Proteste fata de restrictii in mai multe tari din Europa. S-a lasat cu gaze lacrimogene si cu arestari in Varsovia si in Londra

Sambata, 16 Mai 2020, ora 22:32
13013 citiri
Proteste fata de restrictii in mai multe tari din Europa. S-a lasat cu gaze lacrimogene si cu arestari in Varsovia si in Londra
Foto: captura YouTube

Politia poloneza a oprit sambata o manifestatie antiguvernamentala in capitala Varsovia, unde manifestantii au denuntat "incalcarea drepturilor si libertatilor civice", dar si masurile de sustinere a economiei, considerate insuficiente in vremea pandemiei, relateaza AFP.

Un important dispozitiv de politie a recurs la gaze lacrimogene impotriva celor cateva sute de protestatari si a operat arestari.

Purtatorul de cuvant al politiei din Varsovia, Sylwester Marczak, a explicat ca a fost o "reuniune ilegala" in conditii de pandemie.

Pe Facebook, organizatorii protestului, care se declara independenti, au explicat ca sunt indignati de "anvergura incalcarii drepturilor si libertatilor civice". Lor li s-au alaturat antreprenori nemultumiti de ajutorul furnizat de guvern economiei in criza, pe care il considera insuficient, a consemnat AFP.

Si in Germania, mii de oameni au manifestat sambata impotriva restrictiilor impuse pentru a limita pandemia, in multe cazuri cu mult mai multi participanti decat era aprobat, noteaza dpa.

La Munchen, au vrut sa ia parte la manifestatie mult peste cei 1.000 de participanti aprobati de municipalitate, dar politia nu le-a permis intrarea in zona prevazuta pentru protest, piata Theresienwiese, unde are loc de regula Oktoberfest. Totusi, protestatarii au ramas in cea mai mare parte pasnici.

Municipalitatea permisese manifestatia cu conditia unei participari de pana la 1.000 de persoane, la o distanta de 1,5 metri una de alta si pentru nu mai mult de doua ore.

Proteste similare au avut loc si la Berlin, Stuttgart, Hamburg, Koln, Dusseldorf, Dortmund si Essen.

La Frankfurt, politia s-a confruntat cu misiunea dificila de a-i tine la distanta pe protestatari si contramanifestanti, fiecare tabara numarand circa 1.500 de participanti. Un barbat a fost arestat dupa ce a facut salutul nazist, care este ilegal in Germania.

In Germania au avut loc si pe parcursul saptamanilor trecute manifestatii impotriva restrictiilor de pandemie, de multe ori fara a tine cont de noile reguli de distantare sociala si igiena si avand intre participanti adepti ai teoriilor conspiratiei, antivaccinisti si populisti de dreapta, noteaza dpa.

Proteste impotriva restrictiilor anticoronavirus s-au desfasurat sambata si in Elvetia, unde adunarile de peste 5 persoane sunt interzise. Fortele de ordine au blocat accesul in Piata federala din Berna, in apropiere de care se afla sediul guvernului si parlamentului elvetian, in timp ce manifestantii - in majoritate persoane mature, a constatat AFP - s-au apropiat de piata purtand pancarte cu mesaje precum "Dictatura nu este solidara". Circa 10 dintre protestatari au fost retinuti de politie.

Si politia din Londra a operat sambata arestari pentru incalcarea deliberata a regulilor de distantare sociala in cadrul unui protest impotriva restrictiilor, in primul weekend dupa ce premierul Boris Johnson a anuntat o usoara relaxare a lockdown-ului in Anglia, a relatat Reuters.

Un numar de 19 persoane au fost retinute si alte 10 amendate in Hyde Park, a precizat un purtator de cuvant al politiei metropolitane.

Si la Bucuresti au avut loc sambata, pentru a doua zi consecutiv, proteste in Piata Victoriei, participantii manifestandu-si nemultumirea fata de masurile adoptate de Guvernul Orban pentru a gestiona pandemia de coronavirus.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#proteste restrictii coronavirus Europa , #coronavirus