Masuri drastice au fost luate si in Israel, unde premierul Benjamin Netanyahu a afirmat ca raspandirea COVID-19 este urmarita cu aceleasi mijloace folosite la monitorizarea teroristilor

23:29 - Berlinul interzice orice eveniment public sau privat cu mai mult de 50 de persoane

23:23 - In Spania a fost declarata stare de alarma, iar Guvernul a preluat fortele de politie si are liste cu efectivele armatei.

23:16 - In SUA, coronavirusul a provocat 50 de decese si peste 2.400 de cazuri de imbolnavire, informeaza AFP, care arata ca aproape toate statele, cu exceptia Virginiei de Vest, au inregistrat cel putin un caz de infectie cu COVID-19.

23:15 - Egiptul a anuntat ca va inchide scolile si universitatile timp de doua saptamani pentru a preveni raspandirea coronavirusului pe masura ce numarul cazurilor creste, ajungand la 110 sambata, cu doua decese, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Egiptul a luat, de asemenea, masuri menite sa-i reasigure pe turisti ca este sigur sa viziteze tara, dupa ce unii pasageri au contractat coronavirusul pe o nava de croaziera pe Nil. Sute de turisti si lucratori din turism au fost testati, iar facilitati hoteliere si nave de croaziera din Luxor si Aswan au fost igienizate.

23:00 - In Romania, numarul de noi imbolnaviri intr-o zi a ajuns la 33, in crestere fata de ziua precedenta, cand au fost 30 de cazuri noi.

22:50 - Bilantul zilei in lume arata ca:

- in Italia, in ultimele 24 de ore s-au inregstrat 175 de noi decese

- in Spania s-au semnalat de vineri seara pana acum peste 1.500 de cazuri de infectare. In Spania, numarul mortilor a ajuns la 183, la 5.753 de cazuri confirmate

- in Franta, in 24 de ore s-au inregistrat 800 de noi cazuri de contaminare si 18 decese. Franta are in total 4999 de cazuri de infectare si 91 de decese

- in Austria, sambata au fost confirmate 602 cazuri

- in Elvetia sunt 1.355 de cazuri de infectare si 11 decese

- Marea Britanie are 798 de cazuri de contaminare si 10 decese

- China pare sa fi depasit faza de criza, sambata inregistrand 11 noi contaminari si 13 decese. De la aparitia coronavirusului, in China au murit 3.189 de persoane.

- in total au fost infectate peste 150.000 de persoane din 137 de tari. Au murit in total 5.764 de persoane

- dupa China, cele mai afectate tari sunt Italia - 1.441 de morti, Iran - 611 morti, Spania - 183 de morti si Franta - 79 de morti.

22:47 - Creste ritmul cazurilor noi anuntate. Inca doua cazuri si numarul total ajunge la 123.

- Cazul 122 Femeie, 58 ani Bucuresti, asistent medical Spitalul Gerota, contact caz 30

- Cazul 123, Tanar, 24 ani, Bucuresti, inginer horticol, ADP sector 4, contact caz 16

22:35 - Inca trei cazuri au fost confirmate, numarul total ajungand la 121:

- Cazul 119 Femeie, 25 ani din Cluj Napoca, intoarsa din Berlin in 11.03

- Cazul 120 Barbat, 46 ani, Satu Mare, intors din Italia in 11.03, aflat in carantina in Satu Mare

- Cazul 121 Barbat din Bucuresti, 37 ani, intors din Norvegia in 13.03, internat in Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Bucuresti

22:08 - Au fost confirmate inca doua cazuri:

Cazul 117 - Femeie, 43 ani din Vaslui, venita din Italia, aflata in carantina la Arad, va fi internata la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara

Caz 118 - Femeie, 33 ani din Constanta, contact caz 67 - senator PNL

22:04 - Donald Trump a anuntat, sambata, extinderea la Regatul Unit si Irlanda a interdictiei de intrare in Statele Unite, deja in vigoare pentru cetatenii care au calatorit recent in tarile europene din spatiul Schengen, relateaza AFP.

21:50 - In Norvegia, incepand de luni, se vor inchide porturile si aeroporturile

21:43 - In Franta, incepand de duminica, vor fi inchise restaurantele, barurile, magazinele neesentiale, a anuntat premierul Edouard Philippe.

21:22 - Au fost anuntate inca trei cazuri de coronavirus in Romania:

- Caz 114 Femeie, 38 ani, Hunedoara, contact caz 26 (tanara care nu a respectat autoizolarea)

- Caz 115 Femeie, 45 ani, Hunedoara, contact caz 26

Ambele cazuri (114 si 115) sunt asistente medicale

- Caz 116 Barbat, 60 ani, Caras Severin, aflat in carantina in Resita, intors din Italia in 11.03.2020

20:28 - Tarom nu va mai zbura spre Chisinau si Belgrad din 16 pana pe 31 martie, cursele fiind anulate din cauza restrictiilor impuse de Republica Moldova si Serbia, anunta compania pe Facebook. Decizia a fost luata ca urmare a interdictiilor de intrare in tara decise de autoritatile din Serbia si din Republica Moldova.

20:05 - Ministerul Sanatatii a anuntat inca 4 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus:

- Caz 110 Barbat, 31 ani, Constanta, contact caz 67 si 68 (senatorul Chitac)

- Caz 111 Femeie, 53 ani, din Brasov, contact caz 76 (barbat venit din Boston)

- Caz 112 Femeie, 33 ani din Timisoara, venita din Italia in 12.03. in carantina in TM

- Caz 113, Barbat, 36 ani din Timisoara, venit din Italia in 12.03., aflat in carantina in Timisoara

19:55 - Ministrul de Finante, Florin Citu, a explicat ce masuri pregateste Guvernul, mentionand ca unii romani ar putea scapa, pentru cateva luni, de plata ratelor bancare.

"Avem masurile elaborate si le vom aproba in sedintele de Guvern de saptamana viitoare. Sunt masuri in corelare si coordonare cu sistemul privat si bancar, dar si masuri care au la baza finantare de la Comisia Europeana. E nevoie de un pachet semnificativ care sa fie de cel putin 1% din PIB. Suntem pregatiti de orice scenariu pentru a mentine cresterea economica, a locurilor de munca si a puterii de cumparare a romanilor. O sa ajutam companiile sa treaca peste aceasta perioada de 2-3 luni de zile. Vom amana o perioada plata unor datorii catre buget, cum ar fi contributii, impozitele locale.

Am facut, de asemenea, la ANAF, sa terminam cu popririle pe persoana fizica si companii. Am vorbit cu supermarketurile si m-am asigurat ca exista stocuri de produse. Ni se spune ca nu sunt probleme. Avem pachete de IMM-uri, le vom anunta saptamana viitoare. Am vorbit vineri cu sistemul bancar, am avut discutii informale. Am cerut sa gaseasca solutii pentru amanarea ratelor timp de 2-3 luni de zile. Sunt convins ca va fi luata si aceasta masura. Nu stiu detalii, dar sper sa fie intinsa pe cat mai multe persoane. Se va face un program flexibil care sa poata fi evaluat si revazut. Este bine ca sistemul bancar raspunde pozitiv la ce am vorbit vineri si vom veni cu masuri", a spus Citu la Digi 24.

19:41 - Presedintele Donald Trump a anuntat sambata ca a fost testat pentru noul coronavirus si ca va avea in curand rezultatele. Trump a anuntat inca de vineri ca vrea sa fie testat deoarece a intrat in contact cu doua persoane infectate, printre care presedintele Braziliei Jair Bolsonaro.

19:38 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, va deveni al doilea om in stat ca importanta, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca, incepand de luni, Romania intra in stare de urgenta.

"Ministrul de Interne devine practic al doilea om in stat si poate decreta mai multe masuri care sa ne ajute in contextul coronavirusului. Prin ordine si ordonante militare se poate inchide o institutie, limita un acces, anumite evacuari, anumite limitari de deplasare, anumite zone tip focare care pot fi legale. Ne ofera cadru legal pentru a lua masuri pentru a elimina deplasarea celor izolati. Starea de urgenta este intermediara intre starea de alerta si de asediu. Da, efectiv, libertatea unor ordine si ordonante militare in contextul unor situatii deosebite", a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru, la Digi 24.

19:17 - Italia a anuntat astazi inca 3.497 de cazuri de coronavirus, cel mai mare numar de imbolnaviri raportat intr-o zi. De asemenea, 175 de persoane au murit astazi. Numarul total al cazurilor din Italia a ajuns la 21.157, iar cel al mortilor la 1.441. 1.966 de persoane au fost declarate vindecate. Afla de aici datele din intreaga lume, comunicate la ora 19:00.

18:51 - Romania intra de luni in stare de urgenta, a anuntat, sambata seara, dupa investirea Guvernului Orban 3 presedintele Klaus Iohannis.

18:42 - Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) a anuntat ca va monta, duminica, in curtile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu si Spitalului Municipal din Medias, cate un cort pentru triajul pacientilor. "Avand in vedere adoptarea masurile suplimentare pentru prevenirea raspandirii coronavirusului COVID-19, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Cpt. Dumitru Croitoru" al judetului Sibiu va pune la dispozitia Spitalului Clinic Judetean Sibiu si Spitalului Municipal Medias cate un cort destinat trierii pacientilor. Acestea vor fi amplasate in cursul zilei de maine, 15 martie, in curtea institutiilor", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Sibiu, Alina Voina.

