Mai multe tari incep sa relaxeze restrictiile, desi pandemia de Covid-19 e departe de final

Luni, 20 Aprilie 2020, ora 12:24
8304 citiri
Mai multe tari incep sa relaxeze restrictiile, desi pandemia de Covid-19 e departe de final
Foto: Arhiva Pixabay.com

Mai multe tari, din Europa, dar nu numai, au decis sa relaxeze restrictiile impuse in urma cu cateva saptamani din cauza pandemiei de Covid-19 pentru a da o gura de aer proaspat economiei, chiar daca suntem departe de finalul crizei mondiale generate de noul coronavirus.

Motivele pentru care autoritatile din fiecare tara au luat astfel de decizii sunt variate, dar au in comun cateva idei de baza, cum ar fi incetinirea ritmului de raspandire a bolii, demonstrata prin date statitice, nevoia imperioasa de a sustine economia, dar si, din pacate, populismul unor lideri politici.

Pe lista tarilor europene care au inceput deja sau intentioneaza sa ridice o parte dintre restrictii se afla Germania, Polonia, Cehia, Albania, Franta sau Spania, relateaza BBC.

In Germania, redeschiderea magazinelor mici incepe de azi, iar din 4 mai se doreste redeschiderea scolilor si a saloanelor de coafura.

Masura de relaxare se aplica in mod sensibil diferit in cele 16 landuri din tara, iar numeroase magazine ramaneau in continuare inchise luni in capitala tarii, Berlin. Locurile culturale, barurile, restraurantele - mai putin in cazul livrarilor - locurile de joaca, terenurile de sport raman, de asemenea inchise. Marile adunari - concerte sau competitii sportive - raman interzise cel putin pana la 31 august. Masurile de distantare sociala in spatiul public raman prelungite, iar purtarea mastii este "puternic recomandata", relateaza News.ro.

In Italia au fost redeschise librariile, spalatoriile si unele benzinarii, restrictiile privind deplasarile urmand sa fie ridicate pe 4 mai. In Austria s-au redeschis magazinele mici si gradinile publice, iar in Danemarca scolile primare.

Polonia relaxeaza masurile impuse impotriva Covid-19 chiar de astazi, cu toate ca a inregistrat duminica cel mai mare numar de noi imbolnaviri (545), iar bilantul general arata 9.287 de cazuri confirmate si 360 de decese. Guvernul spune ca economia are nevoie de ajutor, asa ca o parte dintre oameni se vor intoarce la lucru, se deschid parcurile sau padurile. In schimb, se mentin masuri precum purtarea obligatorie de masti si de manusi in magazinele alimentare, iar scolile raman inchise relateaza Reuters.

In Norvegia s-au redeschis luni cresele, dupa 5 saptamani de izolare. Autoritatile dau asigurari ca totul va fi in regula, pentru ca pandemia este tinuta sub control, iar copiii mici nu par a fi afectati de Covid-19, insa foarte multi parinti sunt indignati si protesteaza in cadrul campaniei "Copilul meu nu trebuie sa fie un iepure de laborator pentru COVID-19", relateaza Agerpres.

In Spania, unele sectoare neesentiale s-au redeschis si mii de angajati s-au intors la lucru, insa autoizolarea ramane in vigoare cel putin pana pe 26 aprilie. Transportul in comun a crescut cu o treime in ultimele doua saptamani la Madrid, relateaza Business Insider.

Premierul Frantei, Edouard Philippe, a prezentat duminica principiile unei iesiri lente din carantina incepand cu 11 mai, insistand pe "trei elemente esentiale", informeaza AFP.

Astfel, va continua distantarea sociala, insotita de generalizarea purtarii mastilor in public, care va deveni, probabil, obligatorie in mijloacele de transport in comun, si de pastrarea a cel putin 1 metru intre clientii din magazine. Un al doilea element vizeaza necesitatea realizarii rapide de testari numeroase - pana la 500.000 de teste saptamanal. In al treilea rand, premierul francez a facut apel la continuarea, pe cat de mult posibil, a telemuncii, relateaza Agerpres.

In schimb, premierul britanic Boris Johnson este extrem de precaut cand vine vorba despre relaxarea restrictiilor. El spune ca o decizie va fi luata cel mai probabil in luna iunie. Teama cea mare este legata nu doar de faptul ca numarul celor infectati ar putea creste exponential, dar mai ales de efectele negative asupra economiei care ar fi si mai mari daca ar fi ulterior nevoie de o noua introducere de restrictii. In Regatul Unit izolarea impusa la 23 martie a fost prelungita joi cu cel putin trei saptamani.

In Israel, Guvernul a aprobat o relaxare a anumitor restrictii incepand de duminica, in cadrul unui plan "responsabil si progresiv", relateaza News.ro.

In Coreea de Sud oamenii se intorc treptat la munca si in mall-uri, parcuri sau restaurante, pe masura ce trendul imbolnavirilor este in scadere, relateaza Reuters. O lista destul de lunga de companii anunta reluarea activitatilor, cu program flexibil si limitarea circulatiei.

Coreea de Sud a raportat mai putin de 20 de cazuri de infectare cu Covid-19, pentru a treia zi consecutiv, iar totalul infectiilor a ajuns la 10.674, potrivit The Guardian, citat de News.ro. Coreea de Sud testeaza masiv populatia si a inregistrat, de la inceputul epidemiei, 236 de decese.

India permite, de asemenea, reluarea activitatilor agricole si a programului de lucru la banci sau in transporturi, in zonele mai putin contaminate. China redeschide 73 de sit-uri turistice, inclusiv Marele Zid Chinezesc.

In Australia, trei plaje populare din estul orasului Sidney au fost redeschise de autoritatile locale, permitandu-le localnicilor sa iasa din izolare, dupa aproape o luna de stat in casa. Decizia vine in contradictie cu numarul mare de cazuri de Covid-19 inregistrate in regiune, generand critici din partea autoritatilor centrale, relateaza ABC.

Prim-ministrul din Noua Zeelanda, Jacinda Ardern, a anuntat luni ca tara sa a "intrerupt lantul transmiterii" Covid-19 si ca nivelul patru de alerta va fi mentinut inca o saptamana. "Vom mentine apoi alerta la nivelul trei pentru doua saptamani si vom analiza starea in care ne gasim", a mai spus premierul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca pandemia este departe de a fi oprita la nivel global, iar datele statistice confirma acest avertisment.

Urmareste toate datele statistice transmise in timp real pe site-ul www.worldometers.info/coronavirus/.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de Covid-19, transmise in format LIVE text.

C.B.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#relaxare restrictii coronavirus , #coronavirus