Ziare.com

Sanitas cere guvernului sporuri intre 55% si 85% pentru munca in conditii deosebit de periculoase

Marti, 28 Iulie 2020, ora 11:43

   

Sanitas cere guvernului sporuri intre 55% si 85% pentru munca in conditii deosebit de periculoase
Federatia Sanitas a solicitat marti, la intalnirea de la Ministerul Sanatatii, la care au participat premierul Ludovic Orban si ministrul de resort, Nelu Tataru, acordarea unui spor cuprins intre 55% si 85%, pentru conditii deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei, potrivit unui document postat pe Facebook de organizatia sindicala.

Acesti bani ar trebui primiti de catre personalul medico-sanitar si auxiliar din unitatile sanitare, din cadrul directiilor de sanatate publica, al Institutului National de Sanatate Publica, precum si al serviciilor de ambulanta, adica toti cei care participa efectiv in aplicarea masurilor de limitare a infectiei cu SARS-CoV-2 si care trateaza pacienti confirmati si suspecti COVID-19.

Deasemenea, sindicalistii solicita emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel national.

Pe lista de revendicari se mai afla adaptarea conditiilor de munca la situatia epidemiologica actuala, respectiv asigurarea echipamentelor de protectie adecvate si suficiente, precum si reducerea programului de lucru, adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucreaza purtand echipamentul de protectie specific, informeaza AGERPRES.

Tototdata, Sanitas cere si stabilirea unui normativ de personal specific spitatelor COVID-19, identificarea unor forme de recuperare a capacitatii de munca a salariatilor din sanatate, precum si identificarea si asigurarea sursei de finantare pentru punerea in aplicare a Legii 82/2020, astfel incat toti salariatii unitatilor sanitare unde sunt tratati pacienti COVID suspecti sau confirmati sa beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei brut pe luna, pe toata perioada starii de urgenta.

Alte solicitari sunt asigurarea finantarii voucherelor de vacanta aferente anului 2020 pentru tot personalul din sistemul sanitar, cresterea salariilor la nivelul corespunzator si raportarea tuturor sporurilor la salariul de baza actual, pentru toti salariatii din sistemul sanitar.

Premierul Ludovic Orban a declarat marti, dupa intalnirea cu reprezentantii Federatiei Sanitas si Federatiei Solidaritatea Sanitara, ca autoritatile vor putea utiliza "instrumentul legal al detasarii" cadrelor medicale in unitatile sanitare implicate in lupta anti-COVID.

El a fost intrebat cum vor rezolva autoritatile problema lipsei de personal medical inregistrata la nivelul unor spitale din tara, pe fondul pandemiei de COVID.

"Stiti raspunsul, e detasarea. Detasarea cadrelor medicale care sunt in alte entitati. De exemplu, pentru Directiile de Sanatate Publica avem nevoie de medici generalisti, de medici infectionisti, de medici si asistente medicale care sa se implice in derularea tuturor activitatilor DSP-urilor. De asemenea, in special in spitalele COVID, in sectiile exterioare care sunt destinate tratarii pacientilor cu forme usoare avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, aici, raspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul asteptarilor si, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detasarii", a spus Ludovic Orban, la Ministerul Sanatatii.

Premierul a adaugat ca la discutiile cu sindicalistii din Sanatate s-a abordat si tema acordarii unor sporuri salariale pentru anumite categorii de personal medical, cum sunt "medicii anestezisti care lucreaza in sectiile de terapie intensiva".

"Acel spor de 50% pe care-l primesc pentru detasare sa fie suplimentar fata de sporul pe care-l primesc cei din sectiile de terapie intensiva si aici, daca e necesar, chiar putem face aceasta clarificare intr-o ordonanta de urgenta", a aratat Orban.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1725 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

valabil pentru pulime.

nu ii prost ala care cere!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor