Ziare.com

Ordonanta Militara nr. 4 a intrat in vigoare. Vela: Sunt masuri dure, cele mai dure din ultimii zeci de ani!

de Alexandra Sandru
Duminica, 29 Martie 2020, ora 21:50

   

Ordonanta Militara nr. 4 a intrat in vigoare. Vela: Sunt masuri dure, cele mai dure din ultimii zeci de ani!
Ministrul de Interne Marcel Vela a anuntat, duminica seara, noile masuri cuprinse in Ordonanta Militara nr. 4, care a si fost publicata in Monitorul Oficial. "Sunt masuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut Romania ultimilor zeci de ani", a spus Vela.

El a anuntat ca vor fi plafonate preturile pentru energie, gaze, apa si combustibil la valoarea din 29 martie. Masuri dure sunt pentru personalul medical, care poate fi detasat catre spitalele de stat sau in alte judete, in functie de nevoile de personal aparute, fara a putea refuza. Totodata, spitalele sau medicii care refuza tratamentul, indiferent daca pacientii sunt confirmati pozitiv sau negativ cu coronavirus, vor fi sanctionati penal.

Noi articole au fost adaugate pentru a lamuri sau a corecta masurile care vizau deplasarea cetatenilor. Astfel, in ce priveste interzicerea grupurilor mai mari de 3 persoane, Vela a precizat ca se refera exclusiv la pietoni.

In ce-i priveste pe cei de peste 65 de ani, au fost luate masuri care sa le permita deplasarea la orice ora pentru tratamente medicale si le-a fost acordat un nou interval orar, seara, ca sa isi poata scoate de doua ori pe zi afara animalele de companie. Totodata, comerciantilor li se cere ca in intervalul alocat varstnicilor accesul in magazine sa fie prioritar pentru aceasta categorie.

Oficialii au anuntat ca urmeaza sa fie adoptata si ordonanta care inaspreste amenzile pentru nerespectarea masurilor luate in stare de urgenta. Astfel, pentru persoane fizice, amenzile se maresc de la 100-5.000 de lei cat sunt in prezent, la 2.000 - 20.000 de lei.

De luni Romania va intra in Scenariul 4 al pandemiei. Ce inseamna asta

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile oficiale privind masurile ce sunt luate prin Ordonanta Militara nr. 4.

Vorbeste Marcel Vela

- Buna seara!

- Suntem astazi in fata dvs, pentru a va prezenta principalele activitati desfasurate de structurile MAI pentru prevenirea raspandirii coronavirusului, dar si noi masuri pentru a creste gradul de protectie a cetatenilor.

- Sunt masuri dure, poate cele mai dure luate in Romania in ultimii zeci de ani.

- Va asigur ca masurile se vor ridica sau relaxa atunci cand suntem convinsi ca s-a limitat raspandirea acestui cumplit virus.

- Suntem in prima linie, suntem la datorie si va suntem alaturi prin tot ceea ce facem.

- Putem reusi prin gesturi si un comportament corect, responsabil si sustinut. Ne aflam in fata unui examen greu cu totii, care se intinde pe o perioada necunoscuta, dar al carui final il putem stabili noi, daca realizam ca suntem o natiune unita si puternica.

- Va rog sa-mi permiteti sa va prezint modificarile aduse prin Ordonanta Militara nr. 4.

- Sunt cateva domenii la care am intervenit, unele noi si unele zone pe care le-am imbunatatit ca si administrare si gestionare.

- In primul rand, am clarificat cu privire la circulatia persoanelor peste 65 de ani un interval orar in care pot sa-si rezolve si problemele de natura medicala - tratamente oncologice, dializa - deplasari care se pot face prin mijloace proprii, ale familiilor, toate acestea facandu-se normal, si dupa ora 13:00, si inainte de ora 11:00.

- Am permis deplasarea persoanelor de peste 65 de ani si in intervalul 20:00-21:00 pentru a asigura nevoile animalelor de companie. Pentru iesirile in acest scop nu e nevoie de declaratie pe proprie raspundere.

- Tot pentru persoanele de peste 65 de ani am clarificat conditiile in care pot fi sprijinite de operatorii economici care desfasoara activitati aprobate in ordonantele anterioare, cum ar fi vanzarea de produse alimentare sau sanitare, astfel incat sa faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani in aceste spatii comerciale.

- Am abordat si un alt domeniu, cu privire la cei care nu respecta conditiile de izolare sau carantinare. Am stabilit ca cei care sunt in izolare la domiciliu, identificati si verificati ca atare, daca incalca regulile izolarii, intra direct in carantina cu conditia in care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implica aceasta carantinare.

- Cei care nu respecta carantinarea si sunt identificati vor intra inca 14 zile in carantinare, evident suportand si ei cheltuielile.

- Pentru transportatori am stabilit: conducatorii auto care intra in tara, tot ce tine de tonaj mai mare de 2,4 tone, au 3 optiuni de a-si proteja familiile: fie angajatorul le asigura loc unde sa se izoleze intre curse, fie se izoleaza la domiciliu cu familia, fie autoritatile locale pun la dispozitie spatii la cerere pentru a asigura protectia familiilor lor, cu plata costurilor aferente.

- Si zona transportului aerian ar putea fi afectata si familiile pilotilor si echipajelor de zbor pot fi afectate, aceleasi conditii le aplicam si pilotilor de aeronave.

- Am decis un articol pentru sistemul energetic. Am instituit masuri de izolare preventiva la locul de munca sau in locuri special identificate pentru personalul cu functii esentiale pentru buna functionare a sistemului energetic national.

- Pentru a proteja cetatenii care locuiesc in blocuri, in zone aglomerate, am stabilit in ART. 8 ca autoritatile administratiei publice locale vor monta dispozitive cu solutii dezinfectante la toate scarile si vor face actiuni de dezinsectie (sic!).

- Pentru a ajuta medicii, personalul sanitar si nesanitar, am stabilit ca autoritatile sa asigure spatii unde sa stea intre ture pentru impiedicarea raspandirii intre cadre medicale si familiile lor. Intra in vigoare din 31 martie.

- Odata cu publicarea prezentei Ordonante Militare, in perioada starii de urgenta, preturile la energie electrica si termica, gaze naturale, apa si carburanti nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astazi. Aceste preturi pot sa scada in functie de cerere si oferta, in niciun caz majorate.

- Pentru mass-media, mesajele de utilitate publica pot fi mediatizate si se vor adauga ca timp suplimentar spatiului alocat pentru publicitate, pentru a nu afecta veniturile si resursele financiare.

- Urmatoarele doua articole se refera la zona transportului maritim si o clarificare fata de ordonantele anterioare: transportul maritim, accesul navelor in porturi, inspectarea si operarea navelor se va efectua cu restrictii. E interzis accesul pilotilor sositi din zonele de risc, daca nu dispun de echipamente de protectie.

- Si interdictia privind circulatia persoanelor intr-un grup mai mare de trei se aplica exclusiv circulatiei pietonale. Au fost intelese aceste prevederi in mai multe variante si, pentru a veni in sprijinul transportului public si al operatorilor privati, concret si clar, interdictia de a nu fi un grup mai mare de 3 persoane se aplica exclusiv circulatiei pietonale.

Vorbeste secretarul de stat in MAI, Bogdan Despescu

- Dupa suspendarea curselor aeriene cu Italia, Franta, Germania si Spania, numarul celor care au intrat in Romania a scazut semnificativ. Ieri au intrat in tara 12.300 de cetateni romani.

- De la intrarea in vigoare a Ordonantei Militare 3, au fost date amenzi celor care nu au respectat prevederile de 46 milioane de lei.

- Am dispus structurilor sa efectueze aceste verificari pe intreg teritoriul, nu doar in puncte fixe.

- Pana in prezent au fost intocmite peste 200 de dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor.

- In 22-28 martie au fost efectuate 47.000 de curse de transport marfa in Romania, si 44.000 dinspre tara noastra catre alte state.

- Peste 800 de persoane nu au respectat masura izolarii sau carantinarii.

- Au fost verificate 3.300 de unitati comerciale.

- Ordonanta de urgenta pentru majorarea pedepselor e pusa in transparenta: amenzile se maresc - minim 2.000 de lei si max 20.000 de lei pentru persoane fizice, fata de 100 si 5.000 de lei, cat e in prezent.

- In plus, la articolul referitor la sanctiuni se adauga altul care prevede ca se pot aplica si sanctiuni complementare: confiscarea bunurilor folosite sau rezultate din contraventie, suspendarea temporara a activitatii, refacerea unor amenajari.