18:40 - Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) anunta ca poate prelua animalele de companie ale bucurestenilor cu noul coronavirus care au nevoie de spitalizare si nu au rude sau cunostinte care pot avea grija de acestea. Cei interesati trebuie sa sune la ASPA la numarul 021/9844. Echipe ale ASPA se vor deplasa la adresele indicate pentru a ridica animalele de companie. Acestea vor fi adapostite temporar in cadrul centrelor ASPA sau la alte asociatii cu care colaboreaza ASPA.

18:28 - Inca un caz a fost raportat - caz 109, barbat, 55 ani din Timisoara, aflat in carantina

18:11 - Inca sase cazuri noi de infectare, intre care si un copil de 4 ani, numarul total ajunge la 108.

Caz 103 Barbat, 51 ani, Brasov, intors din Italia in 12.03. 2020, aflat in carantina

Caz 104 Tanar, 19 ani, Hunedoara D, contact al cazului 59

Caz 105, Copil, 4 ani, contact al cazului 59

Caz 106 Femeie, 43 ani, Hunedoara, contact al cazului 26

Caz 107 Femeie, 44 ani, Hunedoara, contact al cazului 26

Caz 108 Femeie, 41 ani, Hunedoara, contact al cazului 26

18:00 - Presedintele PMP, Eugen Tomac, spune ca sunt intrunite conditiile pentru a fi declarata stare de urgenta in Romania, o stare exceptionala in care toti romanii sunt obligati sa respecte cu strictete instructiunile statului. "Vreau sa-i felicit pe parlamentarii care au fost la vot si au votat pentru investirea acestui Guvern. Este o situatie exceptionala si din acest moment, pentru ca avem un Guvern validat prin Parlament, dupa ce isi depune juramantul, se intrunesc toate conditiile pentru a fi declarata stare de urgenta", a precizat Tomac pentru Agerpres.

17:57 - Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat ca institutia pe care o conduce a pus la dispozitia autoritatilor peste 300 de camere si locuri de cazare in imobilele ce apartin de Romsilva sau Apele Romane. "Suntem in alerta pentru a fi pregatiti cu suficiente capacitati de ardere a deseurilor medicale. Cu atatea spitale pline de pacienti si atatia romani testati de coronavirus este usor de prevazut ca volumul de deseuri medicale va creste in perioada urmatoare. (...) Dincolo de masurile pe care le luam cu mare responsabilitate de mediu, ne implicam direct si sprijinim inclusiv masurile de carantina. Am pus la dispozitie 214 camere cu baie proprie in cantoanele, centrele si hotelurilor pe care le are Romsilva plus alte 123 de camere in imobilele Apelor Romane", a anuntat Costel Alexe.

17:50 - Guvernul spanioli urmeaza sa anunte inchiderea granitelor ca masura de urgenta pentru a incetini raspandirea noului coronavirus, a informat presa din Spania, citata de Mediafax. Oficialii spanioli vor anunta de asemenea ca toti oamenii trebuie sa stea acasa in afara cazului in care trebuie sa cumpere mancare sau medicamente.

Ministerul de Interne va detine controlul asupra tuturor fortelor de politie, inclusiv cele locale si regionale, ca parte a situatiei de urgenta.

17:49 - In aceasta seara vor fi realizate procedurile de externare pentru 3 pacienti care au fost internati in Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, informeaza Ministerul Sanatatii. Ultimele doua rezultate ale testelor realizate acestor persoane sunt negative, iar conform definitiei de caz, acestea sunt considerate vindecate.

Este vorba despre femeia de 26 de ani din Hunedoara, de barbatul de 44 ani si fiica acestuia in varsta de 16 ani tot din Hunedoara. Astfel, la nivel national sunt considerate vindecate 9 persoane care au fost infectate cu noul coronavirus.

17:34 - CFR anunta inchiderea temporara a circulatiei feroviare prin statia de frontiera Valea lui Mihai, pentru 30 de zile, in contextul deciziei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta de inchidere temporara a anumitor puncte de trecere a frontierei. Decizia afecteaza trenurile operate in comun de CFR Calatori si MAV-Start. Circulatia urmatoarelor trenuri se suspenda incepand de duminica: 6811 Oradea - Debrecen, 6823 Satu Mare - Debrecen, 687-2 Satu Mare - Wien Hbf, 6812 Debrecen - Oradea, 6822 Debrecen - Satu Mare si 686-1 Wien Hbf - Satu Mare. Calatorii care au bilete cumparate la trenurile mentionate pot solicita restituirea integrala a contravalorii legitimatiilor de calatorie.

