Romania ar avea de 10 ori mai multe cazuri decat cifra oficiala. Vela avertizeaza: Daca lumea merge la plaja, gratare si chefuri, nu relaxam mult masurile

Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 23:51
36092 citiri
Romania ar avea de 10 ori mai multe cazuri decat cifra oficiala. Vela avertizeaza: Daca lumea merge la plaja, gratare si chefuri, nu relaxam mult masurile
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Romania inca se indreapta spre varful epidemiei de coronavirus. Suntem pe o panta lenta si asta e bine, dar urmeaza cateva zile cu emotii, din cauza mini-vacantei de 1 Mai. Astfel, in ultimele zile toti oficialii au rugat romanii sa respecte ordonantele militare, pentru ca, daca "lumea merge la plaja, gratare si chefuri", atunci pe 15 mai deja ne vom confrunta cu o crestere de cazuri si nu vor exista relaxari ale masurilor.

In acest moment, sunt inregistrate 693 de decese de COVID-19 in tara si alte 88 in diaspora. Numarul de cazuri in Romania a ajuns la 11.978, din care peste 3.500 s-au vindecat.

Seful Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune insa ca numarul real de cazuri de coronavirus in Romania nu este cunoscut, intrucat multe persoane au trecut prin boala fara sa aiba simptome ai am putea avea chiar si de zece ori mai multe cazuri de infectare, adica in jur de 120.000.

La nivel mondial, sunt 3,2 milioane de oameni infectati cu noul coronavirus, dintre care 1 milion doar in SUA, iar numarul de morti in toata lumea a trecut deja de 226.000. De altfel, o cifra tulburatoare arata ca in doua luni de pandemie au murit mai multi americani decat in doua decenii de razboi in Vietnam.

Urmareste toate datele statistice transmise in timp real pe site-ului Worldometers.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus in Romania si in lume:

23:51 - Republica Cipru a anuntat miercuri un plan de relaxare treptata a masurilor luate la jumatatea lui martie pentru a opri raspandirea pandemiei de COVID-19, relateaza AFP.

23:32 - Seful Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat, mircuri seara, ca numarul real de cazuri de coronavirus in Romania nu este cunoscut, intrucat multe persoane au trecut prin boala fara sa aiba simptome sau au avut simptome atipice, care nu au necesitat prezenta la medic. Alexandru Rafila crede ca au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, insa, chiar si cu 120.000 de cazuri, raportate la populatia Romaniei, procentul este mic. Medicul afirma ca s-a observat o diferenta clara intre evolutia pandemiei in tarile din Europa de Est fata de Europa de Vest, dar nu exista nicio explicatie deocamdata.

23:23 - Un numar de 25 de angajati din cadrul Spitalului Municipal din Pascani sunt infectati cu noul coronavirus, potrivit anchetei epidemiologice efectuate de DSP Iasi. Totodata, au fost depistati pozitiv 12 pacienti, toti din cadrul Sectiei de Ingrijiri Paleative din cadrul unitatii medicale.

23:11 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, miercuri seara, ca este importanta in continuare respectarea tuturor masurilor, in caz contrar nu vor putea fi relaxate masurile din 15 mai. Vela afirma ca, in acest moment, suntem pe o panta lina, descrescatoare, dar mai trebuie rezistat doua saptamani si jumatate.

Marcel Vela a fost intrebat, miercuri seara, la Digi 24, despre scenariile care se iau in calcul pentru data de 15 mai si a raspuns: "Sunt mai multe impoteze, dar fiecare dintre acestea depinde de cum ne comportam pana in 15 mai, in sensul in care fiecare dintre noi trebuie sa respecte masurile impuse. Scenariile nu sunt doar chestiuni de plan, de imaginatie sau de variante teoretice, tin de viata reala, de ce se intampla in practica.

Daca avem un comportament corect, s-ar putea ca din 15 mai sa avem mai multe masuri relaxate. Daca weekend-ul viitor lumea se relaxeaza, doreste sa mearga la plaja, exageram si mergem sa facem gratare, intindem chefurile, mergem fara masca si manusi atunci din 15 mai din pacate nu vom putea relaxa foarte multe masuri".

22:49 - Directia generala a Sanatatii a transmis bilantul cotidian al epidemiei in Franta, printr-un comunicat. De la 1 martie, 24.087 de persoane au murit in Franta, adica cu 427 in plus in ultimele 24 de ore - 15.053 de decese in spitale si 9.034 in unitatile sociale si medico-sociale.