- Nu vom tolera nicio abatere. Nu dati curs si nu propagati informatii false.

Vorbeste secretarul de stat Raed Arafat

- Prezint datele de la ora 20:00 - au fost confirmate 1.815 cazuri in total, s-au vindecat 206 persoane, au decedat 43 de persoane. 770 de persoane sunt internate, la ATI 52 de persoane.

- 20.074 de locuri carantinare exista. Sunt izolate 162.374.

- Am emis 4 ordine. Primul, extrem de important, stabileste anumite reguli pentru internarea pacientilor. Ni s-a semnalat ca s-a intarziat cu internarea sau transferul din cauza lipsei testarii si am decis sa emitem un ordin care stabileste clar ca orice pacient poate fi suspicionat chiar daca nu exista testarea, personalul medical sa se protejeze.

- Pacientul in stare critica se va interna la spitalul la care s-a prezentat sau la unul stabilit de DSP. Refuzul de internare al unui apcient care are nevoie cade sub incidenta penala. Atragem atentia managerilor si medicilor ca pacientii nu pot fi refuzati la tratament pe motiv ca nu exista confirmare sau infirmare ca sunt pozitivi sau negativi cu covid.

- Al doilea ordin stabileste modul de detasare a personalului medical si auxiliar pe starea de urgenta. Incepand cu data prezentului ordin, personalul de specialitate, medical sau auxiliar, farmacisti, kinetoterapeuti pot fi detasati sau delegati la alte spitale publice cu deficit major de personal. Personalul nu poate refuza detasarea.

- Detasarea sau delegarea in interiorul judetului se face prin ordin de prefect, la propunerea DSP. In alt judet, prin dispozitia secretarului de stat desemnat de Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii si CNAS vor stabili modul de plata si decontare.

- Al treilea ordin este de fapt punerea in aplicare a prevederilor decretului prezidential privind starea de urgenta. Aici a fost clarificat modul in care inspectoratele vor coordona serviciile de ambulanta. Inspectorul general din cadrul Inspectoratului de Urgenta poate emite ordine obligatorii si pentru serviciile de ambulanta.

- Ultimul ordin e corelat cu ce multa lume a vazut ieri, unde i s-a prezentat presedintelui Romaniei spitalul de campanie desfasurat de fortele armate la Ana Aslan. Acelasi model urmeaza sa fie repetat la Constanta, langa Spitalul CFR, care intra sub coordonarea Ministerului Apararii.

- Adresez multumirile noastre colegilor medici, asistenti, personalului auxiliar, ambulantierilor, pompierilor care lucreaza zi si noapte pe teren pentru ingrijirea pacientilor.

- Le urez succes si multa sanatate si vom fi alaturi de ei si le vom asigura tot sprijinul necesar.

Vorbeste iar Vela

- Dragi romani, fac un apel la ratiunea si disciplina fiecaruia dintre noi pentru a putea avea in cel mai scurt timp rezultate.

- Trebuie sa intelegem ca lucrurile vor evolua favorabil doar daca facem ceea ce trebuie, ceea ce este permis si doar daca vom constientiza fiecare dintre noi ca starea de fapt e extrem de serioasa.

- Vom reusi sa depasim cu bine doar daca realizam ca este o sarcina care revine fiecaruia dintre noi, fara exceptie.

- Cu siguranta vom invinge si vom salva multe vieti daca respectam toate sfaturile, indicatiile si masurile anuntate de catre cei care sunt abilitati sa gestioneze aceasta criza. Va multumim!

Textul Ordonantei Militare nr. 4 a fost postat, integral, pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne:Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 67502 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Politicienii romani niste incapabili. ITALIA , 600 de € ajutor

pêntru toti privatii si pentru cei ce lucreaza la negru ...dar nimeni nu va fi lasta sa moara de foame ....pentru a evita o explozie .....

https://www.ilgazzettino.it/italia/primopiano/coronavirus_reddito_assegno_anche_lavoro_nero-5140028.html

 

Min de interne se inseala: cele mai dure masuri adoptate deja de

statul roman, se reflecta clar in urma emigratiei economice inregistrata de RO demo. Ca acum intervine si coronavirusul, e altceva, dar nu CEVA cu adevarat CIVILIZATIONAL fara interpretari, ci dimpotriva!
Pacat: pana si covidul ne da ghes sa vedem cati mai suntem, care mai consumam si cati mai producem, cati bolnavi-analfabeti-slugi mai avem, noi Marcu si Pericle, atat.
Mai zice un populist ca asa sunt politicienii RO, niste incapabili.. destul de corect, dar nu si adevarat: cand te axezi DECAT pe prezervare/conservare de averi dobandite NUMAI cinstit, la ce altceva te mai poti astepta ?