17:22 - Managerul Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Mures, dr. Ovidiu Girbovan, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ca institutia a lansat un apel la populatie si la mediul de afaceri pentru colectarea de fonduri necesare achizitionarii de aparatura specifica de testare Covid-19. "Vrem sa achizitionam un aparat de testare pentru coronavirus, Real Time PCR, pentru cresterea capacitatii de testare, care este deocamdata numai la Cluj-Napoca". Din estimarile publicate de Asociatia pentru Spitalul Clinic Judetean Mures, costul aparaturii de laborator ar fi undeva la 70.000 euro, iar costul aparatului mobil de ventilatie (complet dotat) este estimat la 40.000 euro.

17:02 - Seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera (ITPF) Oradea, Marin Bondar, a declarat sambata, pentru AGERPRES, ca la ora 16,00 au fost inchise punctele de trecere a frontierei bihorene de la Salonta, Sacuieni si Valea lui Mihai, respectiv Turnu, din judetul Arad, toate din structura ITPF Oradea.

17:01 - Fost secretar general al NATO si fost sef al diplomatiei europene, Javier Solana, 77 de ani, a fost spitalizat miercuri la Madrid dupa ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19, a confirmat vineri o sursa din anturajul sau, relateaza sambata AFP.

16:52 - Deputatul PNL Lucian Heius, in cazul caruia a fost confirmata infectarea cu COVID-19, spune ca se simte bine si ca a fost anuntat ca va fi internat la Timisoara.

Heius a afirmat, sambata, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca nu are niciun simptom, se simte bine si a sustinut ca nu a avut contact direct cu senatorul Vergil Chitac si nici cu premierul Ludovic Orban. "Nici cu domnul Ludovic Orban nu am da mana. A fost multa lume la acea sedinta, nu am avut nicio discutie cu dumnealui", a spus Heius, citat de News.ro.

16:47 - Metrorex anunta ca intensifica actiunile de dezinfectie in statii si in trenurile de metrou. Astfel, in statiile de metrou, personalul specializat al firmelor de curatenie dezinfecteaza toate suprafetele cu care calatorii pot intra in contact, respectiv butoanele lifturilor, mana curenta scari fixe si rulante, bateriile de scaune amplasate la nivelul peroanelor si turnicheti. De asemenea, trenurile sunt dezinfectate zilnic, dupa retragerea din circulatie la nivelul barelor de sustinere, butoanelor de deschidere a usilor si a scaunelor.

16:13 - Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a confirmat, pentru Ziare.com, ca ministrul Victor Costache a decis ca toti angajatii ministerului sa lucreze de acasa de luni, iar sambata in sediul institutiei s-a facut dezinfectie. Nu avem pana la acest moment un raspuns in legatura cu motivul pentru care a fost luata aceasta decizie, de vreme ce Victor Costache a mers inclusiv in aceasta dimineata in Parlament pentru a fi audiat si nu a purtat nici macar o masca de protectie.

16:02 - Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a adoptat, sambata, o hotarare pentru instituirea de noi masuri pentru evitarea raspandirii COVID-19 (coronavirus), dupa ce in Romania s-au inregistrat 102 cazuri de infectari si Romania a intrat in Scenariul 3 al epidemiei.

Restrictii suplimentare pentru oficialii de rang inalt, care nu au voie sa stea la mai putin de 5 m de alte persoane si fara masca, personalul esential de la Centrala de la Cernavoda este izolat, adunarile cu peste 50 de persoane sunt interzise

15:48 - Numarul infectarilor ajunge astfel la 102 si Romania intra in Scenariul 3 al epidemiei.

Romania a intrat in Scenariul 3 al epidemiei - ce inseamna si ce urmeaza

15:47 - Sunt confirmati pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heius, primarul Devei, Florin Oancea, si administratorul public Adrian David Nicolae. Toti 3 se afla in izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat si senatorul Chitac, si ieri nu au fost prezenti la reuniunea Biroului Executiv al PNL.

Trei liberali, infectati de Chitac. Numarul infectarilor urca la 102 si Romania intra in scenariul 3

14:40 - Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri, anunta ca si in cazul sau testul pentru diagnosticarea cu coronavirus este negativ.

14:24 - Parlamentul Romaniei isi suspenda activitatea pentru o saptamana, cu posibilitatea de prelungire, in contextul crizei generate de coronavirus, a declarat pentru Mediafax, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

14:19 - Cantaretul Smiley a intrat in autoizolare, intrucat a fost plecat in strainatate si s-a intors vineri seara in Romania.

