Ordinul care ii obliga pe medicii de familie sa se implice in tratarea COVID-19, anulat partial in instanta

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 09:32
2984 citiri
Ordinul care ii obliga pe medicii de familie sa se implice in tratarea COVID-19, anulat partial in instanta
FOTO Pixabay

Mai multe prevederi din Ordinul Ministerului Sanatatii, prin care medicii de familie sunt obligati sa monitorizeze pacientii diagnosticati cu Covid-19 aflati in izolare la domiciliu si sa ii declare vindecati, au fost anulate de Curtea de Apel Timisoara, la solicitarea asociatiei medicilor de familie din Arad. Sentinta nu este definitiva.

Potrivit adevarul.ro, reprezentantii medicilor de familie din Arad au contestat Ordinul Ministerului Sanatatii aratand ca "obligatia de a monitoriza evolutia unor bolnavi deja diagnosticati cu Covid-19 - boala infecto-contagioasa grupa A - si de a-i declara vindecati, exced medicinii primare".

"Medicul specialist in astfel de boli nu poate trimite medicului de familie pentru monitorizare un astfel de bolnav, iar medicina primara nu include servicii de evaluare a simptomelor unei astfel de boli - medii, usoare sau mai grave, sau daca pacientul s-a vindecat", au mai aratat medicii de familie, potrivit sursei citate.

Curtea de Apel Timisoara a anulat mai multe prevederi ale Ordinului Ministerului Sanatatii care fac referire la medicii de familie.

"Curtea retine nelegalitatea partiala a Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1513/2020, respectiv a dispozitiilor privind obligatiile medicului de familie in monitorizarea pacientilor diagnosticati cu boala Covid-19 aflati in izolare la domiciliu si declararea acestora ca vindecati, acestea contravenind reglementarilor de forta juridica superioara, cuprinse in H.G. nr. 140/2018, care indica in mod clar competenta medicului de familie in depistarea de boli cu potential endemoepidemic, cu mentionarea expresa a posibilitatii realizarii examenului clinic, a stabilirii unui diagnostic prezumtiv, cu trimiterea catre structurile de specialitate pentru investigatii, confirmare, tratament adecvat si masuri igienico-sanitare specifice, deci cu excluderea acordarii de tratament sau de monitorizare sau de declarare ca vindecat a unui astfel de bolnav", se arata in hotararea Curtii de Apel Timisoara, care poate fi atacata cu recurs.

Vicepresedintele Societatii Medicilor de medicina familiei/Medicina generala a judetului Arad, Csongor Toth a explicat pentru "Adevarul" ca medicii de familie nu au atacat Ordinul Ministerului Sanatatii pentru ca nu ar fi de acord sa ajute pacientii cu COVID-19, ci pentru ca ar putea fi facuti responsabili pentru chestiuni care nu tin de competenta lor.

"Colegiul Medicilor a spus ca doar patru specializari au competenta pentru tatarea pacientilor cu COVID. Dupa ce a fost emis Ordinul si noi ne-am pus problema ca daca ne bizuim doar pe ce ne spune pacientul si ulterior se dovedeste ca ceva s-a complicat, iar familia depune plangere noi nu putem sa ne aparam. Medicii de familie monitorizeaza pacientii cu COVID-19. Niciodata nu s-a pus problema ca nu am dori sa ne monitorizam pacientii. Problema a fost legata doar de o solutie legislativa ca sa putem fi acoperiti legal", a declarat Csongor Toth pentru adevarul.ro.

Potrivit medicului, daca sentinta Curtii de Apel Timisoara va fi mentinuta "ministerul trebuie sa corecteze legislatia".

VIDEO Dominic Fritz si doctorul Musta au lansat un proiect unic in Romania. Rolul esential pe care il au medicii de familie

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coronavirus, #covid, #medici de familie, #ministerul sanatatii , #coronavirus