Ministrul Apararii Nationale: Trebuie sa ramanem vigilenti. Criza sanitara sa nu devina o criza de securitate

Vineri, 16 Octombrie 2020, ora 16:58
1505 citiri
Ministrul Apararii Nationale: Trebuie sa ramanem vigilenti. Criza sanitara sa nu devina o criza de securitate
Nicolae Ciuca, ministrul Apararii Nationale FOTO Facebook

Ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, a declarat vineri, 15 octombrie, la Bucharest Forum ca exista ingrijorari legate de necunoscutele pandemiei cu COVID-19 si ca autoritatile trebuie sa se asigure ca "aceasta criza sanitara si recesiunea economica nu vor deveni o criza de securitate".

El a apreciat in discursul sau ca "noua paradigma a crizei economice si financiare post-COVID va avea probabil impact asupra domeniului Apararii la nivel global".

Oficialul roman a vorbit de angajamentul tarii noastre privind modernizarea fortelor armate.

"Noi, la Ministerul Apararii Nationale, suntem foarte hotarati sa mergem inainte cu modernizarea armatei romane, fiind constienti ca, pe langa avantajele de a avea capabilitati moderne, care au impact asupra pregatirii si activitatii noastre, doua elemente-cheie ce reies din aceasta initiativa vor influenta investitiile viitoare", a punctat el.

In acest sens, a mentionat mentinerea cotei de 2% din PIB pentru Aparare pana in 2026 si identificarea si implementarea celor mai bune metode prin care companiile romane se pot implica in programul de achizitii.

In ceea ce priveste achizitiile din domeniul Apararii, el a vorbit de conditii-cheie pentru respectivele echipamente, anume interoperabilitatea cu statele NATO, UE si cu partenerii strategici.

Ciuca a amintit ca acesta este al patrulea an cand Apararea din Romania beneficiaza de 2% din Produsul Intern Brut.

Totodata, a spus ca in perioada 2020-2023 sunt alocati 6,05 miliarde de euro de la bugetul de stat pentru echipament de importanta majora, pentru modernizarea armatei.

Ministrul a mai spus si ca presiunea crizei sanitare va afecta bugetele pentru achizitii si cercetare.

"Stim ca prioritizarea cheltuielilor pentru Aparare in mijlocul unei crize sanitare nu este un lucru usor. In acelasi timp, suntem constienti ca amenintarile ce existau inaintea pandemiei nu au scazut. Aceste amenintari inseamna si folosirea de noi tehnologii, inclusiv 'inteligenta artificiala', pentru a ne destabiliza si a ne testa. Guvernele trebuie sa investeasca in noile tehnologii, pentru a descuraja noi amenintari in viitor", a subliniat el.

Nicolae Ciuca a amintit ca Romania a primit, recent, primul sistem PATRIOT, devenind "primul aliat de pe flancul estic care are un asemenea sistem".

De asemenea, a evidentiat investitiile romane in modernizarea bazei militare "Mihail Kogalniceanu", pentru ca aceasta sa fie "un hub-pivot la Marea Neagra".

Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#nicolae ciuca, #aparare nationala, #criza sanitara, #criza de securitate, #covid , #coronavirus