"M-am intors aseara din Los Angeles si am luat aceasta masura de precautie pe care o avem cu totii la indemana si e normal sa facem asta pentru noi si pentru cei de langa noi. Nu m-a intrebat nimeni aseara nimic la aeroport, nu am completat niciun formular, nu mi-a zis nimeni sa stau acasa", a declarat Smiley, pentru Mediafax.

14:06 - Ministerul Afacerilor Externe anunta ca un cetatean roman a murit, din cauza infectarii cu coronavirus, in Italia.

14:00 - Inca doua cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate in Romania. Este vorba despre o femeie de 53 de ani, medic din Constanta, care a calatorit in Austria si Germania. Al doilea caz este sotul femeii, care are 54 de ani.

Cei doi s-au intors in tara, din Viena, in data de 7 martie.

Testele pentru noul coronavirus au fost lucrate in retea privata, precizeaza Minisiterul Sanatatii, intr-un comunicat remis Ziare.com.

13:56 - Noul coronavirus a provocat moartea a cel putin 5.402 de persoane in intreaga lume de la aparitia sa in luna decembrie, potrivit unui bilant stabilit de AFP din surse oficiale si difuzat sambata la 9:00 GMT, scrie Agerpres.

13:55 - "Vestele Galbene" sfideaza interdictiile impuse de autoritati legate de raspandirea COVID-19 si protesteaza in Paris. Mii de politisti se afla acum in centrul Parisului, unde manifestantii antiguvernamentali s-au adunat in numar mare, potrivit News.ro.

13:30 - O echipa de cercetatori de la universitatea Imperial College din Londra crede ca este foarte aproape de a putea dezvolta un vaccin impotriva Covid-19, dupa ce acesta a fost testat cu succes pe soarecii din laborator.

13:08 - Alti noua cetateni romani vor fi repatriati din Italia, cu o aeronava a MApN, anunta Ministerul Afacerilor Externe.

12:59 - Persoanele aflate in carantina in centrul de la Arbanasi, unde a functionat in trecut o tabara scolara, au fost mutate intr-un hotel din municipiul Buzau, dupa ce oamenii s-au plans de conditiile proaste in care sunt nevoiti sa stea doua saptamani, noteaza News.ro.

12:48 - Presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, prof. dr. Catalina Poiana, a transmis, sambata, un mesaj de sustinere si protejare a cadrelor medicale, avand in vedere actualul context epidemiologic.

"Doresc sa reiterez importanta protectiei si responsabilitatii pe care trebuie sa o avem noi toti fata de cadrele medicale, in contextul epidemiologic actual! Protejand sanatatea cadrelor medicale: medici si asistenti, dar si a celorlalti angajati din unitatile medicale, ne asiguram in primul rand ca vom avea resursa umana in sanatate care sa trateze si sa ofere ingrijire in fata pandemiei de coronavirus", a declarat aceasta, citata de Agerpres.

12:35 - Grupul de Comunicare Strategica a venit, sambata, cu precizari privind intrarea in Scenariul 3, in contextul in care avem confirmate 97 de cazuri.

Intre altele, GCS precizeaza ca o parte din masurile prevazute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autoritati.

12:31 - Autoritatile de frontiera din Republica Serbia au informat Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara ca vor interzice, respectiv ca vor limita tranzitul pentru straini si deplasarea pe teritoriul Serbiei a cetatenilor straini care vin din zone in care exista focare de epidemie de COVID-19 sau in care exista o transmitere intensiva a bolii.

Masura se aplica si pentru Romania si a fost luata in scopul prevenirii extinderii bolilor contagioase in statul vecin, informeaza Agerpres.

12:25 - 42 de persoane sunt cercetate in 33 de dosare penale pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii raspandirii bolilor, informeaza Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

12:20 - Primele 11 probe recoltate de la persoanele intrate in carantina institutionalizata in judetul Braila sunt negative, potrivit informatiilor facute publice sambata de prefectul de Braila, Catalin Boboc.

12:18 - Una dintre persoanele care au fost diagnosticate cu coronavirus in cursul noptii de vineri spre samabta este angajata a Ministerului Sanatatii, anunta grupul de comunicare strategica.

12:00 - Wizz Air anunta ca isi suspenda toate zborurile spre si dinspre Polonia din cauza restrictiilor de calatorie impuse pe toate zborurile externe, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

11:54 - Lucian Bode, ministrul propus la Transporturi, anunta ca in cazul sau testul pentru coronavirus este negativ.

