Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lucratoarele sexuale din Romania protesteaza in Germania, cerand redeschiderea bordelurilor. Spun ca au ajuns sa ceara bani de la familiile din tara pentru chirie si mancare

Marti, 11 August 2020, ora 10:48
8463 citiri
Lucratoarele sexuale din Romania protesteaza in Germania, cerand redeschiderea bordelurilor. Spun ca au ajuns sa ceara bani de la familiile din tara pentru chirie si mancare
Sursa: Captura video

Elena, o lucratoare sexuala din Romania, s-a alaturat zecilor de prostituate din Germania care au iesit in strada pentru a solicita suspendarea interdictiilor impuse din cauza pandemiei. Multe dintre ele sunt din estul Europei si nu mai pot trimite bani familiilor, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Sindicatul German al Furnizorilor de Servicii Sexuale si Erotice (BeSD) a chemat la proteste in mai multe orase germane, dupa ce autoritatile au sistat activitatile din bransa, chiar la inceputul lunii martie. Luna trecuta, 400 de lucratoare sexuale din Hamburg au protestat cerand redeschiderea bordelurilor, inchise inca de la inceputul pandemiei. In cartierul rosu din oras, prostituatele au afisat pancarte prin care au subliniat greutatile cu care se confrunta: "Cea mai veche meserie din lume are nevoie de ajutorul tau" sau "Munca sexuala nu poate cadea in ilegalitate din cauza coronavirusului".

Elena este din Romania si lucreaza ca prostituata in Germania. Nu a mai putut lucra in ultimele cinci luni, ceea ce sustine ca ii ingreuneaza situatia, atat financiar, cat si emotional. "Trebuie sa muncesc si trebuie sa castig bani," spune ea. "Am o fiica si trebuie sa muncesc pentru a o intretine." Elena, care lucreaza intr-un "bordel mare", in metropola din vestul tarii, la Koln, a fost una din participantele la protestele desfasurate weekend-ul trecut.

Serviciile sexuale sunt legale in Germania, dar au fost interzise in momentul in care autoritatile au restrictionat activitatile civile si publice pentru a bloca raspandirea noului coronavirus.

"Chiar imi place sa lucrez in bordel"

Elena a parasit Romania in urma cu doi ani si jumatate pentru a veni in Germania. A lasat-o acasa, cu parintii ei, pe Natalia, fiica ei, care atunci avea doi ani. Ea vrea sa castige bani pentru mama ei, care este grav bolnava si sa-i ofere o viata mai buna fiicei ei, pe care o descrie ca fiind "foarte inteligenta".

De cand a venit in Germania, Elena nu a vizitat-o pe fiica ei decat de trei ori si ii este foarte dor de micuta. Dar i-a placut sa munceasca in Germania. "Chiar imi place sa lucrez in bordel," spune ea zambind cu ochii, deasupra unei masti negre decorate cu oase. Poarta un tricou negru pe care scrie "limitless" (fara limita) si pe pancarta ei se poate citi "legal, nu ilegal".

Personalul din bordel dar si compania "celorlalte fete" sunt motivele pentru care ii place sa lucreze acolo. Aproape 65% din totalul celor 400.000 de persoane care lucreaza in industria sexului in Germania sunt migranti, potrivit estimarilor Retelei Europene pentru Promovarea Drepturilor si Sanatatii Migrantilor din Industria Sexului (TAMPEP). Multe dintre aceste migrante sunt femei din tarile mai sarace din estul Europei, din Romania sau Bulgaria, asa cum este si Elena.

Femeile isi parasesc tarile de origine, unde au mai putine sanse de a lucra si veniturile sunt foarte mici. Potrivit unui sondaj realizat de TAMPEP in 2019, acestea au trimis cea mai mare parte din castiguri familiilor ramase acasa.

Activitatea in domeniul sexual ramane "o solutie practica" pentru femeile migrante care nu vorbesc limba din tara-gazda si nici nu au niciun fel de pregatire profesionala.

Incepand cu luna august, Bavaria a permis din nou practicarea serviciilor sexuale, dar bordelurile trebuie sa ramana inchise. Si Berlinul permite din 8 august reluarea activitatii, fara a accepta insa desfasurarea acesteia in bordeluri.

In restul tarii se mentine interdictia practicarii prostitutiei, desi cele mai multe restrictii in privinta centrelor spa, a studiourilor de tatuaje sau a centrelor de masaje au fost anulate.

Se pierd "o gramada" de bani

De obicei, Elena trimitea bani acasa pentru a-si sprijini familia, dar de cand a inceput pandemia, a avut mari probleme si rolurile s-au inversat. Tatal ei ii trimite acum 700 de euro lunar pentru chirie si mancare.

A pierdut "o gramada" de bani de cand nu mai are voie sa lucreze, spune ea. "Cheltuiesc intre 20 si 50 de euro saptamanal pe mancare", explica tanara, care adauga ca nu ii mai raman bani pentru nimic altceva, astfel incat isi petrece timpul liber in parc. Elena a incercat sa lucreze fara acte la o firma de curatenie, dar nu a reusit.

Fortate sa lucreze ilegal

Aflate in imposibilitatea sau nedorind sa primeasca sprijin de la stat, unele dintre aceste femei continua sa lucreze in ciuda interdictiilor impuse de pandemie, declara purtatoarea de cuvant a BeSd, Schulze.

Ele risca si merg la locuintele clientilor sau in alte locuri ascunse, unde pot fi abuzate sau li se poate refuta plata. Lucrand ilegal, aceste femei nu vor indrazni sa anunte politia sau sa ceara ajutorul de teama ca vor fi ele insele amendate, spune Schulze.

Lipsa unui venit regulat le face pe prostituate sa actioneze riscant, mai explica Schulze. "Accepta acte sexuale cu mai multi parteneri in acelasi timp sau fara prezervativ, expunandu-se unui risc mult mai mare."

Elena nu vrea sa lucreze ilegal. Spera sa poate reincepe activitatea in septembrie. Spune ca nu ar deranja-o sa poarte masca in timpul lucrului, dupa cum se recomanda si in conceptul de igiena elaborat de BeSD.

Daca bordelul ei va ramane inchis, atunci Elena va trebui sa se mute in alta parte a Germaniei sau intr-o tara invecinata, precum Belgia sau Olanda, unde interdictiile privind prostitutia au fost anulate.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#prostituata, #Germania, #Romania, #lucratoare sexuale, #coronavirus, #covid , #coronavirus