Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Medicul Adrian Marinescu, despre cel mai important factor al momentului de transmitere a virusului: "Ii invitam in casa, stam in preajma lor fara masca chiar cateva ore"

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 20:31
14772 citiri
Medicul Adrian Marinescu, despre cel mai important factor al momentului de transmitere a virusului: "Ii invitam in casa, stam in preajma lor fara masca chiar cateva ore"
Dr. Adrian Marinescu este medic infectionist la Institutul Matei Bals FOTO Facebook Adrian Marinescu

Rata de infectare de 3,91 la mia de locuitori raportata in Bucuresti luni, 2 noiembrie, a determinat autoritatile sa prelungeasca masurile anticoronavirus luate in urma cu doua saptamani, fara sa introduca unele noi.

Medicii spun insa ca in acest moment, cel mai mare pericol de transmitere este grupul de cunostinte, iar existenta a 10.000 de cazuri zilnice pana la finalul anului este foarte posibila.

Doctorul Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul Matei Bals din Bucuresti, spune ca este de asteptat ca numarul cazurilor sa creasca in continuare, avand in vedere trendul din ultimele saptamani si se poate ajunge chiar la 10.000 de cazuri zilnice numarul avansat de profesorul Rafila.

"Este clar ca ne gandim la un bulgare care se rostogoleste. Nu este o crestere exponentiala dar avem o crestere de la o zi la alta. Daca nu va interveni ceva care sa opreasca acest bulgare, este evident ca numarul cazurilor va creste in continuare", a spus Dr. Adrian Marinescu.

Medicul a mai spus ca in aceasta situatie sistemul sanitar ar putea sa reziste, insa ar trebui luate masuri compensatorii. Ar trebui sa fie mai multe spitale cu circuite COVID. Cele unde acest lucru este posibil, desigur. Deja se iau masuri, Spitalul Sf Ioan a intrat in circuitul COVID, vor urma si altele. Probabil ca aceste masuri trebuie luate mai curand.

Medicul a mai spus ca trebuie sa existe masuri de prevenire, care trebuie respectate de fiecare dintre noi, trebuie ca populatia sa fie testata, iar persoanele pozitive si contactii acestora sa fie izolati si sa se ia masuri restrictive in zonele in care incidenta ratei de infectare este mare.

Despre cresterea mare a incidentei din Capitala, cu toate ca autoritatile au inchis scoli, teatre si restaurante in momentul in care s-a ajuns la rata de 3 la mia de locuitori, medicul Marinescu a spus ca, daca nu se luau aceste masuri, probabil situatia era si mai grava.

"Activitatile care au fost restrictionate nu au fost cele cu cea mai mare rata de transmitere. In momentul de fata, cel mai mare pericol de transmitere este in grupul de cunoscuti: familia extinsa, prieteni, colegi apropiati de la locul de munca. Ii invitam in casa, stam in preajma lor fara masca chiar cateva ore, crezand ca nu sunt infectati. Gresit. Pot fi asimptomatici. Dar daca nu s-ar fi luat aceste masuri, probabil am fi avut un numar mai mare de infectare", a mai explicat medicul Marinescu.

Rafila: Pana in decembrie vor fi 10.000 de cazuri pe zi

Profesorul Alexandru Rafila a spus in urma cu doua zile, la Digi 24, ca e foarte posibil ca pana in luna decembrie sa fie instituita carantina pe zone mari, inclusiv in Bucuresti, pentru ca aceste cazuri noi care apar si sunt in crestere aduc la randul lor alte cazuri noi,

"Procesul acesta nu s-a oprit si probabil pana spre sfarsitul lunii decembrie, in lipsa altor masuri - pentru ca ne-am apropiat de o limita a masurilor de un anumit tip, cele care sunt mai putin restrictive - cred ca numarul de cazuri la sfarsitul acestei luni va inregistra un numar cu cinci cifre, adica o sa fie cel putin 10.000 de cazuri pe zi. La numarul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensiva este, sigur, depasita, iar asta are consecinta directa in ceea ce priveste mortalitatea", a spus Alexandru Rafila.

"E putin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun, pentru ca ma gandesc la aceasta varianta si nu stiu cum putem sa o evitam decat daca eventual urmam un model care vad ca este aplicat in Franta, chiar si in Germania - mai degraba poate modelul din Germania - care, paradoxal, instituie masuri de limitare a activitatilor economice, sociale, dar lasa scolile deschise, un lucru pe care eu personal il agreez", a explicat reprezentantul Romaniei la OMS.

El a adaugat ca exista studii foarte recente, in care se demonstreaza ca nu copiii sunt principala sursa de transmitere a bolii in aceasta perioada, ci mai degraba aglomeratia din mijloacele de transport in comun, care este raspunzatoare de majoritatea cazurilor de transmitere. "Lucrul acesta trebuie foarte serios luat in considerare", a subliniat Alexandru Rafila.

Ce efecte au avut in Bucuresti restrictiile impuse prin scenariul rosu, in urma cu doua saptamani. Evolutia cazurilor noi si a ratei de incidenta

Judetele care apar in statistica cu un numar ridicol de teste anti-COVID si cu "verde" la rata de infectare: "Este un defect de comunicare"

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coronavirus Romania, #rata de infectare, #cazuri noi, #dr adrian marinescu, #Matei Bals , #coronavirus