Medicii sunt ingrijorati ca inchiderea scolilor agraveaza fenomenul obezitatii infantile

Vineri, 15 Mai 2020, ora 19:17
3196 citiri
Medicii sunt ingrijorati ca inchiderea scolilor agraveaza fenomenul obezitatii infantile
Foto: Arhiva Pixabay.com

Inchiderea scolilor, locurilor de joaca, terenurilor sportive si taberelor de vara din cauza COVID-19 i-a determinat pe pediatrii nutritionisti si dieteticieni din SUA sa-si exprime ingrijorarea ca schimbarile in obiceiurile alimentare si o scadere per ansamblu a activitatii fizice ar putea duce in viitor la agravarea obezitatii infantile.

Fenomenul a inregistrat o crestere constanta in ultimele patru decenii potrivit datelor Centrelor americane pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC), informeaza DPA.

"Carantina este asemanatoare unei veri prelungite", a spus Rima Himelstein, medic pediatru specializat in sanatate adolescentilor la Spitalul de pediatrie Nemours/Alfred I. duPont din Wilmington. "Copiii nu au posibilitatea sa faca miscare si sa ia parte la activitati fizice asa cum s-ar fi intamplat in mod normal pe timpul verii".

Natura sedentara a scolii online este de asemenea ingrijoratoare, a spus Himelstein. Copiii nu merg din incapere in incapere ca intre salile de clasa si nici nu au programate activitati in aer liber si ore de sport.

In plus, multi parinti s-au aprovizionat in aceasta perioada cu mai , care are o perioada de garantie mai mare, pentru a reduce numarul deplasarilor la supermarket, ceea ce presupune consumul mai ridicat al unor alimente cu un continut ridicat de zahar si sare adaugate.

Peste o treime dintre tinerii cu varste sub 19 ani sunt considerati supraponderali sau obezi. Obezitatea infantila presupune un Indice de masa corporala (IMC) cu o valoare egala sau mai mare de percentila 95% in grupa tinerilor de aceeasi varsta si sex - ceea ce inseamna ca indicele lor de masa corporala este mai mare decat cel al 95% dintre persoanele din aceeasi din acelasi grup.

Studiile au aratat ca cei mici, in special copiii apartinand unor grupuri minoritare sau care sunt deja supraponderali, castiga in greutate intr-un ritm mai crescut in timpul vacantei de vara in comparatie cu perioada din timpul anului scolar, a precizat Angela Luciani, specialist dietetician in statul Philadelphia. Cercetatorii sunt de parere ca una dintre explicatii ar fi ca alimentele pe care copiii le consuma acasa sunt mai putin nutritive decat alimentele oferite la scoala.

In plus, copiii nu mai au un program obligatoriu de activitati fizice, a spus Luciani. "Sunt inchisi in casa si nu mai merg in parc impreuna cu prietenii lor, asadar au mai putine ocazii ca sa fie activi".

Relaxare cu mancare

Timpul petrecut de copii in fata ecranelor este de asemenea ingrijorator, a spus Peter Bidey, director de medicina de familie in cadrul Philadelphia College of Osteopathic Medicine. Intrucat carantina poate fi o perioada stresanta, acesta a precizat ca este posibil ca familiile sa manance mai multe "alimente care te ajuta sa te relaxezi", care au tendinta de a avea o valoare calorica mai ridicata si o valoare nutritionala mai scazuta decat alimentele proaspete.

Parintii pot gasi diferite modalitati pentru a mentine sanatatea copiilor in timpul carantinei, a spus Bidey, recomandand respectarea unui program regulat de mese si cumparand cat de multe fructe si legume posibil.

"Totodata, nu trebuie mancat cu televizorul deschis", a spus acesta. "Acest fapt mareste timpul de servire a mesei si creste cantitatile de alimente consumat per ansamblu".

Cand vine vorba despre activitati fizice, parintii trebuie sa dea dovada de creativitate, sunt de parere expertii.

Bidey spune ca orice activitate care creste ritmul cardiac este eficienta, cum ar fi dansul, muzica, saritul coardei sau chiar jocul unor jocuri video care presupun miscare. Esentialul este ca cei mici sa participe cu entuziasm.

"Familiile ar trebui sa faca astfel incat activitatile fizice sa fie intentionale", a spus Luciani. "Ar trebui sa le implementeze ca parte a rutinei zilnice, cum ar fi o plimbare de 20 de minute la pranz sau o plimbare cu bicicleta sau sa incerce aplicatii de fitness si exercitii disponibile pe YouTube. Chiar si TikTok este o modalitate buna pentru a te ridica si a dansa".

Academia de Pediatrie din Statele Unite recomanda o ora zilnica de exercitii pentru adolescenti, a mai spus acesta, "dar poti incepe cu 10 minute zilnic, iar apoi premiaza-i pentru efortul depus".

"Fiti creativi", mai spune Himelstein. "Folositi scarile din locuinta. Folositi cutii de conserve pe post de greutati. Puneti-i sa tina un jurnal de activitati ca sa poata vedea tot ceea ce faceau acum in comparatie cu ceea ce nu faceau inainte. Ideea este consolidarea unui comportament pozitiv".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inchidere scoli coronavirus obezitate copii , #coronavirus
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Aceasta-i problema ? ! Cred ca important este sa traiasca sanatosi.