Ministerul Sanatatii limiteaza internarile, ca masura de pregatire in caz de epidemie de coronavirus

Marti, 10 Martie 2020, ora 14:09
5278 citiri
Ministerul Sanatatii limiteaza internarile, ca masura de pregatire in caz de epidemie de coronavirus

Ministerul Sanatatii a infintat, marti, Centrul Operational de Coordonare, unitate care stabileste in timp operativ legatura cu directiile de sanatate publica si unitatile sanitare apartinand MS, pentru identificarea in timp real a situatiilor de risc asociate infectiei cu coronavirus si pentru stabilirea masurilor care se impun.

"Centrul Operational ne va furniza situatia la zi, toate informatiile utile si vitale pentru stabilirea masurilor corecte pentru fazele epidemice in care ne aflam.

Vom cunoaste stocurile de medicamente, echipamente medicale si dezinfectanti existente la nivel national in spitale, numarul cadrelor medicale implicate in actiunile pe care le derulam pentru limitarea raspandirii infectiei, numarul paturilor libere in sectiile de boli infectioase si ATI, astfel incat sa putem actiona coordonat", a declarat ministrul Victor Costache, care a fost in aceasta dimineata in Centrul de Coordonare si a sustinut o videoconferinta cu cei implicati.

Ministrul Costache a prezentat Planul de masuri pentru pregatirea spitalelor, in contextul actual COVID-19.

Astfel, in perioada urmatoare, in spitalele coordonate de Ministerul Sanatatii vor fi limitate internarile programate, in raport cu gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) si evolutia epidemiologica locala. In functie de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate.

Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situatia ocuparii paturilor. Aceasta masura se impune atat pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de catre spitale, cat si pentru gestonarea corecta si eficienta a resurselor materiale si umane.

Se va asigura o comunicare publica adecvata pentru ca, in aceasta perioada, publicul sa se adreseze spitalelor doar pentru situatii de urgenta. Se urmareste evitarea aglomerarilor in unitatile sanitare.

De asemenea, s-a stabilit o retea suport pentru spitalele de boli infectioase. Astfel, in functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, in care sa fie transferati pacienti din Spitalul de Boli Infectioase. Intr-o prima faza, se recomanda ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenta din zona, care pot asigura asistenta medicala pentru celelalte urgente medico-chirurgicale.

Pot fi incluse in reteaua de suport si spitale din alte judete, preponderent cele cu Sectii de Boli Infectioase, precum si spitalele din alte retele, decat ale Ministerului Sanatatii (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Spitale Private).

In planul ministerului mai sunt prevazute si masuri pentru cazul extinderii crizei si depasirii capacitatii Spitalelor de Boli Infectioase, dar si reglementari cu privire la utilizarea echipamentelor de protectie.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....