Rafila: Nu stim cifra reala a cazurilor, multi au trecut prin boala fara simptome. Probabil au fost de 10 ori mai multe, dar raportat la populatia Romaniei e extrem de putin

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 08:11
6187 citiri
Rafila: Nu stim cifra reala a cazurilor, multi au trecut prin boala fara simptome. Probabil au fost de 10 ori mai multe, dar raportat la populatia Romaniei e extrem de putin
Foto: George Calin/Inquam Photos

Seful Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, arata ca numarul real de cazuri de coronavirus in Romania nu este cunoscut, intrucat multe persoane au trecut prin boala fara sa aiba simptome sau au avut simptome atipice, care nu au necesitat prezenta la medic.

Alexandru Rafila crede ca au fost de zece ori mai multe cazuri de infectare, insa, chiar si cu 120.000 de cazuri, raportate la populatia Romaniei, procentul este mic.

Medicul afirma ca s-a observat o diferenta clara intre evolutia pandemiei in tarile din Europa de Est fata de Europa de Vest, dar nu exista nicio explicatie deocamdata.

"Este adevarat ca nu stim cifra reala a numarului de cazuri pentru ca sunt foarte multe persoane care au trecut prin boala fara sa fie simptomatice, nu au stiut ca au boala sau au avut simptome extrem de nespecifice care nu i-au facut sa se prezinte la medic.

In Franta sunt 200.000 de cazuri confirmate, iar studiul de seroprevalenta mi-a aratat ca sunt 6% dintre francezi, adica 3,6 milioane de persoane. Asta inseamna ca intre numarul de cazuri diagnosticate si numarul de persoane care au trecut prin boala este o diferenta de 18 ori.

Si la gripa se intampla asa. Nu se intampla numai la aceasta boala. Numarul de gripa diagnosticata este mult, mult mai mic decat numarul real de gripa. Este o realitate, nu avem cum sa o schimbam si este bine ca este asa", a declarat Alexandru Rafila, miercuri seara, la Digi24.

Acesta crede ca au fost probabi de zece ori mai multe cazuri de infectare cu coronavirus in Romania, fata de cele care au fost diagnosticate.

"Nici nu avem mult, avem 12.000 de cazuri diagnosticate si, probabil, ca au fost de 10 ori mai multe, dar, raportat la populatia Romaniei, 120.000 o sa vedeti ca este un procent extrem de redus. Din cauza asta nu cred ca in Romania am avut o circulatie extrem de intensa a virusului, am avut in unele locuri ca Suceava.

Nu poti sa compari Suceava nici macar cu Bucuresti, pentru ca am avut la Suceava 3.000 de cazuri, marea majoritate in orasul Suceava - cel putn 2.000 de cazuri, un oras cu 120.000 de locuitori. Am avut la un moment 1.000 in Bucuresti, unde avem 2 milioane de locuitori. Diferentele sunt foarte, foarte mari.

Inseamna ca acolo a circulat foarte mult virusul si acolo trebuie sa iau niste masuri", a mai declarat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat ca, in toata Europa de Est, comparativ cu Europa de Vest, "este o linie extrem de clara de separare".

"Avem in toate tarile mult sub 1.000 de cazuri la milionul de locuitori, in Europa de Vest este mult peste. Nu avem o explicatie in momentul de fata. A fost un studiu care nu s-a finalizat, cum ca aici copiii primesc vaccinul BCG la nastere, care induce un anumit timp de imunitate. Nu avem o explicatie.

Noi practic avem numarul de cazuri la milionul de locuitori similar cu numarul de decese la miionul de locuitori din alte tari. Este incredibil", a mai explicat Alexandru Rafila.

Un vaccin vechi de 100 de ani e privit ca o raza de speranta in lupta impotriva COVID-19

In Romania au fost diagnosticate, pana miercuri la pranz, 11.978 de cazuri de coronavirus.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Rafila cazuri coronavirus Romania , #coronavirus