Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rafila: Reorganizarea activitatii in unitati trebuie sa tina cont de o evaluare a riscului de transmitere a coronavirusului

Joi, 14 Mai 2020, ora 22:12
3028 citiri
Rafila: Reorganizarea activitatii in unitati trebuie sa tina cont de o evaluare a riscului de transmitere a coronavirusului
Foto: Arhiva Ziare.com

Seful Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune ca este foarte important ca fiecare angajator sa ia masuri de distantare intre angajati, la locul de munca, iar oamenii sa poarte masca de protectie.

Rafila apreciaza ca masurile luate de autoritati sunt importante, dar rezultatul real il da comportamentul individual si acolo trebuie sa ne mentinem echilibrul.

"Reorganizarea activitatii in unitati trebuie sa tina cont de o evaluare a riscului de transmitere. Fiecare ar trebui sa faca o simulare la locul de munca, sa vada unde se aglomereaza, ce se intampla la toalete, in diferite spatii. (...) Este o diferenta intre restaurant si spatiu inchis pentru ca in restaurant nu porti masca. Acolo trebuie luate niste precautii. Nu putem elimina riscul de transmitere. Noi putem sa il diminuam, dar nu il putem elimina.

Fie ca ne referim la infectia cu coronavirus sau cu altceva. Trebuie facuta o evaluare a riscului, dupa care spatiul sau activitatea trebuie organizata intr-un mod care sa reduca interactiunile, de exemplu, spatiile de birouri sa le organizam astfel incat oamenii sa aiba 2 metri distanta si poarta si masca. Am auzit ca exista risc de transmitere prin aparatele de aer conditionat, asta e o prostie. Mai ales daca oamenii poarta masca, este suficient sa le intretii si sa le igienizezi. Trebuie echilibru in tot ceea ce facem si consultanta in ceea ce facem", a declarat Alexandru Rafila la Antena 3, joi seara.

Rafila spune ca aparatele de aer conditionat ar trebui, probabil dezinfectate mai des, dar si ca riscul de infectare este unul extrem de redus.

"Aerul conditionat, apartele, trebuie curatate si dezinfectate periodic si probabil dezinfectia probabil ca trebuie facuta mai frecvent. Dispersia particulelor in cazul unui stranut in apropierea apartului de aer conditionat este asa de mare incat riscul sa inspiri o cantitate suficienta este extrem de redus. Nu exclud riscul de a te infecta, dar e foarte redus. Nu as recomanda oprirea instalatiilor de aer conditionat mai ales in cladirile unde nu se poate trai fara aer conditionat, dar mai daca porti si masca", a spus medicul.

Rafila recomanda ca, in cazul unui stranut, oamenii sa foloseasca o batista sau cotul.

Medicul Alexandru Rafila spune ca in Romania, rata de transmitere a virusului este de 0,9 si ar fi bine sa ramana la acest nivel.

"Noi probabil ca suntem la 0,9 rata de transmitere epidemiologica si trebuie sa ramanem acolo. Sa speram ca masurile si comportamentul nostru, eu nu vreau sa discut de masuri, ele sunt importante, dar rezultatul real il da comportamentul individual si acolo trebuie sa ne mentinem echilibrul", a mai declarat Rafila.

Separatoare intre birourile fata in fata, masurarea temperaturii la intrarea in sediu si program decalat (Recomandari pentru angajatori, dupa 15 mai)

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#masuri angajatori coronavirus , #coronavirus