Cum a schimbat valul trei al pandemiei varsta pacientilor de la ATI. Doctorul Adrian Marinescu: "Sunt mai multi pacienti din categoria 40-50 de ani"

Marti, 04 Mai 2021, ora 22:20
2687 citiri
Cum a schimbat valul trei al pandemiei varsta pacientilor de la ATI. Doctorul Adrian Marinescu: "Sunt mai multi pacienti din categoria 40-50 de ani"

Al treilea val al pandemiei de coronavirus a umplut, din nou, sectiile ATI. Si chiar daca in ultima saptamana numarul infectarilor a inceput sa scada, ridicand putin presiunea de pe sistemul sanitar, sunt inca multi pacienti in stare grava. Medicul Adrian Marinescu de la Spitalul "Matei Bals" spune ca multi dintre acestia sunt de varsta tanara si medie.

Astfel, persoanele intre 40 si 50 de ani au ajuns tot mai frecvent in terapie intensiva. De asemenea, printre comorbiditatile care pun in pericol viata pacientilor se afla obezitatea, diabetul, acestea fiind printre afectiunile tot mai frecvente in randul tinerilor.

"O caracteristica pentru valul al treilea vorbim despre o varianta virala (tulpina din Marea Britanie) care se transmite mai usor.

In momentul in care contagiozitatea este mai mare, avem mai multe infectii si in randul tinerilor, ei fiind cei care interactioneaza, in general, cel mai mult.

Sigur ca si din randul acestora sunt si pacienti care fac forme severe si ii vom gasi si in terapie intensiva.

Motiv pentru care, ceea ce vedem in terapie intensiva in valul al treilea, in comparatie cu ce a fost inainte, sunt si multi tineri, mai bine zis oameni de varsta medie care au forme critice", a precizat medicul Adrian Marinescu pentru Ziare.com.

Medicul a mai precizat ca "este o diferenta intre un tanar si varsta medie si ca, in general, persoanele de 40 de ani pot sa aiba o probabilitate destul de mare sa fie supraponderale, sa aibe boli asociate cardiovesculare, diabet si sa ajunga in Sectia de Terapie Intensiva".

Pe de alta parte, persoanele din categoriile vulnerabile sunt in continuare in pericol, in cazul infectarii cu SARS-CoV-2.

"Insa nu inseamna ca persoanele vulnerabile nu sunt, in continuare, la fel de expuse si nu inseamna ca in terapie intensiva nu avem pacienti varstnici sau cu afectiuni cronice. Dar vedem si tineri sau, mai bine zis, persoane de varsta medie. Aceasta ar fi diferenta de ceea ce era inainte", a mai precizat medicul.

Sunt mai multi din categoria 40-50 de ani

Medicul Adrian Marinescu a mai spus ca paturile ATI COVID sunt ocupate, in ultima vreme de foarte multi pacienti in jurul varstei de 40 de ani dar si de persoane obeze sau cu multe comorbiditati.

"Sunt mai multi din categoria de varsta 40-50 de ani.

In continuare, persoanele obeze, indiferent de varsta (si sunt multi tineri si de varsta medie), sunt considerate in continuare vulnerabili si au o probabilitate mai mare de a face o forma severa.

In Institutul "Matei Bals" sunt 20 de locuri la ATI si sunt ocupate aproape tot timpul. Si chiar daca se elibereaza exista solicitari fie din afara spitalului, fie din interior pentru pacientii cu forme severe.

Chiar daca a scazut presiunea in interiorul spitalului, nu inseamna ca nu avem in continuare pacienti internati cu forme severe care, din pacate, ajung si in terapie intensiva", a mai precizat medicul.

Conform celui mai recent raport privind pandemia de coronavirus, in Romania, in unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.170. Dintre acestea, 1.190 sunt internate la ATI.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...