STUDIU Pacientii cu COVID-19 care au fost spitalizati pot prezenta simptome timp de mai multe luni

Luni, 19 Octombrie 2020, ora 17:09
2548 citiri
STUDIU Pacientii cu COVID-19 care au fost spitalizati pot prezenta simptome timp de mai multe luni
Imagine generica FOTO Pixabay

Mai mult de jumatate dintre pacientii COVID-19 externati s-au confruntat in continuare cu simptome manifestate prin senzatie de lipsa de aer, oboseala, anxietate si depresie timp de doua pana la trei luni dupa infectare, conform concluziilor unui studiu restrans efectuat in Marea Britanie, citat luni de Reuters.

Cercetarea, condusa de oameni de stiinta de la Universitatea Oxford, a analizat impactul pe termen lung al COVID-19 asupra unui numar de 58 de pacienti spitalizati cu aceasta afectiune.

S-a constatat ca unii pacienti prezentau anomalii la nivelul mai multor organe dupa ce s-au infectat cu noul coronavirus si ca inflamatia persistenta a cauzat probleme timp de cateva luni.

Studiul nu a fost evaluat de catre alti oameni de stiinta, dar a fost publicat inainte de revizuire pe site-ul MedRxiv.

''Aceste constatari subliniaza necesitatea de a explora in continuare procesele fiziologice asociate COVID-19 si de a se dezvolta un model holistic, integrat, de ingrijire clinica pentru pacientii nostri dupa ce au fost externati din spital'', a declarat Betty Raman, medic in cadrul Departamentului de Medicina Radcliffe de la Oxford, care a condus cercetarea.

Un raport initial al Institutului National pentru Cercetare in domeniul Sanatatii (NIHR) din Marea Britanie, publicat saptamana trecuta, a relevat ca starea de boala prelungita dupa infectarea cu noul coronavirus poate implica o gama larga de simptome care afecteaza toate zonele corpului si mintea, noteaza Reuters.

Rezultatele studiului Oxford au demonstrat ca la doua pana la trei luni de la debutul COVID-19 64% dintre pacienti prezentau simptome manifestate prin senzatie de lipsa de aer, iar 55% au raportat stare de oboseala semnificativa.

Analizele RMN au scos la iveala anomalii la nivelul plamanilor in cazul a 60% dintre pacientii cu boala COVID-19, dar si al rinichilor (29%), inimii (26%) si ficatului (10%).

''Anomaliile detectate... sunt preponderent corelate cu markeri serici ai inflamatiei'', a subliniat Raman. ''Acest lucru sugereaza o potentiala legatura intre inflamatia cronica si o deteriorare in curs a organelor'', a adaugat cercetatoarea.

Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C
Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C
La nivel mondial, 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatita cronică cu virus hepatitic C. Dintre acestea, doar 20% sunt diagnosticate, și doar 5% sunt tratate cu medicamente...
Cele 12 semne surprinzătoare care îți arată că ai putea avea deficiențe de vitamine, de la buze crăpate și mătreață până la libido scăzut
Cele 12 semne surprinzătoare care îți arată că ai putea avea deficiențe de vitamine, de la buze crăpate și mătreață până la libido scăzut
"Ești ceea ce mănânci", spune un proverb. Deci, dacă nu mănânci alimente care îți hrănesc corpul și îi furnizează nutrienții de care are nevoie, atunci este probabil să întâmpini...
#pacienti, #Covid 19, #simptome , #coronavirus