Modificarile Codului Penal pentru prevenirea raspandirii coronavirusului s-au publicat in Monitorul Oficial

Vineri, 20 Martie 2020, ora 21:32
19574 citiri
Modificarile Codului Penal pentru prevenirea raspandirii coronavirusului s-au publicat in Monitorul Oficial
Foto: Arhiva Pixabay

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptata de Guvern in sedinta din aceasta saptamana, avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice la nivel national si international determinata de raspandirea noului coronavirus, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.

Actul normativ prevede pedepse de pana la 15 ani de inchisoare pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, daca fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

Potrivit documentului, se modifica articolul 326 privind falsul in declaratii, prin majorarea minimului special in cazul infractiunii tip si introducerea unei forme agravate la alineatul (2) - "fapta prevazuta la alineatul (1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda".

De asemenea, s-a modificat continutul articolului 352 - zadarnicirea combaterii bolilor -, prin introducerea unor noi fapte in sfera dreptului penal si prin majorarea limitelor de pedeapsa.

Astfel, la alineatul (1) se incrimineaza, distinct de producerea sau nu a unei urmari, nerespectarea dispozitiilor autoritatilor privind carantina sau spitalizarea, urmand a se pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

La alineatul (2) al aceluiasi articol, legiuitorul a stabilit o majorare a pedepselor pentru persoanele care, nerespectand masurile dispuse, determina raspandirea unei asemenea boli, fapta fiind pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

O alta modificare adusa legii prevede sanctionarea cu pana la 15 ani de inchisoare pentru infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, daca fapta duce la decesul unei persoane.

Potrivit modificarii aduse Codului penal, transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Daca prin fapta prevazuta in alin. (3) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

S-a stabilit si o incriminare noua - articolul 352 indice 1 - omisiunea declararii unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana infectata cu o boala infectocontagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pedepse mari coronavirus publicate Monitorul Oficial, #modificiari Cod Penal penal Monitorul Oficial , #coronavirus