Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pandemia la romani: sentimentul marasmului si al isteriei

Autor: Ioan Stanomir - Profesor universitar
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 00:02
3455 citiri

Prelungirea starii de alerta cu inca o luna nu face decat sa indice, inca o data, impasul in care statul roman este instalat, gratie propriei sale incapacitati administrative de actiune. Starea exceptionala devine, pe masura ce noile masuri sunt adoptate, noua normalitate juridica a guvernarii de la noi. Coplesita de vacarm, de isterie, de teorii ale conspiratiei, dezbaterea publica din Romania se afla in punctul cel mai de jos al ultimilor ani. Decenta argumentelor nu mai are nici o relevanta in acest context al vociferarii generalizate.

Marasmul se intalneste, fatal,cu exaltarea, iar ceea ce se naste este un insuportabil sentiment al sufocarii si al saturarii. Discursul mediatic, fidel aceleiasi necrofilii senzationaliste, este cutia de rezonanta in care se reflecta logica inspaimantarii si a fricii: audienta televiziunilor este captiva in acest univers modelat de iresponsabilitatea celor care au ambitia de a fi educatori si indrumatori ai natiunii.

Viitorul pare a fi suspendat, in aceste momente. Apropierea unui nou ciclu electoral nu pare sa stimuleze imaginatia intelectuala a elitei noastre politice. Dimpotriva, ceea se prefigureaza este apelul la aceeasi demagogie ce ocrotit, istoric, temeliile cariate ale statului nostru. Eterni si surzatori, politicienii romani sunt pregatiti sa duca mai departe marasmul in care suntem captivi.

Guvernarea locala nu pare sa mai insemne nimic in climatul starii de alerta. Ce se mai poate intampla in patria noastra si care mai poate fi sensul cursului nostru de dezvoltare? Bucurestiul sufocat de o administrare inepta este imaginea acestui blocaj. Cat despre directia de evolutie a statului insusi, aici certitudinea de care dispunem este aceea a stagnarii si a involutiei. Si nimic nu ilustreaza mai dramatic incremenirea si regresul decat regimul de functionare si de performanta al justitiei. Tot ceea ce Liviu Dragnea si complicii sai au organizat ca sistem a ramas intact . Domesticirea magistraturii este realizata, cu concursul celor care vad in inactiune garantia propriilor lor privilegii. Domnia legii si egalitatea constitutionala sunt, in Romania de astazi, vidate de continut: anii de proteste nu au servit, in cele din urma, la nimic. Pandemia si lasitatile au asternut tacerea peste dosarul delicat al statului de drept.

Starea de alerta se poate eterniza in Romania fara ca nimic cu adevarat semnificativ sa se schimbe in structura de adancime a unui stat fosilizat. Interviurile, conferintele de presa, planurile de actiune mascheaza, grotesc, absenta instrumentelor si a viziunii. Dincolo de riscul sanitar se afla realitatea, durabila si aparent imposibil de schimbat, a esecului statului roman de a asigura misiunile sale fundamentale.

Caci nu doar sistemele medicale si de asistenta sociala sunt cuprinse de metastaza, ci o intreaga retea de institutii. Marasmul peste care pluteste vacarmul isteric este conditia Romaniei de azi. Parca abolit, viitorul se confunda cu mediocritatea inepta a prezentului etern pe care il traim.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apararea libertatii (1938-1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala (Humanitas, 2011), Junimismul si pasiunea moderatiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii (2015), Comunism inc. (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism (Humanitas, 2017), La Centenar: Recitind secolul Romaniei Mari (Humanitas, 2018), Asteptand revolutia: Pasoptismul si vocilesale (Humanitas, 2019). In 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, in volumul colectiv Vin rusii! 5 perspective asupra unei vecinatati primejdioase.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#pandemie , #coronavirus