11:52 - Celine Dion si-a anulat mai multe concerte, din cauza coronavirusului. Astfel, show-urile pe care trebuia sa le sustina in perioada 24 martie - 27 aprilie, in cadrul turneului "Courage", vor fi reprogramate.

11:45 - Oficialii mexicani iau in considerare inchiderea frontierei cu Statele Unite pentru a opri raspandirea noului coronavirus, potrivit Mediafax.

11:42 - Apple isi va inchide temporar toate magazinele din afara Chinei pana pe 27 martie, iar toti angajatii sai vor lucra de la distanta.

11:40 - Germania va furniza cash nelimitat companiilor atinse de criza determinata de noua gripa chinezeasca, intr-o masura de urgenta pe care ministrul de Finante Olaf Scholz a descris-o ca fiind o "bazooka", pentru a stavili criza in cea mai mare economie din zona euro, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

11:37 - Liderul USR Iasi Cosette Chichirau a anuntat, pe Facebook, ca nu a facut testul pentru coronavirus.

"Testul pe care nu l-am consumat astazi va fi folosit mai bine pentru cineva care chiar are nevoie. Sunt cadre medicale care asteapta sa-si faca acest test, sunt contacti directi ai unor pacienti confirmati, sunt oameni care stau in carantina de cateva zile. Testele si capacitatea de testare sunt oricum reduse in Romania. Cred ca resursele trebuie folosite rational si nu risipite", a scris ea pe reteaua sociala.

11:25 - Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, anunta ca un al treilea centru de carantina din sector este operational, acesta avand o capacitate de 70 de locuri.

11:17 - Ministerul Sanatatii anunta ca toti pacientii din Romania diagnosticati cu Covid-19 prezinta o stare generala buna, cu exceptia barbatului internat la spitalul Victor Babes, care a prezentat complicatii, dar a carui stare este ameliorata.

Situatia pe judete/municipiul Bucuresti a cetatenilor infectati cu coronavirus:

Bucuresti (31),

Timis (11),

Hunedoara (11),

Constanta (5),

Iasi (5),

Caras-Severin (4),

Covasna (4),

Dolj (3),

Brasov (2),

Mehedinti (2),

Mures (2),

Gorj (2),

Cluj (2),

Neamt (2),

Olt (2),

Bacau (1),

Bihor (1),

Buzau (1),

Galati (1),

Maramures (1),

Prahova (1),

Suceava (1),

Vrancea (1),

Ilfov (1).

"Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 2.372 de persoane pentru care se efectueaza verificari pentru a depista daca au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 14.049 persoane sunt in izolare la domiciliu si sub monitorizare medicala", mai anunta MS.

11:02 - Consiliul de Administratie al Assicurazioni Generali a aprobat crearea unui Fond International Extraordinar de pana la 100 de milioane de euro dedicat luptei impotriva situatiilor de urgenta Covid-19 la nivel international. Fondul va ajuta in prima instanta Italia, dar va fi disponibil si in alte tari in care Generali activeaza, scrie News.ro.

11:01 - Mai multi angajati ai Complexului Energetic Oltenia, care au fost plecati in strainatate sau au avut contact cu persoane venite din zone considerate de risc, au fost trimisi sa se autoizoleze, a anuntat compania, care precizeaza ca decizia a fost luata pentru a se reduce riscul de contaminare.

10:57 - ISU Arad anunta ca a operationalizat, sambata dimineata, Postul Medical Avansat in curtea Spitalului Clinic Judetean din Arad. Acesta va fi folosit pentru tirajul epidemiologic, daca situatia o va impune.

10:54 - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Sibiu a solicitat celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) un cort de triere care sa fie amplasat in curte, langa Unitatea de Primiri Urgente, a declarat sambata, pentru Agerpres, directorul Cornel Benchea.

Potrivit sursei citate, daca va fi nevoie, o parte dintre pacientii de la Judetean vor fi transferati la Spitalul Militar si CFR din municipiul Sibiu.

10:46 - Guvernul saudit a anuntat sambata ca va suspenda toate zborurile internationale incepand de duminica si timp de doua saptamani in cadrul luptei impotriva raspandirii noului coronavirus in aceasta tara, care a inregistrat 86 de cazuri de contagiere, scrie Agerpres.

10:45 - Femeia care a nascut vineri in carantina, la un centru din Craiova, nu are coronavirus. Conform Mediafax, ea a ajuns din Italia in data de 11 martie si a fost dusa direct intr-un centru de carantina din Craiova.

10:37 - Intr-un gest fara precedent, regina Elizabeth a II-a si-a anulat angajamentele publice pentru prima data in cei 68 de ani de domnie, din cauza pandemiei de coronavirus, scrie The Guardian, citat de Mediafax. Astfel, doua evenimente publice programate luna aceasta au fost anulate si altele urmeaza sa fie analizate.