Conform oficililor francezi, 26.834 de persoane sunt spitalizate din cauza infectiei cu Covid-19 si 1.070 noi internari au fost inregistrate in 24 de ore. 7.303 de pacienti sunt spitalizati la Terapie intensiva, 4.207 afectati de Covid-19. 110 de noi cazuri grave au fost raportate intr-o zi.

22:40 - Un numar de 71 de cadre medicale din judetul Galati sunt infectate cu noul coronavirus, a anuntat, miercuri, Prefectura Galati. In judet sunt in total 380 de cazuri de COVID 19, iar 44 de persoane, majoritatea din azile de batrani, au decedat.

22:22 - Alte 5 decese au fost anuntate, ceea ce urca bilantul zilei la 30 de morti si pe cel total la 693.

21:46 - Un avion al Tarom a adus din China primul transport de materiale medicale de protectie pentru spitalele din judetul Cluj. Este vorba de peste 1,4 de echipamente de protectie pentru spitalele locale printre care masti chirurgicale, manusi si bonete, dar si combinezoane si ochelari.

21:37 - Scala din Milano, celebra opera italiana, a inregistrat deja pierderi de 23 de milioane de euro de la inceputul pandemiei de COVID-19, dar spera sa-si reia activitatea in septembrie cu spectacolul "Requiem", de Giuseppe Verdi, a anunt miercuri directorul institutiei, Dominique Meyer, informeaza AFP.

21:28 - Comisia Europeana (CE) a adoptat, miercuri, un pachet de masuri menite sa sprijine intreprinderile din sectoarele aviatic, feroviar, maritim si rutier pentru a face fata consecintelor epidemiei de coronavirus, transmite CE.

Conform sursei citate, masurile vor reduce sarcina de reglementare si costurile pentru societatile de transport si ar putea fi urmate de mai multe propuneri in urmatoarele saptamani.

21:34 - Ford a anuntat inca de marti, 28 aprilie, ca fabricile sale din Europa isi reiau productia indepand cu data de 4 mai. Cand se vor redeschide si cele din SUA, ramane de vazut.

Indiferent cand se vor redeschide toate unitatile de productie, insa, cert este ca, potrivit datelor financiare pe care le-a facut publice, Ford a pierdut deja - pe fondul pandemiei - aproape 2 miliarde de dolari in primul trimestul din 2020. Iar in al doilea trimestru se asteapta sa piarda inca 5 miliarde de dolari.

21:25 - IMM Invest, cel mai asteptat program de finantare de catre firmele mici si mijlocii din Romania, are peste 28.000 de inregistrari in numai doua zile de la relansare, conform datelor unui comunicat al Fondului de Garantare.

21:12 - Beneficiarii Centrelor sociale din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) ar putea fi testati pentru a vedea daca sunt infectati cu noul coronavirus, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a Consiliului General al Bucurestiului, programat joi.

21:08 - Premierul Boris Johnson are de facut o alegere dificila, in aceste zile. Logodnica sa a nascut miercuri, pe 29 aprilie. Iar premierul anuntase inca din februarie ca vrea sa isi ia concediu paternal vreme de 2 saptamani.

Problema este ca intre timp - din punct de vedere al deceselor inregistrate - Marea Britanie a devenit a treia cea mai afectata tara din lume de pandemia de COVID-19. Iar premierului i-ar fi mai greu sa plece in concediu.

Cu toate astea, jurnalistii de la The Independent sustin ca daca nu isi ia concediul paternal in urmatoarele 56 de zile, premierul nu o va mai putea face, potrivit legii britanice.

20:47 - Comisia Europeana (CE) anunta, miercuri, acordarea unui sprijin financiar de peste 3,3 miliarde de euro de catre UE, in beneficiul cetatenilor din Balcanii de Vest, acest pachet fiind destinat sa contribuie si la redresarea economica si sociala, potrivit unui comunicat de presa al CE.

20:23 - Proprietarii de restaurante nu mai au rabdare in case, spun ca sunt in pericol sa isi piarda afacerile si acuza guvernul ca transmite mesaje confuze. Patronii spun ca vor merge si vor preda cheile localurilor lor Primariei din Roma. In Napoli, pizzeriile au fost redeschise dupa un protest.

20:18 - Angelina Friedman, o femeie de 101 ani din New York, s-a vindecat de Covid 19, relateaza de New York Post. Asta, desi boala a ucis mii de americani mult mai tineri si, teoretic, mai robusti decat femeia ajunsa la venerabila varsta.

Copiii femeii sustin ca aceasta are o rezistenta cu totul iesita din comun: a mai supravietuit si gripei spaniole, dar si cancerului.

20:00 - Instituirea starii de alerta ar putea fi o combinatie intre relaxarea restrictiilor actuale si necesitatea mentinerii unei responsabilitati a romanilor. Specialistii explica, pentru Monitorul Justitiei, ca orice restrictie nu va putea fi luata decat de Parlament, prin lege.

19:38 - Pana acum expertii sustineau ca noul coronavirus nu afecteaza copiii. In ultima perioada, insa, pediatrii europeni au intrat in alerta si se asteapta la aparitia unor cazuri de boala Kawasaki, ce ar putea fi declansate de virusul SARS-CoV-2.

19:19 - Alte 3 decese au fost anuntate miercuri seara, ceea ce urca bilantul total la 686 de morti.

18:28 - Bosnia a raportat miercuri cea mai mare crestere zilnica a cazurilor de infectare cu noul coronavirus din luna aprilie, dupa ce autoritatile din cele doua regiuni autonome ale sale au inceput sa relaxeze gradual masurile de izolare, informeaza Reuters.

18:24 - Cei mai multi americani spun ca vor evita evenimentele sportive, concertele, mersul la cinema si vizitele in parcuri de distractii pana la descoperirea unui vaccin eficient anti-COVID-19, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos/ Reuters.

18:21 - Seful interimar al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Botosani, Teodor Ferariu, a fost schimbat din functie prin ordin de ministru, iar functia sa va fi preluata de medicul Monica Adascalitei. Ferariu se intoarce pe functia de director executiv adjunct economic in aceeasi institutie.

18:00 - Un echipament de imunologie care a intrat, miercuri, in dotarea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova va putea procesa 86 de teste pe ora. Rezultatele testelor arata si nivelul anticorpilor la COVID-19.

17:42 - Doctorul Lucian Miron, directorul medical al Spitalului Municipal din Brad, a povestit cum s-a stins din cauza Covid 19 colega lui in varsta de 70 de ani, medic in acelasi spital.

"Mai avusese probleme cu amigdalele si a considerat ca probabil este o amigdalita normala. Mi-a spus si ea ca evolutia a fost grava, evolutie grava inspre deces, a fost aceasta ramanere fara plamani, intre ghilimele, cam asa ceva se pare ca s-a intamplat, ceea ce se intampla si cu alti pacienti de felul asta. Se distruge plamanul intr-un timp foarte scurt.

Sunt multi sceptici ca se infloreste. Din pacate am trait, eu, cel putin, si colegi de-ai mei altii din alte spitale sa vada astfel de cazuri care au o evolutie atat de grava si fulminanta. Sa nu ne relaxam absolut deloc, din punctul meu de vedere cazurile grave abia de acum vor incepe sa vina pentru ca sunt pacienti, am avut si astazi, pacienti varstnici, fara un istoric de contact cu cineva si care vin deja cu suspiciuni majore", adauga acesta.

17:29 - Ancheta epidemiologica facuta de DSP Iasi la Spitalul Municipal Pascani a scos la iveala faptul ca 25 de angajati ai unitatii medicale sunt infectati cu noul coronavirus.

Acestia au fost depistati intre 10 si 28 aprilie.

17:17 - Primul procedeu de donare de plasma hiperimuna cu aparatul de plasmafereza donat de o firma privata prin Ministerul Sanatatii a avut loc miercuri, la Centrul de Transfuzie Sanguina. Plasma va ajunge la pacientii critici internati in sectiile de ATI din spitalele desemnate de Ministerul Sanatatii.

Pe medici i-a ghidat un reprezentant din partea firmei care a donat echipamentul. Donatorul vindecat de Covid 19 este un tanar din Capitala.

16:56 - Directorul Spitalului national de oncologie din Bulgaria, Stefan Konstantinov, fost ministru al sanatatii, a tras un semnal de alarma miercuri in ce priveste numarul tot mai mic de bolnavi de cancer care se adreseaza serviciilor medicale din cauza temerilor provocate de noul coronavirus.

16:50 - Procurorii au deschis o ancheta dupa ce angajata unui centru de recuperare neuropsihiatrica din judetul Constanta a iesit din izolare si a mers la munca. Femeia se afla in izolare deoarece a intrat in contact cu fiul sau, intors din Anglia.

16:42 - Peste 436 de milioane de companii se confrunta la nivel mondial cu riscul de a-si intrerupe activitatea din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19, a avertizat, miercuri, Organizatia Internationala a Muncii, care insista pe adoptarea unor masuri urgente pentru a ajuta aceste firme si pe angajatii lor.

16:30 - Numarul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus in Suedia a trecut miercuri de pragul de 20.000, iar cel al deceselor a ajuns la 2.462, dintre care 107 de la precedenta raportare, transmite Reuters.

Conform statisticii alcatuite si raportate zilnic de Agentia de Sanatate Publica, in ultimele 24 de ore au fost consemnate 681 de cazuri noi de contaminare, ceea ce ridica numarul total la 20.302.

16:21 - Alti patru romani au murit din cauza COVID-19, astfel ca numarul total al deceselor ajunge la 685 in tara noastra.

16:11 - Rata de mortalitate provocata de COVID-19 in randul barbatilor este de doua ori mai mare decat cea a femeilor, potrivit unui studiu realizat in China, care constata totusi ca ambele sexe au aceleasi probabilitati de a contracta coronavirusul.

16:00 - Numarul contractelor de munca incetate de la debutul starii de urgenta (16 martie) si pana miercuri este de 270.819, potrivit cifrelor centralizate de Inspectia Muncii si date publicitatii de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).

15:45 - Informatiile despre un deces raportat la pozitia 260 au fost rectificate de Grupul de Comunicare Strategica, dupa informatiile primite de la Institutul National de Sanatate Publica. Astfel, cazul raportat la pozitia 260 este rectificat, ca fiind vorba de un barbat de 67 de ani, din Bucuresti, si nu de unul de 53 de ani, din Bacau.

15:37 - Papa Francisc a insistat miercuri asupra unitatii Uniunii Europene astfel incat "toti impreuna sa putem merge inainte ca fratii", in cadrul slujbei matinale pe care o oficiaza in fiecare zi, in contextul pandemiei de coronavirus, in capela resedintei sale din Casa Santa Marta.

15:35 - Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a incurajat italienii, dar si turistii straini, sa-si petreaca vacanta de vara in Italia, in cadrul unui interviu aparut miercuri in cotidianul Il Messaggero.

15:26 - Activitatea Sectiei de Oncologie de la Spitalul Judetean Mavromati a fost suspendata, dupa ce 19 cadre medicale din acea sectie au fost confirmate cu COVID-19. Pacientii nu vor mai fi tratati acolo pana cand cel putin un medic specialist se va intoarce la serviciu, conform Prefecturii Botosani.

15:13 - Cei peste 200 de angajati romani ai unui abator din Birkenfeld, de langa orasul german Pforzheim, confirmati ca fiind infectati cu noul coronavirus au asigurari medicale, iar partea germana va plati pentru carantinarea, eventual spitalizarea acestora, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

15:00 - Rusia a anuntat miercuri o prelungire a interdictiei intrarii pe teritoriul sau a stranilor dupa 30 aprilie, in vederea opririi raspandirii epidemiei noului coronavirus, relateaza AFP.

14:54 - Spania a inregistrat 325 de morti din cauza covid-19 in 24 de ore, au anuntat miercuri autoritatile sanitare, care considera ca epidemia evolueaza "favorabil", in contextul apropierii inceperii unei iesiri treptate din izolare - incepand de saptamana viitoare.

14:42 - Aproximativ 90% din capacitatea de tratare in spitalele din Arad a pacientilor confirmati cu COVID-19 a fost atinsa, a afirmat, miercuri, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arad, Iustin Cionca, care nu crede totusi ca se va apela la spitalul de campanie amenajat la marginea municipiului.

14:35 - Ministerul Fondurilor Europene vine cu clarificari privid accesarea celor 470 milioane euro puse la dispozitia spitalelor si anunta ca managerii spitalelor pot decide asupra personalului care primeste stimulentul financiar, avandu-se in vedere includerea si altor categorii profesionale, iar acordarea stimulentului se va face incepand din luna mai, pentru luna aprilie.

14:22 - Municipalitatea suceveana a cheltuit aproximativ un milion de euro pentru actiuni de limitare a raspandirii noului coronavirus, bani ce fusesera initial alocati instalarii unei roti panoramice, a declarat, miercuri, primarul Ion Lungu.

14:16 - Restrictiile impuse in Marea Britanie din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer anul urmator din cauza lipsei testarii si diagnosticarii si amanarii tratamentelor, au atras atentia miercuri cercetatori citati de dpa.

14:10 - Inca 6 romani au fost rapusi de COVID-19, astfel ca bilantul total al mortilor ajunge la 681 in Romania.

14:06 - Capitala chineza Beijing a anuntat miercuri ca urmeaza sa relaxeze - incepand de joi - masurile adoptate in lupta impotriva noului coronavirus si pune capat carantinei in care plaseaza persoane care vin din reguni slab afectate de covid-19

14:01 - Hotelierii de pe litoral anunta ca pregatesc deschiderea sezonului, indiferent daca acest lucru va avea loc pe 1 iunie, 15 iunie sau mai tarziu.

13:58 - Trei masini in care se afla 10 persoane venite din zona rosie COVID, care tranziteaza in convoi judetul Alba, sunt implicate, miercuri, intr-un accident pe Autostrada Sebes-Sibiu, scrie Mediafax.

13:52 - Doi politisti de frontiera de la Bors, judetul Bihor, au fost retinuti pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals si zadarnicirea combaterii bolilor dupa ce, in 10 aprilie, au consemnat in fals ca sapte romani reveniti din Germania ar fi soferi de camioane de marfa, pentru ca acestia sa nu intre in carantina, desi veneau din "zona rosie".

13:45 - Rusia a anuntat miercuri ca a inregistrat 5.841 de contaminari cu noul coronavirus in 24 de ore, iar bilantul total oficial al contaminarilor a crescut la 99.399, relateaza Reuters.

Alti 109 oameni au murit din cauza covid-19 in ultimele 24 de ore, iar bilantul total al deceselor a crescut la 972, au precizat autoritatile sanitare ruse.

13:31 - Trei copii cu varste de 5, 6 si 7 ani dintr-un centru al Directiei pentru Protectia Copilului Iasi au fost diagnosticati cu COVID-19. Acestia provin din acelasi centru in care luni un baiat a fost depistat pozitiv pentru noul coronavirus.

13:25 - Directia de Sanatate Publica Alba spune ca este prima din tara care introduce metoda "pooling" pentru diagnosticarea coronavirusului. De saptamana viitoare va incepe testarea in masa a populatiei. Se poate ajunge la testarea chiar si a 4.000 de persoane pe zi, scrie Mediafax.

13:20 - Peste hotare se inregistreaza 88 de decese in randul cetatenilor romani: 27 in Italia, 19 in Franta, 26 in Marea Britanie, 8 in Spania, 3 in Germania, 2 in Belgia, unul in Suedia, unul in Elvetia si unul in SUA.

13:10 - Avem confirmate 11.978 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, anunta Grupul de Comunicare Strategica (GCS) miercuri.

De la ultima informare transmisa de GCS, au fost inregistrate alte 362 de noi cazuri de imbolnavire.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.569 au fost declarate vindecate si externate.

In acest moment, in sectiile de terapie intensiva se afla 247 de pacienti.

12:59 - Braconajul speciilor pe cale de disparitie ar putea creste pe masura ce atentia guvernelor este indreptata catre gestionarea epidemiei de coronavirus si a masurilor de izolare, a avertizat miercuri ONG-ul Wildlife Justice Commission.

12:41 - Inca 12 romani au murit din cauza COVID-19, astfel ca bilantul ajunge la 675 de morti, informeaza Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

13:39 - In contextul pandemiei de COVID-19, vulnerabilitatile deja existente ale copiilor, familiilor si comunitatilor pot duce la exacerbarea riscurilor preexistente: acces limitat la servicii sociale, inegalitati in ceea ce priveste accesul la educatie, saracie, se arata intr-un raport coordonat de Reprezentanta UNICEF in Romania si remis Ziare.com.

Categoriile cele mai afectate de masurile de prevenire a COVID-19 sunt: copiii provenind din familii care traiesc in saracie; copiii de etnie roma (limitarea circulatiei a redus veniturile familiilor rome); copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate; copii care traiesc in locuinte supraaglomerate; copiii cu dizabilitati si persoanele varstnice, afectate de reducerea activitatii medicilor de familie in comunitati, dar si de diminuarea contactelor sociale.

12:27 - Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri ca se va incerca evitarea tratarii la domiciliu a persoanelor asimptomatice sau cu simptome usoare de coronavirus, existand riscul infectarii membrilor familiei.

"Ati vazut ca am inceput sa punem in functiune spatii ca sectii externe ale spitalelor, cum a fost spatiul la care am participat cu domnul presedinte Iohannis si cu echipa guvernamentala, spatii pentru tratare. Urmarind ce s-a intamplat in alte tari care au permis tratarea cazurilor asimptomatice la domiciliu, in foarte multe situatii persoanele tratate si-au infectat membrii familiei si exista un risc asupra membrilor familei, daca se trateaza cazurile usoare la domiciliu, mai ales in acele domicilii in care nu se poate permite izolarea persoanei care este confirmata pozitiv, spre exemplu intr-un apartament de bloc unde este foarte complicat ca membrii familiei sa fie complet desprinsi ca circuit de persoana care este tratata", a spus Orban.

