Lumea a celebrat primele mari sarbatori in era coronavirusului. Bilantul negru creste, dar tot mai multe tari vad lumina de la capatul tunelului

Duminica, 12 Aprilie 2020, ora 23:30
41622 citiri
Lumea a celebrat primele mari sarbatori in era coronavirusului. Bilantul negru creste, dar tot mai multe tari vad lumina de la capatul tunelului
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Cu slujbe oficiate in biserici goale si ascultate de oameni la televizor, cu mancare sfintita in fata laptopului, pe Facebook, credinciosii din Romania si din intreaga lume au celebrat Floriile sau Pastele intr-un mod atipic. "Mesajul Pastelui singuratatii sa fie o epidemie a sperantei", a fost mesajul Papei Francisc pentru toti.

In Romania au fost anuntate duminica 24 de decese, urcand bilantul negru la 314. Si numarul imbolnavirilor continua sa creasca, astfel ca incepem saptamana cu 6.300 de cazuri. Peste 800 de cadre medicale sunt infectate si tot mai multe spitale anunta cazuri. Incep sa se aglomereze si sectiile de terapie intensiva, autoritatile anuntand ca unele au atins deja doua treimi din capacitate.

In continuare este in asteptata o noua ordonanta militara, insa, din declaratiile publice de pana acum, aceasta va contine derogari de la celelalte ordonante militare pentru anumite categorii profesionale. Si vasrtinicii ar putea primi, prin noua ordonanta, mai multa libertate de miscare, asta desi specialistii din domeniul medico-sanitar avertizeaza ca abia in saptamanile urmatoare vom vedea cresteri dramatice ale bilantului.

La nivel mondial, exista peste 1,8 milioane de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus si mai mult de 113.000 de decese. Cu toate acestea, tot mai multe tari, inclusiv SUA, spun ca au intrat deja pe curba descendenta si in cateva saptamani urmeaza sa relaxeze masurile, astfel incat economia sa poata reporni.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:

23:30 - Opt cadre medicale de la sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) "Sf. Pantelimon" Focsani, dintre cele 14 testate in cursul zilei de sambata, au fost confirmate pozitiv cu COVID-19, a informat, duminica, prefectul judetului Vrancea, Gheorghita Berbece.

23:27 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, atrage atentia asupra faptului ca o masca de protectie purtata incorect poate fi mai degraba un factor de risc, el spunand ca doar purtatul mastii nu este suficient, ci trebuie respectate si alte masuri de igiena si distantare.

"Daca utilizam masca responsabil nu (devine un factor de risc - n.r.). Depinde cum o folosim. Daca o pastram un timp limitat, de exemplu pana se umezeste, daca nu punem mana pe partea frontala a mastii, daca ea acopera foarte bine tot timpul gura intr-adevar, este un factor de protectie. Daca o purtam doar asa, de decor, si nu intruneste aceste conditii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru ca simpla agatare a mastii pe fata nu este o bariera eficienta.

Si in plus, in afara de masca, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte si igiena mainilor pe de alta parte trebuie neaparat sa insoteasca purtarea mastii, nu este vorba doar de o singura masura, ci de un ansamblu de masuri si ele trebuie luate in permanenta impreuna", a declarat Alexandru Rafila duminica seara, la Digi 24.

23:16 - Influentul ministru turc de interne, Suleyman Soylu, si-a prezentat duminica demisia dupa ce a fost aspru criticat pentru modul in care a gestionat izolarea populatiei in scopul de a opri raspandirea noului coronavirus, noteaza AFP.

22:55 - Principalele state producatoare de petrol au convenit duminica asupra unei scaderi a productiei in incercarea de a sustine preturile, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus si al unui "razboi al preturilor" intre Rusia si Arabia Saudita, transmit agentiile internationale de presa.

22:42 - Secretarul de stat din MAI Raed Arafat afirma ca Romania are, in prezent, peste 200 de pacienti infectati cu SARS-COv-2 in stare critica, aflati la terapie intensiva, el anuntand ca unele sectii ATI atrag atentia asupra faptului ca au atins deja doua treimi din capacitatea de ingrijire a pacientilor in stare grava.

22:22 - Sefa sectiei ATI din cadrul spitalului "Dimitrie Gerota", medicul Alida Moise, care s-a aflat in stare foarte grava dupa ce a fost infectata cu virusul SARS-Cov-2, si-a revenit si ar putea fi externata luni. Anuntul a fost facut duminica seara de catre ministrul de Interne Marcel Vela, in cadrul unei interventii telefonice la Romania TV.

22:00 - Fostul international italian Paolo Maldini, testat pozitiv luna trecuta cu coronavirus, a declarat ca se resimte si ca astazi a incercat sa se antreneze in sala, dar nu a putut sa continue dupa doar zece minute.

"Am incercat astazi sa ma antrenez in sala. Dupa zece minute m-am oprit. Am stiut imediat ca este ceva diferit", a spus Maldini la postul Sky, dupa cea fost intrebat cum se simte dupa experienta extrem de neplacuta a coronavirusului si cat dureaza recuperarea.

21:54 - Ungaria face ceea ce face toata lumea in Europa, a declarat ministrul ungar al justitiei, Judit Varga, intr-un interviu publicat duminica in editia online a ziarului german Die Welt, transmite MTI.

Ea a calificat drept o "manifestare a dominatiei necontrolate a opiniilor liberale" criticile formulate de Uniunea Europeana si Partidul Popular European la adresa legislatiei adoptate de Budapesta pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus.

21:50 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, duminica seara, la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nadlac I, ca ii va cere ministerului Afacerilor Externe sa aiba discutii cu omologul din Austria, pentru a rezolva problema mai multor romani care nu pot tranzita aceasta tara pentru a ajunge la domiciliu.

21:46 - Managerul Spitalului Judetean Focsani, Constantin Mandrila, confirmat cu coronavirus, despre care ministrul Sanatatii a declarat ca a plecat din spital cu laptopul si cu documente, izolandu-se intr un hotel, transmite prin intermediul unei scrisori deschise ca in duminica Floriilor a fost supus la un abuz greu de imaginat de catre prefectul judetului Gheorghita Berbece, care l-a fortat sa se interneze an spital, desi are o forma usoara de boala si protocoalele ii permit sa se trateze acasa. El se declara victima unor interese politice

In scrisoarea deschisa intitulata "Mai presus de Dumnezeu, de lege si de coronavirus, nu este nimeni", directorul Spitalului Judetean Sfantul Pantelimon din Focsani scrie ca abuzul a fost comis de prefectul de Vrancea care "vrea sa puna stapanire pe spital".

21:23 - Romani plecati in tari din Europa si-au unit vocile intr-un mesaj video in care spun ca, desi le este greu, raman in tarile adoptive, atat pentru sanatatea lor, dar si a celor dragi de care le este dor. Ei le transmit si celor din tara sa respecte regulile si sa ramana sanatosi in case.

20:44 - Cei aproximativ 13.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor intra in somaj tehnic, prin rotatie, incepand cu 13 aprilie si pana pe 7 iunie, masura fiind luata in urma reducerii semnificative a vanzarilor de energie electrica si, implicit, a veniturilor companiei.

20:41 - Presedintele Bursei mexicane de valori (BMV), Jaime Ruiz Sacristan, a incetat din viata duminica la varsta de 70 de ani, a anuntat organismul bursier, transmit AFP si EFE. Sacristan fusese testat pozitiv pentru noul coronavirus la jumatatea lunii martie.

20:37 - Un barbat a fost prins, duminica, in Pietrosani, de o patrula de jandarmi, la braconaj si, pentru ca a incalcat restrictiile de circulatie, a fost amendat cu 2.000 de lei, informeaza Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Prahova.

20:33 - Un fost senator al Romaniei a petrecut Floriile pe plaja din Eforie si i-a organizat sotiei o masa romantica. Politia le-a stricat cina si i-a amendat cu 2.000 de lei pentru incalcarea Ordonantei Militare.

20:30 - Daca pana la instituirea starii de urgenta, doctorii ofereau informatii despre pacientii infectati cu COVID 19, acum nimeni nu mai spune nimic. Doctorilor le este teama de consecinte. Astfel, singura sursa de informare ramane Grupul de Comunicare Strategica, remarca Mediafax.

In toata Romania sunt interdictii de comunicare. Prefectii au primit luna trecuta, de la secretarul de stat in MAI Gheorghe Sorescu, o circulara prin care sunt anuntati ca nu au voie sa comunice niciun fel de informatie despre pacientii si testele pentru COVID-19.

20:23 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, prezent duminica seara la Vama Nadlac, a spus ca "diaspora a dat dovada de responsabilitate" privind intoarcerea in tara cu ocazia Pastelui, astfel ca romanii din strainatate au inteles sa ramana in tarile in care se afla. "Nu vom avea un val mare de romani" de Paste, a mai spus ministrul. In timp ce acesta dadea declaratii, soferii care asteptau in vama au inceput sa claxoneze.

Totodata, Marcel Vela a pus ca sunt asteptate noi echipamente medicale, iar referitor la noua ordonanta militara anuntata, acesta a mentionat ca ii priveste pe navigatorii pe Dunare.

20:10 - Un medic de Timisoara, diagnosticat cu noul coronavirus, a sarbatorit, duminica, Pastele Catolic, pe patul de spital. Dr. Rodica Mostis este sub tratament de opt zile: "Ziua de astazi este si buna, si trista. Trista pentru ca nu sunt acasa, cu familia mea, cu mama, cu sotul, cu fata, dar bucuroasa ca am un rezultat negativ si sper ca si al doilea sa fie negativ si sa plac cat mai repede acasa", a mai spus medicul.

20:03 - Alte 4 decese au fost anuntate, ceea ce urca bilantul la 314 morti.

Deces 311 - Un barbat de 41 de ani din judetul Gorj. S-a intors din Anglia pe 5 aprilie si pe 10 aprilie a fost internat in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu - direct la Terapie Intensiva. In aceeas zi a fost testat dar a si murit. Rezultatul pozitiv a venit pe 11 aprilie. Ca si afectiune e precizata obezitatea.

Deces 312 - O femeie de 77 de ani din judetul Suceava. A avut contact cu un caz confirmat, pe 27 martie a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, zi in care a si fost testata. Rezultatul pozitiv a venit pe 2 aprilie si a murit pe 11 aprilie. Suferea de poliartrita reumatoidain si facea tratament cu methotrexat.

Deces 313 - Un barbat de 57 de ani din judetul Suceava. A fost internat in Spitalul Judetean de Urgenta Suceava pe sectia de Pneumologie pe 10 martie pentru osteomielita costala cronica cu stafilococ auriu. A fost testat pe 25 martie si rezultatul pozitiv a venit pe 30 martie. A murit pe 11 aprilie. Suferea si de hipertensiune arteriala si bronsita cronica.

Deces 314 - Un barbat de 69 de ani din judetul Suceava care era internat in Spitalul Judetean de Urgenta Suceava. A fost testat pe 6 aprilie, pe 8 a venit rezultatul pozitiv si pe 10 aprilie a murit. Suferea de diabet zaharat tip II, bronhopneumopatia cronica obstructiva, si suferise si un accident vascular cerebral.

20:00 - O persoana din orasul Borsa, judetul Maramures, s-a ales cu dosar penal dupa ce i-a indemnat pe credinciosii ortodocsi sa participe la slujba de Inviere, de pe 19 aprilie.

"Politia orasului Borsa s-a sesizat despre faptul ca pe retelele de socializare a aparut o postare emisa prin care indemna in scris publicul sa participe la slujba de inviere din data de 19 aprilie a.c., cu mentiunea 'Nu vor putea sa ne amendeze sau sa ne aresteze daca suntem toti uniti!!! Da-i mai departe'. Postarea a fost publicata si distribuita inclusiv de alte persoane", a transmis pe Facebook Prefectura Maramures.

19:47 - Administratia presedintelui american Donald Trump are in vedere 1 mai ca data-tinta pentru relaxarea restrictiilor impuse in vederea limitarii epidemiei cu noul coronavirus in SUA, a declarat duminica seful Administratiei americane pentru alimente si medicamente (FDA), Stephen Hahn. Acesta a avertizat totusi ca este prea devreme sa se spuna daca va fi respectat acest target, transmite Reuters.

"Vedem lumina de la capatul tunelului", a declarat Hahn pe ABC, adaugand ca "siguranta si binele poporului american trebuie sa aiba prioritate si sa determine deciziile luate".

19:44 - Italia anunta 431 de decese in ultimele 24 de ore si 4.092 de noi cazuri. Este pentru prima data dupa 19 martie cand s-au inregistrat mai putin de 500 de decese intr-o zi.

In total, au murit in Italia din cauza Covid-19 19.899 de persoane si numarul total de cazuri confirmate e de 156.363. S-au vindecat 34.211 persoane, dintre care 1.677 in ultimele 24 de ore. La terapie intensiva se afla 3.343 de oameni, cu 38 mai putini fata de sambata.

In Italia s-au facut pana acum peste un milion de teste pentru coronavirus.

19:31 - Medicul nationalei Frantei, Franck Le Gall, a facut demersurile necesare pentru a fi convocat in cazul unor urgente in lupta impotriva coronavirusului, noteaza L'Equipe.

19:23 - Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, declara ca nu va vota prelungirea starii de urgenta, acuzand ca la adapostul acestei masuri "creste lipsa de transparenta" si este deschis "drum liber abuzurilor". Tariceanu acuza autoritatile ca duc o "politica anti-romaneasca" si spune ca ar trebui repornita activitatea normala in Romania, atat in intreprinderi, cat si in institutii.

19:20 - Managerul Spitalului Judetean din Vrancea a fost transportat de angajatii ISU la spital. Desi are COVID-19, el s-a cazat intr-o pensiune pentru medici, iar duminica a fost dus la spital de angajatii ISU Vrancea.

19:12 - Duminica MAE a facilitat revenirea in tara a 56 de cetateni romani care se aflau in Kuweit. Repatrierea a fost asigurata cu o cursa aeriana, pe ruta Kuweit-Bucuresti, operata de o companie privata.

Cu aceeasi cursa aeriana a fost facilitata repatrierea si pentru 18 cetateni sarbi, 7 cetateni bulgari, 7 cetateni ucraineni si 2 cetateni din Republica Azerbaidjan, respectiv Muntenegru, care si-au continuat calatoria de la Bucuresti catre statele de domiciliu/resedinta.

18:55 - Inca 4 decese au fost anuntate, astfel ca bilantul total urca la 310 morti in Romania.

Deces 307 - Un barbat de 52 de ani din judetul Arad. A fost internat pe 30 martie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad - Sectia de Nefrologie, pentru hemodializa. In aceeasi zi i-au fost recoltate probe si rezultatul pozitiv a venit pe 3 aprilie. A murit pe 12 aprilie. Suferea de o boala renala cronica Std IV - hemodializa, ciroza hepatica cu virus hepatitic C si anemie secundara.