10:28 - Politistii din Lugoj, judetul Timis, au facut dosar penal pe numele unei femei din Gorj care voia sa ajunga acasa cu autocarul fara sa spuna ca vine din Italia.

O femeie a intrat in tara din Italia si a mintit autoritatile. Politistii i-au deschis dosar penal

10:22 - Toti pacientii internati in Spitalul de Pneumologie si TBC din municipiul Arad sunt in curs de mutare in alte unitati medicale, pentru ca imobilul sa fie in totalitate disponibil pentru eventualele persoanele diagnosticate cu noul coronavirus, noteaza Agerpres.

10:21 - Mauritania a detectat vineri primul caz de contagiere pe teritoriul sau cu noul coronavirus la un cetatean venit din Europa, potrivit Ministerului Sanatatii citat de EFE.

10:18 - Bucurestiul este orasul cu cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus. In Romania sunt 18 judete in care nu exista niciun caz de infectie cu noul coronavirus. In Bucuresti sunt 31 de cazuri, scrie Mediafax.

10:11 - Medicul presedintelui american Donald Trump, Sean Conley, transmite, intr-o scrisoare, ca liderul de la Casa Alba nu va fi testat pentru Covid-19, in ciuda faptului ca a intrat in contact cu doi oficiali brazilieni la Mar-a-Lago saptamana trecuta, care de atunci au fost testati pozitiv pentru virus.

In document se afirma ca interactiunile lui Trump au fost clasificate ca avand un "risc scazut de transmitere", conform Agerpres.

10:02 - Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului, anunta ca in cazul sau testul de coronavirus a avut rezultate negative.

"Rezultat negativ pentru mine si pentru ceilalti ministri testati pana acum pentru Coronavirus. Am primit rezultatul in aceasta dimineata.

Cei care am participat la reuniunea politica unde a fost prezent senatorul diagnosticat pozitiv am intrat in autoizolare si continuam sa ne coordonam actiunile guvernamentale prin comunicatii speciale si mijloace electronice", a scris Danca pe Facebook, sambata dimineata.

09:54 - Inca doua cazuri de coronavirus au fost confirmate la noi in tara, unul in Bucuresti, altul in judetul Dolj.

Este vorba despre o femeie de 47 de ani din Bucuresti, contact direct al cazului 45. Pacienta este asimptomatica si se afla in autoizolare la domiciliu.

Al doilea caz a fost depistat in judetul Dolj, fiind vorba despre un barbat de 39 de ani, care s-a intors din orasul italian Brescia. El s-a aflat in autoizolare pana pe 12 martie, cand s-a internat la Spitalul de boli infectioase din Craiova cu simptome specifice.

09:40 - Camera Reprezentantilor Statelor Unite a aprobat sambata in zori cu o larga majoritate un pachet de masuri pentru a atenua impactul coronavirusului asupra economiei tarii.

Intre altele, textul ofera "depistare gratuita pentru orice persoana avand nevoie sa fie testata, inclusiv pentru cei care nu au asigurare", precum si un concediu medical "de urgenta", cu "doua saptamani si pana la trei luni de concediu din motive familiale sau medicale".

09:30 - Apple a anuntat vineri ca va organiza conferinta sa anuala pentru dezvoltatori in luna iunie, iar aceasta va avea loc exclusiv online, din cauza "situatiei actuale de sanatate", relateaza Reuters.

09:03 - Peste 6.000 de persoane au semnat, in noaptea de vineri spre sambata, o petitie online initiata de Comunitatea Declic prin care cer parlamentarilor sa nu iroseasca testele de coronavirus la investirea noului Guvern.

Detalii aici - Petitie Declic: Mii de romani cer parlamentarilor sa nu iroseasca testele de coronavirus la investirea noului Guvern

09:00 - Mai multe tari din America Latina, intre care Bolivia, Venezuela, Paraguay si Peru, au suspendat legaturile cu Europa, in incercarea de a opri raspandirea COVID-19, potrivit The Guardian, publicatie citata de News.ro.

08:54 - Filosoful Mihai Sora are un indemn pentru toti romanii, in aceste zile marcate de pandemia de coronavirus: "Stati in casa, daca va pasa!".

"Buna dimineata, copii!

Stati in casa, daca va pasa!

(Cine ar fi crezut ca vom ajunge la asemenea indemnuri?)", a scris, intre altele, Mihai Sora pe contul sau de Facebook.