12:26 - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus, in mod exceptional, acordarea de pasapoarte diplomatice personalului misiunilor medicale romane desfasurate in Italia si Republica Moldova in vederea combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, anunta un comunicat de presa al MAE.

12:16 - Specialistii unei facultati a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca au lansat o platforma online care monitorizeaza in timp real impactul epidemiei de COVID-19 asupra economiei romanesti si isi propun sa realizeze previziuni economice in contextul actual. In platforma sunt incluse infografice interactive, menite sa ofere o imagine actualizata in timp real a situatiei economiei romanesti.

12:12 - Un magnat australian din industria miniera a anuntat miercuri un acord privind importul din China a 10 milioane de teste pentru depistarea noului coronavirus.

12:00 - Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri ca activitatea hoteliera ar putea fi reluata in lunile iulie-august, cu respectarea anumitor reguli:

"Nu vad vreo restrictie in ceea ce priveste activitatea de cazare in hoteluri, pensiuni, cu stabilirea unui set de reguli. INSP si alte entitati sunt implicate in adoptarea unor protocoale, a unor reguli care trebuie respectate. Le vom adopta inainte de eliminarea restrcitiilor", a declarat Orban, intrebat despre posibila deschidere a scetorului de turism, in lunile iulie-august.

11:43 - Statele Unite au raportat peste 1 milion de contaminari cu noul coronavirus doar pentru faptul ca testeaza, a remarcat miercuri presedintele american Donald Trump, subliniind ca demersurile de testare a populatiei din SUA se desfasoara "mult mai bine decat in orice alta tara din lume".

11:26 - O persoana aflata in arest preventiv confirmata cu COVID-19 a fost transferata temporar, marti seara, la Penitenciarul-Spital Bucuresti-Jilava, a anuntat, miercuri, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

11:20 - Laboratorul de biologie moleculara pentru testare COVID-19 de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Sfantu Gheorghe, primit printr-o donatie, va fi pus in functiune la jumatatea lunii viitoare, a declarat managerul institutiei, Andras Nagy Robert.

11:18 - Ministerul federal al Sanatatii din India a anuntat miercuri dimineata ca numarul deceselor provocate de COVID-19 in aceasta tara a depasit pragul de 1.000, dupa recenzarea a altor 70 de morti de marti seara.

11:10 - Trei copii din Statele Unite infectati cu noul coronavirus sunt tratati pentru un sindrom inflamator rar, ce pare similar cu cel care a starnit ingrijorare in randul medicilor din Marea Britanie, Italia si Spania, a declarat un specialist care ii trateaza pe acesti pacienti.

11:06 - Un escadron din cadrul Fortelor aeriene (US Air Force) si unul din cadrul Marinei (US Navy) au survolat New Yorkul si regiunea orasului intr-un omagiu adus personalului de ingrijire si de la urgente.

10:55 - Premierul Ludovic Orban a efectuat azi dimineata o vizita la Uzina de produse speciale Dragomiresti, judetul Dambovita, in cadrul careia au fost recent instalate echipamente de productie a mastilor medicale. El a declarat ca aici exista o capacitate de productie pentru mastile chirurgicale intre 300.000 - 350.000 pe zi, iar pentru mastile de tip N95, FFP3, capacitatea de productie este intre 70.000 - 75.000 pe zi.

De asemenea, prim-ministrul a precizat ca au fost autorizate si alte 9 companii romanesti pentru productia de masti chirurgicale.

Referitor la combinezoane, Orban a anuntat ca, la ora actuala, au fost autorizate 19 companii din tara pentru a produce aceste echipamente atat de necesare medicilor din prima line.

10:46 - Wizz Air anunta ca introduce noi protocoale pentru a asigura sanatatea pasagerilor si a echipajului si pentru a sprijini distantarea fizica in timpul imbarcarii si curatenia sporita la bord. Astfel, pasagerii Wizz Air sunt obligati sa poarte masti in timpul zborurilor, vor primi servetele de igienizare, iar acolo unde va fi posibil vor pastra locuri libere in avion. De asemenea, compania aeriana recomanda check-in si achizitiile online.

10:45 - Numarul contaminarilor cu noul coronavirus a crescut in Germania la 157.641, iar bilantul mortilor la 6.115, a anuntat miercuri Institutul de boli infectioase Robert Koch (RKI). Bilantul zilnic al contaminarilor a crescut cu 1.304 cazuri, iar cel al deceselor cu 202I.

