Cat de periculoasa este noua mutatie COVID-19 descoperita la Suceava. Medic: "Nu inseamna ca vaccinul nu asigura protectie, ci ca aceasta este mai scazuta"

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 15:07
2848 citiri
Cat de periculoasa este noua mutatie COVID-19 descoperita la Suceava. Medic: "Nu inseamna ca vaccinul nu asigura protectie, ci ca aceasta este mai scazuta"
O mutatie periculoasa COVID-19 a fost descoperita la un pacient din Suceava FOTO Pixabay

Noua tulpina COVID-19, care are atat caracteristicile mutatiei britanice B1.1.7, cat si a mutatiei E484K, a fost identificata in Suceava luni, 5 aprilie. Cazul este ingrijorator fiindca, potrivit unor studii, aceasta tulpina ar reduce eficienta vaccinurilor impotriva virusului, ceea ce va avea consecinte si asupra campaniei de vaccinare din Romania.

Medicul Marius Geanta, co-fondatorul Centrului pentru Inovatie in Medicina, a explicat pentru Ziare.com ce presupune noua tulpina, cum vor fi oamenii afectati, ce inseamna pentru campania de vaccinare, a mentionat si importanta secventierii, singura tehnica prin care pot sa fie descoperite aceste variatii ale COVID-19.

Vaccinul asigura protectie, dar mai scazuta

Marius Geanta explica ca cele mai relevante informatii provin din studiile clinice randomizate controlate, care pana acum au vizat vaccinurile Johnson&Johnson si Novavax, acestea incluzand populatii din Africa de Sud.

El puncteaza ca datele indica o scadere a eficacitatii acestor vaccinuri in raport cu mutatia COVID-19, dar asta nu inseamna ca nu mai asigura protectie, ci doar ca este mai scazuta.

"Datele cele mai relevante despre vaccinuri si medicamente sunt cele care vin din studiile clinice randomizate controlate. Noi avem date din doua astfel de studii clinice, cu doua vaccinuri, Novavax si Johnson&Johnson, care au inclus populatii din Africa de Sud. In Africa de Sud este acea varianta a virusului, B351, care include si aceasta mutatie, E484K. Este o parte din varianta respectiva.

Datele arata o scadere a eficacitatii celor doua vaccinuri fata de varianta respectiva care include si aceasta mutatie. Deci noi avem aceste date care ne indica o scadere. Nu inseamna ca nu e asigurata nicio protectie, ci ca eficacitatea e mai scazuta, de exemplu in loc de 70%, e de 50%", explica Marius Geanta.

Medicul adauga ca exista data similare care vizeaza si alte vaccinuri, doar ca sunt date de laborator, nu studii randomizate.

A treia doza de vaccin Pfizer si Moderna vizeaza mutatia

Companiile farmaceutice Pfizer si Moderna lucreaza deja la a treia doza de vaccin contra COVID-19 care ar urma sa asigure o protectie ridicata si impotriva acestei mutatii.

"Asa numita a treia doza, pentru vaccinurile Pfizer si Moderna, isi propune sa acopere si mutatia respectiva", spune Marius Geanta.

In plus, adauga el, serul celei de-a treia doze urmeaza sa aiba o compozitie diferita.

Cazul din Romania a fost descoperit dupa ce specialistii de la Universitatea "Stefan cel Mare", din Suceava, au secventiat o proba biologica recoltata de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, de la un pacient care nu a calatorit recent in Marea Britanie.

"In cadrul Laboratorului de Metagenomica si Biologie Moleculara al Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor doua saptamani, secventieri pentru un numar de 91 probe, provenite de la pacienti depistati pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judetelor Suceava, Cluj, Iasi, Timis si Botosani", a mai fost transmis in comunicatul de presa.

Secventierea - tehnologia prin care se descopera mutatiile COVID-19

Marius Geanta a vorbit si despre secventiere, tehnologia prin care pot sa fie descoperite astfel de mutatii. El adauga ca poate sa fie realizata oriunde in Romania, atata timp cat sunt asigurate aparatura si resursa umana necesare. Totusi, mentioneaza si cativa factori care limiteaza capacitatea.

"Da, ea se poate face in zeci de locuri in Romania pentru ca sunt aceste echipamente care fac secventierea, exista atat in sistemul public, cat si in cel privat. Sunt cativa factori care limiteaza.

Trebuie kiturile necesare pentru secventiere, trebuie ca echipamentul si procesul sa aiba asigurate calitatea, e nevoie de oameni pregatiti si suficienti, dar daca Romania si-ar propune sa secventieze intre 5 si 10% din cazurile COVID-19 pozitive in fiecare zi, aceasta capacitate ar exista fara probleme in Bucuresti, probabil ar fi suficiente Institutul Matei Bals si Institutul Cantacuzino", declara Marius Geanta.

Procedura este, totusi, destul de costisitoare, fiind vorba de peste 200 de euro pentru fiecare test in parte. Marius Geanta explica ca aceste costuri ar scadea daca volumul secventierilor ar fi mai mare.

"Ministerul Sanatatii asigura 1.000 de lei, deci 200 si ceva de euro pentru secventiere, dar trebuie stiut, cu cat volumul de secventiere creste, cu atat pretul scade. De altfel in Marea Britanie costul este undeva la 50 de lire in acest moment, deci este de trei ori mai mic decat in Romania. Asta pentru ca Marea Britanie are volume foarte mari de secventiat si atunci sigur e ca pe piata libera", explica Marius Geanta.

Medicul puncteaza din nou ca vaccinarea ramane, in continuare, cea mai eficienta solutie de a ne apara atat de COVID-19, cat si de mutatiile pe care le-a avut de-a lungul pandemiei.

"E un lucru foarte important, trebuie sa ne vaccinam pentru a asigura un titlu de anticorpi cat mai mare. Cu cat titlul de anticorpi obtinut prin vaccinare este mai mare, cu atat protectia, inclusiv fata de aceasta mutatie si de aceste tulpini este mai mare.

Noi trebuie sa fim pregatiti ca si anul acesta si anul urmator sa aflam despre existenta si altor mutatii care pot sa puna acelasi tip de probleme", concluzioneaza Marius Geanta.

Necesitatea unui program de secventiere in Romania

Marius Geanta a mai atras public atentia asupra necesitatii implementarii unui program de secventiere in Romania.

"Nu mai trebuie sa pierdem nici timpul si nici banii cu screening-ul prin PCR pentru varianta B.117, o modalitate care putea fi eficienta in decembrie-ianuarie, dar care este irelevanta in acest moment cand varianta B.117 este deja dominanta.

Nu ne mai putem permite sa asteptam o saptamana rezultatele secventierii unei probe si este inacceptabil sa nu dam valoare informatiilor astfel obtinute pentru a lua decizii informate si in timp util, in lupta cu Covid-19", a scris Marius Geanta pe Facebook luni, 5 aprilie.

Centrul pentru Inovatie in Medicina a lansat o propunere in acest sens, prin care explica de ce folosirea acestei tehnologii este importanta pentru a controla mai bine pandemia, care poate sa fie consultata aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Covid 19, #Marius Geanta, #secventiere, #tulpina noua covid, #mutatie, #vaccin COVID , #coronavirus
Comentarii