Ministerul Sanatatii a uitat de pacientii oncologici care fac tratament in alte judete. DSP nu are baza legala pentru teste la cerere gratuite

Vineri, 31 Iulie 2020, ora 10:41
2729 citiri
Ministerul Sanatatii a uitat de pacientii oncologici care fac tratament in alte judete. DSP nu are baza legala pentru teste la cerere gratuite
Foto: Hepta.ro

Suferinta bolnavilor de cancer este amplificata, in aceasta perioada, de rigorile impuse in spitale din cauza pandemiei de coronavirus. Ministerul Sanatatii a uitat de pacientii oncologici care fac tratament in alte judete, atunci cand a elaborat protocolul de testare. DSP nu are baza legala pentru teste la cerere gratuit.

O suceveanca in varsta de 43 de ani, Mihaela Adina Mihai, bolnava de cancer colorectal cu metastaze pulmonare si hepatice, face chimioterapie din doua in doua saptamani la un spital din Bucuresti. Conform regulilor, la internare trebuie sa faca obligatoriu test Covid, scrie Monitorul de Suceava.

Spitalul la care se trateaza ii asigura testarea gratuit, dar asta inseamna pentru Mihaela o internare de 5 zile: dupa recoltarea probelor la internare sta trei zile in zona tampon, pana la primirea rezultatului, si apoi doua zile pentru chimioterapie.

Dincolo de costurile pe care le are spitalul cu cele trei zile de cazare pana la aflarea rezultatului (1.805 lei/zi, conform decontului dat de unitatea medicala) Mihaela se afla intr-o situatie speciala. Are o fetita in varsta de 9 ani, cu Sindrom Down, pentru care lipsa mamei timp de 5 zile este un calvar. Cat timp este ea la tratament, copila ramane in grija celeilalte fiice, in varsta de 23 de ani, care are si ea, la randul ei, un copil de 3 ani. Sotul Mihaelei este sofer pe tir si lucreaza in strainatate, iar mama Mihaelei, care locuieste impreuna cu ea si fiica cea mica, face dializa. "Este foarte greu sa las 5 zile un copil cu handicap in grija unei tinere care are si ea la randul ei un copil", a spus Mihaela.

Solutia pentru reducerea zilelor petrecute la spital la Bucuresti este sa faca testul la Suceava, cu maximum 72 de ore inainte de plecare, doar ca aceasta posibilitate nu exista decat contracost. Gratuit, desi este asigurata medical, Mihaela nu poate fi testata nici la DSP, nici la spital.

Ministerul Sanatatii a uitat de pacientii oncologici care fac tratament in alte judete, atunci cand a elaborat protocolul de testare. DSP nu are baza legala pentru teste la cerere gratuit.

Directorul DSP Suceava, dr. Dinu Sadean, a declarat ca nu are baza legala pentru testarea gratuita a pacientilor oncologici, acestia fiind testati, conform protocolului, la spitalul la care fac tratament.

"Avem cam zece solicitari pe saptamana de la pacienti oncologici care au nevoie de test pentru a merge la chimioterapie si de fiecare data trebuie sa le dam acelasi raspuns: la noi sunt testati gratuit doar contactii din focar ai cazurile confirmate. Daca nu se schimba legislatia, nu avem ce face", a spus dr. Sadean.

La Spitalul Suceava sunt testati doar pacientii unitatii medicale.

Testari la cerere, cu atat mai putin gratuite, nu se fac.

Sectia Oncologie functioneaza aproape normal, doar la spitalizari de zi sunt internati maximum 4 pacienti/zi, pentru respectarea normelor sanitare.

La chimioterapie, luna trecuta rulajul a fost de 300 de pacienti tratati.

Medicul oncolog Doina Ganea Motan a declarat ca in aceasta perioada s-au realizat si interventii chirurgicale pentru paciente cu cancer de san si cancer de col uterin, au fost diagnosticate si cazuri noi, de cancer de san si bronhopulmonar.

Cum toti pacientii care se interneaza, indiferent de forma de spitalizare, sunt testati, este foarte greu de gasit un loc pentru a fi testat un pacient din afara spitalului, exact la data la care are acesta nevoie.

Conform doctoritei Motan, in toata perioada pandemiei au avut rezultat pozitiv la testul Covid maximum 10 pacienti oncologici.

Testarea bolnavilor oncologici la DSP ar fi mai ieftina decat spitalizarea pentru testare.

Ca urmare, pacienti in situatia Mihaelei, cu imunitate scazuta din cauza bolii, sunt nevoiti sa umble pe drumuri si sa cheltuie bani pentru a face un test Covid inainte de a merge la tratamentul pe care il fac la Bucuresti, Cluj, Iasi sau Targu Mures.

La cum au fost gandite protocoalele de testare, si statul cheltuie mult mai mult pentru a spitaliza un pacient ca sa ii faca un test, decat daca ar aloca bani pentru test la DSP.

Mihaela va pleca la Bucuresti saptamana viitoare, miercuri noapte, iar joi se va interna pentru doua zile de chimioterapie. Cu dificultate a gasit un loc la un laborator privat din Suceava pentru a se testa luni, ca sa primeasca rezultatul miercuri.

Este al doilea test pe care il plateste si este revoltata de acest lucru.

"Ar trebui sa fim testati si noi, pacientii oncologici, gratuit la DSP. Cei care nu respecta regulile sanitare si se imbolnavesc de Covid sunt testati gratuit, noi trebuie sa platim. Mi se pare profund nedrept. Nu am nimic sa-i reprosez directorului de aici de la DSP, dimpotriva, ii multumesc pentru ca s-a zbatut sa ne ajute, dar legislatia este stramba si ineficienta. In loc ca statul sa cheltuie cu mine vreo 4.000 de lei in cele trei zile in care stau degeaba in spital, fara nici un tratament, pana primesc rezultatul la test, nu mai bine da 250 de lei la DSP Suceava, sa-mi faca un test Covid gratuit si sa stau doar doua zile in spital, cat fac tratamentul?" este intrebarea fara raspuns a Mihaelei Mihai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a înfiinţat Registrul Naţional Unic al...
Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Actorul Tudor Chirilă a lansat, luni, 15 aprilie, pe Facebook, un atac dur la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, despre care spune că este „partenerul fie și involuntar al...
#coronavirus, #pandemie, #oncologie, #pacienti, #teste, #ministerul sanatatii, #DSP, #suceava , #coronavirus