Ziare.com

Masurile din Ordonanta militara au intrat in vigoare - ce reguli noi trebuie sa respectam incepand de azi

Duminica, 22 Martie 2020, ora 22:00

   

Masurile din Ordonanta militara au intrat in vigoare - ce reguli noi trebuie sa respectam incepand de azi
Ordonanta militara prezentata sambata seara de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, si secretarii de stat Raed Arafat si Bogdan Despescu, a fost publicata in Monitorul oficial si de la ora 22:00 toate masurile prevazute in ea au intrat in vigoare.

Iata ce reguli trebuie sa respectam incepand de acum:

- Se inchid cabinetele stomatologice - Se suspenda temporar activitatea in cabinetele de medicina dentara. Prin exceptie, sunt permise interventiile stomatologice de urgenta.

- Se inchid mall-urile - Se suspenda temporar activitatile de comercializare cu amanuntul, a produselor si serviciilor, in centrele comerciale in care-si desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie. Prin centru comercial se intelege "structura de vanzare cu suprafata medie sau mare in care se desfasoara activitati de comercializare cu amanuntul de produse, servicii de piata si de alimentatie publica, ce utilizeaza o infrastructura comuna si utilitati adecvate", astfel cum este reglementat inanexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Se limiteaza circulatia in afara locuintei - Circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 si evitarea formarii oricarui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna.

In timpul zileiOrdonanta stabileste ca in intervalul orar 06:00 - 22:00, "se recomanda" ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive, prezente la art. 4:

a) Deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
b) Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
c) Deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
d) Deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
e) Deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.

In timpul noptiiIn intervalul orar 22.00 - 06.00, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa numai pentru motivele prevazute la art. 4.
- Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere.
- Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
- Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda nume si prenume, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/ locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
Potrivit actului normativ, nerespectarea masurilor de prima urgenta prevazute la art. 1 - 7 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta masura se aplica incepand cu data de luni, 23 martie 2020, ora 22:00.

De duminica seara de la ora 22:00 se interzice intrarea pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor, cu exceptia situatiei in care acestia tranziteaza teritoriul Romaniei, pe culoare de tranzit, organizate prin intelegeri cu statele vecine.

(2) Prin exceptie, este permisa intrarea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini si apatrizilor care fac parte din urmatoarele categorii:
a) sunt membri de familie ai cetatenilor romani;
b) sunt membri de familie ai cetatenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;
c) sunt persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
d) sunt persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;
e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) sunt pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;
g) sunt pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
h) sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.

Conform Art. 7. din ordonanta militare (1) Persoanele izolate la domiciliu, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate si sunt conduse de fortele de ordine publica si plasate in carantina institutionalizata, sub paza.

(2) Persoanele carantinate, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt carantinate pentru o noua perioada de 14 zile.
(3) Masurile dispuse potrivit alin.(1) si (2) nu exonereaza persoanele de raspunderea contraventionala sau penala.

Ordonanta mai prevede ca (Art. 8.) (1) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa identifice si sa tina evidenta persoanelor in varsta de peste 65 de ani, fara sustinatori sau alta forma de ajutor, si sa asigure sprijin acestora in vederea minimalizarii expunerii lor in afara locuintelor.
(2) Evidentele se actualizeaza si se raporteaza saptamanal la centrul judetean/ al municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei.
(3) Comitetele locale, judetene si al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta identifica modalitati de sprijin pentru persoanele prevazute la alin.(1).

Art. 9 - Ordonanta militara nr.1/2020 privind unele masuri de prima urgenta, care privesc aglomerarile de persoane si circulatia transfrontaliera a unor bunuri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa aliniatul 1, al articolul 2 se introduc doua noi alineate, alin.(2) si (3), cu urmatorul cuprins:
- Se pot oficia slujbe in lacasurile de cult, de catre slujitorii bisericesti /religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online.
- Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, cat si impartasirea credinciosilor bolnavi la domiciliul acestora.


2. Dupa alineatul (2) al articolului 4, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu urmatorul cuprins:
- (3) Prevederile alin.(1) si (2) se aplica si conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4t. Noi entru a sustine transortatorii am coborat limita la 2,4 t.

3. Dupa alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alin.(3), cu urmatorul cuprins:
(3) Alte exceptii de la interdictia prevazuta la alin.(1) - cel cu medicamentele si materialele sanitare - se stabilesc prin ordin al ministrului Sanatatii.

Art. 10 - Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei
ordonante militare:
a) Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masurile prevazute la art.1 si 2;
b) Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, pentru masurile prevazute la art. 3, 5 si 7;
c) Politia de Frontiera Romana, pentru masura prevazuta la art. 6.

- Si, in final, nerespectarea masurilor de prima urgenta prevazute la art.1 - 7 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

A.G.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 61382 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Credeti ca sunteti capabili sa intelegeti acest simplu afis?

https://tpc.googlesyndication.com/simgad/18238215692335468646

Macar ultima propozitie, care este in Romanche?

 

Daca e epidemie ...

... atunci de ce televiziunile, cat si alte mijloace media, functioneaza non-stop?

