O alianta pentru finantarea vaccinurilor destinate COVID-19 afirma ca tinta maxima de pret este de 40 de dolari

Marti, 28 Iulie 2020, ora 08:14
2726 citiri
O alianta pentru finantarea vaccinurilor destinate COVID-19 afirma ca tinta maxima de pret este de 40 de dolari
Foto: Hepta.ro

Coordonatorii unei scheme globale de finantare a vaccinurilor destinate Covid-19 analizeaza o gama larga de preturi pentru acestea, iar tinta tinta maxima de pret este de 40 de dolari, a declarat luni unul dintre co-directorii proiectului, transmite Reuters.

Seth Berkley, director general al aliantei pentru vaccinuri GAVI, care coordoneaza in colaborare cu altii facilitatea COVAX destinata asigurarii unui acces echitabil la vaccinurile pentru Covid-19, a declarat ca facilitatea nu are o tinta specifica de pret si ca va incerca sa negocieze preturi pentru tarile bogate si cele mai sarace.

Berkley a respins comentariile unor surse din Uniunea Europana, de saptamana trecuta, care au afirmat ca facilitatea are ca tinta un pret de 40 de dolari pentru vaccinurile destinate Covid-19 pentru tarile bogate. Sursele din UE au spus ca Uniunea va dori sa asigure acorduri mai ieftine in afara schemei COVAX.

"A existat o gama larga de cifre, iar ei (sursele UE) au scos in evidenta cifra cea mai mare", a afirmat Berkley intr-un interviu. Acesta a spus ca intr-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentantii COVAX au oferit "o gama de preturi diferite". "Iar cifra respectiva (40) a fost pretul maxim din gama respectiva, pentru tarile cu venituri mari, si nu un pret stabilit", a spus Berkley.

COVAX este condus de GAVI, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Coalitia CEPI pentru Inovatii in Vederea Pregatirii pentru Epidemii si are rolul sa garanteze accesul rapid si echitabil la nivel global al vaccinurilor pentru Covid-19, de indata ce vor fi dezvoltate.

Obiectivul acesteia este sa asigure aprovizionarea cu si livrarea a 2 miliarde de doze tarilor care se vor inscrie pana la sfarsitul lui 2021. GAVI aa anuntat la inceputul acestei luni ca peste 75 de tari siau exprimat interesul sa se inscrie in COVAX.

Berkley a spus ca procesul de testare este atat de incipient pentru majoritatea vaccinurilor incat este prea devreme de stiut care va fi pretul final. "Adevarul este ca nimeni nu are o idee care va fi pretul, pentru ca nu stim care (posibilul vaccin COVID) va functiona", a spus el.

El a spus ca intrebarile despre ce tehnologie ar putea fi cea mai eficienta, daca vaccinurile vor fi intr-o singura doza sau in doza dubla, sau care ar putea fi randamentele echipamentelor de productie nu au au inca un raspuns si toate vor influenta eventualele preturi ale vaccinului.

COVAX a inceput sa faca estimari bazate pe ceea ce se stie, dar nu exista preturi ferme, a adaugat Berkley, potrivit caruia provocarea este sa incerci sa obtii un cost.

"Oricine va spune ca stie ca nu este sincer", a spus acesta.

Berkley, care prin alianta GAVI negociaza cu producatorii pentru a cumpara vaccinuri engros pentru utilizare in tarile sarace, a explicat ca producatorii de medicamente folosesc frecvent o abordare a preturilor pe niveluri, in care tarile mai sarace platesc un pret, tarile cu venituri medii un pret mai mare, iar tarile bogate platesc cel mai mare pret.

El a spus ca nu este clar ce vor propune producatorii de posibilevaccinuri pentru Covid-19, dar incearca sa prezinte estimari ale costurilor pe baza a ceea ce stiu pana acum.

"Veti avea o serie de preturi diferite, in functie de care (vaccinuri candidate) vor reusi. Sincer, este probabil ca vom avea preturi mai mici, avand in vedere volumele mari pe care incercam sa le accesam aici."

Berkley a spus ca COVAX si alte cateva entitati includ, de asemenea, o "prima de viteza" in costul vaccinurilor COVID-19, care incurajeaza companiile sa faca milioane de doze pe riscul propriu, chiar inainte sa stie daca vaccinul lor candidat functioneaza.

"Consideram ca aceasta prima este de 15% sau 20% din costul viitor", a spus el.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară acustică cu 12 corzi, pierdută până acum, care i-a aparţinut regretatului John Lennon, va fi scoasă la vânzare în luna mai, după ce a fost găsită recent în podul unei case...
#vaccin, #Covid 19, #coronavirus, #pret, #dolari, #producatori, #alianta , #coronavirus