Motivul pentru care niciun vaccin nu ne va apara vreodata 100% de COVID. "Exista o problema de transcriere. Sanse de 5-6%"

Marti, 08 Decembrie 2020, ora 05:05
12954 citiri
Motivul pentru care niciun vaccin nu ne va apara vreodata 100% de COVID. "Exista o problema de transcriere. Sanse de 5-6%"
Razvan Chereches atrage atentia ca niciun vaccin nu ofera protectie de 100%

Profesor universitar si expert in sanatate publica, Razvan Chereches a facut o comparatie intre vaccinurile anti-COVID si cele gripale si a explicat de ce niciunul nu este sigur, in proportie de 100%.

Profesor universitar in Statele Unite ale Americii, la Iowa University, si director al Departamentului de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Razvan Chereches vorbeste in cadrul unui interviu pentru Ziare.com despre noile vaccinuri anti-COVID, despre vaccinurile anti-gripale si explica motivele pentru care niciun vaccin nu ofera protectie 100%.

Expertul in sanatate publica a comentat si ultimele informatii aparute in presa franceza, conform carora virusul ar putea fi transmis in continuare chiar si de cei care sunt vaccinati. Totodata, Chereches a explicat si de ce in unele situatii cei expusi SARS-CoV-2 nu se infecteaza, in timp ce in alte cazuri virusul poate fi chiar fatal.

Ziare.com: Intreaga lume se confrunta in acest an cu un virus cvasinecunoscut, iar dupa aproape un an specialistii admit ca nu stiu inca foarte multe despre SARS-CoV-2. O discutie ar fi si de ce unii oameni nu se imbolnavesc chiar daca sunt expusi virusului, iar altii se infecteaza imediat. Exista si alte explicatii dincolo de cea care tine de imunitatea fiecaruia?

Razvan Chereches: Ca sa te infectezi ai nevoie cam de 1.000 de virusuri. Altfel spus, este nevoie de un numar de virusuri suficient de mare ca sa intre in sistem si sa se multiplice. Generam imunitate nespecifica pe care orice pare dubios sare sa atace. Deci e nevoie de un numar suficient de mare virusuri. E ca si cu spermatozoizii. Nu ajunge un singur spermatozoid, e nevoie de sute de mii ca sa ajunga unul singur la destinatie. Exact la fel stau lucrurile si aici. Daca cineva intra in contact cu virusul, dar nu inhaleaza foarte multe virusuri, nu se va imbolnavi.

Recent, a aparut o noua discutie, dupa ce un cunoscut expert francez, profesorul Jean-Daniel Lelievre, sef de sectie la spitalul Henri Mondor, a spus ca vaccinul nu garanteaza nici macar faptul ca nu vom transmite boala mai departe. In ce masura are dreptate?

In momentul in care suntem expusi la o alta persoana care este infectata, iar persoana respectiva nu poarta masca, vorbeste, canta, stranuta, tuseste spre noi, picaturile respective ajung la noi. Nici noi nu purtam masca, deci scenariul cel mai prost posibil, si ajungem sa inhalam. Virusurile ajung pe mucoasa. Intra in sistem si, daca am fost vaccinati, anticorpii recunosc proteinele de pe membrana virusului si pot sa il atace. Ca noi sa putem sa fim infectiosi, nu transmitem virusurile pe care le-am luat mai departe. Ce facem e ca ne infectam, organismul nostru incepe sa produca in nestire virusuri la randul lui si apoi incepem sa imprastiem in jur. E un joc al numerelor.

Deci ca eu sa pot sa infectez alte persoane trebuie sa transmit sute de mii de virusuri, ca la el sa ajunga minim 1.000 si sa infecteze persoana respectiva. Daca la el au ajuns 1.000 sau mai mult, dar nu au intrat in celule si nu au inceput sa se multiplice, pentru ca o buna parte dintre ele au fost interceptate de catre sistemul imun care a fost deja antrenat si a sarit sa le distruga, nu ma apuc sa multiplic virusul si sa il imprastii in mediul din jur, ca sa fiu infectios. Aici nu merge ca am luat virusul si fara sa intre in mine il transmit mai departe. Cei care infecteaza o fac cu virusuri produse de propriul organism. Asa functioneaza virusurile. Deci aici e o eroare, nu ai cum sa fii infectios daca ai fost vaccinat. E rupta exact conexiunea. Organismul care ajunge sa fie expus la virus, dar a fost vaccinat, nu mai apuca sa multiplice si sa produca virusuri noi pentru ca stie sa le recunoasca si sa le distruga.

De ce niciun vaccin nu protejeaza 100%

Exista totusi cazuri cand cei care iau vaccinul se pot imbolnavi, desi e vorba de un vaccin eficient in proportie de 94%-95%. Cum reuseste noul coronavirus sa pacaleasca sistemul imunitar in acest caz?

Sunt sanse sa ai vaccinul si sa nu fii protejat. Sanse de 5-6%. Motivul pentru care nu esti acoperit e ca exista o problema de transcriere. Adica mARN-ul care ti-a fost transmis nu a invatat... fie nu s-au produs proteinele ca lumea, fie nu a invatat sistemul imun sa produca anticorpi. Exista intr-adevar si imunitate nespecifica si e greu de spus la cei 5-6% la care nu a functionat vaccinul de ce nu a functionat. Pentru ca s-ar putea ca organismul sa se fi uitat la mARN si sa zica: ce fac cu asta? Nu stiu sa-l interpretez. Si atunci nu s-au sintetizat proteinele. Noi nu avem la nivelul acesta de analize sa stim de ce. Ceea ce stim e ca 5-6% nu este acoperit.

Si atunci va trebui sa respectam aceleasi masuri de distantare si sa purtam masti cel putin inca un timp dupa vaccinare?

De asta, chiar daca te-ai vaccinat si a trecut perioada aceea de sapte zile dupa vaccin, tot trebuie sa te protejezi pentru ca s-ar putea sa fii in aia 5-6% si sa iei infectia si sa fie simptome severe sau chiar deces. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim sa ne protejam. Ne putem opri sa ne protejam doar in momentul in care am atins imunitate de grup, de 60-70% din populatie care e vaccinata sau imuna. In momentul acela putem sa nu mai putem purtam masti pentru ca suntem protejati de cercul de imunitate din jurul nostru.

Metoda inedita prin care se fac vaccinurile anti-gripale

Intrebarea e pana cand, pentru ca se stie ca virusurile pot sa sufere mutatii, asa cum e cazul cu virusul gripal. Cum reusesc totusi expertii sa produca noi si noi vaccinuri antigripale in fiecare sezon?

Virusul gripal are un nivel de mutatii incredibil. Muteaza fenomenal de mult. De aceea, in fiecare an este o comisie care se aduna la Geneva, 20 de cercetatori care vin din toata lumea. Toate tarile care sunt parte a Natiunilor Unite trimit analizele lor de cazuri si analize genetice si ceea ce fac ei, fac un pariu. Pariaza care o sa fie cele 20 de tulpini care vor fi fie cele mai periculoase, fie cele mai agresive. In unii ani le iese pariul, in alti ani nu le iese. Plus ca vaccinul antigipal are o eficacitate cam de 60%. Dar oricum e mai bine decat deloc, pentru ca unele virusuri sunt chiar pacatoase.

Si totusi exista diferente intre cele doua virusuri si care este in cele din urma mortalitatea COVID-19?

Partea buna cu gripa este ca nu e asa de infectioasa ca SARS-CoV-2, iar acum sunt foarte putine cazuri de gripa din cauza ca oamenii stau mai la distanta, poarta masca, se spala pe maini Sunt masuri care sunt utile si contra gripei pe care noi nu le faceam inainte pentru ca nu le faceam.

Pentru COVID, media e de 3%. E foarte greu de zis pentru ca nicaieri in lume nu se stie care este numarul real de infectari, asa ca ar putea sa fie si cu mult mai scazuta decat acest 3%. Ce putem face este sa ne uitam la numarul de morti si sa facem o proiectie. Apoi, depinde mortalitatea si de sistemul de sanatate al fiecarei tari.

Cum vom scapa de COVID in Romania: "Partea de logistica nu e asa de complicata"

Cum a ajuns vaccinul Oxford la o eficacitate de 90%. Descoperirea, facuta din greseala

#razvan chereches, #coronavirus, #covid, #vaccin, #infectie , #coronavirus