 

IN SFARSIT!!!

Sa le spuna cineva, sa nu mai anunte o ora a conferintei de presa si ei, sa apara dupa alte cateva! Panicheaza lumea, dau impresia de balbaiala continua! In sfarsit, au inteles, ca vor pierde voturi daca le creste numarul mortilor la usa!!! Nu daca salveaza romanii, de ei insisi!!!

 

@Ziare.com&Petrisor Peiu

Nu-mi vine sa cred ca ati publicat acum un astfel de articol iar postacii eurosceptici aplaudă, activi și agresivi ca intotdeauna. Acum suntem in dezastru luptand cu un dușman nevăzut cu totii, omenirea intreagă. E cazul ca domnul Peiu să-și manifeste bucuria că UE este in criză? Mi se pare total indecentă o astfel de atitudine. Departe de mine gandul de a considera Guvernul Orban sublim, neprihănit. Dar acum asta contează? Ar trebui ca toți cetățenii romani să fim la unison in dorința de a scăpa cu bine din acest mare necaz. Să sprijinim autoritățile in efortul lor, să ne incurajăm unii pe alții, să ne rugăm la Dumnezeu.
Pentru domnul Peiu toți decidenții locali sau de la centru sunt incapabili. Poate in unele cazuri are dreptate. Mă intreb insă cum era cand Domnia Sa era consilierul lui Radu Vasile, apoi al lui Adrian Năstase? Se știe cum au ieșit din politică cei doi premieri pe care i-a consiliat, pe ușa din dos. Oare Domnia Sa a avut vreo vină pentru cum i-a sfătuit atunci?
Orice ar fi astăzi ar trebui să fim solidari să ieșim din acest mare necaz nu să aruncăm blasfemii in toți și in toate. Rușine Ziare.com! Rușine Petrisor Peiu!
Sunt izolat acasă, nu pot merge la Sfanta Liturghie. Am ascultat slujba romano-catolică de la Catedrala Sfantul Iosif. Mă rog neincetat ca Dumnezeu să ajute oamenii de peste tot, să binecuvinteze Romania, să-i ocrotească pe cetățenii romani, pe toți oamenii. Tak Boje me pomoje! Așa să ne ajute Dumnezeu!

@firczac. In linii mari am postat si eu un

comentariu, identic in natura cu al dvs.:
"De cand frecventeaza emisiunile lui Hoandra si Gusa, s-a terminat si cu domnul Peiu. Banuiesc ca urmatorul subiect va fi Romexit :)))"

Nu am considerat necesar sa mai detaliez neplacerea cu care am citit articolul dlui. Peiu. Ma bucur ca o faceti Dvs. Toate cele bune, protejati-va de virus si de influentele nefaste :)

in acest articol se dezbate ordonanta militara

ce treaba are peiu aici ???
n-a redactat-o el,contacteaza-l pe tartorul arafat,
mesagerul infernului,daca vrei lamuriri :)))

am mai intilnit indivizi care uita unde si de ce
se afla,in sfirsit,se mai intimpla si la case mai mari :)

Nu, UE nu este in criza ...

... ci in moarte clinica. Amin...

stultorum infinitus est numerus

gripa romaneasca din 1935 a facut 50.000 de victime dintr-un total de 240.000 de infectati. majoritatea palmasi de la tara. 20% mortalitate. principala responsabilitate pentru evitarea unui nou dezastru revine individului, nu statului incapabil sa protejeze cadrele medicale care lupta cu acest virus. insa lipsa de educatie si nesimtirea promovate dinadins in ultimele decenii sunt un impediment. prea multi lunatici care se pretind...

Anti-romanisme.

Keyword : GRIPA

Mde...

Apropo de inchiderea tuturor cabinetelor stomatologice - să le spună cineva să se uite cum au făcut unii mai inteligenți, de exemplu scoțienii.
Asta fiindcă sint oameni care nu se incadrează neapărat la urgențe dar care nu pot rămine la jumătatea tratamentului!
Sint oameni care au tratamente periodice strict necesare. Ăia ce fac?

Rezultatul articolului 1 va fi fie o grămadă de tratamente terminate pe șest, fie incadrarea la urgențe a o grămadă de intervenții care in mod normal nu ar fi numite așa.

 

Si canadienii

au inchis tot cu exceptia urgentelor care nu se pot trata cu medicamente din farmacie. Adevarul e ca oricum ar da-o n-o sa multumeasca pe toata lumea.Uitati-va in jurul vostru oameni buni inainte sa va plangeti ba de una, ba de alta.Barca tarii trebuie scoasa la liman de preferinta plina. Unii or sa piarda mai mult dar asta e . important e sa trecem prin asta cu totii. adunati-va macar in ceasul al 12lea si lasati naibii partizanatele politice.

Dragi preteni si tovarasi, vazand numarul de exceptii din TOATE

articolele, presimt ca pot sa va dau o veste buna: virusul nu exista, nu mai trebuie sa va spalati deloc, buluciti-va la gratare cu mici si ceafa, stati la o tzuica prin carciumi. Pe scurt, nu se schimba NIMIC, daca stii sa scrii pe o hartie cum te cheama, unde stai si ce mai faci. Datezi, semnezi si gata :))))

Pentru toti ceilalti insa, care ati putea deveni odata si odata o majoritate educata si civilizata, spalati-va des mainile, stranutati/tusiti in cotul mainii, respectati distanta intre voi de 2m, incercati sa evitati contactele intre generatii, izolati-va cat puteti de bine dar ramaneti solidari intre voi. Intr-ajutorati-va intre vecini, prieteni, rude. Dumnezeu, medicina si higiena va vor ajuta sa treceti de aleasta pandemie si sa ramaneti sanatosi!

 

@MosGerila

aceeasi observatie si pt tine.
ce treaba are peiu cu ordonanta de aseara ???

covidul v-a alterat logica ?
dezbateti strict articolul,stimabililor,nu fabulati.

va mai mirati ca unii au pareri deloc magulitoare
despre voi.
daca nu respecti aceasta regula simpla a forumului,
e greu de crezut ca vei accepta reguli impuse de autoritati,corect ?

 

@OaieBanala. Nu prea ai cei 7 ani de acasa. Nu te-a invatat

mamica ta sa nu te bagi in discutiile oamenilor mari sau in discutiile altora.
Intre altele, cred ca si fara voia ta, imi permit sa am o conversatie de la colrg la coleg, fara interventia ta arbitrara.

Da-i inainte cu vivat usr si cu prostiile tale obisnuite pnl=psd, nu te amesteca in subiecte care iti depasesc nivelul de cultura sau intelegere. Nimeni nu te-a intrebat nimic, nu ai de ce raspunde. Discuta cu wert sau luciandr, cu vintage, pastile, bizon, jijitDrol, vax, doberman, menestru, varan sau peleaga. Acesta este bazinul tau de supravietuire, aceasta este mlastina din care isi trag trandafirii radacinile.

Si spala-te si pe dinti... nu numai pe maini. Ai grije la Nea Alecu... care te pandeste dupa colt :))))

 

:))))))))))))))))))))))))

raspunsul tau demonstreaza ca vietuiesti in ferentari.
destui ca tine fac umbra pamintului degeaba.

da mosule,pnl

nemo censetur ignorare legem

publicati monitorul oficial nu copia copiei copiutelor.
numai romania isi bate joc de cetăteni ingradind accesul la lege in favoarea firmelor golanesti.

 

Domne io sunt intru totu' de acord cu ordonanta melitară

mai ales la chestia cu interzicerea forfotei pe timpu' noptii. Nu de ata, da' toată lumea stie că virusu' stă mai mult ascuns ziua si-l apucă tropăitu' noaptea.
Chear aseară, uitandu-mă pe geam, am văzut o liotă de virusi cum iesea de prin borte si se furisa spre coltu' blocului. A trebuit să dau cu cartofi după iei ca să se care si-mi pare că unu' sau doi au rămas lati pe alee

 
 

 

"ce reguli noi trebuie sa respectam incepand de azi"

"Aceasta masura se aplica incepand cu data de luni, 23 martie 2020, ora 22.00."
azi e in 22!!!

 

@Piticot, asa este!!! Pana pe 23 puteti sa va pupati cu limba.

Nu uitati sa va imbratisati bunicii. Am sa va povestec odata "de ce n-are ursul coada".

OOops... in aceste timpuri

sunt acceptate legi fasciste cu zambatul pe buze.... IN general pentru ca nu intelegem implicatiile.
Un exemplu:
"h) sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare."
Adica in toata aceasta nebunie emigrantii TREBUIESC acceptati, chiar si daca sunt infectati.
Interesant.
Cele mai destructive legi din istorie au fost date/acceptate in conditii asemanatoare.

 

@Arnar. Sugerati ca guvernul Romaniei este un guvern fascist?

Sunteti gata sa aparati aceasta idee in fata unui tribunal?
Sau macar la Mocirla3, ca sa-i bagati si pe ei la apa?

Mintile prizoniere mass media vad lucrurile

alb-negru, 0 sau 1....
Realitatea este mult mai complexa. Guvernul nazist a fost unul democratic la inceput, chiar seful lor a ajuns la putere in mod democratic. Ce s-a intamplat dupa aia? Cum s-a ajuns sa aiba din ce in ce mai multa putere? Ignoranta omului de rand. Acea incredere bazata pe nimic.
Ca sa va raspund, nu sugerez asta, atrag atentia incotro ne indreptam. Poate ca in viitor voi fi pedepsit pentru asta.
Apropos, stiati ca exista lege impotriva criticii NATO? Nu cred ca sitati. Stiti cata inchisoare se capata daca critici nato?

Nu exista inchisoare daca critici nato sau sua

exista in schimb daca critici schimbarea climatica, ideologia agender, comunistii chinezi si tovarasul putin, la fel si ayatolahii.
De unde ideea asta nastrusnica ?

Te-ai trezit si TU macjiji sa vii cu amenintari!!!

La cite dezinformari ai scris TU trebuia "sa apari in fata unui tribunal" de mult!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor