Romania se numara printre tarile care n-ar vrea sa mai despagubeasca in bani zborurile anulate, scrie presa straina

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 19:28
3518 citiri
Romania se numara printre tarile care n-ar vrea sa mai despagubeasca in bani zborurile anulate, scrie presa straina

Mai multe state europene, printre care si Romania, ar incerca sa convinga Comisia Europana sa nu le mai impuna companiilor aeriene returnarea integrala in bani a costului biletelor pentru zborurile anulate, relateaza Euronews.

Potrivit publicatiei citate, in acest moment legislatia europeana le impune companiilor aeriene sa le returneze calatorilor contravaloarea biletelor pentru cursele anulate. O pot face si acordandu-le calatorilor vouchere. Dar daca acestia cer expres, companiile sunt obligate sa ii despagubeasca in bani.

Insa 12 state europene vor sa convinga CE sa supende temporar legislatia care prevede acest lucru. Aceste state ar fi: Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Polonia si Portugalia, iar varfuri de lance la negocieri sunt Franta si Olanda, transmite Euronews.

Euronews mai relateaza ca - din informatiile sale - si Romania, alaturi de Germania, Spania si Estonia sustin cauza aceasta.

Printr-o declaratie comuna cele 12 state care sunt principalele sustinatoare ale demersului transmit ca regulile europene care prevad despagubirea calatorilor in bani - incluse in Regulamentul 261/2004 - au fost create pe vremea cand lumea nu avea cum sa prevada o pandemie de proportiile celei de astazi.

In consecinta - de vreme ce astazi realitatea s-a schimbat iar situatia companiilor aeriene este dificila - ar trebui gasite solutii alternative de despagubire a calatorilor, cum ar fi voucherele. Asta pentru a asigura atat protectia pasagerilor cat si continuarea activitatii pe piata serviciilor aeriene europene.

Ramane sa vedem daca demersul va deveni in curand unul asumat oficial si ce raspunsuri va da Comisia Europeana.

Anterior, la solicitarea Ziare.com, surse din cadrul Mnisterul Transporturilor si-au aratat ingrijorarea cu privire la situatia in care va ajunge Tarom daca va continua sa fie nevoita sa despagubeasca in bani, cu valoare integrala a biletului, toti calatorii carora li se anuleaza zborurile din pricina pandemiei.

G.K.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...