Cat de tare i-a otarat pandemia pe romani. Sociologul Vladimir Ionas: "Oamenii nu-si mai pun problema virusului, ci a modului in care autoritatile gestioneaza situatia"

Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 00:25
5009 citiri
Cat de tare i-a otarat pandemia pe romani. Sociologul Vladimir Ionas: "Oamenii nu-si mai pun problema virusului, ci a modului in care autoritatile gestioneaza situatia"
Vladimir Ionas este sociolog FOTO captura Adevarul Liive

Romania se apropie de 9.000 de cazuri zilnice, iar specialistii spun ca ne indreptam spre un numar mult mai mare, foarte curand. Mai mult, unii medici recunosc ca epidemia a cam scapat de sub control, iar sociologii avertizeaza ca masurile anticoronavirus au devenit tot mai greu de respectat de romani, chiar daca sanctiunile sunt drastice.

Multe judete sunt deja in scenariul rosu, iar altele sunt apropape de coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori. Autoritatile inchid scoli si restaurante, insa spun ca, cel putin deocamdata, nu se pune problema inchiderii totale a activatilor ca masura de prevenire a raspandirii noului coronavirus. Pe de alta parte, oamenii gasesc tot felul de scuze sa nu mai respecte masurile restrictive.

Vladimir Ionas: "Oamenii au ajuns la o stare de saturatie"

"E normal sa se ajunga la o stare de saturatie, pentru ca masurile restrictive au fost luate foarte devreme, atunci cand era un numar mic de cazuri. Oamenii nu-si mai pun problema virusului ci a modului in care aceasta pandemie este gestionata de autoritati. Au obosit sa vada cum lor li se spune ce au voie sa faca, insa politicienii fac pregatiri de alegeri", a explicat sociologul Vladimir Ionas pentru Ziare.com.

Expertul mai spune ca incredrea tot mai mica a populatiei in masurile luate de autoritati vine si din faptul ca pana acum acestea nu au incercat sa aiba o relatie de parteneriat cu cetatenii ci, din contra, in permanenta i-a certat si i-a considerat mai degraba "un inamic".

"Acum au aparut mesaje in care se spune ca putem trece impreuna peste aceasta problema, insa daca se incerca aceasta abordare de la inceput, altfel ar fi fost si reactia oamenilor in prezent. Ar fi trebuit sa iasa sa spuna oamenilor care este situatia reala. Sa le spuna ca sistemul sanitar din Romania este asa cum il stim cu totii si ca nu va putea face fata, nu din cauza medicilor, ci a lipsei de paturi, de dotari. Ce sa creada oamenii cand vad cum creste numarul de cazuri iar politicienii, inclusiv presedintele, ies si spun ca gestioneaza foarte bine pandemia" a mai spus Vladimir Ionas.

Vremea mohorata si incertitudinile influenteaza starea de spirit a oamenilor

Sociologul a mai aratat insa ca acest fapt nu este un lucru valabil numai pentru Romania. In multe tari, situatia este pe o panta negativa, iar vremea influenteaza si mai mult starea de spirit a populatiei.

"A venit toamna, ziua este tot mai scurta, vremea este mai rece. Oricum, este stiut faptul ca acest moment nu ajuta deloc la ridicarea moralulului oamenilor. La aceasta se adauga si o serie de incertitudini. Foarte multi parinti nu stiu ce sa faca cu copiii cand trebuie sa mearga la muca. Nu stiu exact pe ce perioada pot sa stea acasa, ce bani primesc pe perioada in care scolile sunt in scenariul rosu. Apoi vin sarbatorile si oamenii inca nu pot sa isi faca planuri pentru acele zile. Cel mai probabil, dupa alegeri vom intra in lockdown. Sunt mult prea multe incertitudini, iar oamenii isi pierd rabdarea", a mai spus Vladimir Ionas.

Dr. Radu Tincu: Am scapat epidemia de sub control

Radu Tincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitala, a declarat miercuri, 4 noiembrie 2020, ca pandemia de coronavirus a scapat de sub control in Romania, iar autoritatile trebuie sa introduca de urgenta masuri restrictive pentru a nu ajunge la 20.000 de cazuri pe zi in luna decembrie.

"Situatia devine din ce in ce mai ingrijoratoare. In Bucuresti s-au instituit acum 14 zile niste masuri, erau undeva la 700 de cazuri in fiecare zi. Acum sunt 1.514 cazuri. Rata de incidenta a crescut de la 3 la 4,14, astazi. Cu toti acesti indici pe masa, Departamentul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti hotaraste sa prelungeasca aceleasi masuri care au dus la dublarea numarului de cazuri si la cresterea incidentei. Din punctul meu de vedere, in acest moment, pandemia este pierduta de sub control", a spus Dr Radu Tincu la Realitatea Plus.

Medicul a preconizat ca se va ajunge la depasirea capacitatii sanitare si se va institui acea medicina de dezastre care a fost vehiculata de catre unele autoritati. "Vestea proasta este ca sistemul sanitar va fi depasit, iar in acest ritm, nu vom ajunge pe 6 decembrie, oricat de mult ar dori clasa politica, iar, din pacate, cand ne vom trezi la realitate, situatia va fi incontrolabila", a declarat Radu Tincu.

Nelu Tataru: "Nu cred ca vom avea un lockdown pana pe 6 decembrie"

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, nu crede ca vom avea o inchidere totala a activatilor ca masura de prevenire a raspandirii noului coronavirus si considera ca putem inca sa evitam chiar si carantinarea unor localitati, daca ne protejam de infectare, informeaza Agerpres.

"Nu urmarim si nu cred ca vom avea un lockdown, dar noi va trebui, fiecare dintre noi, prin componenta noastra pe care o putem aduce prin acest efort, sa nu ajungem nici macar la anumite carantinari de localitati. Suntem intr-un moment in care putem gestiona acest lucruri, dar nu putem gestiona singuri ca parte medicala. Este si o parte a populatiei civile. Sunt niste reguli care trebuie respectate", a declarat, miercuri, Nelu Tataru miercuri, intr-o conferinta de presa organizata la Sibiu, intrebat daca vom avea "lockdown" pana la alegeri.

Iohannis: "Nu avem acum motive sa impunem stare de urgenta"

Si presedintele este de parere ca nu este cazul pentru un lockdown. "Depinde ce intelegem printr-un lockdown. Nu avem acum motive sa impunem stare de urgenta, avem toate motivele sa introducem restrictii ca sa domolim extinderea pandemiei. Masurile care se iau sunt cele recomandate de experti pentru a tine pandemia sub control", a declarat marti, 3 octombrie, Klaus Iohannis.

In acelasi timp, medicii sunt obositi si abia mai fac fata numarului mare de infectari. Au ajuns in stare foarta avansata de epuizare. Spun ca sunt situatii in care nu au cum sa-i ajute pe pacienti si ca sunt supusi la presiuni continue.

"Suntem presati, se urla la noi, ni se cer lucruri aberante. Este halucinant. Si eu cred ca majoritatea colegilor mei urgentisti si "ATI Covid" ca ne trebuie avocati. Suntem impinsi la savarsirea de malpraxis.

Se urla de luni de zile din toate partile - urla cei care trimit pacientii, urla familiile... este halucinanta medicina facuta la ordin. Mai ales cand ordinul este absurd si cel care ti-l da nu se gandeste o secunda la pacient, ci doar la un pat in care sa il puna. Ca ai/ nu ai oxigen, ca ai sau nu loc in ATI... SE URLA. Ganditi-va in fiecare secunda la pacientii vostri si nu la presiuni", a scris pe pagina sa de facebook, Dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina.

Autoritatile au transmis miercuri, 4 noiembrie 2020, un nou raport ingrijorator. In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 8.651 de cazuri noi si 146 de decese. Numarul pacientilor internati la ATI este de 1.001. Capitala a inregistrat o incidenta de 4,24 la mia de locuitori.

CORONAVIRUS Romania. Noi recorduri dramatice: Am trecut de 8.600 de cazuri noi pe zi. La ATI sunt peste 1.000 de pacienti internati. Numar extrem de ridicat de decese

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#vladimir ionas, #pandemie, #cetateni obositi, #radu tincu, #Klaus Iohannis, #laura zarafin, #nelu tataru, #coronavirus , #coronavirus