Rafila, despre tulpina britanica: "Nu putem discuta neaparat de o transmisibilitate mai mare"

Duminica, 07 Martie 2021, ora 18:50
2110 citiri
Rafila, despre tulpina britanica: "Nu putem discuta neaparat de o transmisibilitate mai mare"

Medicul Alexandru Rafila afirma ca, desi tulpina din Marea Britanie a virusului SARS-CoV-2 se transmite mai repede, infectarea este prevenita prin purtarea mastii de protectie sanitara si prin respectarea celorlalte masuri. El considera ca autoritatile trebuie sa faca o campanie de informare a populatiei in privinta vaccinului, astfel incat, in urmatoarele doua luni, trei milioane de romani sa se inscrie pentru imunizare.

"Transmisibilitatea este ridicata in cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de alta parte, daca respectam regulile de protectie individuala, atunci nu putem discuta neaparat de o transmisibilitate mai mare.

Sigur, intrafamilial lucrul asta se produce, dar in afara familiei daca avem grija in continuare sa utilizam masca, distantarea si igiena mainilor, atunci nu cred ca are un impact mai mare. Adica prin masca nu se transmite mai mult, ca sa intelegem, acest virus, decat virusul clasic", a afirmat Alexandru Rafila, duminica, la Antena 3.

El a precizat ca, in aceste conditii, masurile generale trebuie pastrate, iar in privinta vaccinarii este nevoie de mobilizarea oamenilor pentru ca acestia sa doreasca sa se vaccineze.

"Cred ca in afara de efortul logistic care pana acum a fost corespunzator si s-au deschis centre suficiente de vaccinare, trebuie sa fie si din punctul de vedere al informarii si mobilizarii oamenilor ca pe masura ce avem mai multe vaccinuri sa se si prezinte la centrele de vaccinare.

In momentul de fata sunt un milion de persoane inscrise pe liste ca sa fie vaccinate, trebuie sa ajungem in doua luni la trei milioane de persoane inscrise pe liste ca sa fie vaccinate, avand in vedere ca vin 6 milioane de doze in urmatoarele 60 de zile", a adaugat Alexandru Rafila.

Medicul considera ca masurile restrictive trebuie implementate local.

"Eu sper sa nu ajungem intr-o astfel de situatie pentru ca e foarte periculos pentru economie, pentru functionarea societatii si cred ca lucrurile trebuie judecate punctual, local, cel mult la nivelul unui judet", a adaugat parlamentarul PSD.

In opinia sa, trebuie luata in calcul "structura imbolnavirilor" dintr-o anumita zona.

"Daca numarul de cazuri este, intr-adevar, mare, dar este concentrat in unu, doua locuri si nu exista o raspandire comunitara este o situatie, daca se inregistreaza multe focare mai mici in toata comunitatea este o alta situatie si ar trebui tinut cont si de acest lucru.

Banuiesc ca daca Ministerul Sanatatii ar fi putin mai activ in aceasta perioada ar putea sa faca in asa fel incat Directiile de Sanatate Publica sa ofere niste raspunsuri care sa fie adaptate fiecarei localitati si masurile sa fie luate in concordanta cu situatia epidemiologica, dar si cu alte elemente care ar putea luate in calcul in aceasta perioada", a mai afirmat Alexandru Rafila.

Citeste si:
Cum răspunde Alexandru Rafila, după ce USR l-a acuzat de un posibil „blat” prin care a dat OMS peste 20 de milioane de euro
Cum răspunde Alexandru Rafila, după ce USR l-a acuzat de un posibil „blat” prin care a dat OMS peste 20 de milioane de euro
USR îl acuză, miercuri, 17 august, pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că a semnat un contract pentru consultanţă, de 21 de milioane de euro, cu Organizaţia Mondială a...
Shanghai redeschide toate şcolile, după luni de zile în care au fost închise din cauza COVID-19. Regula pe care trebuie să o respecte zilnic profesorii și elevii
Shanghai redeschide toate şcolile, după luni de zile în care au fost închise din cauza COVID-19. Regula pe care trebuie să o respecte zilnic profesorii și elevii
Shanghai a anunţat, duminică, că va redeschide toate şcolile, inclusiv grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale pe 1 septembrie, după ce luni de zile au fost închise din cauza...