Ziare.com

Ordinul care interzice "autoservirea" painii in magazinele din Romania. Proiectul, conceput de Protectia Consumatorilor

de Sinziana Verestiuc
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 15:34

   

Ordinul care interzice "autoservirea" painii in magazinele din Romania. Proiectul, conceput de Protectia Consumatorilor
Oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au introdus in dezbatere publica un ordin care vizeaza comercializarea painii si a produselor de panificatie de tip vrac in Romania.

Proiectul legislativ a fost conceput de Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si a intrat in procedura de dezbatere publica miercuri, 4 octombrie.

Proiectul, odata intrat in vigoare, ar urma sa modifice radical procedura legala de comercializare a produselor de panificatie in Romania.

Ordinul priveste "painea si produsele de panificatie care nu se prezinta, la
comercializare, intr-un ambalaj de protectie sanitara".

"Operatorul economic ce comercializeaza produsul are obligatia de a furniza aceste produse prin intermediul "vanzarii asistate", respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul catre consumator. Se interzice comercializarea painii si a produselor de panificatie nepreambalate prin "autoservire", catre fiecare consumator", se arata in proiectul legislativ.

In acelasi timp, proiectul prevede ca, la comercializarea in vrac a painii si a produselor de panificatie, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente:
- denumirea sub care se vinde produsul;
- denumirea furnizorului;

- cantitatea neta/bucata;
- pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
- pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.
- componentele cu efecte alergene: dupa denumirea fiecarui produs alimentar care are in
compozitie substante sau produse care pot cauza alergii sau intoleranta mentionate in anexa II din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 se va inscrie "contine: ..." urmat de numele substantei
sau a produsului care poate cauza alergii sau intoleranta mentionate in anexa II din
Regulamentul (UE) nr.1169/2011", se mai arata in proiect.

"Avand in vedere atributiile ANPC, de supraveghere si control, precum si de informare corecta a consumatoilor, consideram ca este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor, persoane fizice", se arata in textul justificativ al proiectului

Ce prevede ordinul
Referatul nr.7889/20.08.2020 intocmit de Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emite un ordin care stabileste conditiile care trebuie respectate la comercializarea in vrac a painii si a produselor de panificatie.

"Consideram ca, prin proiectul de act normativ, se asigura o mai buna protectie a sanatatii si vietii consumatorilor din Romania cat si informarea acestora cu privire la substantele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranta in cazul painii si a produselor de panificatie comercializate in vrac", mai arata oficialii de la ANPC.

Multi investitori in industria de panificatie autohtona sustin initiativa si considera ca obiectivul principal este interesul consumatorilor. Un studiu recent efectuat la Universitatea Bucuresti arata ca painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2.

"Zilnic peste 5 milioane de produse de panificatie trec in Romania prin mii de maini si astfel sunt expuse la contaminarea cu COVID.Au trecut peste 200 de zile si urmeaza alte 200 de pandemie si fara dubiu mii de persoane s-au contaminat prin atingerea painii neambalate. Ca sa fie consumata, painea este atinsa pe o suprafataextinsa, dusa catre gura si implicit catre nas (poarta principalade infectare. Multiple studii au aratat ca virsul este viabil pe suprafete zeci de ore. Este motivul pentru care se insista pe spalarea pe maini. Painea neambalta nu poate fi dezinfectata si este suport pentru COVID. Rafturile de produse congelate sunt expuse de sute de ori intr-o zi si la respiratia si atingerea cumparatorilor, unii bolnavi. Sunt mii de locatii in care acest fenomen se repeta", arata sustinatorii ordinului.

Urmatorul pas in demersul initiat de ANPC este conturarea formei finale a actului normativ si notificarea Comisiei Europene cu privire la intentia de emitere. Dupa aprobare, noul ordin va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii lui in Monitorul Oficial.

Citeste si: Profesor la Universitatea Bucuresti, despre studiul privind impactul SARS-CoV-2 asupra painii ambalate: "Aceste produse sunt complet sigure. Nu transmit virusul"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa le zica si boaitelor sa ambaleze

daraburile de prescura

 

Nu numai si anafura sa o dea la gramaj si la punga

Alta inventie pusa in practica de "guvernul meu", Avem oricum de toate, dar asta ne lipsea!!!

 

De ce nu pană acum?

Toată painea să fie ambalată, e de bun simț. S-a intarziat măsura din pricina presiunii producătorilor din domeniu, unde este cea mai mare evaziune fiscală. Toți needucați cotrobăie prin navete și aleg de acolo, e inadmisibil!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor