Regimul de la Moscova isi urmareste electronic cetatenii, pentru a vedea daca respecta izolarea

Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 19:15
4557 citiri
Regimul de la Moscova isi urmareste electronic cetatenii, pentru a vedea daca respecta izolarea
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons / Kremlin

Autoritatile din Moscova au prezentat miercuri o aplicatie pentru smartphone care urmareste deplasarile celor care ar trebui sa ramana in izolare, pentru a limita epidemia de COVID-19, transmite Reuters.

In Rusia au fost extinse restrictiile de circulatie, in timp ce numarul cazurilor de contaminare cu coronavirus a crescut cu 440 in ultimele 24 de ore, la 2.777; conform datelor oficiale, bilantul include si 24 de decese.

Capitala este epicentrul epidemiei din Rusia. Autoritatile locale din Moscova au anuntat duminica o interdictie partiala de circulatie - parasirea locuintei este permisa doar pentru a cumpara alimente sau medicamente din apropiere, pentru tratamente medicale de urgenta, pentru a duce gunoiul sau a plimba cainii.

Un oficial a declarat ca municipalitatea moscovita a dezvoltat o aplicatie pentru telefoanele inteligente, care va trebui descarcata de cei contaminati, pentru a fi monitorizati. Aplicatia este inca in curs de testare, a precizat Eduard Lisenko pentru postul de radio Eho Moskvi.

Metropola pregateste si un sistem cu cod QR, in cadrul caruia fiecarui cetatean inregistrat online i se va atribui un cod care poate fi prezentat politistilor in caz de deplasare la magazine sau farmacii.

Miercuri, opt regiuni din sudul Rusiei au introdus restrictii similare celor de la Moscova. Peste 60 din cele 80 de regiuni administrative din Rusia sunt acum partial blocate.

Cehii vor acces la date din telefoanele mobile si cardurile bancare ale celor infectati, ca sa opreasca pandemia

Autoritatile cehe testeaza un sistem informatic care depisteaza rapid - cu ajutorul datelor de telefonie - contactele pe care le-au avut persoanele infectate cu noul coronavirus, in vederea opririi raspandirii acestuia, a anuntat marti o purtatoare de cuvant a unui grup aflat la originea acestei initaitive, relateaza AFP.

Solutia propusa de catre un grup de experti in informatica - Covid19cz - foloseste date din telefoanele mobile si cardurile bancare ale persoanelor testate pozitiv, pentru a arata deplasarile acestora - cu consimtamantul celor vizati.

Israel: Aplicatie mobila care te avertizeaza daca te apropii de o persoana cu coronavirus

Ministerul Sanatatii din Israel a dezvoltat si a pus in functiune o aplicatie pentru telefonul mobil care avertizeaza atunci cand cineva se apropie de o persoana infectata cu noul coronavirus, care cauzeaza COVID-19.

Netanyahu cere serviciilor secrete sa-i fileze pe cei infectati cu coronavirus din Israel

Tot in Israel, procuratura generala a dat unda verde folosirii tehnologiei agentiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele bolnave de coronavirus, o propunere a guvernului in exercitiu condus de Benjamin Netanyahu, care deschide o dezbatere privind dreptul la intimitate.

"Aceasta aplicatie va prelua datele de localizare si le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contagiate cu noul virus", se arata in instructiunile programului, care precizeaza ca utilizatorul va primi o notificare in cazul in care acesta ajunge in locuri prin care a trecut vreo persoana afectata de aceasta boala.

China a limitat epidemia de coronavirus cu o "arma nucleara sociala", dar pentru alte tari nu va fi usor

Modelul tuturor pare sa fie China, care a reusit sa limiteze extinderea epidemiei de coronavirus in interiorul granitelor sale folosind o "arma nucleara sociala" de masuri extreme. Acestea sunt dificil de aplicat in alte tari, dar iata ca nu imposibil.

Deriva catre dictatura: Viktor Orban obtine puteri aproape nelimitate, sub pretextul luptei cu pandemia

In Ungaria, de exemplu, premierul Viktor Orban a obtinut luni unda verde in Parlament pentru a legifera prin ordonante in cadrul unei stari de urgenta pe o perioada nedeterminata, in lupta impotriva noului coronavirus. Opozitia considera masurile ca fiind "disproportionate".

Foto: Artur Janas de la Pixabay

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#aplicatie monitorizare izolati, #restrictii coronavirus , #coronavirus
Comentarii
Poza Rapidulet
Rapidulet
rank 2
Poate pun un transmitator si la Tezaurul furat de rusi Romaniei!
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
N-ar trebui adaptat un sistem și pentru mașini?