Deces 308 - Un barbat de 66 de ani din judetul Hunedoara. Fusese internat pe 26 februarie pentru tratament la Spitalul Judetean de Urgenta Deva - Sectia de Oncologie. A avut contact cu persoane confirmate cu noul coronavirus. A fost testat la o luna de la internare, pe 27 martie. Rezultatul pozitiv a venit pe 3 aprilie si a murit pe 12 aprilie. Suferea si de neoplasm bronhopulmonar

Deces 309 - Un barbat de 69 de ani din judetul Arad. A fost internat in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad-Boli Infectioase cu diagnosticul de bronhopneumonie. A fost testat pe 3 aprilie si confirmat pe 4 aprilie. A murit pe 10 aprilie. Suferea si de cardiomiopatie ischemica, diabet zaharat tip II, hipertensiune arteriala si icter mechanic.

Deces 310 - O femeie de 66 de ani din judetul Dambovita, care facea dializa la clinica privata din Bucuresti unde a fost descoperit unul dintre focarele de coronavirus. Pe 25 martie a fost testata de coronavirus si pe 27 martie a fost internata la Spitalul Clinic Carol Davila-ATI.In aceeasi zi i-a venit si rezultatul pozitiv. A murit pe 12 aprilie. Suferea si de insuficienta renala cronica - in hemodializa, ciroza cu virus hepatitis C, diabet zaharat insulinodependent si suferise un accident vascular cerebral.

18:20 - Marea Britanie a depasit pragul de 10.000 de decese. Bilantul de duminica anunta 737 de noi decese, ceea ce a urcat bilantul total la 10.612.

S-au infectat pana acum cu coronavirus 84.279 de persoane, dintre acestea 5.288 fiind cazuri noi. In Regatul Unit s-au facut aproape 352.974 de teste.

18:15 - Peste 20 de batrani de la Complexul de Servicii pentru varstnici din Orastie, judetul Hunedoara, au fost depistati cu coronavirus.

La acelasi camin au fost depistati pozitiv si cinci angajati. Pentru un al 6-lea rezultatul este neconcludent si trebuie repetat, potrivit presei locale.

18:12 - Cu masti si manusi de protectie, cateva zeci de credinciosi bulgari s-au rugat pentru sanatate, duminica, de Florii, la catedrala Sfanta Nedelia din Sofia, intr-una dintre putinele tari in care bisericile raman deschise cu ocazia Sarbatorilor de Paste, conform unui reportaj Reuters.

17:56 - Comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, considera ca este "exclusa" impunerea in Uniunea Europeana de masuri coercitive de urmarire prin telefon in vedere trasarii lanturilor de contaminare cu noul coronavirus, transmite duminica AFP.

17:50 - Un bebelus din Hunedoara si mama sa, externati de la Maternitatea Spitalului Municipal din Timisoara, au fost depistati pozitivi cu coronavirus. Bebelusul este din grupul de 10 nou-nascuti care au avut rezultat pozitiv la test, fiind apoi retestati.

17:44 - CFR Calatori si-a adaptat mersul trenurilor la conditiile de circulatie impuse prin Ordonantele Militare si prin instituirea starii de urgenta, in vederea prevenirii raspandirii infectiei cu COVID 19, iar pentru asigurarea distantei sociale, in trenuri se aplica regula "un loc liber, un loc ocupat", informeaza compania intr-un comunicat transmis duminica.

17:40 - Coreea de Nord a cerut masuri mai dure si mai aprofundate pentru ca cetatenii sai sa fie feriti de coronavirus, la o reuniune prezidata de liderul Kim Jong Un, relateaza presa nord-coreeana, citata de Reuters.

Nord-coreenii face teste pentru depistarea coronavirusului si are peste 500 de persoane in carantina, dar pana acum nu a confirmat niciun caz de infectare, potrivit unui reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

17:34 - Multi romani se intreaba ce fac daca au nevoie de un medic, pentru ca daca merg la spital si nu sufera de o afectiune grava, trebuie sa astepte. Raed Arafat a explicat situatia pentru Mediafax: "O proteza de sold poate astepta, un infarct nu!".

17:27 - Doi ambulantieri din Targu Jiu nu au fost lasati de colegi sa mai intre in statia din Targu-Jiu, de teama ca ar putea fi infectati cu COVID-19.

Echipajul transportase un pacient care a calatorit in Franta acum patru luni si nu prezenta simptome de imbolnavire. ISU Gorj a cerut o ancheta in acest caz

17:00 - Navigatorii cer autoritatilor sa fie recunoscuti drept "lucratori cheie" pentru economie, sa fie exonerati de carantina si sa le fie permisa deplasarea la nave prin curse charter, in conditii de siguranta.

Cristian este timonier fluvial. Numarul zilelor de munca pe nava s-a dublat fata de planurile initiale. De la 21 de zile, astazi se afla in ziua 45 de munca. Ovidiu Vasilescu, marinar fluvial, spune ca fiind fortati sa stea mai mult timp la serviciu, marinarii vor fi supusi la un stres suplimentar.

"Fiind fortati sa stam mai mult timp la seviciu, vom fi supusi la un stres suplimentar, care poate duce la accidentari. De multe ori suntem nevoiti sa muncim 12 ore, chiar si 18 ore, foarte multe nopti nedormite, sa nu mai vorbim despre starea mentala precara, fiind practic inchisi pe vapor", spune Ovidiu Vasilescu.

16:18 - Presedintele Fundatiei Internationale pentru Libertate (FIL), scriitorul hispano-peruan Mario Vargas Llosa, a atras atentia duminica asupra celor care nu cred in libertati publice si vor sa profite de pandemia de COVID-19 pentru a spori rolul statului, informeaza EFE.

16:11 - Parlamentul britanic isi va relua activitatea la 21 aprilie, dupa vacanta de Paste, cu "solutii tehnologice" care ii vor permite sa functioneze de la distanta, a anuntat duminica un purtator de cuvant al reprezentantului guvernului in Camera Comunelor, Jacob Rees-Mogg, informeaza EFE.

16:06 - Telefonul Medicului, un serviciu destinat tuturor cadrelor medicale din Romania, a fost lansat duminica de Asociatia Magic, urmand a oferi consiliere psihologica si suport emotional, juridic si practic.

16:00 - Premierul britanic Boris Johnson a fost externat. El nu se va intoarce inca la munca.

"Premierul a iesit din spital pentru a continua convalescenta la Chequers", resedinta sa din nord-vestul Londrei, a precizat biroul sau intr-un comunicat.

15:29 - Muncitorii straini din Australia care si-au pierdut locurile de munca din cauza crizei coronavirusului ar trebui sa plece acasa, a declarat duminica seful Departamentului Tezaur din aceasta tara, Josh Frydenberg, citat de dpa.

15:27 - Un tulcean aflat in izolare la domiliciu a plecat duminica de acasa sa se tunda si a fost depistat de un echipaj de jandarmi, care l-a amendat cu 10.000 de lei. De asemenea, barbatul va fi plasat in carantina pentru 14 zile.

15:23 - Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amenintat Ungaria cu procedura de infringement in cazul in care restrictiile adoptate de guvernul de la Budapesta pentru combaterea coronavirusului sunt excesive si a amintit ca orice masura trebuie sa fie temporara, relateaza EFE.

Masurile care se adopta trebuie sa fie "proportionale, limitate in timp si controlate democratic", a insistat Von der Leyen, intr-un interviu pentru editia duminicala a cotidianului german Bild.

15:11 - Vicepresedintele Bancii Centrale Europene spune ca Europa ar putea traversa o recesiune mai grava decat restul lumii, insa cresterea ar urma sa reporneasca in a doua jumatate a anului.

Chiar daca o relansare cu adevarat ar putea sa aiba loc abia in 2021, primele semne de crestere ar urma sa fie vizibile in trimestrul al treilea al acestui an, sustine Luis de Guindos intr-un interviu acordat cotidianului spaniol La Vanguardia.

15:00 - La Suceava au fost date amenzi de 760.000 de lei in urma controalelor pentru a vedea cum e respectata carantina. Au fost intocmite si doua dosare penale: Unul pentru o persoane care nu au respectat masura carantinarii si au fost identificate pe aeroportul din Sibiu si al doilea dosar a fost deschis pentru o asistenta medicala care nu a respectat masura autoizolarii si a fost identificata in afara domiciliului.

De asemenea, pentru doua persoane care nu au respectat izolarea la domiciliu s-a dispus masura carantinarii.

In judetul Suceava 365 de persoane au fost externate din spital, iar 70 au fost declarate vindecate.

14:51 - Ministrul Sanatatii a emis un nou ordin pentru aprobarea Protocolului specific privind managamentul dupa decesul pacientilor infectati cu noul coronavirus. Protocolul prevede reguli stricte pentru angajatii firmelor de pombe funebre, dar si o procedura rapida pentru inmormantarea celor decedati dupa ce au fost infectati cu noul virus.

Pacientii cu Covid primesc bratari de identificare. Rudele vor fi anuntate telefonic in legatura cu decesele si au cel mult 48 de ore sa-i ridice. Persoana decedata va fi transportata de la spital la morga in saci impermeabili dubli. Apartinatorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protectie de unica folosinta. Au nevoie de un halat de unica folosinta, de o masca faciala, botosei si manusi.

Cel mult doua persoane dintre apartinatorii decedatului pot vedea cadavrul numai dupa ce imbraca echipamentul individual de protectie. In caz de identificare pozitiva vor semna o declaratie si se va completa intr-un registru special. In Protocol mai scrie ca inhumarea/incinerarea se va efectua in cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat. Familia sau reprezentantii autoritatilor publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care aduc sicriul in care se pune cadavrul.

14:47 - Papa Francisc a facut un apel la solidaritate globala in lupta impotriva coronavirusului, duminica, la traditionalul sau mesaj de Paste "Urbi et Orbi", si a cerut incetarea conflictelor, relaxarea sanctiunilor internationale si anularea datoriilor tarilor sarace.

De asemenea, Suveranul Pontif a avertizat Uniunea Europeana ca risca prabusirea daca nu ajunge la un acord cu privire la modul in care poate fi ajutata regiunea sa isi revina.

14:40 - Numarul deceselor cauzate de coronavirus in Spania in ultimele 24 de ore este de 619, inregistrandu-se astfel din nou o crestere dupa ce in precedentele trei zile a fost in scadere (joi - 683, vineri - 605, sambata - 510). In total, pana in prezent au murit in Spania din cauza Covid-19 16.972 de persoane.

14:25 - Autoritatile au adus mai multe precizari despre ce avem voie sa facem si ce nu avem voie in perioada Sarbatorilor de Paste.

13:45 - Britanicul Albert Chambers, un veteran de razboi care va implini 100 de ani in iulie, a supravietuit bolii COVID-19. Veteranul din cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost aplaudat de asistentele medicale la externare.

Chambers a fost internat in urma cu trei saptamani, dupa ce a cazut si s-a ranit la o mana. In timp ce era internat a inceput sa aiba simptome de COVID-19, infectia fiind confirmata dupa teste. In pofida temerilor tuturor, s-a vindecat, iar, la externare, asistentele au format o garda de onoare si l-au aplaudat, informeaza Mediafax.

13:33 - Un numar de 812 cadre medicale sunt infectate in Romania cu noul coronavirus, conform raportarilor primite de catre Institutul National de Sanatate Publica din teritoriu, au informat, duminica autoritatile.

Situatia pe judete a cadrelor medicale infectate cu Covid-19.

13:24 - Patru persoane dintr-un camin de batrani din Galati au fost confirmate cu COVID-19. Anuntul a fost facut de primarul orasului Galati, Ionut Pucheanu, care a precizat ca este vorba de doi batrani si doi angajati. Edilul sef a cerut DSP sa fie testati toti varstnicii si salariatii din camin.

13:00 - In afara granitelor, 696 de cetateni romani sunt in continuare confirmati ca fiind infectati cu COVID-19: 420 in Italia, 196 in Spania, 20 in Franta, 9 in Germania, 39 in Marea Britanie, 2 in Namibia, 2 in SUA, 2 in Austria, 2 in Belgia si cate unul in Argentina, Irlanda, Luxemburg si Suedia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 si pana la acest moment, 44 de cetateni romani aflati in strainatate au decedat - 13 in Italia, 10 in Franta, 11 in Marea Britanie, 6 in Spania, 2 in Germania, unul in Belgia si unul in Suedia. Cetatenii romani confirmati cu noul coronavirus in Tunisia si Indonezia au fost declarati vindecati.

12:51 310 cazuri noi au fost confirmate in Romania in ultimele 24 de ore, a anuntat autoritatile. Astfel, numarul total de persoane infectate cu Covid-19 a ajuns la 6.300. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 852 au fost declarate vindecate si externate. La ATI, in acest moment, sunt internati 204 de pacienti, cu 4 mai putin decat sambata.

Vezi care sunt judetele unde s-au intergistrat cele mai multe cazuri confirmate in ultimele 24 de ore.

12:35 - Belgia anunta decesul a 268 de persoane in ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului, bilantul total ajungand la 3.600 de persoane de la debutul pandemiei. 54% au decedat la spitale, iar 41% in azile de batrani. Numarul total al persoanelor infectate in Belgia este de 29.647.

12:33 - Politia Prahova anunta ca 15 persoane care au participat la o petrecere organizata cu ocazia unei logodne si care nu au respectat prevederile Ordonantei militare 3 au fost amendate. Petrecerea a fost organizata intr-un bloc din cartierul Rafinorilor din Ploiesti.

12:11 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat duminica dimineata ca e posibil ca si la Spitalul Judetean din Vrancea sa fie instalata conducere militara. Asta si din cauza ca fostul director al unitatii sanitare, deja infectat cu noul coronavirus, a plecat cu toata documentatia administrativa.

11:54 - 117 cetateni romani au fost adusi, sambata, in tara din Franta, Belgia si Tarile de Jos cu o cursa TAROM, informeaza MAE. Este vorba de turisti, studenti, marinari, persoane aflate in situatii speciale precum urgente medicale sau muncitori sezonieri ale caror contracte au incetat fara ca acestia sa dispuna de resurse financiare pentru a-si continua sederea. 42 dintre cetateni au fost repatriati din Franta, 34 din Belgia, iar 41 din regatul Tarilor de Jos. Repatrierea a fost asigurata cu o cursa aeriana speciala operata de compania Tarom, pe ruta Bruxelles-Amsterdam-Bucuresti.

11:40 - Un medic militar venit de la Cluj la spitalul de Urgenta din Suceava - cel mai mare focar de SARS-CoV-2 din Romania - s-a infectat cu virusul si are simptome usoare de boala. Informatia a fost confirmata pentru presa locala clujeana de managerul militar al Spitalului de Urgenta Suceava, col. dr. Daniel Derioiu.

11:12 - Un vaccin impotriva noului coronavirus, aflat in lucru la Oxford University, ar putea fi gata pana in septembrie, a declarat profesoara de vaccinologie Sarah Gilbert, care coordoneaza echipa de cercetatori, transmite Bloomberg, citata de News.ro. Sarah Gilbert a declarat sambata publicatiei The Times ca este sigura in proportie de 80% sa vaccinul ar putea fi gata pana in septembrie.

11:01 - Membrii personalului medical din Zalau care trateaza pacientii cu coronavirus au fost recompensati de comunitatea locala, duminica, zi in care ortodocsii sarbatoresc Floriile, cu cate un buchet de flori. Florile au fost oferite duminica dimineata, la ora 7,00, personalului medical care a iesit din tura de la Sectiile de Boli Infectioase si Pneumologie ale Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, transformat in spital destinat exclusiv tratarii pacientilor cu Covid-19, informeaza Agerpres. Actiunea a fost organizata de organizatia nonguvernamentala RO100 Zalau, la initiativa directorului Directiei pentru Cultura Salaj, Doina Cocis, cu sprijinul directorului de ingrijire la Spitalul Judetean de Urgente Zalau, Ramona Marincas, florile fiind oferite, gratuit, de catre Gradina Botanica Jibou.

10:52 - Peste 9.000 de romani si straini au intrat in tara sambata, cu masina, inainte de Florii, a anuntat Politia de Frontiera. Toti cei care intra in tara sunt preluati de epidemiologi, apoi escortati de masini de politie catre locul de carantina sau izolare. La frontiera cu Ungaria, 5.900 de oameni au intrat in tara.

10:40 - Preotii romano-catolici din Cluj-Napoca au oficiat, duminica, o slujba religioasa transmisa online pentru sfintirea alimentelor de Paste. Credinciosii au stat cu cosurile pline cu mancare in fata laptopurilor si le-au stropit cu apa sfintita, informeaza Mediafax.

10:16 - Inca 16 decese provocate de COVID-19 au fost inregistrate in Romania, au anuntat autoritatile duminica dimineata. Este vorba de oameni cu afectiuni grave preexistente, cu varste intre 34 si 87 de ani. Numarul total al deceselor provocate de coronavirus in Romania a ajuns la 306.

Vezi toate cazurile anuntate de autoritati duminica dimineata.

9:52 - In conditiile in care dezinfectantul se gaseste din ce in ce mai greu in intreaga lume, turcii incep sa isi igienizeze mainile cu un produs traditional: colonia. Turcii foloseau deja colonia ca dezinfectant, dar dupa ce ministrul turc al Sanatatii a anuntat ca acest produs este eficient si in lupta cu SAR-CoV-2, oamenii au luat cu asalt magazinele care produc si vand colonie. In fata unora dintre acestea s-au format cozi intinse si pe 100 de metri.

9:45 - Militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din Bucuresti distribuie, in perioada 12-15 aprilie, 500 de pachete cu produse alimentare de stricta necesitate veteranilor de razboi si vaduvelor acestora din judetele Iasi, Dolj si Mehedinti, informeaza Ministerul Apararii Nationale. Produsele alimentare sunt oferite de un supermarket. Batalionul 1 CIMIC este o unitate militara unica in Armata Romaniei, aflata in subordinea Statului Major al Fortelor Terestre si specializata in domeniul cooperarii civili - militari.

9:44 - Premierul britanic Boris Johnson le-a multumit medicilor de la spitalul St. Thomas din Londra pentru ca au avut grija de el in timp ce se recupereaza de COVID-19, boala respiratorie provocata de noul coronavirus, transmite duminica dpa, citata de Agerpres. "Nu le pot multumi suficient. Le datorez viata", a afirmat Johnson intr-o scurta declaratie de presa.

9:15 - Numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 120.479 in Germania, unde 2.821 de cazuri au fost inregistrate sambata, conform institutului Robert Koch, citat de News.ro. 129 de decese s-au inregistrat sambata, numarul total ajungand la 2.673.

8:28 - Papa Francisc a oficiat pentru prima oara slujba din ajunul Sfintelor Pasti aproape singur. In biserica de la Vatican, in loc de peste 10.000 de oameni, au fost doar cateva zeci, in mare parte din randurile clerului. Sfantul parinte i-a indemnat, insa, pe oamenii din intreaga lume sa nu cedeze in fata fricii si sa fie mesageri ai vietii in aceste vremuri ale mortii.

Si duminica, in timpul mesajului "Urbi et Orbi" (catre oras si catre lume) adresat de Papa, in loc de 100.000 de oameni vor fi mai putin de 20, transmite Reuters.

7:59 - Primele slujbe de Paste online au fost urmarite de credinciosii catolici, sambata noaptea. O familie din Cluj descrie, pentru Mediafax, aceasta experienta.

"E altfel decat ne-am fi imaginat. Suntem obisnuiti sa fim in biserica de Inviere, dar intelegem pe deplin contextul si ne adaptam. (...) De obicei, Pastele il petrecem in familia extinsa, de data aceasta suntem doar noi trei acasa si urmarim slujba pe internet si incercam sa ne conectam in felul acesta cu ceea ce se intampla acum in biserica", a spus Andrei Tiganas.

"Am pus laptopul pe masa, am pus doua difuzoare ca sa se amplifice mai bine sunetul. Am vopsit ouale, ne-am pregatit ca si cum am merge la biserica, ne-am imbracat, am pregatit masa pentru venirea de la biserica (...)", a povestit si Corina Tiganas.

7:48 - Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune ca este posibil ca persoanele in varsta sa fie izolate pana la sfarsitul anului pentru a le proteja de coronavirus. "Fara un vaccin, trebuie sa limitam cat mai mult contactul cu persoanele in varsta", a declarat sefa CE pentru cotidianul german Bild, citata de Mediafax.

7:42 - Izolat la Casa Alba, presedintele american Donald Trump considera ca briefingurile de presa zilnice pe tema corinavirusului sunt evenimentul principal al zilei, o reamintire pentru americani ca el gestioneaza cea mai mare criza a vietii. Plus ca ratingurile sunt bune. Unii consilieri ar prefera insa o abordare mai discreta, recomandandu-i sa nu petreaca atat de mult timp la briefinguri, pentru a nu fi distras de la sarcina pe care o are de indeplinit si sa se certe cu reporterii, transmite Reuters, citata de News.ro. "I s-a sugerat de cateva ori, dar el crede ca este grozav, cu toate aceste ratinguri", a spus o sursa apropiata situatiei.

7:30 - Statele Unite au inregistrat 20.608 decese din cauza Covid-19, tot aici fiind inregistrat si cel mai mare numar de contaminari (529.000), potrivit Universitatii Johns Hopkins, care a publicat o harta updatata in timp real a situatiei pandemiei in lune. In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 1.920 de decese, o usoara scadere fata de vineri, cand au fost 2.108.

7:22 - Camera Comunelor din Canada a adoptat sambata un program de subventionare a salariilor, considerata cea mai importanta masura economica de dupa cel de-al doilea razboi mondial, pentru a ajuta companiile si angajatii acestora sa traverseze criza provocata de noul coronavirus, informeaza duminica AFP, citata de Agerpres. Parlamentul, a carui activitate este suspendata, a organizat o sesiune extraordinara in timpul weekendului in care se sarbatoreste Pastele pentru a adopta acest program, evaluat la 73 de miliarde de dolari si care isi propune sa plateasca companiilor 75% din salariile angajatilor pentru a se evita concedierile masive.

7:12 - China a raportat sambata 99 de noi imbolnavire (97 de cetateni reveniti din strainatate si doua persoane infectate local), dublu fata de ziua anterioara, cand se raportasera doar 46 de cazuri noi, informeaza Reuters.

7:05 - Guvernul britanic va acorda tarilor in curs de dezvoltare 200 de milioane de lire sterline (227,6 milioane de euro) pentru a "preveni ca un al doilea val mortal sa loveasca Marea Britanie", informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres. Din acest ajutor, 130 de milioane de lire sterline (148 milioane de euro) vor merge catre ONU, din care 65 de milioane sunt destinate Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si 50 de milioane Crucii Rosii Internationale.

7:00 - Guvernul argentinian a prelungit sambata carantina obligatorie in marile orase cu doua saptamani, pana pe 26 aprilie, dar are in vedere relaxarea masurilor restrictive in zonele rurale, informeaza AFP, citat de Agerpres. In Argentina s-au inregistrat pana in prezent 1.975 de cazuri de imbolnaviri si 82 de decese.

6:58 - Un barbat de 37 de ani, medic ortoped la un spital din Bucuresti, confirmat cu COVID-19, a fost preluat sambata seara de ambulanta de la locuinta socrilor sai, de langa Buzau, si transportat sub supravegherea jandarmilor la Institutul "Matei Bals" din Capitala. Barbatul s-a opus initial internarii, sustinand ca, de vreme ce e asimptomatic, ar putea fi tratat la domiciliu.

6:50 - Crestinii catolici sarbatoresc duminica Invierea Domnului - Pastele, iar, in conditiile restrictiilor impuse de declararea starii de urgenta, celebrarile sunt oficiate in biserici de preoti si transmise online.

Hristos inviat din morti nu este impiedicat de nici o ordonanta militara si pentru ca nu reusim sa mergem noi la El, intra El in casele si in inimile noastre, este de parere purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, pr. Francisc Dobos.

"Traim vremuri de incercare si nu ne-am inchipuit vreodata ca vom ajunge in vremuri moderne sa fim cuprinsi de aceasta imposibilitate de a participa la Sarbatoarea Invierii. Nici un razboi nu ne-ar fi indepartat de biserica. Iata ca o face un virus. Avem o parere de rau ca credinciosii nostri nu se pot spovedi si impartasi. Dar toate masurile impuse de autoritati credem cu tarie ca sunt pentru salvarea noastra. Pentru mantuirea noastra este Invierea lui Isus, dar pentru salvarea noastra, a vietilor noastre, avem toate aceste masuri de prudenta, ca sa nu ne infectam cu acest virus", a declarat Dobos pentru Agerpres.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coronavirus Paste catolic, #coronavirus Florii, #coronavirus bilant morti cazuri Romania, #coronavirus bilant lume , #coronavirus