Ministrul Sanatatii da asigurari ca avem echipamente pentru toate spitalele COVID

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 17:20
2596 citiri
Ministrul Sanatatii da asigurari ca avem echipamente pentru toate spitalele COVID
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a declarat ca Romania are echipamente pentru toate spitalele care trateaza pacienti infectati cu coronavirus si ca deja s-au facut primele livrari.

"A fost o cantitate mai mare de echipamente, materiale sanitare si kit-uri de testare care s-au situat intr-o marja pe care am avut sa o avem in toate spitalele din Romania, avand in vedere ca lipsa s-a resimtit, plecand de la un stoc zero.

In acest moment putem spune ca putem asigura o cantitate de materiale sanitare, o cantitate de combinezoane precum si de kit-uri de testare pentru toate spitalele care in acest moment au aceasta aparatura sau desfasoara activitate pentru tratament a celor cu infectie Covid.

In acest moment am distribuit la nivelul tuturor spitalelor care sunt in prima linie, celor de boli infectioase, celor care sunt de pneumologie, precum si cele suport, cantitati importante de materiale sanitare si de medicamente.

La nivelul spitalelor judetene, cele care sunt de faza a treia, avem in acest moment si pentru ele cantitati de materiale pentru a fi pregatiti pentru eventualele cazuri suspecte sau pentru cazurile care in acest moment sunt in izolare, asteptand un rezultat", a declarat Nelu Tataru, care s-a aflat joi intr-o vizita la Unifarm.

Reprezentantii Unifarm spun ca aceste echipamente care sunt pe stoc ajung pentru aproximativ doua luni, urmand ca alte transporturi sa soseasca in perioada urmatoare, in Romania.

"In acest moment ce distribuim la nivelul spitalelor ajunge pentru cel putin doua luni, doua luni si jumatate din aceasta perioada. Marfurile vin in mod continuu si pleaca in mod continuu spre spitale, au venit foarte multe masti cu trei pliuri, masti FFP2, combinezoane, manusi din latex, botosei, halate, cam tot ce au cerut spitalele.

Mai avem inca 12 transporturi aeriene si cel putin sase transporturi terestre pana la jumatatea lunii mai, care urmeaza sa vina, am achizitionat inclusiv trei spitale modulare de campanie care au venit in Romania pentru MApN si Ministerul Sanatatii, spitale care au rolul de a separa fluxurile de bolnavi infectati cu covid de bolnavii din fluxurile normale. Incercam sa facem cat mai repede distributia spre spitale", a declarat Adrian Ionel, reprezentant Unifarm.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andrei Baciu a explicat ca in Romania testarea pentru Covid 19 se face cu aparate PCR Real Time, dar ca nu toate aparatele existente sunt si functionale, din lipsa de personal.

"In Romania facem testarea prin recomandarea OMS prin aparate PCR Real Time. S-a lucrat cu expertii la cresterea capacitatii de testare, s-au analizat echipamentele de PCR din Romania. Este un proces laborios, motiv pentru care pregatirea echipelor dureaza. Ca sa pregatesti o echipa de la zero poate dura de la cateva saptamani, la doua luni.

Peste 15 de aparate sunt in Romania, insa nu toate fi folosite pentru testarea Covid. Acum trei saptamani se faceau 500-600 de teste, in ultimele 24 de ore s-au facut peste 3000 de teste", a explicat Baciu.

Ramai pe Ziare.com pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii despre pandemia de Covid-19, transmise in format LIVE text.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Nelu Tataru avem echipamente coronavirus, #Unifarm achizitie echipamente coronavirus , #coronavirus