OMS: 17 vaccinuri impotriva coronavirusului sunt in faza de testare pe oameni

Vineri, 03 Iulie 2020, ora 10:34
3277 citiri
OMS: 17 vaccinuri impotriva coronavirusului sunt in faza de testare pe oameni
FOTO: Pixabay.com

Un numar de 17 potentiale vaccinuri impotriva noului coronavirus se afla in prezent in etapa testelor clinice pe oameni, a precizat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit DPA.

Vaccinul aflat in stadiul cel mai avansat este in curs de dezvoltare la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a precizat agentia ONU din domeniul sanatatii la finalul unei conferinte de cercetare cu o durata de doua zile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus ca ramane optimista, chiar daca testele curente nu sunt incununate de succes.

''Avem o retea variata cu patru tipuri diferite de vaccinuri'', a precizat Ana Maria Henao Restrepo, conducatoarea departamentului pentru cercetare si dezvoltare din cadrul OMS.

Peste 150 de substante active sunt in prezent in faza de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus.

Vaccinul AZD1222, creat de cercetatori de la Oxford, este primul care va intra in cea de-a treia etapa a testelor clinice, care presupune desfasurarea unor teste la scara larga pe un grup numeros de persoane in scopul stabilirii eficacitatii si sigurantei produsului.

Alte cinci vaccinuri potentiale se afla in prezent in cea de-a doua faza a testelor, in cadrul careia incercarile se desfasoara pe un numar mai mic de pacienti a caror stare de sanatate sugereaza ca substanta ar trebui sa produca efecte.

In prima faza, substantele active sunt testate de obicei pe persoane sanatoase pentru a testa nivelul de toleranta.

Teste clinice pentru vaccinuri sunt de asemenea in desfasurare in Germania, inclusiv la compania Biontech, cu sediul in orasul Mainz, si la CureVac, in Tuebingen.

Nu se stie cu siguranta daca un vaccin va fi disponibil pe scara larga pana la sfarsitul verii, dupa cum si-a exprimat speranta, in luna iunie, Soumya Swaminathan, cercetator principal in cadrul OMS.

De obicei, dezvoltarea unui vaccin dureaza intre 10 si 15 ani. Cu toate acestea, transmiterea globala a noului coronavirus a determinat numerosi cercetatori, companii farmaceutice si autoritati de reglementare sa faca eforturi fara precedent pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#vaccin, #coronavirus, #covid, #OMS , #coronavirus