Primarii se plang ca n-au bani sa puna dezinfectant la toate blocurile si vor sa-i oblige pe proprietari sa cumpere

Luni, 30 Martie 2020, ora 23:13
8619 citiri
Primarii se plang ca n-au bani sa puna dezinfectant la toate blocurile si vor sa-i oblige pe proprietari sa cumpere

Primarii sustin ca nu au resurse pentru montarea dispozitivelor cu solutie dezinfectanta la intrarile in blocuri si cer ca acestea sa fie puse de asociatiile de proprietari, cu sprijinul autoritatilor locale.

Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), condusa de Robert Negoita, primarul Sectorului 3 al Capitalei, a trimis o scrisoare catre premierul Ludovic Orban si ministrul de Interne, Marcel Vela, prin care anunta ca autoritatile publice nu detin resursele financiare, materiale si umane pentru a monta dispozitive cu solutii dezinfectante la toate intrarile blocurilor de locuinte si solicita ca aceasta masura prevazuta in Ordonanta Militara numarul 4 sa fie realizata de catre asociatiile de proprietari.

"Urmare publicarii in Monitorul Oficial a OM nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, autoritatile publice locale au obligatia de a asigura, incepand de maine 31 martie 2020, montarea de dispozitive cu solutii dezinfectante la toate intrarile blocurilor de locuinte situate pe raza unitatii administrativ-teritoriale si de a dezinfecta periodic lifturile, casa scarilor si alte spatii comune. Nicio autoritate publica locala nu detine in acest moment resursele financiare, materiale si umane pentru a implementa o asemenea masura", se arata in comunicat.

AMR mentioneaza ca o asemenea decizie implica achizitia de dispozitive si solutii dezinfectante si punerea acestora gratuit la dispozitia populatiei care locuieste in cladiri colective, asigurarea lucrarilor de montare a dispozitivelor si ulterior paza si aprovizionarea permanenta a acestora, in spatii proprietate privata, achizitia de solutii dezinfectante specifice pentru spatiile comune ale cladirilor colective si achizitia de servicii de curatenie permanenta/dezinfectie pentru blocurile de locuinte.

"Mai mult, din analizele si evaluarile facute deja de autoritatile publice locale, nu au fost identificate entitati comerciale care sa furnizeze, la acest moment, dispozitive si solutii dezinfectante care sa asigure nevoile a mai mult de jumatate din populatia Romaniei.

Fata de acestea, va solicitam revizuirea prevederilor art.6 alin. 1 din OM nr. 4/2020, in sensul responsabilizarii asociatiilor de proprietari in ducerea la indeplinire a acestei obligatii, cu sprijinul autoritatilor publice locale sau asigurarea dispozitivelor si dezinfectantilor necesari in conformitate cu 2 / 3 din prevederile art. 1 din OUG nr. 11/20201 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei", mai precizeaza sursa citata.

AMR cere ca Ministerul Sanatatii sa asigure informarea directiilor de sanatate publica si a unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la lista dezinfectantilor eficienti in combaterea Covid-19, pe tipuri de utilizare (dezinfectare mani, spatii publice, spatii de locuit, spatii de tranzit) posibile surse de aprovizionare (producatori nationali/importatori).

De asemenea, Asociatia Municipiilor reaminteste faptul ca in aceasta perioada au fost reglementate noi obligatii pentru administratia publica locala, acestea fiind: sprijinirea persoanelor izolate la domiliciu, amenajarea de spatii de carantina si asigurarea persoanelor care sunt incluse in acest regim cu trei mese pe zi, cu obiecte de imbracaminte si de igiena personala, tratamente medicale, altele decat legate de imbolnavirea cu Covid-19.

Alte masuri se refera la evidenta persoanelor de peste 65 de ani pentru sprijinirea acestora, identificarea persoanelor fara adapost si ingrijirea acestora, asigurarea de spatii hoteliere intre ture si garzi pentru personalul medical, in vederea prevenirii raspandirii Covid-19.

"Pentru ducerea la indeplinire a acestor obligatii va rugam sa emiteti in regim de urgenta actele normative care sa asigure autoritatilor publice locale instrumentele si resursele necesare: reglementarea posibilitatii ca APL sa efectueze achizitii directe de bunuri, servicii si lucrari necesare combaterii epidemiei COVID-19, pe perioada starii de urgenta, fara aplicarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice/sectoriale; efectuarea rectificarii bugetare si alocarea de fonduri in regim de urgenta municipiilor si oraselor", a mai precizat AMR.

Asociatia Municipiilor mai spune ca suspendarea sau incetarea activitatii unor agenti economici va duce la diminuarea alimentarii cu sume provenite din impozitul pe venit, iar amanarea platii impozitelor si taxelor local pana la data de 30 iunie, masura benefica pentru populatie, afecteaza substantial bugetele locale.

Ordonanta Militara nr 4 prevede montarea de dispozitive cu dezinfectanti la scarile blocurilor si dezinfectarea frecventa a spatiilor comune din blocuri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dezinfectant scara bloc , #coronavirus