08:46 - Strazile si trotuarele din Floresti, judetul Cluj, cea mai mare comuna din tara, sunt spalate cu o solutie ce contine dezinfectant pe baza de clor, ca masura de prevenire a raspandirii coronavirusului, a anuntat, sambata, primarul comunei Floresti, Horia Sulea.

08:37 - Zecile de borseni blocati in Italia, dupa ce hotelurile la care lucrau s-au inchis, nu pot fi adusi acasa cu autocare, a precizat primarul comunei Borsa, judetul Maramures, Sorin Timis. Acestia vor primi cazare si masa cu ajutorul consulatelor.

08:30 - Doi studenti iranieni infectati cu noul coronavirus Covid-19 au fost expulzati din Ungaria si Uniunea Europeana pentru nerespectarea ordinului de carantina spitaliceasca, a anuntat vineri Ministerul de Interne, citat de Agerpres.

08:20 - Rata mortalitatii in Italia, din cauza pandemiei de coronavirus, a trecut de 7%, fiind cu mult mai mare decat in alte tari afectate de noul virus.

Foto: GIMBE

08:05 - Fostul presedinte Traian Basescu scrie si el ca, de mai bine de o luna, trebuia declarata starea de urgenta in tara noastra.

07:59 - Fondul Monetar International (FMI) a recomandat vineri tuturor angajatilor sai din Washington sa lucreze de acasa, dupa ce un angajat de la sediul central al institutiei a fost diagnosticat cu Covid-19, boala provocata de coronavirus, scrie News.ro

07:53 - Deputatul USR Stelian Ion scrie, pe Facebook, ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa declare starea de urgenta, in contextul pandemiei de coronavirus.

"Autoritatile bajbaie si trebuie ajutate. Cu autoritate, cu bani, cu reguli clare si ferme. Orice ezitare ne va costa scump. Toate resursele financiare trebuie dirijate inspre gestionarea situatiei de criza", subliniaza el pe reteaua sociala.

07:39 - Si Rusia a anuntat vineri ca va reduce numarul legaturilor aeriene cu Uniunea Europeana incepand de luni, pentru a reduce raspandirea pandemiei cauzate de noul coronavirus

07:37 - Si Polonia a decis sa-si inchida frontierele calatorilor straini pentru a stopa raspandirea coronavirusului, a anuntat vineri seara premierul Mateusz Morawiecki.

07:30 - Un copil nou nascut din Londra este cel mai tanar pacient cu coronavirus din lume, transmite Sky News, citat de Mediafax.

Mama copilului a ajuns la spital, fiind suspecta de pneumonie, cu putin timp inainte de nastere. La scurt timp dupa ce a adus copilul pe lume, femeia a fost testata pozitiv pentru noul coronavirus. Copilul a fost diagnosticat si el cu COVID-19 si este tratat la North Middlesex Hospital.

07:10 - China a anuntat sambata 11 noi contaminari cu noul coronavirus, dar pentru prima data de la declansarea pandemiei cele mai multe sunt persoane care au venit din strainatate, scrie Agerpres.

07:03 - Noua Zeelanda si-a anulat omagiul national in memoria victimelor atacului a doua moschei din Christchurch, petrecut in urma cu un an, din cauza temerilor legate de coronavirus, a anuntat sambata premierul Jacinda Ardern

06:58 - Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a anuntat vineri ca, din cauza epidemiei de coronavirus, dispune inchiderea pentru doua saptamani a frontierelor tarii tuturor strainilor care nu sunt rezidenti, studenti sau angajati pe insula mediteraneana.

"Intrarea (pe teritoriul tarii) este interzisa pentru doua saptamani oricarui cetatean care nu este nici cipriot, nici rezident", cu incepere de la 15 martie, a spus el in timpul unei declaratii televizate, potrivit Agerpres.

06:51 - Presedintele Donald Trump a anuntat suspendarea cu incepere de miezul noptii de vineri spre sambata (04.00 GMT) a croazierelor cu plecare din Statele Unite pentru a lupta impotriva raspandirii coronavirusului

06:45 - Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anuntat vineri ca vor fi suspendate toate zborurile de pasageri, timp de 2 saptamani.

"Peste trei zile, vom suspenda zborurile de pasageri" timp de cel putin doua saptamani, a declarat seful statului intr-un discurs adresat natiunii, dat publicitatii pe Facebook, conform Agerpres.

06:30 - Vineri noapte au mai fost confirmate inca 5 cazuri de coronavirus la noi in tara. Astfel, bilantul imbolnavirilor ajunge la 95.

Inca sase cazuri de coronavirus confirmate in Romania: Bilantul ajunge la 95

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#pandemie coronavirus bilant Romania , #coronavirus