Putin anunta ca Rusia este pregatita sa furnizeze vaccinul sau altor state. Moscova inca nu a prezentat documentatia stiintifica a vaccinului

Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 19:12
2471 citiri
Putin anunta ca Rusia este pregatita sa furnizeze vaccinul sau altor state. Moscova inca nu a prezentat documentatia stiintifica a vaccinului
Vladimir Putin FOTO Kremlin.ru

Presedintele rus Vladimir Putin le-a transmis sambata, 21 noiembrie, celorlalti sefi de stat participanti la summitul online G20 ca Rusia este pregatita sa furnizeze vaccinul sau ''Sputnik V'' si altor state care au nevoie de el pentru a combate pandemia de COVID-19, relateaza agentiile Reuters si DPA.

Acest vaccin impreuna cu alte doua vaccinuri experimentale rusesti impotriva coronavirusului vor fi disponibile si pentru alte state, in efortul de stavilire a pandemiei la nivel global, potrivit liderului de la Kremlin.

Desi va exista o competitie intre diferitii producatori, prioritatea principala trebuie sa fie ''latura umanitara'' si ''obiectivul nostru comun este sa construim o oferta de vaccinuri si sa oferim protectie de incredere intregii populatii la nivel global'', a mai spus Putin la summitul online.

La un alt summit, cel al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), desfasurat marti, presedintele rus a indemnat statele membre ale acestui grup sa-si uneasca eforturile pentru productia acestor vaccinuri pe scara larga. ''Vaccinurile rusesti exista, ele sunt eficace si sigure. Problema care ramane este cea a productiei lor de masa'', a declarat Putin.

Rusia a semnat acorduri cu Brazilia si India

El a precizat ca tara sa a semnat deja acorduri cu Brazilia si India pentru efectuarea de teste clinice pentru vaccinul Sputnik V, primul anuntat de Rusia si dezvoltat de centrul Gamaleia. El a vorbit si despre existenta unui acord cu China si India pentru ''deschiderea de centre de productie a vaccinului nostru in aceste tari, nu doar pentru nevoile lor proprii, ci si pentru statele terte''.

Rusia sustine ca vaccinul Sputnik V, aflat in faza a treia a testelor clinice, are o eficacitate de 92%. Moscova nu a prezentat deocamdata vreo documentatie stiintifica despre acest vaccin, dar cei care l-au conceput au promis ca cercetarea va fi publicata curand ''intr-una dintre principalele reviste medicale din lume'' si va putea fi evaluata de alti experti.

Si alte vaccinuri impotriva COVID-19 dezvoltate de alte laboratoare rusesti sunt in prezent in faza testelor clinice.

Rusia a inaintat la sfarsitul lunii octombrie Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) o cerere de precalificare si autorizare rapida a vaccinului Sputnik V, botezat dupa numele primului satelit sovietic lansat pe orbita si care, potrivit Moscovei, a fost deja administrat mai multor responsabili rusi de rang inalt.

10 mostre de vaccin Sputnik V au ajuns in Ungaria

Guvernul ungar a anuntat joi sosirea in tara a 10 mostre de vaccin Sputnik V pentru a studia utilizarea sa posibila, Ungaria devenind astfel prima tara din UE care primeste acest vaccin.

Premierul Viktor Orban a anuntat ca Ungaria va achizitiona vaccinuri impotriva noului coronavirus din tari neoccidentale, precum Rusia sau China, daca sunt disponibile inainte in cantitate mare, desi Comisia Europeana a avertizat ca numai produselor autorizate de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) pot fi folosite in statele membre ale UE.

Viktor Orban a reactionat afirmand ca "nu este o chestiune politica, ci sanitara", adaugand ca "laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, si ungurii insisi" vor decide si vor alege intre diferitele alternative.

Comisia Europeana a semnat pana in prezent, in numele statelor membre ale UE, contracte pentru achizitia vaccinurilor impotriva COVID-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer si CureVac.

Potrivit presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ''Comisia a asigurat, pana in prezent, cel putin 1,2 miliarde de doze si isi indeplineste angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace si la preturi accesibile, nu numai pentru cetatenii din UE, ci si pentru persoanele cele mai sarace si mai vulnerabile din lume''.

SONDAJ 38,6% dintre romani declara ca nu s-ar vaccina impotriva COVID-19

Un medic explica de ce vaccinul anti-COVID de la Pfizer va proteja mai bine decat vaccinul antigripal

Comisia Europeana negociaza cu Moderna pentru milioane de vaccinuri anti-Covid-19. Pretul: sub 25 de dolari doza

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Vladimir Putin, #Rusia, #vaccin coronavirus, #documentatie , #coronavirus