Articol citit de 4838 ori
Domnule Sebastian Bodu, (I)
Scrisoarea deschisa adresata de Oana Pellea presedintelui Johannis, precum si intrebarea/ sugestia cu referire la Catedrala Neamului sunt scrise sub semnul bunului-simt care a caracterizat-o intotdeauna, de catre o doamna a scenei romanesti, o reprezentanta de marca a culturii romanesti autentice, nicidecum de catre o "tanti cu nume celebru", cum nefiresc o numiti dvs.
Ma mahneste sa constat ca, intr-o perioada de mare impas pentru tara, cand este firesc ca toate categoriile socio-profesionale sa se implice in a cauta solutii pentru a nu sucomba nu numai ele, dar si spiritul romanesc - de care prea mult ne-am obisnuit sa facem parada doar la aniversari -, dvs. manifestati atat de putin respect fata de un om de cultura de mare calitate nu datorata numelui - cum dezamagitor insinuati domnia voastra, care nu sunteti un fitecine, ci talentului si muncii sale de o viata.
Oana Pellea nu promoveaza kitsch-ul, susaneaua, cum rau s-au cam obisnuit romanii sa inteleaga prin Cultura, dovada stau distinctiile, aprecierile de marca primite de-a lungul vietii nu pentru ca este fiica regretatului Amza Pellea, ci pentru ca le-a meritat.
Sa fi avut domnia voastra aceasta reactie care nu va onoreaza, pentru ca va aliniati acelora care considera si trateaza, de nepermis de mult timp, Cultura, drept eterna Cenusareasa a Romaniei?
Spicuiesc, mai jos, cronologic, de pe site-ul TNB (Teatrul National din Bucuresti) si din Wikipedia, surse pe care nu ar fi fost rau sa le consultati si domnia voastra, inainte de a da un raspuns care nu va onoreaza.
Daca nici asta nu este Cultura...
Atat.
....................
...........
Cariera Oanei Pellea cuprinde peste 50 de roluri importante in teatru și 20 in film.
- 1995 - numeroase premii internaționale pentru rolul principal din "Stare de fapt", regia Stere Gulea: Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Orașului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia
- 2006 - a joaca alături de Clive Owen in filmul "Children of men", in regia lui Alfonso Cuaron (OSCAR 2013), produs al studiourilor Universal Picture. Acest film a fost realizat in intregime la Londra și a fost nominalizat pentru premiile Oscar la 3 categorii
- 2007 - distribuită in producția britanică "I really *** my job", regia Oliver Parker, si in producția americană "Fire and Ice", regia Jean-Christophe Comar ("Pitof").
- 2009, mai - Marele Premiu al Festivalul Comediei Romanești "FestCO", ediția a VII-a, pentru "Cel Mai Bun Spectacol", cu piesa "Buzunarul cu Paine" de Matei Vișniec.
Domnule Sebastian Bodu, (II)
- 2009, iunie - apare prima carte semnată de Oana Pellea, la editura Humanitas: "Jurnal 2003-2009", care devine Cartea cea mai bine vandută a Editurii Humanitas, cu peste 15.000 de exemplare cumpărate in mai puțin de trei luni (august 2009); in octombrie (același an) "Jurnalul" ajunge la un tiraj record de 32.000 de exemplare.
- 2010, decembrie - premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală și cinematografică, acordat de Academia Romană.
- 2011 - nominalizare UNITER pentru premiul Cea mai bună actriță pentru “Vocea umană", de Jean Cocteau, in regia Sandei Manu, la Teatrul Metropolis.
- 2012. octombrie - decorația Crucea Casei Regale a Romaniei, acordata de Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei.
- 2015 - premiul Omul Anului la secția Actor, premiu oferit de Ziarul Cotidianul.
- premiul Cea mai bună actriță din Romania, acordat de două ori.
- premiul UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din Romania) pentru Cea mai bună actriță, acordat de două ori.
- premiul Criticii Internaționale pentru "Cea mai bună actriță", pentru rolurile Mașa din “Trei surori" de A.P. Cehov și Lucius din "Iulius Cezar" de William Shakespeare
- premiul Fundației Culturale Romane pentru Carieră Internațională Remarcabilă.
- joacă in romana, franceza, engleza și italiana, participand la numeroase producții internaționale, inclusiv producția romano-franceză "Ioana d'Arc-Extrase dintr-un dosar" și producția teatrală francezo-canadiană, in regia lui Marc Doré "Mă tot duc, aici alături", de Mihai Gruia Sandu.
- a avut onoarea de a reprezenta Romania la mai multe festivaluri internaționale de teatru inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internațional Francofon din Franța și Festivalul Americilor din Canada.
- face parte din Jurii internaționale de film.