 
 

 
 

 

Toti oamenii de afaceri ONESTI doneaza BANI pentru

spitalele din Romania...

Doar PUSCARIASUL Dan Voiculescu patronul antenei3 isi face...teledon-"donatii"
ca sa-si inzeceasca conturile,inseland lumea pentru a nu stiu cata oara...

cna,dna ce pazeste???

Nu reusesec marile puteri ale lumii cu miliarde de dolari si euro

si aveti pretentia sa faca minuni Romania cu 350 de spitale de stat si 25000 de biserici si coliva de pe tort, o catedrala!!!
Au murit zeci de mii de romani din cauza lipsurilor din spitalele romanesti. Trebuia sa cerem cu totii spitale si sa oprim ca banii sa se duca in zeci de mii de biserici si zeci de mii de pensii speciale. Avem spitalele pe care le meritam, de care nu ne-a pasat deloc. Sau poate doar o zi, cand ne-am revoltat la Colectiv! Dar sectia de arsi este in continuare inchisa!!! Pentru ca ne pasa.

 

Dar noi reusim intotdeuana! sa aratam lumii civilizate cat de

ieftin este pretuir omul simplu care s-a nascut in RO demo.
Pentru noi doar specialitatile conteaza, nu-i asha ?

singurul lucru dur

e teasta matale . sunteti incompetenti si vreti cu orice pret sa dati vina pe oameni , i-ati vazut pe aia din italia care striga pe strada mangiare ? e voi ii creati pe aia din romania acum !

 

ANTI-ROMAN ?

.

 

Treci urgent pe nick-ul injineru

!!!

Minti ca ne cunosti, fa !

Cine discuta cu bolsevicii ?

Va fac o injectie de rapel: Trio Grigoriu :)))

https://www.youtube.com/watch?v=bvNFrn2uLrs

Daca ati scapat de Ceausescu, de virus nu veti avea nici o dificultate sa scapati.
In schimb de sobolanii rosii, inca nu ati scapat.

Gripa chinezeasca va trece, romanismul "lasa-ma sa te las" va ramane?
Zis iz za kuestshan!

 

mosule...

cat te ai chinuit tu sa nu scapam de Ceausescu.Dar n ai reusit.Asa ca imediat dupa 22 Dec 1989 ai zbughit o din tara.Norocul tau,altfel sigur ai fi fost belit.Nu ca n ai fi meritat !asa ca nu ne mai aburi,ca tu ai plecat inainte de 89.Ai fugit de frica,chiar dupa revolutie !acum ne tii lectii de democratie !?

Stimate

Tu nu stii ce vorbesti. Poate el a fugit. Dar noi toticeilalti inclusiv tiganii am plecat sa aducem bani in tara!
Aloha!

 

Se-nlocuiesc pensiile cu indemnizația de subzistență pentru toți

locuitorii?

 
 

Nu! Este alta soluție mai Profi. Art. 8 -

dezinsecție cu locuitorii in casă! Cum spitalele sunt blocate ... Nu mai trebuie nici pensii nici indemnizații.
"Pentru a proteja cetatenii care locuiesc in blocuri, in zone aglomerate, am stabilit in ART. 8 ca autoritatile administratiei publice ... si vor face actiuni de dezinsectie"

asa zisul guvern al neinfiitatei tari Romania

este un guvern de tradatori de neam si tara ...Isteria planetară privind coronavirusul este alimentată de faptul că presa de pretutindeni se referă in continuu la mii și zeci de mii de "pacienți", deși in peste 90% din cazuri vorbim de persoane care fie sunt complet asimptomatice, ori au simptome foarte ușoare.
https://www.justitiarul.ro/specialisti-de-renume-international-critica-isteria-coronavirusului/

 

Limbaj de lemn

Grețos, propagandistic, securisto-nationalist demn de medalia primita de la Ilici Iiescu. Opriti acest activist pcr cat nu e prea tarziu !

 

Turnatoriile Fake ale lui Vintage

SRI doarme.

