Fosta groapa de gunoi din Mogosoaia impadurita cu ajutorul voluntarilor

Comunicat de presa
Luni, 19 Aprilie 2021, ora 16:24
29367 citiri
Fosta groapa de gunoi din Mogosoaia impadurita cu ajutorul voluntarilor
impadurire FOTO: Asociatia Hands across Romania

Pe 16 aprilie 2021, a avut loc prima actiune de plantare de puieti din cadrul initiativei "Plantam si crestem comunitati", organizata de Asociatia Hands Across Romania si Primaria Mogosoaia in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Directia Silvica Ilfov si Commit 2 Evolution.

Scopul principal al initiativei este de a contribui pragmatic la diminuarea dezechilibrului generat de defrisarile masive din ultimii ani, din Romania, prin actiuni de plantare si prin realizarea unei harti a zonelor despadurite. In acelasi timp, "Plantam si crestem comunitati" are un rol socio-politic, vizand sensibilizarea factorilor de decizie asupra necesitatii unor masuri urgente in privinta padurilor si cresterea gradului de constientizare a oamenilor privind importanta implicarii fiecaruia dintre noi in salvarea padurilor din tara noastra. Un alt rol al acestei initiative este de a mobiliza cetatenii in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc.

"Mai mult ca niciodata, este important sa ne unim fortele pe acest subiect atat de sensibil, sa actionam concret, sa atragem autoritatile, atat la nivel central, cat si la nivel local, mediul privat, presa si romanii de pretutindeni ca sa salvam aceasta pretioasa bogatie - padurile. Nu ne permitem sa le pierdem, dar cel mai important, nu ne mai permitem sa ramanem indiferenti in fata dezastrelor produse de noi, oamenii. Este momentul sa ne oprim din a gasi vinovati si sa facem noi insine pasi, precum aceasta prima plantare. Este un demers care va oferi comunitatii un spatiu verde destinat si activitatilor educative", sustine Paul Precup, primarul comunei Mogosoaia.

Debutul initiativei a avut loc la fosta groapa de gunoi a comunei Mogosoaia, fiind plantati 1.000 de puieti de salcami si de stejar cu ajutorul a peste 80 de voluntari din cadrul Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, Asociatia Hands across Romania si Asociatia Commit 2 Evolution. Tineri, parinti si prieteni au regasit timp de 6 ore farmecul timpului petrecut impreuna, in aer liber, cu dorinta nobila de a transforma, pentru comunitate, un spatiu altminteri parasit si nedorit intr-o viitoare oaza verde, de liniste si bucurie.

"Cred cu tarie ca doar unindu-ne fortele pentru astfel de initiative vom reusi sa contribuim la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor in care traim, la dezvoltarea unui mediu sanatos pentru viitorul copiilor nostri. Activitatea Transelectrica este concentrata in sfera prioritatilor de interes public si acordam o atentie sporita directiilor existente in ceea ce priveste politicile de sustenabilitate si dezvoltare durabila. De aceea, strategia noastra de sustenabilitate se bazeaza pe o implicare pozitiva in viata comunitatilor si mai ales pe reducerea impactului pe care activitatea noastra il poate genera asupra mediului. Consideram ca este de datoria mediului de afaceri, care include atat companii private, cat si companii cu capital de stat, sa se asigure ca activitatea lor se indreapta catre o zona sustenabila. - Catalin Nitu, Presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Intalnirea minunata de azi este doar prima dintr-o lunga serie de actiuni pe care dorim sa le derulam in toata tara, in urmatorii 5 ani, cu implicarea a 10.000 de voluntari. Da, probabil ca 5 ani pare un termen lung pentru gravitatea situatiei prezente, insa noi vom depune toate eforturile ca cele 300 de hectare pe care ni le propunem a fi impadurite sa fie doar timidul inceput al unei actiuni de masa si sa constatam, in 2026, ca acest tip de initiativa e la ordinea zilei, e normalitatea, e startul pentru mii de hectare, nu doar sute", spune Mihaela Sandu, presedinte Asociatia Hands across Romania.

La actiune au participat Paul Precup, Primarul Comunei Mogosoaia, Andrei Scutelnicu, Subprefect de Ilfov, Mihaela Sandu, Presedinte Asociatia Hands across Romania, Mihai Dragan, Director comunicare Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Catalin Nitu, Presedinte al Directoratului Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, alaturi de Andreea Miu, membru al Directoratului, Adrian Goicea - presedintele Consiliului de Supraveghere, Oleg Burlacu si Ciprian Dumitru, membri ai Consiliului de Supraveghere. Instructajul echipelor de voluntari a fost asigurat de Mugur Ghinescu, din partea Ocolul Silvic Bucuresti.

Una dintre cele mai importante concluzii ale actiunii se refera la absoluta necesitate a continuarii implicarii autoritatilor in initiative de acest tip, cu sprijinul comunitatii, asociatiilor si mediului de afaceri.

"Din pacate, la nivelul Uniunii, in 2020, Romania era intre tarile cu cea mai redusa suprafata impadurita (29%), alaturi de Franta (27%), Belgia (22%) sau Danemarca (19%), la polul opus fiind Suedia (63%) sau Estonia (54%). Nu este vorba despre a fi in competitie si nici despre a evidentia partile mai putin fericite ale Romaniei, dimpotriva, cred ca avem o tara exceptionala, cu oameni minunati, iar azi vedem clar asta, cu oameni de actiune, manati de dorinta de mai bine. Ceea ce vreau sa spun este ca, dincolo de obligatia noastra morala de a pastra inestimabila bogatie naturala a Romaniei, noi suntem principalii responsabili pentru sanatatea fizica a noastra si a celor din jur si, nu in ultimul rand, pentru sanatatea sociala a intregii comunitati", marturiseste Mihai Dragan, Director comunicare Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Urmatoarea actiune este estimata in perioada octombrie - noiembrie 2021.

Actiunea de pe data de 16 aprilie 2021 s-a desfasurat cu respectarea tuturor impunerilor legale impuse in contextul pandemiei SARS-Cov-2.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...