Preotii voodoo din Haiti pregatesc templele pentru a primi bolnavi de coronavirus

Luni, 25 Mai 2020, ora 08:26
2133 citiri
Preotii voodoo din Haiti pregatesc templele pentru a primi bolnavi de coronavirus
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii voodoo din Haiti au instruit preotii acestei religii afro-caraibiene sa creeze un remediu secret pentru noul coronavirus si sa pregateasca incaperile sacre de initiere ale templelor pentru a primi pacienti.

In Haiti, unde serviciile de sanatate de tip occidental sunt deficitate si prea costisitoare pentru multi, locuitorii apeleaza deseori la remedii naturiste si ritualuri ale preotilor voodoo "houngan" si preoteselor "mambo".

Purtand coliere colorate, Ati, liderul voodoo suprem, Carl Henri Desmornes, a afirmat intr-un interviu ca stia ca va fi un val de pacienti in templele lor.

In ultimele doua saptamani, numarul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut de cinci ori in Haiti, iar informatiile despre o "febra" misterioasa se raspandesc.

"Practicantii de voodoo, in special houngan si mambo, au responsabilitatea de a se ingriji de sanatatea populatiei", a spus Desmornes, in varsta de 60 de ani, care inainte de a deveni Ati era promotor de muzica. "Au primit puterea si cunostintele sa le puna in practica", a spus el.

Peste jumatate din populatia de 11 milioane de oameni din Haiti sunt credinciosi voodoo, o religie adusa din Vestul Africii cu secole in urma de catre sclavi care au practicat-o clandestin in perioada coloniala franceza.

Inca de la aparitia primelor cazuri de coronavirus in Haiti, la jumatatea lunii martie, preotii voodoo au servit ceaiuri cu ingrediente care includ moringa, eucalipt, ghimpir si miere, pentru a intari sistemul imunitar.

"Traim intr-o tara in care sistemul de sanatate nu este capabil sa raspunda provocarilor pandemiei, asa ca ne bizuim in schimb pe remedii naturiste. Consider ca templul meu este o clinica", a afirmat Mambo Lamercie Charles.

Liderul voodoo adjunct Euvonie Georges Auguste a spus ca comunitatea, inspirata de "Loas" (spirite), a creat o potiune pentru simptomele de COVID-19, iar preotii au fost invatati sa o prepare si sa o administreze.

Comunitatea a identificat 1.000 de temple voodoo care au o "Djevo", o camera sacra utilizata in ritualuri de initiere, care este separata de camerele de rugaciune si poate fi folosita pentru izolarea a pana la 15 pacienti fiecare.

Auguste a spus ca este o rusine ca presedintele Jovenel Moise a sustinut "un leac" pe baza de plante din Madagascar pentru COVID-19, in loc de tratamentele voodoo din Haiti.

"Aceasta atitudine arata ca este victima sistemului care poarta inca cicatricile sclaviei", a spus Auguste.

Voodoo este inca identificata cu lupta Haiti pentru independenta, dar a facut eforturi mari pentru legitimitate. Voodoo a fost recunoscuta ca religie oficiala in 2003, in timpul presedintelui Jean-Bertrand Aristide.

Practicantii de voodoo din Haiti l-au criticat in trecut pe Moise pentru ca a facut apel in mod public la Dumnezeul crestin si nu la spiritele voodoo.

Voodoo este stigmatizata, fiind prezentata uneori la Hollywood ca magie neagra. Unii predicatori evanghelici au atribuit acestei religii cutremurul din 2010, in timp ce bande au linsat cel putin 45 de preoti houngan si preotese mambo pentru ca ar fi provocat o epidemie de holera cu vrazile lor.

Preoti voodoo au aparut la televiziune si radio pentru a arata in mod clar ca nu sunt responsabili de coronavirus si ca sunt pregatiti sa lupte cu acesta.

Totusi, Desmornes a spus ca pandemia ar putea avea un mesaj pentru lume. Poate ca este un avertisment ca oamenii sunt ca un virus pentru alte fiinte de pe Pamant.

"Speranta mea este ca dupa corona...in loc sa transformam orice atingem, in loc sa transformam natura, vom incerca in schimb sa traim in armonie cu ea", a spus Desmornes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#preoti voodoo bolnavi coronavirus , #coronavirus