10:35 - Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat ca cel mai probabil teatrele vor fi printre ultimele care isi vor redeschide portile, pentru ca acolo e riscul cel mai mare de infestare cu coronavirus. Insa el a punctat ca in cazul Teatrului National Bucuresti lucrurile ar putea sta altfel, pentru ca este o institutie foarte bine dotata.

10:30 - Aproximativ 160 de muncitori vor pleca, miercuri, catre Germania, insa cei mai multi dintre ei nu stiu unde.

Oamenii spun ca li s-a transmis ca merg la adunat de capsune, dar nu unde exact. Cativa dintre ei stiu unde vor ajunge si spun ca ii cunosc pe patroni, pentru ca au mai lucrat pentru acestia.

10:27 - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de peste 60.000 de lei in cazul unor centre de carantina din Craiova si Turnu Magurele. Saltele patate, mizerie fara margini, smantana cu mucegai, pereti cu grasime, hote murdare cu grasime arsa - sunt doar cateva dintre neregulile descoperite de inspectorii ANPC la centrele din Craiova.

De asemenea, ANPC s-a autosesizat in urma unei postari de pe Facebook privind mancarea primita de carantinati in judetul Teleorman, iar in urma verificarilor facute la o firma din Turnu Magurele, care se ocupa de pregatea hranei s-au gasit: materii prime expirate, fara eticheta de produs de unde sa rezulte principlalele elemente de identificare si caracterizare, produse din carne care ar trebui pastrate la temperaturi de refrigerare, acestea fiind congelate.

10:18 - Patriarhia Romana anunta ca, in perioada 20 aprilie - 27 aprilie 2020, a oferit un ajutor financiar si material in cuantum de inca 2.278.396 lei la nivel de parohii si eparhii, in mod special persoanelor varstnice si sarace, bolnave sau cu dizabilitati, celor aflati temporar in izolare sau in carantina. Astfel, pana acum, BOR a donat celor afectati de pandemie 14.876.474 lei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

10:12 - Reteaua de sanatate Regina Maria anunta ca "dirijeaza eforturi considerabile pentru testarea in masa a tuturor cadrelor medicale din linia intai". Astfel, personalul medical din Romania, din spitalele COVID-19, dar si din alte unitati medicale de stat va beneficia gratuit de testare pentru noul coronavirus, pe perioada starii de urgenta, conform unui comunicat remis Ziare.com.

10:04 - Peste 90 de persoane din judetul Covasna diagnosticate cu COVID-19 s-au vindecat de la inceputul pandemiei si pana in prezent, rata de vindecare fiind de peste 50%, una dintre cele mai mari din tara, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii.

09:54 - Vicepresedintele american, Mike Pence, a refuzat sa poarte masca de protectie in cursul vizitei la un spital, fara a tine cont de regulile institutiei, atragandu-si astfel numeroase critici in plina pandemie de coronavirus.

09:50 - Mai multi doctori din Germania au pozat dezbracati, in semn de protest fata de lipsa echipamentelor de protectie. Astfel, medicii germani au vrut sa atraga atentia lipsei de echipamente de protectie.

09:43 - Presedintele Klaus Iohannis are, miercuri, o noua sedinta la Palatul Cotroceni, privind masurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Participa premierul Ludovic Orban, mai multi ministri, dar si seful DSU, Raed Arafat.

09:37 - Un mops din Carolina de Nord este primul caine testat pozitiv pentru noul coronavirus din Statele Unite ale Americii, potrivit presei americane.

09:32 - Masurile restrictive impuse din cauza epidemiei de coronavirus ar putea rezulta in 7 milioane de sarcini neplanificate, potrivit unei analize publicate marti de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA). Intreruperi ale lantului de aprovizionare ar putea lasa 47 de milioane de femei din tari sarace si in curs de dezvoltare fara contraceptive moderne, a declarat agentia Natiunilor Unite.

09:31 - Hotelurile din Polonia vor fi deschise pentru concediile din timpul verii, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al guvernului polonez Piotr Muller, care a adaugat totodata ca evolutia COVID-19 este inca pe o panta ascendenta.

09:28 - Doar 40% dintre americani planuiesc sa mearga la cinema, concerte, evenimente sportive sau parcuri de distractii inainte ca un vaccin contra Covid-19 sa fie disponibil, arata un sondaj Reuters/Ipsos publicat marti si citat de News.ro.

09:21 - Nicaragua a anuntat marti ca incurajeaza de acum populatia sa ia masuri preventive impotriva noului tip de coronavirus in aceasta tara care, de la declansarea pandemiei, a refuzat asemenea masuri.

