Profesorul Razvan Chereches: "Romania are masuri blande, toata iarna va fi cu restrictii. Asa vor fi Craciunul si Revelionul"

Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 08:45
3409 citiri
Profesorul Razvan Chereches: "Romania are masuri blande, toata iarna va fi cu restrictii. Asa vor fi Craciunul si Revelionul"
Foto: Razvan Chereches/Facebook

Razvan Chereches, profesor de sanatate publica la Universitatea Babes Bolyai, critica autoritatile ca au intarziat sa actioneze. Se asteapta ca in statele europene care au impus restructii dure sa apara relaxari in luna decembrie in vreme ce "la noi vor fi Craciun, Revelion cu masuri de restrictie".

Municipiul Sibiu ar putea intra in carantina. Masura va fi discutata joi in sedinta de Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a confirmat prefectul Mircea Cretu pentru Ora de Sibiu. Anuntul vine dupa ce, miercuri, municipiul Sibiu a ajuns la o rata de infectare de 11,18 la mia de locuitori, iar judetul a urcat la 7,19 la mie, cea mai mare rata din tara. Masura carantinarii s-ar putea impune si in cazul Cisnadiei, Selimbarului si tot ce inseamna imprejurimile municipiului, unde rata de infectare este mare, spune prefectul.

O carantina vreme de cateva saptamani duce la scaderea accelerata a ratei de transmitere a virusului si, ulterior, la scaderea presiunii din sectiile de terapie intensiva, spune Razvan Chereches, profesor de sanatate publica la Universitatea Babes Bolyai, la postul RFI.

In opinia sa, Romania a intarziat sa ia masuri, iar acestea sunt mult mai blande comparativ cu restul statelor europene: "La noi masurile sunt mai soft in sensul ca avem terasele deschise in continuare, libertatea de miscare, in timpul zilei, nu a fost restrictionata".

Rata de transmitere va scadea, dar mult, mult mai lent prognozeaza profesorul clujean: "Toata iarna ne va prinde cu masuri de restrictie". El se asteapta ca sectiile de terapie intensiva sa ramana sub presiune maxima pana prin primavara.

"Discut cu multi alti colegi din zona sanatatii publice si n-o sa va ascund ca cea mai mare parte sunt pentru carantina si introducerea unui lockdown ca masura de limitare a ratei de transmitere. Eu sunt de parere ca si aceste masuri (cele luate de autoritatile romane- n.red.) vor scadea rata de transmiterre, dar va dura mult.

Deci mai degraba as tinde sa cred ca vom ajunge in primavara inainte sa ajungem la 1 (rata de transmitere- n.red.) in timp ce tarile celelalte o sa vedeti ca in luna decembrie, Belgia, Irlanda, vor ridica carantina si vor incepe sa relaxeze masurile. La ei abordarea a fost limitam acuma masiv libertatea de miscare, impactam economia pe un termen scurt si pe urma bagam mare ca sa revenim inapoi. La noi vor fi Craciun, revelion cu masuri de restrictie. Logica preelectorala si logica postelectorala sunt foarte diferite pentru ca odata ce oamenii au votat in sfarsit se vor putea lua masurile corecte din punct de vedere al sanatatii publice," conchide Razvan Chereches.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Razvan Chereches covid, #Razvan Chereches coronavirus , #coronavirus