PLUS recomanda introducerea in toata tara a testarii de tip "pooling", realizata deja in Oradea

Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 14:58
7854 citiri
PLUS recomanda introducerea in toata tara a testarii de tip "pooling", realizata deja in Oradea
Foto: Facebook/PLUS

Partidul lui Dacian Ciolos avertizeaza ca in aceste momente Romania are nevoie de strategie si organizare, nu de relaxare si in acest context recomanda introducerea testarii de tip "pooling".

Reprezentantii PLUS spun ca echipa de cercetatori de la Crucea Rosie Frankfurt (Germania), coordonata de profesorul Erhard Seifried, impreuna cu Institutul pentru Virusologie Medicala din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt (Universitatea Goethe), sub coordonarea profesorului Sandra Ciesek, a dezvoltat cu succes aceasta metoda care permite cresterea capacitatii de testare pentru identificarea virusului SARC-CoV-2.

Echipa executiva PLUS Sanatate propune un plan corect, menit sa asigure

1) intoarcerea rapida a persoanelor la domiciliul din tara;

2) reducerea riscului de raspandire a infectiilor in comunitate prin carantina de scurta durata + testare tip "pooling":

- Testarea tuturor persoanelor asimptomatice care intra in tara prin testare de tip "pooling". Aceasta metoda presupune recoltarea de probe individuale de la un grup de persoane (de exemplu, toti calatorii care se intorc in tara in acelasi autoturism sau membrii unei familii de cinci persoane care calatoresc impreuna) si analiza unei singure probe, compusa din "amestecarea" probelor de la tot grupul.

Daca un astfel de test este pozitiv, ulterior se analizeaza individual testele recoltate de la fiecare membru al grupului, iar, intre timp, membrii grupului raman in carantina institutionalizata.

- Carantina de scurta durata: persoanele care intra in tara vor sta in carantina institutionalizata pentru perioada de timp necesara pentru prelevarea testelor, analiza lor si comunicarea rezultatelor.

- Persoane simptomatice - sunt testate de la inceput individual, la spitalul COVID-19 din judet.

Reprezentantii PLUS spun ca apoi vor fi urmatoarele situatii:

- Grupurile de persoane asimptomatice, cu teste negative - pot merge in izolare la domiciliu pentru 14 zile, sub supravegherea DSP, medic de familie si reprezentantii MAI. Masura de izolare la domiciliu este necesara din cauza riscului de rezultat fals-negativ asociat testarii Real Time-PCR, risc crescut mai ales in primele zile de la contactul cu o persoana infectata.

Alternativa ar fi mentinerea grupurilor de persoane in carantina pentru cinci-sapte zile si repetarea testului dupa aceasta perioada.

- Grupuri de persoane asimptomatice care au iesit pozitive la testele pooling - raman in carantina institutionalizata, sub supraveghere medicala. Optional, in functie de capacitatea de testare din judetul respectiv, se poate efectua testarea individuala, pentru fiecare membru al grupului. Persoanele care dezvolta simptome au recomandare de spitalizare.

Care ar fi avantajele metodei:

Reducerea costurilor - Pana in prezent, doar costurile cu cazarea si masa pentru o persoana carantinata timp de 14 zile era de pana la 300 de lei/zi, adica 4.200 de lei/ persoana/ perioada de carantina.

Costul cu testarea, mai ales daca se practica metoda de pool testing, este mult mai mic, invers proportional cu numarul de teste efectuate intr-un esantion, iar costul cu cazarea si masa pe perioada carantinei de scurta durata se reduce semnificativ.

Risc de infectare intracomunitara scazut - Ajung in comunitate doar persoanele care au rezultate negative la testul de grup, iar asta reduce semnificativ (dar nu complet, din cauza riscului de rezultat fals negativ) riscul de transmitere intracomunitara. Ca mijloc suplimentar de precautie, propunem pentru aceste persoane masura de izolare la domiciliu.

Limitarile acestei metode depind mai ales de capacitatea de testare a fiecarui judet, de existenta personalului de laborator care sa efectueze un numar suficient de teste la un standard inalt de calitate si de riscul de a obtine rezultat fals-negativ la grupurile din care fac parte persoane pozitive care s-au infectat recent.

Totusi, metoda pool-testing, utilizata deja in Israel si in India si recomandata de catre autoritatile din Germania si Statele Unite, ar putea sa reprezinte o solutie pentru aceste limitari.

In Romania, metoda pool-testing a inceput sa fie folosita cu rezultate bune in Oradea, pentru persoanele aflate in carantina.

Foto: PLUS

A.G.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#PLUS restare tip pooling, #Oradea testare pooling , #coronavirus