Masuri de carantina fara precedent in Italia: Strazile sunt pustii, locuitorii au luat cu asalt supermarketurile (Foto)

Marti, 10 Martie 2020, ora 13:55
8586 citiri
Masuri de carantina fara precedent in Italia: Strazile sunt pustii, locuitorii au luat cu asalt supermarketurile (Foto)
Foto: Captura Twitter/ @HGrasset

Italia s-a trezit, marti dimineata, cu strazile pustii, in urma masurilor de carantina extinse luni de Guvern in intreaga tara, in incercarea de a incetini cea mai grava epidemie de coronavirus din Europa.

Masurile, anuntate luni seara tarziu de prim-ministrul Giuseppe Conte, extind la scara intregii tari restrictiile impuse deja in Lombardia, regiunea bogata din nord, si o parte din provinciile vecine, impunand limitari severe pentru deplasari si inchizand spatiile publice, noteaza Reuters.

"Viitorul Italiei este in mainile noastre. Sa facem toti ce tine de noi, renuntand la ceva pentru binele colectivitatii", a transmis Conte pe Twitter, incurajandu-si compatriotii sa se comporte responsabil.

Pentru urmatoarele trei saptamani, cel putin, oamenilor li s-a cerut sa iasa din casa doar pentru a merge la lucru, din motive de sanatate sau pentru urgente. Oricine va calatori va trebui sa completeze un document, pe care sa-l aiba asupra sa si in care sa descrie motivul deplasarii.

Adunarile publice si evenimentele in aer liber, inclusiv sportive, au fost interzise, iar barurile si restaurantele se vor inchide la ora 18:00. Cursurile in scoli si universitati raman suspendate pana pe 3 aprilie.

"Intreaga Italie este inchisa acum", a titrat cotidianul milanez Corriere della Sera.

Dimineata devreme, strazile capitalei Roma aveau un aspect straniu, cu mult mai linistit decat in mod obisnuit, masinile circuland lejer, sub un cer senin, in centrul de obicei extrem de aglomerat. Atmosfera din capitala o reproducea pe cea de la Milano, capitala financiara a Italiei, oras aflat deja sub masuri stricte.

Navetistii romani puteau gasi cu usurinta locuri in metroul de obicei extrem de aglomerat la orele de varf ale diminetii.

Pe strazi, mult mai multi oameni decat de obicei purtau masti de protectie.

La scurt timp dupa anuntarea masurilor de catre Guvern, locuitorii Romei au luat cu asalt supermarketurile deschise noaptea pentru a se aproviziona cu alimente si alte produse de prima necesitate. Pe acest fond, Guvernul a declarat ca aprovizionarea va fi garantata si i-a indemnat pe oameni sa nu-si faca stocuri din cauza panicii.

Magazinele pot ramane deschise, dar clientii trebuie sa mentina o distanta de cel putin un metru intre ei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a salutat raspunsul "agresiv" la criza al Italiei, tinand cont ca primele cazuri au aparut in apropiere de Milano in urma cu aproape trei saptamani, dar costurile economice sunt deja uriase. Luni, bursa de la Milano a inregistrat o scadere de peste 11 procente.

Premierul Conte a promis deja o "terapie de soc masiva" pentru atenuarea impactului economic imediat al crizei, iar ministrul Industriei, Stefano Patuanelli, a declarat marti ca Guvernul va aproba un pachet de masuri de circa 10 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Italia epidemie coronavirus, #strazi pustii Italia coronavirus , #coronavirus
Comentarii