SRI nu doarme. Se pregateste de hanticipate!

.

TU stii cel mai bine Salamcusoia!!!

Doar esti de al lor!!!!

Minti, fa !

Tu esti Vintage si ma hartzuesti.

 

 

O sa CRAPAM toti de foame, nu doar ei, si nu doar din cauza as

-tora care sunt, ci din cauza ideologiei care este.
Implementata cu succes fulminant de pesedistii din psd cat si de cei care nu apartin partidului ciuma.
Se vede cu ochii inchisi dealtfel, doar sa vrei sa vezi adevarul, nu sa explorezi decat consecintele!
PS Multinationalele au inflorit in democratia noastra pentru ca au inteles ca DECAT banii conteaza, oamenii se descurca sau nu conteaza. Ex garla, iar daca ex de atunci sufoca si imbolnavesc acum RO, asta este... toti am vrut, intr-o forma mai mica sau mai mare, NIMENI nu a zis NU sau AJUNGE, ci decat ca e democratie!

Filozoful german...

Peter Sloterdijk zicea intr-un interviu in le point ca criza covid19 afiseaza toate simptomele unei confiscari politice de catre o securocratie (institutii de forta,militare) camuflata in aparentele binevoitoare ale unei medicocrații.
Il cred.Sa vedem daca este un proces reversibil.

 

Securistii lor sau securistii nostri ?

.

Salamcusoia

Ai tuturor,colega.

Asa vorbesti de colegii tai Salamcusoia?!?!

?!?!?

Toti flasnetarii lui Vintage vreti sa va trageti

de sireturi.

Dure ! Cele mai dure ! Mai ales masura ce ii priveste pe cei peste..

65 de ani, care vor putea circula si in afara intervalului orar al precedentei masuri, ce era muuult mai ingaduitoare!!!
Sau nu, am gresit, este taman pe dos !
Si ca sa fie duri pana la capat, acum nu le mai trebuie nici declaratia pe proprie raspundere completata !!!
Vai, dar nu mai fiti atat de duri !
V-a spus orban ca o sa se termine odata si pandemia si ca dupa o sa fie totusi alegeri, asa ca sa o lasati mai moale cu duritatea ?
Foarte rau, indulcirea conditiilor o sa se traduca in cel mai scurt timp in alte vieti pierdute inutil !

 

@ FrumoasaTara Rank user: x5 29.03.2020, 22:05

in curand o sa apara declaratie cu bifa: merg sa votez cu... altfel sa stai acasa...

 

 

Sopirle Sputnik

.

Adica ale tale !!!

.

Sa vedem si partea buna

pana mai putem o sa ne facem cumparaturile direct de la fermieri, luam ladita si culegem ce gasim, asta pana se mai poate ca eu maine plec cu Dacia si 4 ladite in ciorogarla, din Iunie ne vor scoate din blocuri sa lucram la camp..ce s-o gasi de treaba...cu tableta in fata si cu drona deasupra

 

PopuliVax Rank user: x5 29.03.2020, 21:32

Fals:"erogarlo a chiunque avesse un qualche reddito lo scorso anno e adesso lo ha perso, si tratti sia di Naspi, di pensione, di cassa integrazione, di uno stipendio"
Se refera la cine a pierdut munca.

 

batii campii ...mais di una maniera pazzesca ...dove caz...

hai leto 'sta cagata ?? Io ti parlo di questo giornale.

Per questo, con il decreto di aprile, il governo interverrà per erogare una sorta di «reddito di emergenza», simile al reddito di ultima istanza di 600 euro inserito nel decreto di marzo....600 euro ai professionisti allargandolo a chi è escluso... Ma in questo modo si lascerebbe fuori chi ha lavorato sempre e totalmente in nero. Le maglie, insomma, potrebbero essere ulteriormente allargate.....600 euro, lo stesso assegno riconosciuto PER ORA ai professionisti e artigiani.... può darsi anche aiuti a chi non riesce a pagare l'affitto di casa, Cig in deroga anche per colf e badanti, interventi più consistenti e mirati per il settore alberghiero e le agenzie di viaggi, tra i settori più danneggiati a causa dell'emergenza Coronavirus. Il CANTIERE è insomma è aperto. ....dar ITALIENII nu vor lasa sa moara lumea ..asta e sigur !!! pt ca sunt sufletisti


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor