Primul test care arata imunitatea la coronavirus a fost creat in Franta

Luni, 27 Aprilie 2020, ora 14:15
9510 citiri
Primul test care arata imunitatea la coronavirus a fost creat in Franta
Foto: Arhiva Ziare.com

Laboratorul francez de vaccinuri Pasteur-TheraVectys anunta ca a creat un test seriologic capabil sa precizeze gradul imunitatii bolnavilor vindecati de COVID-19.

"Am pus la punct un test de 'sero-neutralizare' care detecteaza anticorpii, dar mai ales care le masoara capacitatea de a inhiba intrarea virusului intr-o celula. Acest test ofera informatii cu privire la eficienta anticorpilor", declara intr-un interviu publicat in editia de luni a cotidianului Liberation fondatorul si directorul stiintific al TheraVectys, virusologul Pierre Charneau.

Spre deosebire de actualele teste seriologice, care detecteaza doar prezenta anticorpilor dezvoltati de o persoana in urma unei infectii cu noul coronavirus si care nu sunt in masura sa spuna daca persoana respectiva este protejata sau nu de o noua infectie, cel dezvoltat de laboratorul francez "ofera informatii despre eficienta anticorpilor".

Acesta este "un instrument pretios in vederea iesirii din izolare", da asigurari omul de stiinta.

Testul claseaza gradele de imunitate in trei categorii - puternic neutralizant, slab si non-neutralizant.

Problema fiabilitatii testului seriologic risca insa sa opreasca distribuirea acestuia.

Exista pericolul ca testul sa dea rezultate fals pozitive, adica "o persoana detectata pozitiva cu anticorpi neutralizanti, dar care nu este protejata in realitate" si care ar putea, astfel, sa raspandeasca virusul, precizeaza Pierre Charneau.

Insa, pentru moment, cercetatorul da asigurari ca, pana in prezent, nu s-au obtinut "niciodata rezultate fals pozitive".

"Este foarte dificil sa garantezi 100% fiabilitatea. Lucrul de care suntem siguri azi este ca nivelul erorii este foarte slab", subliniaza el.

Experimentat prima oara in cadrul unui studiu al Institutului Pasteur la Liceul Jean-Monnet de Crepy-en-Valois (Oise) si folosit de la 20 aprilie in cercetarea in domeniul epidemiologiei, acest test ar putea sa fie accesibil in curand publicului.

In urma unei unde verzi de la Inalta Autoritate de Sanatate, publicul se poate testa printr-o analiza sangvina si poate avea rezultatul in doua zile.

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă...
CTP, despre vinul de 3.000 de euro servit de Nicolae Ciucă: ”Urina băutorului devine albastră!”
CTP, despre vinul de 3.000 de euro servit de Nicolae Ciucă: ”Urina băutorului devine albastră!”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pe rețelele sociale informația conform căreia președintele PNL, Nicolae Ciucă, ar fi băut un vin de 3.000 de euro, în compania afaceristului Dan...
#test imunitate coronavirus Franta , #coronavirus