Europa este in alerta. Noua tulpina COVID-19 provoaca ingrijorari. Harta restrictiilor impuse de fiecare tara

Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 12:26
4693 citiri
Europa este in alerta. Noua tulpina COVID-19 provoaca ingrijorari. Harta restrictiilor impuse de fiecare tara
Harta restrictiilor din Europa FOTO Pixabay

Noile tulpini COVID-19 provoaca ingrijorare la nivel global, fiind cunoscute putine informatii concrete despre ele. Este cert ca sunt mai contagioase, astfel ca statele iau masuri suplimentare pentru a se apara in fata noilor pericole.

Tarile din Europa incearca sa isi vaccineze cat mai repede populatia, astfel incat imunitatea sa fie dobandita in timp record. Euronews a facut o harta a restrictiilor de pe continent.

Restrictiile din Europa

Albania

- Din 24 decembrie a fost implementat un sistem de restrictii de deplasare pe timp de noapte care se aplica si restaurantelor si barurilor. Singura exceptie se aplica in cazul companiilor de livrare si curierat.

Andorra

- Pentru a putea intra in aceasta tara, calatorii trebuie sa prezinte un test negativ la Covid-19, cu exceptia cetatenilor francezi, spanioli si portughezi, dar si a celor care vin din regiuni considerate "zone verzi" de autoritati.

- Purtarea mastii de protectie este obligatorie pentru persoanele de peste 8 ani.

- Alte masuri de siguranta includ restrictionarea activitatilor culturale, de sport si timp liber.

Austria

- Calatoriile turistice nu sunt permise in Austria, in situatia in care tara se afla in lockdown.

- Carantina generalizata va ramane in vigoare cel putin pana pe 7 februarie, iar in acest moment sunt permise doar calatoriile esentiale.

- Este obligatorie purtarea mastilor de tip FFP2 pentru toate persoanele de peste 14 ani incepand cu data de 25 ianuarie 2021.

Belarus

- Desi autoritatile din aceasta tara nu au implementat masuri de lockdown, granitele au fost inchise pentru a opri raspandirea virusului.

Belgia

- Masurile din Belgia includ restrictii pentru deplasarile pe timp de noapte in majoritatea oraselor medii si mari.

- Doar magazinele esentiale au ramas deschise, iar restrictiile au fost extinse din nou recent.

- Calatoriile in Belgia se pot face in functie de zona de provenienta a calatorului, pe baza sistemului de zone rosii, galbene si verzi, insa doar pe baza unor motive specifice - actiuni umanitare, probleme familiale serioase, motive profesionale sau pentru studiu.

- Cu 48 de ore inainte de sosirea in Belgia, calatorii trebuie sa anunte autoritatile, iar in functie de evaluare, ei vor fi instiintati daca trebuie sa ramana in carantina.

- Calatorii din UK, Africa de sud sau America Latina sunt obligati sa intre in carantina si sa fie testati de doua ori.

Bosnia-Herzegovina

- Tara este deschisa pentru turisti, dar cresterea recenta a numarului de cazuri a dus o la o inasprire a restrictiilor.

- Persoanele care vor sa intre in tara trebuie sa prezinte un test PCR negativ.

- Magazinele, farmaciile, restaurentele si cafenelele sunt deschise.

- Deplasarile sunt restrictionate pe timp de noapte, intre orele 23 si 5.

- Masca de protectie este obligatorie in interior si in exterior.

Bulgaria

- Starea de urgenta epidemica a fost decretata in tara si va fi in vigoare pana la sfarsitul lunii ianuarie.

- Restrictiile de calatorie interna au fost ridicate, insa operatorii din industria ospitalitatii isi desfasoara activitatea la capacitate redusa.

- Calatoriile internationale sunt permise, insa toti cei care intra in tara vor fi testati obligatoriu.

Croatia

- Statul croat urmeaza sistemul pe zone rosii, galbene si verzi si restrictioneaza accesul calatorilor in functie de regiunea din care vin.

- Calatorii care nu au simptome si nu s-a aflat in contact cu persoane infectate si vin dintr-o zona verde pot intra in tara fara restrictii.

