Managerul Spitalului Judetean Suceava: In noiembrie-decembrie estimam ca se va impune triplarea numarului de paturi COVID-19

Marti, 27 Octombrie 2020, ora 20:05
2189 citiri
Managerul Spitalului Judetean Suceava: In noiembrie-decembrie estimam ca se va impune triplarea numarului de paturi COVID-19
FOTO: Pixabay.com

In lunile noiembrie-decembrie va fi nevoie de dublarea sau triplarea numarul de paturi pentru patologia COVID-19, a declarat, intr-o conferinta de presa, marti, managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, Alexandru Calancea.

"Trecem printr-o perioada dificila pentru noi, ca judet, dificila pentru tara, dificila in general la nivel mondial, dar asta nu trebuie sa ne ingenuncheze. Cu siguranta vom izbandi in lupta asta cu virusul acesta nenorocit si nu am decat sa fiu optimist si in ceea ce urmeaza chiar daca previziunile noastre arata ca suntem intr-un val doi mult mai amplu decat ceea ce am simtit cu totii in primavara", a spus Calancea.

El a aratat ca o situatie dificila este cea a paturilor de terapie intensiva pentru pacientii COVID-19, precizand ca in urma cu o zi a fost necesara temporizarea in UPU a unui pacient din Vatra Dornei care avea nevoie de terapie intensiva, ca s-a apelat si la alte spitale din tara, fiind oferit un accept de la Spitalul Municipal Barlad, dar doar dupa ce ar fi fost stabilizat.

"Este foarte greu de gasit locuri de terapie intensiva in tara. Spitalele se confrunta cu aceeasi problema pe care o avem si noi. Terapiile intensive sunt pline peste tot si de aceea este nevoie de o coordonare mult mai buna pe fiecare judet, pentru a gasi cele mai bune solutii pentru aceasta problema care este din ce in ce mai apasatoare", a spus managerul SJU Suceava.

Potrivit lui Calancea, SJU Suceava nu se confrunta foarte des cu situatii de acest fel, dar considera ca este foarte greu pentru un medic sa spuna ca nu are locuri.

"La nivelul tarii este o problema majora. Trebuie sa fim mult mai bine organizati ca spitale", a spus Calancea.

El a precizat ca in judetul Suceava sunt 300 de paturi pentru patologia COVID-19, dintre care 200 la SJU Suceava si 100 la Spitalul Municipal Radauti.

"Previziunile sunt sumbre si vom avea nevoie de dublarea sau chiar triplarea acestui numar. Vom avea nevoie de 600 de paturi sau chiar 900 de paturi in viitorul apropiat. Vorbim de un varf pe care noi il asteptam in noiembrie-decembrie", a spus Calancea.

In opinia lui Calancea, infiintarea de sectoare COVID-19 in celelalte spitale din judet ajuta SJU si Spitalul Municipal Radauti.

"Va fi un plus de 150 de paturi. Este un prim pas, tot insuficient fata de ceea ce credem ca va fi noiembrie-decembrie", a spus Calancea.

El crede ca, daca va exista coordonare la nivelul activitatii medicale in judet, SJU Suceava nu va mai ajunge integral COVID-19.

"Spitalul Judetean Suceava este spital de urgenta si nu mai avem niciun alt spital care sa preia activitatea pe care noi o facem. (...) Spitalul Judetean ar trebui sa trateze doar cazurile severe, in timp ce cazurile usoare sa fie si in spitalele teritoriale", a spus Calancea, subliniind ca este necesara o foarte buna organizare, iar in aceasta lupta trebuie sa fie antrenati toti cei care pot sa ajute, respectiv medicina de familie, Serviciul judetean de ambulanta si toate celelalte spitale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#numar paturi, #paturi covid, #coronavirus, #COVID19, #spital Suceava coronavirus , #coronavirus