Primarul din Radauti (Suceava) e bolnav de COVID-19, dar nu e internat: Sunt vreo 10-15 in Radauti care toti sunt acasa

Miercuri, 13 Mai 2020, ora 22:08
6237 citiri
Primarul din Radauti (Suceava) e bolnav de COVID-19, dar nu e internat: Sunt vreo 10-15 in Radauti care toti sunt acasa
Foto: Facebook / Nistor Tatar

Nistor Tatar, primarul localitatii Radauti (judetul Suceava), a fost miercuri confirmat pozitiv cu COVID-19, dar s-a dus acasa, motivand ca nu i-a spus nimeni sa se interneze. In replica, managerul spitalului sustine ca bolnavul trebuie sa se interneze singur, fara sa ii spuna cineva.

Primarul Nistor Tatar a declarat telefonic ca nu s-a simtit bine inca de la finele saptamanii trecute, ca s-a autoizolat de sambata, cand a fost vazut de medic, si ca in aceasta dimineata i-a sosit rezultatul pozitiv la test. El a precizat ca desi tuseste, are o stare buna de sanatate, si ca s-a facut o lista a salariatilor cu care a interactionat, care cel mai probabil, vor intra in carantina, a scris miercuri dimineata Monitorul de Suceava.

Seara, intr-o interventie telefonica la Digi24, Nistor Tatar a explicat ca lui nu i-a spus nimeni ca trebuie sa se interneze daca testul iese pozitiv.

"Am fost la spital, mi s-a dat tratament si mi s-a spus sa ma duc acasa. Daca spuneau sa ma internez, imi luam bocceluta si ma duceam", a declarat primarul.

Intrebat daca i se pare corect sa stea acasa bolnav fiind de COVID-19, Nistor Tatar a raspus "Da".

"Sunt asimptomatic, sunt singur in apartament. De sambata m-am autoizolat, m-am simtit rau, am fost la spital, azi m-au informat, mi s-a dat tratament (...) Daca mi se spunea sa raman, ramaneam. Nu mi s-a spus. Inclusiv la DSP am vorbit", a declarat primarul.

Mai mult, Nistor Tatar a dezvaluit ca "Sunt vreo 10-15 in Radauti (pozitivi, n.red.) care toti sunt acasa".

Contactat telefonic de Digi24, managerul spitalului din Radauti, Traian Andronachi, a sustinut ca bolnavul este cel care trebuie sa vina din proprie initiativa la spital, ca sa se interneze.

"Am discutat cu dl primar in cursul dupa amiezii, am discutat cu medicul de la sectia de infectioase. Dl primar a anuntat ca se prezinta la spital astazi. Am discutat si cu DSP. Conform legislatiei, trebuie sa se prezinte la spital in aceeasi zi.

Chiar daca anterior, in martie, legislatia prevedea ca acele cazuri asimptomatice pot fi tratate la domiciliu, legislatia s-a schimbat de curand si prevede ca persoanele pozitive sa fie internate in spital. Este perfect normal ca persoana sa se prezinte la spital in cel mai scurt timp posibil

A fost instiintat astazi, a anuntat ca se prezinta astazi, nu vad unde e chestiunea care incalca prevederile legale (...) Nu stiu care e impedimentul, daca se prezinta in cateva ore", a declarat managerul spitalului din Radauti.

Intrebat daca are informatii si despre alte cazuri de bolnavi care stau la domiciliu, managerul spitalului i-a replicat moderatorului emisiunii ca, in calitate de jurnalist si reprezentat al presei care e "a cincea putere in stat", el poate intreba la DSP despre acele situatii.

"Eu cunosc, dar e dreptul la intimitate al pacientului. Dvs aveti asemenea prerogative", i-a spus managerul spitalului din Radauti jurnalistului de la Digi24.

Prezent in studio la scurt timp dupa aceea, seful DSU, Raed Arafat, a subliniat ca, potrivit cadrului legal in vigoare, "toti confirmatii sunt internati".

"Daca sunt usor sau asimptomatici, pot fi internatii in spatii anexate spitalului (...) Am avut cazuri usoare, in Giurgiu, in Vrancea, cand i-am mutat la alt spital, dar nu i-am trimis acasa (...)

In aceasta faza nu e inca momentul sa trimit pozitivii, care sunt contagiosi, sa ii trimit acasa. El este contagios, e infectios, ii infecteaza pe altii", a declarat Raed Arafat, fara sa spuna clar cine este responsabil in cazul Nistor Tatar si ce trebuie facut pentru ca primarul municipiului Radauti sa ajunga la spital inainte sa ii infecteze si pe altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#primar Radauti testat pozitiv Covid, #lege bolnav coronavirus internat spital , #coronavirus