"Ne vom multiplica informatiile cu privire la spalatul pe maini, distantarea sociala, utilizarea de masti", cum fac numeroase tari ale lumii care lupta impotriva propagarii COVID-19, a declarat vicepresedinta Rosario Murillo intr-o conferinta de presa.

08:58 - Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care le cere producatorilor de carne din SUA sa-si mentina activitatea, pe fondul temerilor de penurii cauzate de pandemie.

Donald Trump a invocat "Defense Production Act" pentru a clasa acest sector ca fiind crucial in grava criza economica pe care o traverseaza SUA.

Inchiderea de abatoare se multiplica in SUA din cauza contaminarii salariatilor, alimentand ingrijorari cu privire la lantul de aprovizionare.

08:49 - Prim-ministrul spaniol a anuntat un plan de iesire din izolare a tarii, care va avea patru faze ce vor dura intre sase si opt saptamani.

Anul scolar in curs se va incheia online, in luna iunie, iar cursurile vor fi reluate in luna septembrie.

Toate provinciile vor pune in aplicare planul pe 4 mai, cu faza 0, cu exceptia unor insulecare se vor afla in faza 1, gratie incidentei scazute a pandemiei. Nu va fi permisa mobilitatea intre provincii sau insule, pana ce nu vor fi finalizate cele patru faze.

Teoretic, din 11 mai, muzeele vor fi redeschise la 33% din capacitate si va fi permisa organizarea de spectacolele cu mai putin de 30 de persoane. Tot in a doua faza, vor fi deschise hotelurile, mai putin zonele comune.

In a treia faza, incepand cu 25 mai, este planificat ca localurile sa fie redeschise la 33% din capacitate, doar cu servire la masa. Cinematografele si teatrele vor putea fi redeschise la o capacitate de 33%.

In ultima faza prevazuta, va fi permisa redeschiderea acestora la o capacitate de 50% si restrictiile generale vor fi mai relaxate.

08:40 - Parlamentului Frantei a aprobat planul Guvernului de relaxare a restrictiilor antiepidemice.

Conform planului, gradinitele si scolile elementare se vor redeschide in Franta pe 11 mai, pe baza de voluntariat. Pe 18 mai vor putea fi deschise si scolile generale in regiunile in care gradul de contagiere este redus. Scolile profesionale si liceele ar urma sa reia cursurile la inceputul lunii iunie.

In clase vor putea fi cel mult 15 elevi, iar, alternativ, va fi mentinut invatamantul online.

Toate unitatile comerciale, cu exceptia restaurantelor si cafenelelor, se vor redeschide pe 11 mai. Cafenelele, barurile si restaurantele s-ar putea redeschide dupa 2 iunie, iar bibliotecile si muzeele pe 11 mai.

08:31 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a explicat ca dezinfectantul pe baza de alcool distruge virusul intr-un minut, dar ca nimic nu se compara cu apa si sapunul.

"Ajuta. Si studiile din afara ne arata ca tot ce inseamna dezinfectanti pe baza de alcool de 70 de grade si clor pot ucide intr-un minut tot ce inseamna virus sau coronavirus. Ramane ca aceste lucruri sa ne intre in reflex, in fiecare zi, dar nici acest alcool de 70, nici o solutie pe baza de clor nu inlocuieste spalatul cu apa si sapunul, nu inlocuieste igiena, nu inlocuieste obiceiul de a tusi sau stranuta intr-o batista. Nu inlocuieste pastrarea unei distante", a declarat Tataru la Digi24.

08:22 - China a raportat 22 noi cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore si niciun deces. Din totalul noilor cazuri detectate, 21 sunt "importate". Parlamentul chinez va incepe intalnirea anuala pe 22 mai, cu o intarziere mai mare de doua luni fata de data la care era planificata.

08:13 - British Airways va renunta la peste 25% dintre angajati, din cauza pierderilor provocate de pandemia de coronavirus. British Airwys are 45.000 de angajati, intre care 16.500 de lucratori naviganti si 3.900 de piloti.

08:04 - Numarul bolnavilor decedati in doua luni din cauza noului coronavirus in Statele Unite l-a depasit pe cel al soldatilor americani ucisi in doua decenii in Razboiul din Vietnam, potrivit bilantului actualizat de Universitatea Johns Hopkins.

In total, 58.365 de persoane au murit de COVID-19 in SUA. In razboiul din Vietnam (1955-1975) si-au pierdut viata 58.220 de militari americani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#LIVE coronavirus Romania , #coronavirus