Cipru

- Aici se foloseste o lista de categorii de tari prin care stabileste cine poate intra in tara fara carantina, in functie de tara de origine.

- Ca masura interna, exista restrictii de deplasare pe timp de noapte, circulatia fiind interzisa intre orele 21.00 si 05.00.

Cehia

- Incepand cu data de 5 ianuarie, toti cei care intra in tara vor fi examinati medical pentru a se vedea daca au simptome ale infectiei Covid-19.

- Tara este deschisa pentru persoanele care vin din zone cu risc redus de contagiere - Romania se afla in zona rosie.

Danemarca

- Danemarca se afla intr-un lockdown la nivel national, iar restrictiile dure vor fi in vigoare cel putin pana in data de7 februarie. Magazinele non-esentiale sunt inchise.

- Din 9 ianuarie, doar calatoriile esentiale sunt permise in tara si doar daca este furnizat un test negativ la Covid-19 intr-o perioada de 24 de ore inainte de imbarcare.

- Danemarca urmeaza sa permita exceptii pentru cei care prezinta un certificat de vaccinare la Covid-19.

Elvetia

- Calatorilor care vin tari cu risc crescut de infectare ar putea sa li se ceara sa stea in carantina la sosire. In aceasta categoria intra tarile non-Schengen.

Estonia

- Estonia permite calatorilor din interiorul Uniunii Europene care nu au simptome ale infectiei Covid-19 sa intre in tara, insa sunt verificate documente de calatorie si are loc o examinare medicala la granita.

- Guvernul estonian are, de asemenea, in vedere sa ridice restrictiile pentru calatorii care au certificat de vaccinare.

Finlanda

- Restrictii dure de calatorie au fost implementate in Finlanda si vor ramane in vigoare pana in 9 februarie 2021.

- Autoritatile sanitare finlandeze pot cere testarea obligatorie la intrarea in tara a persoanelor care vin din zone cu risc ridicat de infectare.

- Unii calatori pot intra in tara fara nicio restrictie, printre tarile exceptate de la masuri sunt Australia si Noua Zeelanda.

Franta

- Sunt implementate restrictii dure pentru oprirea transmiterii virusului, insa calatoriile interne in tara sunt permise.

- Autoritatile franceze "descurajeaza cu fermitate" calatoriile din si in tara, iar granitele raman inchise cu majoritatea tarilor.

- Persoanele care intra in Franta din UE sau din zona Schengen trebuie sa se testeze PCR de doua ori, o data la venire si inca o data dupa incheierea perioadei de carantina de 7 zile.

Germania

- Cetatenii germani si europeni pot calatori, insa fiecare calatorie trebuie sa fie aprobata de politia de frontiera.

- Calatorii din Regatul Unit si Africa de Sud trebuie sa furnizeze dovada unui test negativ la Covid-19 inainte sa intre in tara.

- Calatorii trebuie sa stea cel putin 10 zile in carantina dupa ce intra in tara.

- Guvernul german analizeaza posibilitatea de a reduce pe cat posibil traficul aerian.

Grecia

- Desi a fost printre primele tari care si-a redeschis sectorul turistic in vara, Grecia a implementat noi restrictii in noiembrie, iar toti cei care vor sa intre in tara trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ.

Islanda

- Este deschisa doar pentru turistii din Uniunea Europeana sau din Spatiul Economic European.

- Cei care intra in tara trebuie sa se testeze de doua ori - o data la sosire, iar a doua oara dupa cinci zile de la intrarea in tara. Pana ce ambele teste arata ca persoana nu este bolnava de Covid-19, aceasta trebuie sa ramana in carantina de pana la 14 zile.

- Exceptiile includ persoane care au un certificat care dovedeste ca au trecut prin infectia Covid-19 sau un certificat de vaccinare impotriva bolii. De asemenea, cei care nu isi pot face testul din motive medicale.

Irlanda

- Este in lockdown la nivel national pana la finalul lunii ianuarie.

- Guvernul recomanda evitarea calatoriilor non-esentiale si a adoptat sistemul de zone rosii, galbene si verzi pentru a gestiona calatoriile.

- Calatorii din alte zone decat cele verzi si din tari din afara UE sau SEE trebuie sa stea 14 zile in carantina la sosire.

Italia

- A accentuat recent restrictiile impotriva Covid-19 si a prelungit din nou starea de urgenta pana in luna aprilie.

- Deplasarile intre regiunile italiene sunt limitate doar la cele esentiale. Masura va ramane in vigoare pana in 15 februarie.

-Turistii care vin in Italia trebuie sa se auto-izoleze pentru 14 zile la sosirea in tara.

Kosovo

- A implementat masura restrictionarii deplasarilor pe timp de noapte, intre orele 20.00 si 05.00.

- Toti cetatenii straini care vin dintr-o tara cu un numar mare de cazuri de infectare trebuie sa furnizeze un test PCR negativ. Toate tarile din UE sunt vizate de aceasta restrictie.

Letonia

- A declarat stare de urgenta pana in data de 7 februarie.

- Pentru a putea intra in Letonia dintr-o tara care are mai mult de 50 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, trebuie respectata o perioada de auto-izolare de 10 zile.

- Incepand cu 15 noiembrie, toti cei care ajung in tara trebuie sa faca dovada unui test negativ.

Liechtenstein

- Toti cei care ajung aici dintr-o tara cu risc mare de contagiere trebuie sa stea in carantina 10 zile la sosire.

- Calatoriile turistice sunt permise, insa se aplica masurile uzuale.

Lituania

- Este in lockdown national pana in 31 ianuarie - desi granitele sunt deschise, deplasarile in interiorul tarii sunt puternic restrictionate.

- Din 15 septembrie, toti cei care ajung sau se intorc in tara trebuie sa isi trimita datele electronic spre o baza de date nationala.

Luxemburg

- Permite cetatenilor din zona Schengen si din UE sa intra in tara fara sa prezinte un test negativ.

- Calatoriile non-esentiale din tari non-UE sunt interzise pana in data de 31 martie.

Olanda

- Recomanda cetatenilor UE sau din zona Schengen sa evite calatoriile non-esentiale in tara.

- Granitele sunt inchise pentru tari din afara UE.

- In cazul in care un cetatean strain se imbolnaveste de Covid-19 in timp ce se afla pe teritoriul tarii, el va ramane in carantina pana cand simptomele dispar.

Macedonia de Nord

- Granitele sunt deschise pentru toate tarile.

- Barurile, restaurantele si cafenelele sunt deschise, insa se aplica masurile uzuale - distantarea fizica si respectarea normelor de igiena.

Malta

- Aplica restrictii pe baza zonelor unei clasificari zonale a tarilor - zone rosii, galbene si verzi.

Republica Moldova

- Se afla in stare de urgenta si este implementata restrictia asupra deplasarilor pe timp de noapte. Barurile, restaurantele si cafenele se inchid intre orele 22.00 si 07.00.

Monaco

- Este deschis pentru turisti insa urmeaza sistemul zonal de risc al Uniunii Europene.

- Cei care calatoresc din tari UE cu mai mult de 60 de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani sau dintr-o tara non-UE, trebuie sa isi trimita datele personale la un call center special si sa intra in carantina la sosire.

Muntenegru

- Cei care intra in tara trebuie sa se autoizoleze pe o perioada de 14 zile.

- Deplasarile sunt interzise pe timp de noapte, intre orele 22.00 si 05.00.

Norvegia

- Toti calatorii care vin in Norvegia vor fi testati gratuit la intrarea in tara.

- Daca persoana care calatoreste vine dintr-o tara aflata in zona rosie de risc, atunci trebuie sa faca dovada unui test negativ aditional, pe langa cel care se face gratuit si sa intre in carantina pentru 10 zile.

Polonia

- De la 1 ianuarie, toti calatorii din tarii din afara UE/SEE pot intra in Polonia doar pentru motive bine intemeiate.

- Granitele sunt deschise pentru majoritatea calatorilor din tari UE/SEE.

- Toti care vin in Polonia trebuie sa se auto-izoleze pentru 10 zile. Exista unele exceptii pentru cei care muncesc sau locuiesc in tara.

- Persoanele care au certificat de vaccinare pot intra in tara fara sa mai intre in carantina.

Portugalia

- Doar cetatenii UE/SEE poate face calatorii non-esentiale in Portugalia.

- Toate persoanele cu varste mai mari de 2 ani trebuie sa furnizeze un test PCR negativ si vor trece printr-un proces de screening medical la sosirea in tara.

- Purtarea mastii de protectie este obligatorie in toate spatiile publice.

Regatul Unit

- Toti cei care sosesc in tara trebuie sa faca dovada unui test negativ facut cu cel mult 72 de ore inainte de sosire.

- Cei veniti din unele tari trebuie sa stea in carantina la hotel timp de 10 zile si suporta toate cheltuielile. Inainte de a parasi carantina, ei trebuie sa faca dovada unui alt test negativ.

- In acest moment, restrictiile se aplica pentru cei veniti din Brazilia si Africa de Sud, insa lista ar putea fi extinsa.

Rusia

- Majoritatea cetatenilor straini care vor sa intre in tara vor trebui sa respecte mai multe restrictii - le va fi verificata temperatura si vor furniza dovada unui test PCR negativ la COVID-19.

San Marino

- San Marino este printre putinele tari deschise complet, fara restrictii la intrarea in tara. Pe de alta parte, daca intrarea in tara se face prin Italia, trebuie respectate masurile implementate acolo.

- Restaurantele, baurile, cafenelele si alte astfel de localuri sunt deschise, insa trebuie respectate masurile de distantare fizica si purtarea mastii.

Serbia

- Toti cei care intra in Serbia trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ facut cu 48 de ore inainte de sosire.

- Exista si posibilitatea ca turistilor sa le fie ceruta intrarea in carantina pentru 10 zile.

Slovacia

- Calatorii trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ, insa nu este impusa masura autoizolarii.

- Cei care sosesc din tari non-UE trebuie sa se autozioleze si sa faca al doilea test PCR la finalul perioadei de izolare.

Slovenia

- Restrictiile variaza intre regiuni, insa calatorii care vin din zonele cu grad ridicat de risc (majoritatea UE, Elvetia si UK), trebuie sa intre in carantina pentru 10 zile la sosire.

- Turistii straini ar putea fi examinati medical la intrarea in tara.

Spania

- Granitele sunt deschise pentru turisti, insa in functie de tara din care vin, calatorii vor respecta masuri aditionale - dovada unui test PCR negativ.

- Ministerul turismului spaniol a anuntat in 19 ianuarie ca vor fi introduse exceptii pentru cei care detin certificate de vaccinare anti Covid-19.

Suedia

- Suedia nu a implementat restrictii generale pentru cei care vor sa intre in tara, insa ele pot exista in cazuri specifice.

- Se aplica masurile de distantare, de igiena si purtarea mastilor.

Turcia

- Toti calatorii cu varste mai mari de 6 ani trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ inainte de intrarea in tara si vor fi examinati medical

- Zborurile din Regatul Unit sunt interzise.

- Centrele comerciale, pietele, restaurantele si frizeriile sunt deschise intre 10.00 si 20.00 in timpul saptamanii, iar restaurantele nu furnizeaza decat servicii de tip takeaway.

- Fumatul in public este interzis.

Ucraina

- Calatorii sunt restrictionati in functie de regiunea din care sosesc. Cei care merg in Ucraina, din Romania trebuie sa se autoizoleze si sa faca dovada unui test PCR negativ.

Vatican.

- Sunt inchise granitele pentru turisti.

Ungaria

- Cetatenii ungari se pot intoarce in tara fara restrictii.

- Strainii care vor sa vina in tara pentru afaceri sau pentru a participa la evenimente culturale sau sportive o pot face daca furnizeaza doua teste negative la Covid-19 sau daca intra in carantina.

- Calatoriile din si spre Regatul Unit sunt suspendate din 22 decembrie dupa aparitia mutatiei britanice a coronavirusului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Șoferii care circulă pe Valea Oltului ar fi bine să se înarmeze cu multă răbdare deoarece traficul este greoi din cauza unor lucrări la ieșire din localitatea Călimănești....
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#Covid 19, #restrictii, #Europa, #tulpina noua covid , #coronavirus