Prahova: Grafic stabilit pentru operationalizarea unitatii mobile ATI de la Spitalul Judetean

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 15:55
1885 citiri
Prahova: Grafic stabilit pentru operationalizarea unitatii mobile ATI de la Spitalul Judetean
FOTO Unsplash

Echipa Inspectiei de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii (MS), care a mers miercuri la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti pentru a face verificari cu privire la circuitele si sectiile de terapie intensiva, a stabilit un grafic pentru operationalizarea unitatii mobile ATI, a declarat, directorul medical al unitatii, Andrei Ilinca.

Potrivit acestuia, graficul nu prevede anumite termene de respectat in cadrul procedurilor, acestea urmand a se derula in regim de urgenta.

De asemenea, conducerea spitalului a prezentat o lista cu necesitati in vederea operationalizarii unitatii respective, urmand sa ceara inclusiv suplimentarea personalului, iar oficialii MS au promis ca vor asigura tot sprijinul necesar, a precizat Ilinca.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, marti seara, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca va trimite la Ploiesti Inspectia de Stat in contextul in care la SJU ar fi ajuns pacienti care aveau nevoie de ingrijiri in regim de terapie intensiva, insa spitalul nu avea locuri disponibile, in conditiile in care unitatea mobila de ATI nu este operationala de la finele lunii august.

"Astazi am avut discutie vizavi de Spitalul Judetean din Ploiesti, reevaluarea si reoperationalizarea unitatii mobile de terapie intensiva prin detasarea de medici, discutiile cu managementul unitatii, care trebuie sa creasca capacitatea pentru suport COVID. Maine va fi la Ploiesti si o unitate de la Inspectia de Stat din Ministerul Sanatatii, tocmai pentru a se asigura ca operationalizarea se face si in timp util si in concordanta cu autorizatia de functionare", a declarat ministrul Sanatatii.

Directorul medical al SJU Ploiesti a precizat ca la acest spital au fost detasati patru rezidenti care au facut garzi permanent, asigurand cea de-a doua linie de garda pentru pacientii COVID-19.

Potrivit sursei citate, unitatea mobila de ATI, care este amplasata in curtea Spitalului Judetean, nu este operationala pentru ca medicii care asigura liniile de garda s-au temut de un posibil malpraxis, ei spunand ca nu pot supraveghea un numar atat de mare de pacienti in doua locuri diferite.

De asemenea, o alta problema care a impiedicat operationalizarea unitatii mobile ATI este lipsa asistentilor specializati pe terapie intensiva, Ilinca mentionand ca ar fi nevoie de minim 10 asistenti.

Unitatea mobila de ATI de la SJU Ploiesti nu mai este operationala de la finele lunii august, cand a aparut o problema la sistemul de climatizare. Dupa aproximativ doua saptamani, aceasta a fost reparata, insa unitatea nu a mai fost data in folosinta, autoritatile locale anuntand ca aceasta nu poate fi operationalizata din lipsa cadrelor medicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Zeci de botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe, în intervalul 1-15 aprilie. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati", 26 de...
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
#ATI, #spital, #grafic, #operationalizare, #medici, #pacienti , #coronavirus